Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Scoala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :510
Saturday, 10 July 2004

Inca o sambata in capitala britanica este marcata de scoala romanesca de week-end. Biserica Ortodoxa Romana din Londra din strada Fleet nr.186, sprijinita de Centrul Cultural Roman londonez si de Fundatia Ratiu isi propune sa ii aduca la un loc pe toti cei care doresc sa se simta legati de limba si cultura romaneasca.

Fundatia Ratiu, cea care organizeaza aceste evenimente, are ca scop principal promovarea si incurajarea proiectelor care sprijina educatia si cercetarea in cultura si istoria Romaniei si a romanilor.

 
Fanfara Ciocarlia concerteaza la MnchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania / Romanian Global News
Accesari :606
Saturday, 10 July 2004

Renumita Fanfara Ciocirlia va concerta sambata 10 iulie in Munchen. Doua sute de batai" pe minut fac renumele Fanfarei Ciocarlia de cea mai rapida fanfara a lumii.

Doisprezece muzicanti care sufla" din toata puterea plamanilor muzica invatata acasa, in comuna Zece Prajini", de sase ani ridica in picioare publicul international, incitat de ritmul si naturaletea muzicii lor. Desi turneele lor in lume au inceput in 1997, in Romania ei nu au sustinut nici un concert. Periplul mondial al Fanfarei a inceput in 1997: Moldova, Japonia, Australia, Spania, Germania, Franta, Austria sau Scandinavia. Anul trecut, instrumentistii au fost, pentru a doua oara, in Statele Unite, la editia "de argint" a Playboy Jazz Festival, produs de Hugh Hefner. La spectacolul din 27 martie de la Laboratorium Stuttgart, Fanfara avea deja in spate un drum de 5 ore din Austria. Clarinetistul Oprica Ivancea destainuie povestea Ciocarliei" din comuna Zece Prajini, comuna moldoveana situata intre Roman si Iasi: Pe noi ne-a descoperit si ne-a lansat o firma de manageriat nemteasca, dar mai inainte, ne-a descoperit doamna Speranta Radulescu, doctor etno-muzicolog, care a venit in satul nostru cu o grupa care filma pentru Franta". Echipa de filmari a descoperit, la Zece Prajini - dincolo de limitele proiectului sau de cercetare si evaluare etnografica - si autenticul, virilitatea muzicii unui sat romanesc de tigani. Intreaga presa, mass-media si autoritatile romanesti si internationale se feresc sa uziteze in terminologia lor numele de TIGANI. De ce? Pentru ca suna peiorativ si pentru ca, gandindu-se la mancatul de lebede", la furtisagul din buzunare si masiva migratie a populatiei sinti si rroma din Romania inspre Vestul cel ordonat, civilizat si programat, multi se feresc de imprevizibilul comportamentului unei mase de oameni nonconformiste, al unei mase de oameni care traieste dupa alte criterii de viata decat cele ale societatilor cuminti". Tiganii canta, danseaza, mai dau si cu jula". O fac pentru ca - din mosi-stramosi - banul a fost o certitudine, compensativa a natiei lor, in general desconsiderate. Si n-o mai fac acum, ca pana acum, pentru ca, prin deschiderea granitelor europene si mondiale, li se deschide perspectiva unui trai in randul lumii".

Cei doi tineri nemti, Henry Ernst si Helmut Neumann, popositi la Clejani, voiau sa invete sa cante la tambal, dar dupa ce i-au descoperit pe muzicantii de la Zece Prajini s-au ales cu neveste si cu o afacere - o firma de impresariat. Ei se ocupa ca fanfara sa nu duca lipsa de angajamente, iar instrumentistii nu le ies din cuvant. Cand Henry, care este directorul artistic al firmei Asphalt Tango, a decis ca formatia are nevoie de mai mult ritm, l-a chemat in studioul de inregistrari pe socrul sau, Nicolae Ionita. Dupa ce au inregistrat cel de-al doilea album, Baro Biao (1999), muzicantii ieseni au decis sa-l coopteze pe acesta in echipa lor. La Stuttgart insa Ionita lipseste, deci continui discutia cu seful" Ivancea: "Am fost peste tot; in Australia, Japonia, America, Europa, nu mai vorbesc... Da' sa stiti, ca nicaieri nu-i mai frumos ca la noi", spune Ivancea. Si totusi un lucru l-a impresionat peste hotare in mod deosebit: "Oamenii. Au alta mentalitate, alt mod de viata. Te priveste altfel lumea pe strada". E evident o aluzie la discriminarea din Romania. De-aici, si paseismul politic al rromului de rand. Il cunoasteti pe candidatul rromilor la presedentie, pe Viorel Bumbu din Alba-Iulia?" l-am intrebat . Nu-l cunostea si nici interes prea mare pentru alegerile de anul acesta n-a aratat. Altceva ii interesa insa pe muzicanti: Ne-am bucura ca la spectacolele noastre sa vina mai multi romani. Doar peste tot in lume sunt asociatii de romani. Iar noi cantam pentru toti: mai intai, niste melodii mai lente, mai batranesti, si apoi un program de melodii ritmate, pentru ca asta se cauta; intai se ridica tinerii si joaca printre randuri, dar pana la urma se ridica toata sala, chiar daca sunt oameni la costum si cravata. Danseaza toata lumea". Cu repertoriul acesta, Fanfara Ciocarlia a cantat la festivaluri, in cluburi, discoteci, dar si pe scena Filarmonicii din Kln.

 
Angela Gheorghiu cucereste SpaniaPDF Print E-mail
Sevilla, Spania / Romanian Global News
Accesari :506
Saturday, 10 July 2004

In aceste zile, soprana de origine romana, Angela Gheorghiu, filmeaza in mai multe locatii din Sevilla scene din viitorul film "Carmen". Regizorii peliculei sunt Carlos Saura si Vittorio Storaro, relateaza cotidianului "La Voz de Galicia".

La sfarsitul lunii septembrie, Angela Gheorghiu va sustine un recital in localitatea spaniola La Coruna. Dupa cum relateaza presa spaniola, recitalul este asteptat cu mare interes de localnici, mari iubitori de muzica clasica. Spectacolul, programat pentru 30 septembrie, cuprinde arii din Verdi, Puccini, Massenet, Catalani, Cilea si Leoncavallo.

Romanca este considerata cea mai buna soprana pe plan mondial. Cariera ei de succes a inceput in 1994, la Covent Garden, cu rolul Violetei, din Traviata.

 
Comitetul Helsinki din Basarabia acuza "organele de drept", de colaborare cu separatistii din TiraspPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :472
Saturday, 10 July 2004

Presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) a declarat vineri presei ca in prezent, sunt cunoscute multe cazuri de extradare a persoanelor din partea dreapta a Nistrului, autoritatilor separatiste de la Tiraspol", adaugand ca i s-au raportat despre cateva sute de asemenea cazuri".

El s-a aratat surprins de faptul ca organele de drept din Republica Moldova deservesc gruparea criminala a lui Smirnov si a fiului sau". Numai reprezentantii Procuraturii Generale au confirmat 340 cazuri de extradare a cetatenilor moldoveni autoritatilor separatiste. Acestea sunt facute in baza unui acord cu privire la principiile de cooperare intre MAI si conducerea asa-numitului minister de interne din Transnistria, semnat la 26 ianuarie 1999, cand ministrul de Interne era Catana. Acordul este unul mort din fasa", pentru ca nu a fost pus in aplicare in mod oficial. Cu toate acestea, organele de drept inferioare il aplica in plina masura", a precizat Uratu, in opinia caruia, extradarile sunt facute inclusiv la solicitarile Federatiei Ruse".

Potrivit lui Stefan Uratu, statul Republica Moldova nu exista, o data ce el este mai bine controlat de catre autoritatile nerecunoscute de la Tiraspol, decat de cele de la Chisinau. In Republica Moldova nu te poti afla in siguranta, pentru ca in orice moment ai putea fi cercetat penal de catre organele transnistrene pentru motive invocate de acestea", a conchis Uratu.

Presedintele Organizatiei Juristi pentru Drepturile Omului" Vitalie Nagacevschi a declarat la randul sau ca acordurile pot fi semnate intre doua state recunoscute pe plan international, iar o data ce autoproclamata republica nistreana nu este recunoscuta, acest acord este ilegal". Faptul ca Transnistria nu este recunoscuta pe arena internationala a fost demonstrat prin decizia CEDO in cazul grupului Ilascu". Aceasta decizie confirma faptul ca in aceasta regiune se aplica tortura, tratamentul degradant si pedeapsa capitala. Cu Transnistria colaboreaza si Ucraina si Federatia Rusa. Faptul ca la solicitarea acestor state sunt predate anumite persoane, este un precedent care nu mai trebuie admis", a conchis Nagacevschi.

 
Cubreacov face apel la monitorizarea drepturilor omului in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :548
Saturday, 10 July 2004

Vlad Cubreacov a apelat vineri la organizatiile internationale pentru respectarea drepturilor omului solicitand acestora sa ia o atitudine prompta si transanta fata de agresiunea comisa joi de catre comunisti asupra deputatului Stefan Secareanu.

Daca nu se vor produce schimbari esentiale in exercitarea actului guvernarii in Republica Moldova, procesul democratic risca sa fie compromis pentru o perioada indelungata, tara prabusindu-se intr-o noua criza politica", a declarat Cubreacov in cadrul sedintei plenare a Parlamentului.

In timpul cat acesta se afla la tribuna, marea majoritate a deputatilor comunisti a parasit sala de sedinte.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions