Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Incepe Pregatirea profesionala a diplomatilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :535
Monday, 05 July 2004
Luni, 5 iulie, la sediul MAE se va lansa programul de pregatire  a diplomatilor romani pentru probleme de integrare europeana.

Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana si Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber vor lansa programul amintit in cadrul proiectului Instruirea asupra problemelor Uniunii Europene pentru administratia centrala romaneasca. In cadrul proiectului gestionat de organizatia germana InWent, toti diplomatii MAE vor fi instruiti pe o perioada de trei ani, cat se desfasoara programul, intr-o tematica ce cuprinde problematica UE pentru tinerii diplomati si pregatirea diplomatilor in vederea obtinerii de catre Romania a statutului de tara membra UE. Vor fi organizate de asemenea si ateliere de lucru privind politica externa si securitatea comuna (PESC).  Alaturi de InWent Germania Capacity Building International, in proiect s-au mai implicat si Institutul pentru Politica Europeana din Berlin, iar din partea romana MAE, Ministerul Integrarii Europene si Institutul National de Administratie.

 
Proiecte romanesti pentru reconstructia IrakuluiPDF Print E-mail
Bagdad, Irak /Romanian Global News
Accesari :511
Monday, 05 July 2004
In cadrul vizitei la Bagdad a delegatiei romane, ministrul de externe Mircea Geoana a prezentat oferte de colaborare oficialilor irakieni, in vederea participarii Romaniei la reconstructia acestei tari, dar si pentru a rezolva aspecte privind datoria irakiana fata de tara noastra.

Ministrul de externe al Romaniei i-a propus premierului irakian mai multe domenii in care ar putea investi companiile romanesti, fiind vorba, in primul rand, de intretinerea instalatiilor petroliere. Ar fi o solutie pentru participarea tarii noastre la proiectul privind marea reconstructie a Irakului. Astfel, ar putea fi rezolvata si datoria pe care o are Bagdadul fata de statul roman in valoare de 1,7 miliarde de dolari. Exista si alte solutii pentru plata datoriei, acestea referindu-se, dupa cum spune oficialul roman, la crearea unui fond de investitii romanesti in Irak, sau o participare la fondurile unei banci de investitii si reconstructie a Irakului, un fond garantat prin schimburi comerciale, ca exportul de petrol necesar economiei romanesti. Geoana a declarat faptul ca Eu nu cred ca problema este daca luam banii cash sau luam... sau rambursam datoria prin alte mecanisme economice. Este important ca masinaria economica romaneasca sa se invarta, iar acesti bani care sunt, pana la urma, banii contribuabilului roman, sa se reintoarca fie direct, preferabil, fie indirect, ca solutie alternativa, inapoi catre cei care i-au  imprumutat. Ministrul roman a precizat ca nu a fost realizata o lista privind tarile care sa aiba prioritate in recuperarea datoriilor de la Irak. In mod normal, acele tari care au participat activ la stabilizarea acestei tari vor avea prioritate, insa se va avea in vedere, atat valoarea datoriilor, cat si implicarea efectiva si efortul depus pentru stabilitate. Geoana a mai spus ca am insistat si in discutia cu partenerii irakieni, dar si cu partenerii nostri occidentali, inclusiv cu importanti membri ai Clubului de la Paris, ca nu este normal ca datorii pe care Irakul le are fata de tari dezvoltate si tari bogate sa fie tratate la fel cu datorii pe care Irakul le are pentru tari cu probleme economice, cum este Romania.

 
Inca o intalnire la varf, romano-maghiara, prin care s-ar putea face dreptate in dosarul GojduPDF Print E-mail
Oradea, Romania /Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 05 July 2004
Luni, 5 iulie, la Oradea au loc noi negocieri intre premierii roman si maghiar privind aspecte importante in cooperarea bilaterala.

Un punct important al discutiilor il va reprezenta recenta aderare a Ungariei in structura Uniunii Europene si modalitati de rezolvare a problemelor Romaniei privind calendarul de aderare la aceeasi structura. Un alt aspect care va fi abordat in cadrul discutiilor se refera la autostrada ce va strabate Romania pana la Oradea si care va reprezenta o ruta deosebit de importanta, atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria, in inlesnirea traficului spre Europa. De asemenea, premierul roman Adrian Nastase si omologul sau maghiar, Peter Medgyessy, vor  inaugura punctul de control la trecerea frontierei Sacuieni-Letavertes. Acest punct este destinat mijloacelor de transport mici - traficul greu se va realiza prin vama Bors -, permitandu-se numai transportul de incarcaturi de pana la 3,5 tone prin acest sector. Mai mult decat atat, este primul punct in care controlul vamal se va face in comun de catre autoritatile din cele doua tari vecine. Comunitatea din orasul Sacuieni este de etnie, in marea majoritate, maghiara. Tinand cont ca si in zona orasului Letavertes exista comunitati cu populatie romaneasca, se doreste ca acestea sa aiba o relatie directa, atat de schimburi de idei, de experiente, cat si de marfuri. In aceeasi zi, premierul Medgyessy Pter va fi prezent, la Baile Tusnad, la un seminar studentesc cu tema "Tineretul si UE". Cu acelasi prilej, va fi abordata si problematica bunurilor Fundatiei Emanuel Gojdu, precum si a constituirii fundatiei comune romano-ungare cu acelasi nume.

 
Seminar NATO, la Brasov, privind relatia Aliantei cu publiculPDF Print E-mail
Brasov, Romania /Romanian Global News
Accesari :506
Monday, 05 July 2004
In perioada 5 9 iulie, la Brasov, Serviciul de Informare Publica al Comandamentului Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SHAPE), in cooperare cu Directia Relatii Publice a Ministerului Apararii Nationale al Romaniei, organizeaza seminarul anual NATO/PfP pe probleme de informare publica.

Evenimentul va avea loc la Centrul Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare unde vor participa aproximativ 40 de reprezentanti ai structurilor de relatii publice din 18 tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice si Parteneriatului pentru Pace (PfP). Agenda conferintei va cuprinde  tematici ca provocarile actuale ale informarii publice, in conditiile desfasurarii unor operatiuni militare executate de NATO si Uniunea Europeana, cu accent pe specificul actiunilor din Balcani si Afganistan, planificarea informarii publice, managementul crizelor si comunicarea in interiorul organizatiilor militare, deosebirile dintre actiunile psihologice si informarea publica, relateaza biroul de presa al MApN. De asemenea, va fi abordata si problema informarii publicului, prilej cu care un jurnalist roman va impartasi din experienta proprie privind participarea in diferite zone unde au avut loc operatiuni militare. Cei care vor sustine discursuri vor fi reprezentanti ai SHAPE, directorul Serviciului de Comunicare al Ministerului Apararii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, comandantul scolii de Informare a Apararii (DINFOS) din SUA si seful Departamentului de Informare Publica al scolii NATO de la Oberammergau (Germania). O pozitie importanta in cadrul evenimentului o va avea Serviciul de Informare Publica al SHAPE, care are rol esential in proiectarea imaginii NATO si SHAPE in randul populatiei din diferite zone ale lumii, prin sprijinirea conducerii operatiunilor militare ale NATO pe linia informarii publice si a relatiilor cu reprezentantii mass-media.

 
Recunostinta vesnica soldatilor romani cazuti in al doilea Razboi MondialPDF Print E-mail
Tiganca-Stoianovca, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :531
Monday, 05 July 2004
Sub acest indemn, duminica, 4 iulie, a avut loc in Basarabia la Tiganca-Stoianovca, slujba de pomenire a soldatilor romani care s-au jertfit in cel de-al doilea Razboi Mondial, in perioada iunie-iulie 1941.

Organizatorii evenimentului de comemorare au fost Consiliul Mondial al Romanilor si Parohia Bisericii Ortodoxe Romane de la Cania, ce tine de Mitropolia Basarabiei. CMR a comandat in Romania o racla in care au fost adunate osemintele ostasilor romani si mai apoi, in cadrul ceremonialului religios au fost reinhumate pe Dealul Martirilor de la Tiganca-Stoianovca. Cu acest prilej s-a hotarat ca data de 4 iulie sa fie zi de pelerinaj la mormintele soldatilor romani.

 

 
Aromanii din Pestera isi unesc fortele cu romanii-vlahii din VidinPDF Print E-mail
Pestera, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :2446
Monday, 05 July 2004
Membrii Uniunii Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria "AVE" au participat duminica, 4 iulie, la invitatia presedintelui asociatiei aromanilor, dl. Tasev Tikov, la o slujba religioasa si o sarbatoare campeneasca

de "San Petru", unde au fost prezenti aromani din localitatile regiunii Pestera, localitati locuite in majoritate de aromani. Aceasta sarbatoare a devenit o traditie pentru aromanii din Bulgaria. Anul acesta, din proprie initiativa si cu fonduri personale, au ridicat si un paraclis in amintirea stramosilor, transmite corespondentul Romanian Global News din Bulgaria.

 
Universitatea de vara pentru romanii de pretutindeni isi deschide portile la a VII a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :565
Monday, 05 July 2004
In perioada 19-24 iulie, la Izvoru Muresului, se va desfasura cea de-a saptea editie a Universitatii de Vara, in Complexul National Sportiv Izvoru Muresului din judetul Harghita. Tema actualei editii este Comunitati romamesti de pretutindeni si integrarea europeana. Cursurile universitatii de vara se vor deschide la 19 iulie, cand P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei va rosti o binecuvantare, alaturi de cuvantul de deschidere al organizatorilor, prezentarea participantilor, a sponsorilor si partenerilor editiei. In cadrul Universitatii de la Izvoru Muresului se vor organiza diverse discutii cu teme precum Comunitatile romanesti de pretutindeni in programele partidelor politice din Romania, Implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in sprijinirea romanilor de pretutindeni, Aportul comunitatilor romanesti din Occident la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Vor intra, de asemenea, in discutie si probleme indelung dezbatute in ultima perioada, cum ar fi comunitatile romansti din vecinatate si Balcani, intre deznationalizare si integrare europeana, sau Instrumente europene pentru pastrarea identitatii romanilor din judetele Covasna, Harghita si romano-catolicilor din Molodova. Toate aceste subiecte vor fi abordate pe rand in intalniri la care se asteapta sa participe cele mai importante asociatii romanesti din Stale Unite ale Americii, Australia, Italia, Germania, Albania, Ungaria, Ucraina, Serbia-Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova si in premiera romanii din Kazahstan. Printre invitatii asteptati la Izvoru Muresului se afla si studenti din principalele centre universitare din Romania, dar si importante personalitati politice si culturale. In pogramul Universitaii se mai afla o expozitie de icoane pe sticla, stand de carte si ziare cu vanzare, lansari de carte, activitati distractive, momente de folclor autentic romanesc. Evenimentul este organizat de Centrul European de Studii Covasna Harghita si de Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni.
 
5 luni de existenta pentru RWW GroupPDF Print E-mail
Worldwide/Romanian Global News
Accesari :581
Monday, 05 July 2004
Romanians Worldwide Group, platforma de intalnire pe Internet a romanilor de pretutindeni a implinit zilele acestea 150 de zile de existenta si de munca in folosul comunitatilor de romani din diverse colturi ale lumii.

Grupul, nascut la 30 ianuarie 2004 ca initiativa a unor membri fondatori din Romania si America, este unul de lobby pentru Romania, care reuneste oameni din toate colturile lumii, cu varste si profesii diferite. Acum, la 150 de zile de existenta progresele pot fi deja vazuie in marcarea fiecarui eveniment important pentru societatea romaneasca. Am devenit o prezenta ce nu mai poate fi ignorata spun organizatorii RWW Group. Una dintre cele mai importante realizari ale grupului de discutii este scrisoarea deschisa catre postul de televiziune CNN, ca replica la introducerae in mod repetat in grila de programe a postului amintit a filmului Romanian Sex Trade, in care se prezenta o relitate deformata desre copiii Romaniei. Scrisoarea era semnata de 11 asociatii romanesti si 25 de opersoane fizice. Scrisoarea a adunat pana astazi peste 4500 de semnaturi. O alta intiativa remarcabila  a fost si scrisoarea deschisa catre autoritatile romane, pentru sustinerea postului TV Romania International. Tot datorita Romanians Worldwide Group exista astazi pe Internet si un grup de discutii pentru copiii romani de pretutindeni. Initiatorii grupului tin sa multumeasca celor care le-au fost alaturi in tot acest timp in actiunile intreprinse. Fideli scopului declarat al Grupului RWW, de a face lobby pentru Romania si de a veni in sprijinul romanilor de pretutindeni, prin programe si proiecte concrete, vom actiona, pe viitor, cu mai mare vizibilitate anunta RWW, prin vicepresedintele sau, florentina Ilie, si presedinte, Theodor Ban.

 

 
O-Zone cade din topurile internationalePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :595
Monday, 05 July 2004
Dupa mai bine de patru saptamani pe locurile fruntase ale clasamentelor muzicale din Marea Britanie, Elvetia, Spania, Germania, Italia, O-Zone pare ca a ajuns la capat de drum.

Cei trei tineri moldoveni par sa nu mai reziste in fata numelor mari din muzica internationala, trupe si cant-autori care lanseaza hit dupa hit. Fenomenul este unul normal, daca ne gandim ca O-Zone sparsese topurile muzicale din toate colturile Europei si chiar de dincolo de ocean cu o melodie care in Romania nu mai era de mult un hit. Noua senzatie care intra in topurile britanice direct pe locul intai, cum odinioara o facea trupa romanesca, este acum Usher, care le-a detronat dupa o lupta puternica pe fetele de la Girls Aloud. Trio-ul romano-moldovea O-Zone cade abia pe locul zece, aflat pe ultima suta de metri a existentei sale in topurile internationale. Lucrurile par acum sa se fi asezat din nou pe fagasul lor normal, fara surprize, fara refrenuri iritante, cum titra odata celebrul cotidian britanic The Guardian. Britnei Spears, Kylie Minogue, George Michael si alti obisnuiti ai clasamentelor si-au reluat pozitiile. 

 
Studentii romani petrec la picnic in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :510
Monday, 05 July 2004
Clubul Studentilor Romani din Toronto a organizat duminica, 4 iulie, un picnic pe insula centrala  din Toronto (Toronto Center Island).

A fost o buna ocazie petnru gratare, mititei, bere si fotbal, cei prezenti urmarind cu mare interes finala Campionatului European de Fotbal, incheiata cu victoria surprinzatoare a echipei elene care a ingenunchiat echipa gazda, Portugalia. Au fost organizate si alte activitati recreative ca fotbal, volei, bedminton si jocuri de carti. Si totul intr-o atmosfera cu prieteni romani din toata zona.

 
Aici se munceste si se poate trai bine, spun romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Lardero, Spania/Romanian Global News
Accesari :517
Monday, 05 July 2004
Romanii care traiesc si muncesc  in Spania sunt incantati de nivelul de trai din aceasta  tara si de faptul ca aici isi pot gasi de munca.

Conform declaratiilor celor care locuiesc in mai multe zone din Spania, dar mai ales in Lardero, pretul apartamentelor aici este unul bun si atractiv, iar munca la ciuperci este una dintre principalele cauze ale numarului mare de imigranti care sosesc in satele din imprejurimi. Multe familii de tineri, fie ei straini, sau chiar cetateni spanioli au ales Lardero ca loc de resedinta, avand ca principal motiv pretul apartamentelor. La fel de adevarat este insa ca multi dintre cei care traiesc aici spun ca satul nu este inca pregatit sa primeasca atatia oameni cati vin. Autoritatile din Lardero au inceput sa faca modificari pentru a oferi conditii tuturor celor care vin aici, marind mai ales numarul de locuri la scolile din zona, care reprezenta o adevarata problema. Desi in satele din regiune exista emigranti din mai multe tari, cum ar fi argentinieni sau ecuatorieni, grupurile cele mai numeroase sunt cele ale romanilor si marocanilor. Locuitorii spanioli din Lardero spun ca se inteleg foarte bine cu acestia, ca sunt oameni muncitori si ca acolo exista nevoie de forta de munca, mai ales pe plantatiile de ciuperci.

 

 
Peste 1.400 de familii spaniole vor putea adopta copii din RomaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :544
Monday, 05 July 2004
Dupa patru ani de asteptare, speranta revine pentru familiile spaniole care solicitasera adoptia unui copil din Romania, scrie editia electronica a publicatiei spaniole ABC, citand declaratiile ambasadorului Romaniei in Spania, Stelian Oancea. Diplomatul roman a rezumat in cateva cuvinte acordul oficial semnat de catre Guvernul sau: Toate procedurile de adoptii internationale incepute inainte de 8 octombrie 2001 se vor solutiona in acord cu legislatia in vigoare la acel moment.  Conform declaratiilor lui Oancea, familiile spaniole vor primi copiii daca actele au fost depuse inainte de 8 octombrie 2001, chiar daca ulterior a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta prin care au fost oprite adoptiile internationale din Romania. In total, gratie acestei decizii, 1425 de familii spaniole vor putea sa obtina copiii pe care si i-au dorit intr-o perioada scurta de timp. Incepand cu 1 ianuarie 2005, vor reincepe in regim de urgenta procesele de adoptie, dupa cum a explicat ambasadorul. Ceea ce inca nu se stie este ce se va intampla cu cele 1370 de solicitari venite din mai multe tari si datate dupa 8 octombrie 2001, se intereaba publicatia ABC, mentionand ca dintre acestea, 435 erau semnate de catre familii spaniole. Dar inainte de redeschiderea acestor cazuri, Guvernul roman trebuie sa indeplineasca alta obligatie ceruta de care Uniunea Europeana. Am elaborat un Cod al Copilului, cu scopul de a proteja minorul, dupa Conventia pentru Drepturile Copilului a Natiunilor Unite si cu recomandarile Unicef, spune Oancea citat de ABC.  Dupa ce Parlamentul roman va aproba procedurile de aplicare a acestui cod, se va da si rapunsul pentru procedurile de adoptie mentionate. Ceea ce este clar pentru autoritatile romane este ca incepand de la 23 iunie adoptiile internationale sunt restranse, ramanand sa fie aprobate doar cele in care unul dintre parintii de adoptie cu domiciliul in strainatate este bunicul natural al copilului. Ambasadorul Roamaniei la Madrid a cerut rabdare si intelegere familiilor spaniole care au inceput proceduri de adoptie pentru obtinerea unui copil din Romania.

 
Romanii in top 4 in baschetul neo-zeelandezPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/ Romanian Global News
Accesari :806
Monday, 05 July 2004
Echipa de baschet a romanilor din Noua Zeelanda, Aquilla, a incheiat aceasta etapa pe locul patru.

La incheierea Conferintei Lakers, echipa romanilor au reusit sa urce in clasament, urmand ca luni, 5 iulie, sa dispute un meci pentru locurile 3-4 cu echipa Village People. Mult succes romanilor baschetbalisti din Noua Zeelanda!

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions