Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Premierul roman a vizitat biserica ortodoxa romaneasca de la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/ Romanian Global News
Accesari :908
Monday, 12 July 2004
Premierul Adrian Nastase a avut o intrevedere, in cursul diminetii, cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I, cu prilejul prezentei sale la Istanbul. In cadrul intalnirii, au fost reluate discutiile cu privire la prezenta Bisericii Ortodoxe Romane la Istanbul.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a evocat cu placere vizitele sale in tara noastra si a apreciat amploarea manifestarilor de la Manastirea Putna, dedicate domnitorului Stefan cel Mare, la care Patriarhul a avut un reprezentant personal. Tot astazi, primul-ministru al Romaniei a vizitat si Biserica Sfanta Cuvioasa Paraschiva, data in folosinta Patriarhiei Romane, pentru comunitatea romaneasca din Istanbul. Aceasta biserica, intemeiata de Constantin Brancoveanu, la sfarsitul secolului 17, a devenit apoi biserica a comunitatii grecesti, iar incepand cu anul 2001 au avut loc sustinute negocieri cu autoritatile turce. Patriarhul Bartolomeu a avut generozitatea sa ofere, pentru o anumita perioada, comunitatii romanesti acest lacas brancovenesc.

 
Romanul Gradina iubitei mele apare si in limba romanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :546
Monday, 12 July 2004
Best-seller-ul Gradina iubitei mele scris de peruanul Alfredo Bryce Echenique a fost recent tradus si in limba romana. Dupa ce a facut furori  in Spania si America Latina, aceasta carte a castigat premiul Planeta, o distinctie extrem de importanta spaniola.

Zilele acestea editura Polirom a decis sa ofere si cititorilor de limba romana ocazia parcurgerii unei asemenea creatii literare intr-o traducere de Andrei Ionescu. Alfredo Bryce Echenique este al doilea peruan, dupa Mario Vargas Llosa care reuseste sa incante lumea europeana cu povestile sale decupate din America Latina. Eroul principal este un adolescent care se indragosteste de o femeie matura din inalta societate de la Lima. Cei doi fug lasand in urma lor un adevarat dezastru. Un scenariu intalnit in cateva carti si la Llosa. Fuga de societatea cu prejudecati ne aminteste de cartea sa Cine l-a ucis pe Palomino Molero ? dar si de alte asemenea opere ale lui Llosa. Nascut la Lima, Alfredo Bryce Echenique a emigrat in Europa in urma cu 40 de ani. A predat la mai multe universitati din Franta si ulterior s-a stabilit in Spania. In limba romana I-a mai fost tradus romanul "O lume pentru Iulius.

 
Presedintele OMV discuta cu sindicalistii de la PetromPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :559
Monday, 12 July 2004
Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu a anuntat astazi ca, in cursul zilei de maine, 13 ioulie, presedintele consiliului de administratie al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, va sosi la Bucuresti pentru a discuta cu liderul sindicatului de la Petrom, Liviu Luca, implicatiile privatizarii acestei compani asupra salariatilor institutiei.

Dan Ioan Popescu spune ca in maxim zece zile va fi semnat contractul de privatizare insa el nu va contine clauze privind disponibilizari de personal.  "Se vor prezenta prevederile contractuale privind privatizarea Petrom. Mi s-a parut firesc ca Liviu Luca sa discute cu cei doi viitori actionari ai Petrom contractul de munca al sindicatului si alte aspecte legate de salariati", a declarat Dan Ioan Popescu.  Reamintim ca executivul a aprobat, saptamana trecuta, termenii contractuali ai privatizarii SNP Petrom.

 
Ministrul Justitiei s-a intalnit cu tinerii viitori magistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :606
Monday, 12 July 2004
Ministrul Justitiei Cristian Diaconescu le-a marturisit, astazi, 12 iulie, tinerilor absolveti din magistratura ca intra intr-o lume in care se asteapta foarte mult de la ei, in conditiile in care in acet moment se produce tranzitia de la un sistem judiciar asupra caruia planeaza suspiciunea de coruptie la un mecanism functional care si-a insusit principiile europene sI le pune in practica.

Ministrul spune ca tinerii absolventi au sansa sa refaca imaginea justitiei sI sa ridice standardul de calitate. Activitatea dumneavostra nu va avea la baza criterii impuse de organismele europene, ci pe cele ale societatii civile, ale justitiabililor, evaluatorul final al activitatii unui magistrat fiind cetateanul Romaniei", a afirmat, in alta ordine de idei, Cristian Diaconescu. Acesta a aprticipat la festivitatea de absolvire a Institutului a unui nou numar de viitori magistrati. Insitutul National al Magistraturii a specializat, in perioada 2002-2004, un numar de 68 de viitori magistrati. Dintre acestia 20 au ales meseria de procuror, iar 48 judecator. In acest an au fost scoase la concurs 180 de locuri pentru Institutul National al Magistraturii.

 
MFP va prezenta curand proiectul penultimei recitficari bugetarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :488
Monday, 12 July 2004
Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele cinci luni ale acestui an, un deficit de 4.267,7 miliarde de lei, reprezentand 0,2% din produsul intern brut, comparativ cu un excedent de 0,08% in luna aprilie, dupa cum sustine Ministerului Finantelor Publice intr-un comunicat remis presei.

Pe ansamblul primelor cinci luni, veniturile au urcat cu 11,7%, in termeni reali, pana la 273.679,5 miliarde de lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,7%, la 277.947,2 miliarde de lei, se arata in comunicatul ministerului. Soldul negativ al bugetului de stat s-a ridicat la 6.529,4 miliarde de lei, in comparatie cu un excedent de 89,8 miliarde de lei dupa primele patru luni. Bugetul asigurarilor sociale de stat a avut un deficit de 2.006,7 miliarde de lei, dupa ce cheltuielile au fost realizate in proportie de 39,5% fata de programul anual, iar gradul de colectare a veniturilor a fost de 37,7%. De asemenea, bugetul asigurarilor sociale de sanatate a consemnat un sold negativ de 1.500,9 miliarde de lei, in conditiile in care gradul de realizare a cheltuielilor a depasit cu 2,7 puncte colectarea de venituri. Excedentul bugetelor locale s-a redus, in luna mai, cu 815 miliarde de lei, pana la 5.601,7 miliarde de lei, insa soldul pozitiv al fondului pentru plata ajutorului de somaj a avansat cu 40%, pana la 512,3 miliarde de lei. |n aceasta saptamana, Ministerul Finantelor Publice va prezenta Guvernului primul proiect de rectificare a bugetului pentru acest an, care prevede revizuirea deficitului bugetar prognozat de la 3% din PIB la 2,1% din PIB, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International.

 
Furtunile au facut ravagii in agriculturaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :512
Monday, 12 July 2004
Furtunile puternice de la finele saptamanii au calamitat peste 4.300 de hectare de padure numai in judetul Bistrita Nasaud. Pe tot cuprinsul tarii cifrele sunt ingriojoratoare.

Mai ales pe Valea Bargaului, cantitatea de lemn doborat de vant a fost de 7.275 de metri cubi. Seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Bistrita-Nasaud, Istrate Stetco spune ca dupa evaluarile institutiei pe care o reprerezinta, cantitatea de lemn doborat ar incapea in 180 de vagoane de tren. Au fost distruse portiuni importante de padure de molizi si fagi din zonele de creasta ale padurilor de pe Valea Bargaului. Specialistii au mai avertizat cu aceasta ocazie ca lemnul cazut va trebui exploatat cu prioritate la nivelul intregii tari pentru a nu deveni focar de infectie in paduri sau de incendii. Numai in judetul Bistrita-Nasaud, 15 localitati au ramas fara curent electric,  situatie care a dus ulerior la izbucnirea a patru incendii. Pagubele in acest judet sunt estimate la  peste 20 de miliarde de lei in agricultura, in urma caderilor de grindina. Si la Bucuresti grindina a lovit trotuarele si a mutat cateva acoperisuri ale unor case din centrul vechi al Capitalei si de la periferie. Din fericire nu s-au inregistrat victime.

 
AGERO Stuttgart prezenta la Festivalul de vara al culturilorPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/ Romanian Global News
Accesari :490
Monday, 12 July 2004
Asociatia romanilor din Germania AGERO va reprezenta cu succes si in acest an cultura romana in cadrul Festivalului de vara al culturilor.

Evenimentul va avea loc in perioada 13 18 iulie la Stuttgart si va fi organizat de Marktplatz Stuttgart in colaborare cu "Forum der Kulturen" Stuttgart e.V. Asociatia romanilor va organiza in cadrul  festivalului un stand similar cu cel de anul trecut care s-a bucurat de mare succes. Se vor gasi preparate culinare cu specific romanesc si informatii despre activitatile Agero, cat si despre alte activitati cu caracter cultural romanesc din Stuttgart si imprejurimi, cu predilectie pe asociatie si realizarile acesteia incepand cu anul infiintarii, 2000 , pina in prezent.

 
Sarbatoarea de la Putna vazuta de un roman din SerbiaPDF Print E-mail
Serbia/ Romanian Global News
Accesari :542
Monday, 12 July 2004
La festivitatile organizate cu prilejul implinirii a 500 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui domnitor Stefan cel Mare au fost invitati romani de pretutindeni. Iata mai jos impresiile unui roman din Serbia care a participat la eveniment transmise corespondentului RGN Press.

La 30 iunie, cu doua ore inainte de introducerea vizelor intre Serbia si Romania, delegatia Comunitatii Romanilor din Serbia, formata din 20 de persoane, a trecut cu autocarul vama prin punctul de trecere Stamora Moravita, indreptandu-se spre Manastirea Putna, spre locul de omagiere a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant. La Putna a fost locul in care mii de pelerini, din intreaga Romanie, dar si de peste hotare, s-au indreptat, pentru a participa la Sfanta Liturghie oficiata in memoria Sfantului Stefan cel Mare. La slujba au luat parte peste 5000 de pelerini, presedintele si prim-ministru al Romaniei, liderii partidelor din opozitie, oamenii de cultura. Printre ei ne-am aflat si noi, romanii din Serbia, cam incurcati si dezamagiti din cauza vizelor dar totusi mandri ca am fost invitati la aceasta mare manifestare a romanilor, in acest leagan al spiritualitatii romanesti. Dupa Sfanta Liturghie am asistat la simfonia clopotelor, care a rasunat in toate bisericile din Romania, timp de cinci minute, in memoria credinciosului voievod. Serbarea in cinstea acestui mare domnitor, care in epoca de intuneric a acelei perioade a fost, un vizionar al Europei de azi, a fost ocazie de nedescris pentru Romanii de peste hotare de a-l vedea pe presedinte, de care, poate ca am dori si noi, cei din Serbia, sa-si zica, cateodata, presedinte al romanilor. La biserica de la Putna am trait clipe de neuitat cand vizitatorii, cateva mii, s-au asezat in genunchi la mormantul lui Stefan cel Mare. Pelerinii si-au unit gandurile aducand un pios omagiu celui ce a fost un domnitor drept, credincios si fauritor de biserici si manastiri. Multi pelerini, nu au reusit sa intre in incintele manastirii si au ramas afara din cauza masurilor de securitate. Bucovina a imbracat la 2 iulie haine de sarbatoare, iar Manastirea Putna, reperul spiritual al intregii romanitati, a fost locul in care romanii, imbracati in haine de sarbatoare, cu steaguri tricolore, cu icoane si lumanari au ales sa-l comemoreze pe Stefan cel Mare si Sfant. S-a stramutat Stefan cel Mare dar n-a murit, nici in constiinta, nici in credinta nu a incetat sa vegheze soarta poporului, fiind mereu viu in memoria si sufletul romanilor, oriunde ar trai ei.

 
Un roman in Italia intre hobby si activitatea de patronPDF Print E-mail
Italia/ Romanian Global News
Accesari :549
Monday, 12 July 2004
Este binecunoscuta clasica poveste a romanului pribeag prin occident care munceste 12-14 ore pe zi in constructii sau agricultura pentru a aduna ceva bani pentru ca la intoarcerea acasa sa-si cumpere un apartament si sa-si puna cativa bani intr-un cont, daca ii mai raman. Insa Lucian Nistor a mers mai departe.

El a plecat in Italia in iulie 1999 pentru a castiga bani din constructii. In Italia si-a intemeiat o familie, casatorindu-se in urma cu doi ani si jumatate cu Georgeta, si de putina vreme au o fetita, Victoria Antonia. Pana aici, povestea lui Lucian pare una obisnuita, ca cea a multor romani ajunsi in Italia. Dar nu e asa. Cotidianul veronez L'Arena a acordat aproape o pagina intreaga povestii lui Lucian. Lucian Nistor, 24 ani, este fotbalist (mijlocas) la echipa de categoria a doua "Concordia" din cartierul "borgo Milano" din Verona. Si ca multi romani, s-a apucat de zidarie. Dar nu s-a angajat la un patron italian, pentru a lucra 10 ore pe bani putini. "Astazi si dintotdeauna lucrez particular, la firma suntem doi asociati. Nu avem angajati, si ne ocupam de mici constructii". Pentru Lucian fotbalul a fost o pasiune, dar nu si-a facut niciodata prea mari iluzii. "Nu sper sa joc in categorii superioare, daca se va intampla bine, dar daca nu, nu-mi fac probleme. Am o familie, o slujba care-mi aduce profit, nu vreau sa-mi asum riscuri inutile sacrificand activitatea mea pentru balonul rotund". Si nici n-ar fi nevoie, avand in vedere ca la Concordia se simte bine. "Acolo ma simt iubit, si locuiesc in apropierea terenului. Si acum ca sunt in curs de mutare, pentru a trai intr-o casa mai spatioasa, sper sa nu ma indepartez prea mult de cartier ca sa nu schimb echipa". Lucian afirma ca este fericit la Verona, dar nu ascunde gandul de intoarcere acasa: "As vrea sa ma intorc in Romania ca sa devin antreprenor in constructii, sa dau de munca romanilor si sa vand case la un pret just. Dar in prezent nu exista aceste conditii, legislatia romaneasca creaza limite, iar costurile de productie ar fi atat de mari incat as fi constrans sa practic preturi prea mari pentru concetatenii mei".

 
Crucea de la Putna a ajuns la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :515
Monday, 12 July 2004
Duminica,11 iulie, la Chisinau a revenit grupul de pelerini condus de istoricul Mihai Adauge, care a urmat, incepand cu 20 iunie, Drumul Crucii pana la Putna, unde au avut loc manifestatii prilejuite de implinirea a 500 ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant. Cei 11 participanti la Drumul Crucii au fost intampinati in fata monumentului lui Stefan cel Mare de catre oamenii care se aduna in fiecare duminica la mitingul organizat de PPCD. Reamintim ca grupul lui Adauge a parcurs o distanta totala de 1.002 kilometri, a vizitat cele mai importante biserici si manastiri, ctitorite de marele voievod, ducand o cruce pe care au lasat-o la Putna. Drumul Crucii a fost unul deosebit, fermecator gratie tuturor celor vazute si traite in aceste 3 saptamani. Am vizitat curtile domnesti, bisericile si manastirile ctitorite de Stefan, de la Bacau, Vaslui, Piatra Neamt, Suceava. Ne-am rugat pentru sanatatea tuturor, pentru pace, pentru credinta, pentru izbanda, pentru valorile nationale ale neamului romanesc, valori pe care marele domnitor le-a aparat cu indarjire de-a lungul intregii sale domnii. Am vizitat, de asemenea, locurile in care s-au desfasurat marile batalii. Am avut unica sansa si placere sa discutam cu mari personalitati. Este vorba despre Mitropolitul Ardealului, Antonie Plamadeala si despre parintele Mina Dobzeu de la biserica episcopiei Husi. In drumul nostru spre Putna si inapoi am fost tratati cu o deosebita caldura si dragoste - in fiecare sat eram intampinati cu flori, cu paine si sare de catre oameni care veneau sa sarute crucea sau pur si simplu sa ne insoteasca pana la iesirea din sat, a declarat in fata celor prezenti Mihai Adauge. Potrivit lui, staretul Manastirii de la Puna a spus acea cruce de la Chisinau, dusa la Putna, este un simbol al crucii pe care o duc romanii basarabeni de-a lungul anilor, crucea rapirii Basarabiei, crucea deportarilor, a foametei, crucea pamanturilor instrainate si ocupate. Staretul de la Putna le-a daruit celor 11 Crucea sa personala, pe care acestia au adus-o la Chisinau, impreuna cu focul luat din candela vesnic arzanda de langa mormantul lui Stefan cel Mare. Biserica de la Durlesti va oficia, in curand, o slujba speciala pentru focul sacru adus de la Putna. De asemenea, va fi editata o carte si va fi turnat un film despre cele trei saptamani de pelerinaj. In cadrul mitingului, vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a facut o retrospectiva a principalelor evenimente politice, desfasurate pe parcursul ultimelor saptamani, intre care decizia CEDO in cazul detinutilor politici de la Tiraspol, deciziile summit-ului NATO de la Istanbul si alte evenimente de ordin politic.
 
Grecii iubitori ai limbii romanePDF Print E-mail
Salonic, Grecia/ Romanian Global News
Accesari :539
Monday, 12 July 2004
Salonic este cunoscut pentru traditia sa in ceea ce priveste invatarea limbilor sud-est europene. Aceasta se datoreaza interesului crescut al grecilor fata de limbile straine, in general. Institutul de Studii Balcanice, in cadrul caruia isi desfasoara activitatea Scoala de Limbi Balcanice (infiintata in 1963) a avut si are un rol foarte important in hranirea interesului pentru limbile balcanice.

Cele mai studiate limbi sunt: turca, rusa, bulgara, albaneza, sarba si romana. Datorita infiintarii a trei facultati de profil in localitatile Salonic, Florina si Komotini, a aparut necesitatea crearii unui centru de atestare a acestor limbi, pentru ca tinerii studiosi sa poata intra in posesia unei diplome recunoscute. Institutul de Studii Balcanice a semnat acorduri de colaborare cu universitatile din Sofia si Moscova, in 2003 si cu universitatile din Bucuresti, Belgrad si Tirana, in 2004. La examenele care au avut loc recent, in vederea obtineri atestatelor de limbi balcanice de la Sediul institutului din Salonic, s-au prezentat 11 candidati numai la limba romana. Lector dr. Ioana Murarus, respectiv lector dr. Camelia Usurelu, profesoare care au facut parte din comisia de examinare au manifestat o vadita multumire fata de interesul grecilor pentru limba si cultura romana. In urma initiativei institutului de a crea cadrul unei cunoasteri reciproce a limbilor si culturilor popoarelor din zona, doi studenti romani vor urma cursurile de limba greaca de la Salonic, iar doi studenti greci, cursurile de limba romana de la Sinaia.

 
Primul picnic 2004 la ArlingtonPDF Print E-mail
Arlington, SUA/ Romanian Global News
Accesari :560
Monday, 12 July 2004
La acest sfarsit de saptamana, Consiliul Parohial si Comitetul de Doamne al Bisericii Sfintii Trei Ierarhi din Arlington au organizat primul picnic din acest an.

Picnicul a avut loc pe terenul Bisericii, la Snohomish/Arlington. Evenimentul s-a desfasurat in decorul foarte frumos al Bisericii, iar enoriasii au beneficiat de dupa-amiaza placuta, buna dispozitie, dans, ca si de produse culinare specifice bucatariei romanesti.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions