Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Cele mai vechi moaste de pe teritoriul Romaniei ajung la TulceaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :879
Tuesday, 06 July 2004
Cele mai vechi moaste descoperite pe teritoriul Romaniei vor fi conduse miercuri, 7 iulie, catre Tulcea, in cadrul unei procesiuni oficiate de IPS, Arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea, la care va mai participa un sobor de preoti va fi intampinata de catre enoriasii tulceni si de clericii din oras, urmand sa se deplaseze apoi catre biserica Buna Vestire. Moastele sfintilor Epictet si Astion, cei doi sfinti martiri de la Halmyris, vor sosi la Tulcea alaturi de racla cu moastele Sfantului Andrei, cel Intai Chemat. La manifestari va fi prezent si IPS Iosif Pop, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romne pentru Europa Occidentala si Meridionala. Sfintii Epictet si Astion au fost martirizati in anul 290, iar moastele lor au fost descoperite pe teritoriul Romaniei in anul 2001, in urma unor sapaturi arheologice realizate la 15 august in cetatea Halmyris, din  judetul Tulcea.

 
Contacte maghiaro-maghiare in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 06 July 2004
Vizita premierului maghiar, Peter Medgyessy, in Romania continua astazi cu intalnirea cu liderii Uniunii Democrate a M aghiarilor din Romania.

Aflat in Romania cu ocazia inaugurarii primului punct de trecere a fronierei in care autoritatile maghiare si cele romane vor realiza un control vamal comun, Pter Medgyessy a asigurat prin intermediul ziarului "Npszabadsg" din Budapesta, citat de BBC, ca se doreste o colaborare continua intre maghiarii din Ungaria si cei din Transilvania si ca o organizatie solida si puternica  a maghiarilor din Romania poate conduce la realizarea dezideratelor comunitatii maghiare din Romania. Mesajul premierului  Medgyessy catre maghiarii din Romania, transmis cu aceeasi ocazie a fost de  a ramane in continuare pe pamantul natal, asigurandu-i pe acestia de sprijinul pe care autoritatile maghiare li-l vor acorda, sprijinind proiecte de infrastructura si incurajand investitii in zona. Premierul maghiar a oferit in acest sens exemplul eforturilor facute pentru obtinerea aprobarii de la UE pentru construirea autostrazii care urmeaza sa strabata Transilvania.

 
Donatii pentru bisericile saxone din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :913
Tuesday, 06 July 2004
Peste 7000 de dolari vor ajunge la biserica medievala saxona din orasul Apold, Sibiu, care necesita lucrari de renovare.

Banii au fost stransi in urma evenimentului de caritate organizat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, la finele lunii trecute. Ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a intreprins astfel o actiune de sprijinire a bisericilor saxone din regiune, aflate in prezent in ruina, desi ele reprezinta comori culturale si istorice unice. Actiunea de caritate s-a desfasurat la resedinta din Bucuresti a ambasadorului american si a ocazionat o receptie cu degustare de vinuri. La eveniment au mai fost prezenti ambasadorul britanic, Quinton Quayle, si ambasadorul german, Wilfried Gruber, aflati alaturi de Michael Gust in actiunea de salvare a edificiilor de cult saxone. A mai fost lansata cu aceeasi ocazie, o harta ce cuprinde trei trasee de vizitare a bisericilor fortificate din zona Sibiu-Sighisoara, harta realizata din fondurile Ambasadei americane. Scopul acestei intreprinderi este stimularea turismului in zona, la fel ca si a dezvoltarii economice.

 
Deputatul fara studii superioare a luat BAC-ul cu o medie mediocraPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 06 July 2004
Ghervazen Longer, deputatul care reprezinta minoritatea polona in Parlamentul Romaniei, a promovat examenul de bacalaureat cu nota finala 7,72, la liceul particular nr.1 din Suceava.

Longer, care a urmat cursurile de turism si alimentatie publica cu frecventa redusa, a obtinut nota 9 la Limba si literatura romana, proba orala si 5 la proba scrisa, la Limba engleza a obtinut, la proba orala, nota 8, la Matematica, nota 7,05, la Geografie nota 9,8, iar la Economia intreprinderilor nota 7,5. Nota finala obtinuta de deputatul minoritatii polone, 7,72, este una "cinstita si corecta, care denota eforturile depuse de acesta, a declarat Mihai Vitcu, inspector scolar general al judetului Suceava.

 
Porcul romanesc salvat de americaniPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :574
Tuesday, 06 July 2004
Compania americana "Smithfield Foods Inc" a cumparat pachetul majoritar al combinatului timisorean de procesare a porcinelor, "COMTIM".

Aceasta tranzactie va relansa pe piata interna si externa produsele romanesti. De asemenea, va fi realizat un numar mare de angajari, iar conducerea companiei a precizat ca intentioneaza sa lucreze atat cu fermierii crescatori de porcine, cat si cu cultivatorii autohtoni de cereale, care vor putea furniza hrana animalelor. Firma americana va furniza animale cu inalt potential genetic atat pentru consumatorii romani, cat si pentru export, estimand atingerea unei capacitatii de procesare de 8.000 de animale pe zi. Compania americana este unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc, avand activitati in tari vest europene si pe continentul american si este listata la Bursa din New York.

 

 
A fost lansat pe piata Catalogul colectiv al incunabulelor din RomaniaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :492
Tuesday, 06 July 2004
Catalogul colectiv al incunabulelor din Romania - o publicatie virtuala care face parte din programul de evidenta a patrimoniului cultural - a fost lansat recent de Institutul de Memorie Culturala (IMC).

Directorul IMC, Dan Matei, a declarat ca aparitia in format electronic a Catalogului incunabulelor se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg, dat fiind ca acesta cuprinde descrierea cartilor tiparite de la inventarea tiparului de catre Gutenberg (jumatatea sec.al XV-lea) pana la anul 1500 inclusiv, numite incunabule. Elena Maria Schatz este autorul catalogului. Aceasta precizeaza faptul ca, prin valoarea si semnificatia deosebita a acestor adevarate monumente ale artei tipografice, catalogul urmareste sa includa in circuitul stiintific international valorile culturale de exceptie existente in colectiile romanesti. Rolul catalogului este de a scoate in evidenta numarul incunabulelor din Romania, autori, titluri, editii care alcatuiesc colectia nationala de incunabule, numarul de exemplare din fiecare lucrare si localizarea fiecarui exemplar, colectiile de incunabule luate in evidenta pana la data accesarii catalogului. Bibliografia romaneasca a fiecarui exemplar reflecta, cel putin partial, istoricul detinerii si publicarii sale in Romania.

 
Noua unitate anticoruptie din cadrul MAI va sprijini PNAPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :553
Tuesday, 06 July 2004
Incepand cu luna septembrie a.c., in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), va fi infiintata o unitate anticoruptie, care se va numi Diviziunea Anticoruptie si Standarde Profesionale si va functiona dupa standarde occidentale. Un exemplu in acest sens este desigur celebrul serviciu de securitate britanic MI 5. Acest departament va functiona independent si va sprijini Parchetul National Anticoruptie (PNA) in activitatile specifice de investigatii ale actelor de coruptie. Seful PNA, Ioan Amarie a precizat ca aceasta decizie a fost luata in urma consultarilor pe care le-a avut recent cu chestorul principal Virgil Ardelean (directorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna). Aceasta structura va realiza investigatii necesare ofiterilor de politie judiciara din cadrul PNA care realizeaza numai acte de urmarire penala, iar personalul unitatii va fi format din persoane care au lucrat in cadrul diviziunii de protectie a DGIPI, in cadrul grupului de control al ministrului, in serviciile de control ale Politiei, Politiei de Frontiera si Jandarmeriei, sub supravegherea procurorilor. Vor exista politisti sub acoperire, dar si lucratori cunoscuti de catre ceilalti angajati ai MAI, carora acestia li se pot adresa daca au cunostinta despre comiterea unor fapte de coruptie. Va fi infiintat si un birou de relatii cu publicul, unde cetatenii pot furniza informatii despre fapte de coruptie sau abateri de la normele interne comise de catre angajati ai MAI. Va fi infiintata si o mica grupa de lucratori care se va ocupa de protectia martorilor care doresc sa-si pastreze anonimatul. Referitor la alte canale de cooperare, seful PNA a exemplificat colaborarea eficienta cu Autoritatea Nationala de Control, in special pe cazuri privind domeniul sanitar si al afacerilor cu petrol. De asemenea, se poarta negocieri privind imbunatatirii cooperarii cu alte structuri din cadrul Ministerului Finantelor Publice. Ardelean a precizat ca noua unitate va monitoriza tot personalul MAI.
 
Lumina candelei de la mormantul lui Stefan cel Mare va ajunge si la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :518
Tuesday, 06 July 2004
Grupul celor 11 reprezentanti ai PPCD si ai Organizatiei de Tineret "Noua Generatie", condus de istoricul Mihai Adauge, care a facut, in perioada 20 iunie - 2 iulie, "Drumul Crucii" pana la Putna, unde au avut loc festivitati organizate cu ocazia implinirii a 500 ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare, a pornit in dupa amiaza zilei de duminica spre Chisinau.

Potrivit lui Adauge, el si cei 10 pelerini au parasit luni orasul Radauti, urmand sa ajunga la Chisinau in ziua de 11 iulie. "Am luat torte cu foc de la candela care arde de sute de ani deasupra mormantului lui Stefan cel Mare, stiind ca in drum spre Chisinau vom fi intampinati de multi doritori de a lua focul de la Putna. Trebuie sa spun ca noi am fost cei mai "specifici pelerini" din toti care au fost la mormantul sfant, pentru ca am parcurs cel mai lung drum". La 4 iulie, ziua in care a fost inmormantat Stefan cel Mare si Sfant, grupul lui Adauge a depus crucea la mormant, primind in loc alta. "Staretul a spus ca crucea pe care am adus-o de la Chisinau este prea grea, pentru ca a fost intotdeauna "crucea deportarilor, crucea rapirii Basarabiei, crucea ocupatiei". In loc am primit crucea personala a staretului de la Putna, care este una de o semnificatie deosebita pentru noi", a conchis Adauge.

 
Festivalul international de muzica folclorica pentru copii, la Simleul SilvanieiPDF Print E-mail
Simleul Silvaniei, Romania/Romanian Global News
Accesari :576
Tuesday, 06 July 2004
Ansambluri folclorice de copii romani din tarile din jurul frontierelor, din Balcani si din Romania au participat zilele trecute la renumitul si, de acum, traditionalul festival international de muzica folclorica pentru romanii de pretutindeni, organizat de Clubul Copiilor din Simleul Silvaniei.

Festivalul, finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Cancelariei Primului Ministru, a adunat pe scena formatii din Ucraina - ansamblurile "Ciobanasul", "Sebi Borca" si "Dor basarabean", din Ungaria - formatia "Liceul Balcescu" de la Giula, Voievodina-Serbia - ansamblul "Doina Seleusului", Timoc-Serbia - ansamblul "Laznita", Macedonia - ansamblul "Titu Guli", Albania - formatia "Diviaca", Bulgaria din satul Gamzova "Gamzoveanca", Basarabia - ansamblurile "Mostenitorii" si "Giurgiuleanca" si din Romania - ansamblurile folclorice "Miorita" de la Bucuresti, "Hora" de la Iasi, "Flori de sanziene" din Halmas, si din partea gazdelor, "Barcaul" din Simleul Silvaniei. Organizatorii, Clubul Copiilor din Simleul Silvaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu cultural national - Salaj, Primaria orasului Simleu si Scoala Avram Iancu, au pregatit copiilor romani veniti la festival, atat o sedere placuta, cat si surprize prin faptul ca, la sfarsitul manifestarilor, micutii participanti au plecat intr-o mica vacanta spre Litoralul Marii Negre. Majoritatea sunt pentru prima oara in Romania, asa ca aceasta excursie le-a dat posibilitatea sa vada si o parte din tara. La inchiderea festivitatilor secretarul de stat din Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Titus Corlatean, a fost prezent cu diplome si premii, constand in carti si compact discuri pentru fiecare din ansamblurile participante.

 
Marea Britanie a deschis o sectie consulara la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :520
Tuesday, 06 July 2004
Cetatenii Republicii Moldova sau cei straini, rezidenti in acest stat, vor putea, incepand de luni, 5 iulie, sa-si perfecteze vizele pentru Marea Britanie la Sectia consulara a Ambasadei Marii Britanii, care si-a deschis sediul pe strada N. Iorga, 18.Potrivit unui comunicat de presa al ambasadei britanice, sectia de vize va fi deschisa pentru primirea cererilor intre orele 8.45 si 10.30, de luni pana vineri. Ambasada accepta cereri pentru toate categoriile de vize pentru Regatul Unit.
 
Mutu este pozitiv, spune MourinhoPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :875
Tuesday, 06 July 2004
In prima zi a contractului semnat pe trei ani cu Chelsea, Jose Mourinho, noul antrenor al echipei londoneze a avut o serie de discutii amicale cu jucatorii sai, in care a dat lamuriri si in ceea ce priveste eventualele transferuri vehiculate in presa.

Situatia atacantului roman, Adrian Mutu, nu este inca certa, insa Mourinho este dispus sa ii mai acorde o sansa, apreciindu-l ca foarte pozitiv si observadu-i disponibilitatea de a da cat mai mult, chiar daca nu a avut un sezon foarte bun in 2003-2004. Referindu-se la ipotezele avansate de presa care dadeau ca sigura sosirea copilului-minune al Angliei, Wayne Rooney, in echipa miliardarului Abramovich, Jose Mourinho a spus ca Rooney nu este potrivit pentru planurile sale din acest sezon. De asemenea nici in ceea ce il priveste pe Davids, Mourinho nu a confirmat zvonurile, el spunand ca este foarte asemanator cu Makelele si ca nu iii vede locul alaturi de acesta Tehnicianul a respins si un posibil transfer al lui Deco, jucatorul lui Porto, spunand ca desi se gandeste la el pentru performantele pe care le-au reusit impreuna, nu il vede ca pe o prioritate pentru Chelsea. O tinta probabila pentru echipa miliardarului Roman Abramovich ar putea fi insa Fernando Morientes, atacantul lui Real Madrid, pentru care Chelsea ar fi dipusa sa plateasca 10 milioane de lire.

 
Romanii din SUA, initiatorii Muzeului Roman de Arta Populara din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 06 July 2004
Muzeul Roman de Arta Populara din Chicago este o initiativa a romanilor din SUA demna de luat in seama.

Acest lacas de arta si cultura romaneasca traditionala reprezinta pentru romanii de pe continentul nord-american un loc denumit acasa, prin multitudinea de exponate si evenimente prezente aici. De asemenea, muzeul este o initiativa importanta pentru promovarea culturii traditionale romanesti pe aceste meleaguri indepartate. Muzeul Roman de Arta Populara a fost infiintat la Chicago in 1983, organizand de atunci zeci de expozitii publice in 10 state americane cea mai mare colectie etnografica romaneasca din afara tarii. Din 1990, Muzeul functioneaza ca o punte de legatura cu tara. Impreuna cu Liga Romano-Americana, reprezinta cele mai active organizatii romanesti de promovare a tarii si singurele din comunitatile romano-americane cu programe de sprjin economic pentru tara. Astfel lucruri unice in diaspora si toate bazate pe munca voluntara - au fost deschise singurele (doua) galerii/magazin romanesti vreodata in SUA reprezentind 500 de artizani ai tarii, galerii care au fost prezentate pe marele canal de TV ABC atit la Chicago(1992) cit si la Philadelphia (1999, 2000), au fost organizate peste 70 de participari cu standuri cultural/comerciale la festivaluri si tirguri americane, inclusiv la Chicago Gift Trade Shows(1992 si 1993) si la Expozitia Comerciala a Romaniei de la World Trade Center (1987) precum si evenimente speciale pt. promovarea economiei romanesti in SUA, cum au fost, in 1993, la Chicago, infiintarea Romanian-American Trade Committee (ale carui initiative economice au fost reluate mai tirziu in alte state de Romanian-American League Network) si activitati pentru misiunea economica de 60 de persoane a Camerei Nationale de Comert contribuindu-se direct la venitul tarii (aprox. $100.000) si, mai ales, la imbunatatirea imaginii Romaniei in exterior prin prezentarea valorilor romanesti in mass-media americana si, direct, catre sute de mii de americani. Din aprilie 1999, prin eforturile si generozitatea unei familii de romani-americani, Muzeul dispune de spatiu adecvat in centrul unui mare oras american. Muzeul a reusit din acel moment sa ofere gratuit tarii, pentru un an, un program pilot de promovare economica, anuntandu-l in repetate randuri oficialilor romani din Washington si New York ca si multora din tara, program cu o valoare de $100.000 destinat extinderii activitatilor de export, mai ales prin promovarea si vinzarea directa catre eventualii membri doritori (in caz ca acestia nu dispun de asa ceva). Pentru a va satisface curiozitatea si pentru a vedea ceea ce reprezinta un spatiu cultural romanesc departe de casa, va invitam sa vizitati pagina de web a muzeului, http://users.erols.com/romuseum/.

 
Carmen Poenaru expune Colaje de desene la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :519
Tuesday, 06 July 2004
Zilele acestea poate fi vizitata la Berna, in Elvetia, expozitia  de desene cu titlul "Colaje si desene" a renumitei artiste Carmen Poenaru.

Expozitia, al carei vernisaj a avut loc in 16 iunie, mai este deschisa pana la 16 iulie iar vizitatorii sunt asteptati in fiecare zi, de luni pana vineri la Galerie-Cafe sjesta. Evenimentul este creat de Fundatia Finroart, cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Berna.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions