Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Michael Guest spune Good bye Romania in stilul sau caracteristicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :483
Thursday, 08 July 2004
Unul dintre cei mai neconventionali ambasadori ai SUA in Romania este fara doar si poate Michael Guest, caruia tocmai i-a expirat mandatul.

Excelenta sa pare a fi si unul dintrre ambasadorii cei mai implicati emotional in Romania, nesfiindu-se sa puna punctul pe i ori de cate ori a avut ocazia. La fel a facut-o si acum pe scara avionului. Presa romaneasca a ultimilor zile a vehiculat o informatie conform careia fostul ambsador chiar ar fi lasat la Cotroceni o lista cu marii corupri din tara noastra, informatie desmintita, insa, de Ambasada SUA la Bucuresti. Pe de alta parte, Guest a acuzat fatis coruptia tolerata la varf, in Romania, in cadrul interviurilor acordate diverselor publicatii. In cadrul acelorasi interviuri, fostul ambasador si-a marturisit dragostea pentru tara noastra, promitand ca se va intoarce pe meleagurile mioritice, ca turist, preferand zonele de tara din Sibiu, Timis si Maramures.

 

 
FMI lauda Bucurestiul pentru politicile macroeconomice si pentru reformele structuralePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :512
Thursday, 08 July 2004
Anne Krueger, director general adjunct al FMI crede ca autoritatile romane trebuie laudate pentru politicile macroeconomice sanatoase si progresul realizat in domeniul reformelor structurale, care au contribuit la continuarea procesului de dezinflatie si la cresterea robusta a PIB. In comunicatul publicat de Fondul Monetar International dupa aprobarea noului acord cu Romania, de tip precautionary stand-by, Anne Krueger a mai indicat ca programul autoritatilor, sprijinit de noul aranjament cu Fondul, vizeaza sa consolideze balanta de cont curent, sa reduca rata inflatiei, sa sustina cresterea rapida a PIB si sa pregateasca economia pentru aderarea la Uniunea Europeana. "Principalele politici de stabilizare sint reducerea deficitului bugetar guvernamental, consolidarea finantelor companiilor de stat prin ajustarile preturilor la energie si restrictiile salariale, si masuri de limitare a cresterii creditului. Restrictiile salariale la companiile de stat si o politica prudenta a salariului minim vor ajuta la mentinerea cresterii generale a salariilor in concordanta cu cresterea productivitatii", a mai spus oficialul FMI. Programul include ajustari ale veniturilor si cheltuielilor menite sa amelioreze eficienta si prevede noi reduceri ale contributiilor la asigurarile sociale, alaturi de masuri destinate sa largeasca baza de impozitare si sa imbunatateasca administrarea fiscala. "Cu toate acestea, reusita reformelor in domeniul TVA si al impozitului pe profit ar fi expusa la riscuri in situatia introducerii de scutiri, care ar crea noi distorsiuni si submina administrarea fiscala", a semnalat Krueger.  Oficialul FMI a precizat ca politicile monetara si valutara vor continua sa tinteasca spre atingerea echilibrului intre reducerea inflatiei si mentinerea competitivatii externe a Romaniei.  Pe de alta parte, autoritatile abordeaza problema veche a arieratelor fiscale si a neplatii facturilor la utilitati de catre marile companii de stat care inregistreaza pierderi. "Cele mai mari companii vor fi restructurate, iar angajatilor li se va acorda asistenta pentru reconversie profesionala si relocare. Progrese notabile au fost realizate

in privatizare, eforturile viitoare urmind sa se concentreze asupra sectorului energetic. Deosebit de incurajator este angajamentul autoritatilor fata de privatizarea Petrom", a mai spus Anne Krueger. In acelasi timp, oficialul FMI a subliniat inceperea reformei in justitie, apreciind ca aceasta va contribui la ameliorarea climatului de afaceri, va consolida independenta sistemului judiciar si va imbunatati capacitatea de solutionare a problemei pe care o reprezinta coruptia. Acordul aprobat miercuri de Consiliul Directorilor FMI contine angajamentele luate de Romania in privinta politicilor macroeconomice pentru urmatorii doi ani, si permite accesul la fonduri de circa 367 milioane de dolari, care vor fi utilizate numai in cazul unor crize economice neprevazute. Principalele obiective ale programului sint reducerea deficitului de cont curent, in acest an, la 5,5% din PIB, fata de 5,8% din PIB anul trecut, precum si diminuarea ratei inflatiei de la 14,1% la 9% in acest an. Inflatia ar urma sa scada la 6% anul viitor si la 4% in anul 2006. In acelasi timp,  memorandumul stabileste ca obiective obtinerea unei cresteri economice de 5% in urmatorii ani si un deficit bugetar de 2,1% din PIB in acest an, fata de 2,4% din PIB in 2003. Prima revizuire a acordului va avea loc la sfirsitul lunii iulie, atunci cind vor fi disponibile si primele date preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului. 

 
CEDO a hotarit punerea imediata in libertate a celorlalti membri din grupul IlascuPDF Print E-mail
Strassbourg/ Romanian Global News
Accesari :471
Thursday, 08 July 2004
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strassbourg a decis punerea  de indata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu incarcerati inca la Tiraspol,  respectiv Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.

Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost intemnitati la 2 iunie 1992, fiind acuzati de autoritatile transnistrene de crime de razboi si actiuni de terorism. Unul din membrii grupului Ilascu, Valeriu Garbuz, a fost eliberat dupa citeva luni, dupa ce a "recunoscut" vina incriminata acestui grup de catre autoritatile transnistrene.             La scurt timp dupa eliberare, Garbuz a declarat ca a fost maltratat de angajatii Ministerului securitatii din Tiraspol. Vadim Sevtov, seful acestui departament, i-a propus sa "vorbeasca conform scenariului" in schimbul eliberarii, ceea ce Garbuz a si facut, el fiind singurul dintre acuzati care a recunoscut toate invinuirile aduse "grupului Ilascu". Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, dupa ce i-a expirat termenul de doi ani de detentie. Dupa ce s-a tratat un timp indelungat, Petru Godiac, parasit de sotie, s-a stabilit in Romania. Ilie Ilascu, care a fost condamnat la moarte, a fost eliberat in mai 2001, el fiind, in momentul de fata senataor al Romaniei. In iunie 2004 a fost eliberat Alexandru Lesco, dupa expirarea termenului de 12 ani de detentie la care fusese condamnat. In detentie au mai ramas Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc.    

 
Cooperare romano-britanica in domeniul agriculturiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 08 July 2004
Joi, 8 iulie, experti britanici pe probleme de agricultura se ntlnesc la Bucuresti, cu omologii lor din Ministerul roman al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si cu alte agentii relevante n cadrul Grupului de lucru Romania - Marea Britanie. iscutiile se vor axa pe chestiuni de interes comun si cooperare n contextul reformei agricole si implementarii acquis-ului european. Delegatia britanica va fi condusa de David Hunter, Director UE n cadrul Departamentului pentru Mediu, Industrie Alimentara si Probleme Rurale (DEFRA). Delegatia romana va fi reprezentata de Valeriu Steriu, secretar de stat pentru Integrare Europeana si Relatii Internationale n MAPDR. ntalnirea Grupului de lucru va avea loc n contextul finalizarii de catre Romania a negocierilor la Capitolul 7 Agricultura. Grupul de lucru a fost lansat n luna februarie a acestui an, n scopul dezvoltarii relatiilor bilaterale si cooperarii n contextul pregatirilor de aderare la Uniunea Europeana. Grupul are programate consultari la intervale regulate de timp si alte forme de cooperare tehnica continua n arii de interes comun, inclusiv siguranta alimentara, comertul international, dezvoltarea industriei si a capacitatii institutionale de a implementa regulile UE si beneficia de oportunitatile oferite, si dezvoltare rurala. n prezent, un expert britanic lucreaza cu personalul Ministerului Agriculturii. Un proiect bilateral aditional de dezvoltare a procedurilor si capacitatii de control a Agentiei SAPARD va fi lansat la sfarsitul lunii iulie.
 
Romani din Elvetia acorda asistenta in afaceri pentru romanii din taraPDF Print E-mail
Lausanne, Elvetia/ Romanian Global News
Accesari :518
Thursday, 08 July 2004
O asociatie cu scop nelucrativ din Elvetia infiintata de romanca Irina Condrea, se doreste a fi o inititiva care sa sprijine ideile de afaceri ale romanilor din tara care nu au cunostinte de afaceri si doresc sa-si construiasca propria afacere, si sa invete cum sa-si castige un loc pe piata etc.

Asociatia se numeste Swiss-East European Entrepreneurship Development (SEEED), are sediul la Lausanne si are ca scop declarat implementarea unor cursuri de promovare a activitatilor antreprenoriale n Romania, anunta portalul romanilor din Elvetia casa-romanilor.ch. Pentru a urma aceste cursuri, persoanele interesate trebuie sa raspunda unor intrebari on-line. In urma raspunsurilor primite, Asociatia SEEED va realiza o selectie pentru a putea oferi consultanta pentru ca persoanele selectionate sa afle dificultatile pe care le intampina in calitate de antreprenor si pentru a oferi cursuri de inalta calitate, adaptate la nevoile fiecaruia.

 
Festivalul de film Romanesc din Olanda se apropie de finalPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/ Romanian Global News
Accesari :483
Thursday, 08 July 2004
Romania - o alta perspectiva, este numele festivalului romanesc de film organizat in Olanda in aceste zile de catre RoNed -Fundatia culturala Romania-Olanda si care se apropie de final. In colaborare cu Filmhuis Cavia din Amsterdam, RoNed a organizat timp de aproape opt saptamani acest festival al filmului romanesc care s-a bucurat de un mare succes in tara lalelelor.

Fiecare dintre filmele prezentate dezvaluie o serie de aspecte atat din viata cotidiana a romanului de rand, cat si din domeniulul culturii. Perioadele la care filmele fac referire sunt regimul comunist (pana in 1989) si post-comunist (1989 pana in prezent). Filmele selectate ofera o privire de ansamblu asupra cinematografiei romanesti si asupra tematicii actuale pe care cineastii romani o abordeaza in contextul unei societati in tranzitie. Au fost prezentate doua productii ale cunoscutului regizor Nae Caranfil: Asfalt  Tango si Filantropica in care actorul Mircea Diaconu interpreteaza rolul principal. Toate aceste filme au fost traduse si subtitrate, special pentru aceasta ocazie, de catre fundatia RoNed. Fundatia RoNed s-a angajat in mai multe domenii sa promoveze in mod activ, pe de o parte, traditiile si cultura romaneasca in Olanda si, pe de alta parte, cultura olandeza in Romania. Fundatia isi propune sa ofere o imagine pozitiva a ambelor culturi si sa intareasca relatiile reciproce.

 
Produsele romanesti castiga piata de la Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/ Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 08 July 2004
Pentru impulsionarea schimburilor comerciale intre Romania si Israel, in urma cu o saptamana a fost organizata la Tel-Aviv o expozitie romaneasca cu produse decorative din sticla si lemn, confectii de lux pentru dame, mic mobilier din lemn, vin, ape minerale si alte produse industriale de export, prezentate prin postere, mici mostre sau machete.

Expozitia s-a numit Fabricat in Romania si a fost organizata intr-un spatiu aflat intr-o zona comerciala de larga circulatie, pus la dispozitie gratuit de catre Ambasada Romaniei. In acelasi context, pentru a eficientiza utilizarea de catre firmele romanesti a facilitatilor oferite de Acordul de Comert liber, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004, Ambasada Romaniei la Tel Aviv propune organizarea unor serii de actiuni promotionale si expozitii trimestriale cu produse romanesti. Aceste expozitii se vor organiza, de asemenea, fara costuri de participare pentru firmele romanesti, in spatiul oferit de Ambasada Romaniei din Tel Aviv.

 
Student roman in ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :556
Thursday, 08 July 2004
Oportunitatile pentru un trai mai bun cresc pentru romani, odata cu emigrarea intr-o tara straina. Cu atat mai mare este sansa cetatenilor romani care ajung dincolo de granitele tarii, daca ei decid sa isi continue studiile in tara care ii gazduieste. In ultima perioada numarul romanilor care decid sa devina rezidenti in Italia, este tot mai mare, dupa cum am aratat in mai multe materiale anterioare, care prezentau date statistice publicate de autoritatile italiene. Cu toate acestea numarul studentilor romani in Italia, poate fi sporit printr-o mai buna cunoastere a conditiilor de inscriere la o facultate din aceasta tara. Pentru cetatenii romani care sunt rezidenti in Italia, indiferent ca ei sunt sositi aici cu permis de munca, azil politic, motive religioase sau altele asemenea, inscrierea se poate face in baza unei cereri si tinand cont de conditiile impuse de respectiva institutie de invatamant, dar numai dupa un an de rezidenta pe teritoriul acestei tari. Examenul care va fi sustinut nu difera de cel al candidatilor italieni. Pentru cetatenii romani care nu sunt inca in Italia, dar doresc sa studieze acolo, procedura de inscriere trece intai pe la Consulatul Italian din Romania sau pe la Ambasada. Aici trebuie prezentata cererea de preinscriere la una dintre universitatile italiene care accepta studenti straini, alaturi de alte acte necesare, printre care diploma de bacalaureat si dovada cunoasterii limbii italiene. Reprezentanta diplomatica trimite cerearea mai departe, iar in decurs de o luna de la depunerea documentatiei (perioada iunie-iulie) se vor primi raspunsurile de la universitatile din Italia, iar apoi in baza

acestora se poate solicita viza de intrare in Italia pentru sustinerea examenelor. Daca solicitantul primeste viza si, odata ajuns in Italia, este acceptat de catre o facultate, el va trebui sa solicite chesturii italiene un permis de sedere pe motive de studiu, prezentnd certificatul de nscriere eliberat de facultate. Drumul de parcurs pentru a avea statutul de student roman in Italia nu este lung, nu este nici greu si in principiu ofera sanse rezonabile celor care doresc sa studieze aici, atata timp cat exista determinare in acest sens.

 
Student roman in ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :896
Thursday, 08 July 2004
Oportunitatile pentru un trai mai bun cresc pentru romani, odata cu emigrarea intr-o tara straina. Cu atat mai mare este sansa cetatenilor romani care ajung dincolo de granitele tarii, daca ei decid sa isi continue studiile in tara care ii gazduieste.

In ultima perioada numarul romanilor care decid sa devina rezidenti in Italia, este tot mai mare, dupa cum am aratat in mai multe materiale anterioare, care prezentau date statistice publicate de autoritatile italiene. Cu toate acestea numarul studentilor romani in Italia, poate fi sporit printr-o mai buna cunoastere a conditiilor de inscriere la o facultate din aceasta tara. Pentru cetatenii romani care sunt rezidenti in Italia, indiferent ca ei sunt sositi aici cu permis de munca, azil politic, motive religioase sau altele asemenea, inscrierea se poate face in baza unei cereri si tinand cont de conditiile impuse de respectiva institutie de invatamant, dar numai dupa un an de rezidenta pe teritoriul acestei tari. Examenul care va fi sustinut nu difera de cel al candidatilor italieni. Pentru cetatenii romani care nu sunt inca in Italia, dar doresc sa studieze acolo, procedura de inscriere trece intai pe la Consulatul Italian din Romania sau pe la Ambasada. Aici trebuie prezentata cererea de preinscriere la una dintre universitatile italiene care accepta studenti straini, alaturi de alte acte necesare, printre care diploma de bacalaureat si dovada cunoasterii limbii italiene. Reprezentanta diplomatica trimite cerearea mai departe, iar in decurs de o luna de la depunerea documentatiei (perioada iunie-iulie) se vor primi raspunsurile de la universitatile din Italia, iar apoi in baza acestora se poate solicita viza de intrare in Italia pentru sustinerea examenelor. Daca solicitantul primeste viza si, odata ajuns in Italia, este acceptat de catre o facultate, el va trebui sa solicite chesturii italiene un permis de sedere pe motive de studiu, prezentnd certificatul de nscriere eliberat de facultate. Drumul de parcurs pentru a avea statutul de student roman in Italia nu este lung, nu este nici greu si in principiu ofera sanse rezonabile celor care doresc sa studieze aici, atata timp cat exista determinare in acest sens.

 
Romania nu va mai plati taxe pentru exportul de otel in CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :490
Thursday, 08 July 2004
Romania nu va mai fi obligata sa plateasca taxe pentru exporturile sale de otel in Canada. Aceasta este concluzia unei hotarari venite din partea Tribunalului pentru Comert International din Canada, la finele saptamanii trecute.

Decizia canadiana se refera la principalii sai furnizori de otel, Romania, Franta, Rusia si Slovacia. Canada a anulat taxele pentru importul de otel, in ciuda atentionarilor sosite de la producatorii interni de otel, care sustin ca masura ar putea dauna industriei canadiene, reducand productia interna de otel. In replica, autoritatile canadiene au explicat ca productia interna de otel, nu intalneste in nici un caz cererea pentru acest produs in Canada. Tribunalul pentru comert exterior din Canada a mai declarat ca  cererea externa de otel ar trebui sa ramana la acelasi nivel in urmatoarele 18 pana la 24 de luni. Otelul este folosit la scara larga in industria constructoare de masini, pentru caroesrii, amortizoare si alte componenente.

 
Romania nu va mai plati taxe pentru exportul de otel in CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :533
Thursday, 08 July 2004
Romania nu va mai fi obligata sa plateasca taxe pentru exporturile sale de otel in Canada.

Aceasta este concluzia unei hotarari venite din partea Tribunalului pentru Comert International din Canada, la finele saptamanii trecute. Decizia canadiana se refera la principalii sai furnizori de otel, Romania, Franta, Rusia si Slovacia. Canada a anulat taxele pentru importul de otel, in ciuda atentionarilor sosite de la producatorii interni de otel, care sustin ca masura ar putea dauna industriei canadiene, reducand productia interna de otel. In replica, autoritatile canadiene au explicat ca productia interna de otel, nu intalneste in nici un caz cererea pentru acest produs in Canada. Tribunalul pentru comert exterior din Canada a mai declarat ca  cererea externa de otel ar trebui sa ramana la acelasi nivel in urmatoarele 18 pana la 24 de luni. Otelul este folosit la scara larga in industria constructoare de masini, pentru caroesrii, amortizoare si alte componenente.

 
Emigrantii din estul Europei lasa companiile britanice fara angajatiPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :488
Thursday, 08 July 2004
Imigrantii din Europa de Est, printre care si cetateni romani, au lasat companiile din Marea Britanie fara angajati in ultimele luni.

Forta de munca de care au nevoie firmele britanice a pastrat distanta fata de Marea Britanie in ultima luna dupa extinderea Uniunii Europene, se arata in doua rapoarte publicate de autoritatile britanice. Ministerul de interne englez arata ca acele companii care au nevoie de angajati, nu mai pot gasi soferi de camion, instalatori sau alti muncitori calificati. Din cele 10 noi state mebre ale UE, numai 8000 de muncitori au intrat in Anglia in ultima perioada, ceea ce a lasat fara angajati in jur de 39% dintre companiile din Marea Britanie, a declarat Manpower Inc. Marea Britanie are nevoie de angajati tineri si calificati din Europa de Est, pentru a ocupa un numar de 500.000 de posturi vacante, a mai precizat purtatorul de cuvant al corporatiei amintite.

 
Emigrantii din estul Europei lasa companiile britanice fara angajatiPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :943
Thursday, 08 July 2004
Imigrantii din Europa de Est, printre care si cetateni romani, au lasat companiile din Marea Britanie fara angajati in ultimele luni.

Forta de munca de care au nevoie firmele britanice a pastrat distanta fata de Marea Britanie in ultima luna dupa extinderea Uniunii Europene, se arata in doua rapoarte publicate de autoritatile britanice. Ministerul de interne englez arata ca acele companii care au nevoie de angajati, nu mai pot gasi soferi de camion, instalatori sau alti muncitori calificati. Din cele 10 noi state mebre ale UE, numai 8000 de muncitori au intrat in Anglia in ultima perioada, ceea ce a lasat fara angajati in jur de 39% dintre companiile din Marea Britanie, a declarat Manpower Inc. Marea Britanie are nevoie de angajati tineri si calificati din Europa de Est, pentru a ocupa un numar de 500.000 de posturi vacante, a mai precizat purtatorul de cuvant al corporatiei amintite.

 
Situatia romanilor din Sudul Basarabiei devine din ce in ce mai dramaticaPDF Print E-mail
Camasovca, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :573
Thursday, 08 July 2004
In urma unui conflict religios dintre pr. Alexei Grecu, reprezentantul Mitropoliei Moscovei si pr. Anatol Cristea, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, casa Epitropului Vasile Iordachescu, etnic roman din satul Camasovca, raionul Ismail, Ucraina, a fost incendiata, a declarat Epitropul Iordachescu pentru Romanian Global News.

Nu este primul incident de acest gen: in noaptea dinspre 29-30 noiembrie 2003, gospodaria Epitropului  a fost pentru prima oara incendiata; au urmat amenintari telefonice si indimidari; in 29 februarie 2004 gospodaria Epitropului a fost pentru a doua oara agresata. La acea data a fost distrusa de doua sticle incendiare si masina parintelui Anatol Cristea. Cel de-al treilea incident grav s-a petrecut in noaptea de 4 spre 5 iulie a.c., cand atat gospodaria cat si micul lacas unde se tineau slujbele religioase au fost incendiate iar Epitropul agresat fizic de aceasta data. Politia ucraineana a deschis anchete atat in cazurile anterioare, cat si de aceasta data, dar nici in primele doua incidente si probabil ca nici dupa acesta nu se vor cunoaste cu adevarat faptasii. Conflictele intre cele doua biserici ortodoxe din satul Camasovca au inceput in urma cu mai bine de un an, dupa ce Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a dat castig de cauza in dosarul Mitropolia Basarabiei vs Statul R. Moldova, recunoscand drepturile istorice ale Mitropoliei Basarabiei ce tine de Patriarhia Romana de la Bucuresti. Atunci biserica ortodoxa romana din Camasovca, condusa de Epitropul Vasile Iordache si de preotul Anatol Cristea, au aderat impreuna cu enoriasii la Mitropolia Basarabiei. Actele de intimidare, la inceput verbala, nu au intarziat sa apara iar violentele la adresa romanilor, enoriasi ai respectivei biserici, nu au intarziat nici ele. In repetate randuri s-au facut proteste privind tratamentul romanilor din Ucraina. In acelasi sat, in urma cu sase ani, din cauza demersurilor pentru apararea identitatii romanilor, preotul parohiei locului, Anatol Cristea, a fost expulzat din Ucraina, desi legea ucraineana ii garanta dreptul la libertatea cultului religios. Presa romaneasca a adus aceste incidente in fata opiniei publice. Societatea civila din Romania dar si din alte tari a cerut cu insistenta diplomatiei romanesti sa se implice in sprijinirea acestor romani. Totusi... "Grupul pentru Exprimarea Sociala a Tinerilor isi exprima nemultumirea profunda fata de modul in care autoritatile ucrainene inteleg sa trateze aceasta problema. De asemenea, este de neinteles si modul in care (nu) se ocupa Guvernul Romaniei de romanii traitori astazi in Euroregiunea Dunarii de Jos. GEST solicita premierului Adrian Nastase sa determine de indata autoritatile guvernamentale romane sa raspunda pentru abandonarea romanilor din sudul Basarabiei si nordul Bucovinei la cheremul manifestarilor violente ale nationalismului agresiv si primitiv. Totodata, cerem premierului roman sa explice de ce Romania nu solicita statelor vecine un tratament normal pentru romanii care traiesc acolo ca minoritari, asa cum Romania il asigura minoritatilor sale nationale. Consideram ca este imperativ ca premierul sa ii demita de urgenta pe responsabilii de relatia cu romanii de pretutindeni, care ar trebui sa se ocupe de protejarea acestora, dar care sunt abandonati din indolenta", se spune intr-un comunicat de presa semnat de mai multi tineri din toata tara. Dinu Gandu, reprezentantul GEST a spus ca tinerii afiliati la GEST au intentia de redacta un memoriu pe care sa il adreseze Parlamentului Romaniei, Guvernului, Presedintiei si institutiilor europene in masura sa ia atitudine.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions