Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Romania prezenta in saptamana muzicala din ElvetiaPDF Print E-mail
Braunwald, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :827
Saturday, 03 July 2004

Incepand de sambata, 3 iulie si pana in data de 9 iulie, Elvetia va gazdui editia cu numarul 69 a "Saptamanii muzicale", programata sa se desfasoare la hotelul Bellevue din Braunwald, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

Cantoanelor va avea ca tema speciala "Povesti, mituri si legende in muzica". pe tata perioada desfasurarii saptamanii muzicale vor avea loc concerte, matinee, vor fi prezentate referate. In programul concertelor organizate la Braunwald se vor afla si lucrari ale compozitorului roman George Enescu, alaturi de bucati muzicale din Beethoven, Schumann, Franz Waxmann si altii. In randul artistilor care se vir intrece in maiestria cantului lor se va afla in curul aceste saptamani si un tanar clarinetist roman, detinatorul mai multor premii internationale. Andrei Teodoru va sustine un concert cu titlul "Muzica si poveste la romani".

 
La Stuttgart are loc selectia pentru Miss DiasporaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania / Romanian Global News
Accesari :529
Saturday, 03 July 2004

Sambata, 3 iulie, va avea loc selectia pentru concursul Miss Diaspora, care va fi organizat in aceasta vara la Mangalia.

Evenimentul se va dori o seara romaneasca, cu atmosfera destinsa si selecta, preparate culinare traditionale, organizata la Restaurant - Hotel Marbacher Hof din Stuttgart. Atmosfera va fi intretinuta de renumita trupa A2 din Nrnberg.

 
Detalii despre incidentul reprezentantilor OSCE de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :517
Saturday, 03 July 2004

Reprezentantii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) si cativa reprezentanti ai mijloacelor de informare in masa de la Chisinau au fost agresati, la Tiraspol, unde urmau sa participe la seminarul "Tehnici de monitorizare a incalcarii drepturilor omului", organizat de CHDOM.

Presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a precizat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in ziua de 1 iulie, trei experti si cativa asistenti tehnici de la CHDOM, precum si cativa jurnalisti au plecat aproximativ la ora 7:00AM din Chisinau spre Tiraspol. "La punctul de control Cosnita, controlat de autoritatile transnistrene, am ajuns la ora 8:00AM, unde impreuna cu Dorin Chirtoaca am fost retinut pentru aproximativ 40 minute fara a ne explica motivele, apoi ni s-a permis sa mergem mai departe. La Tiraspol, in preajma cafenelei "Placinta", unde urma sa fie desfasurat seminarul, eram asteptati de un grup de aproximativ 50 persoane in etate, precum si reprezentanti ai militiei care vadit dirijau actiunile multimii. Ne-au intampinat agresiv, facand declaratii dure la adresa mea, numindu-ma "calau". Cativa militieni m-au rugat sa-i urmez, iar in acest timp, mai multe persoane au aruncat in mine cu oua, vopsea, chefir, dupa care am fost obligat sa urc intr-o masina si trecut in partea dreapta a Nistrului", a spus Uratu, transmite corespondentul Romanian Global News la Chisinau.

Juristul CHDOM, Dorin Chirtoaca, a este de parere la randul sau ca aceste actiuni au fost inscenate de catre serviciile secrete de la Tiraspol. "Majoritatea locuitorilor nu au sustinut aceasta actiune si au spus ca sunt pentru retragerea armatei ruse si pentru unificarea tarii. Prin faptul ca Stefan Uratu a fost retinut, iar apoi obligat sa urce in masina militiei transnistrene, a vrut sa para ca o intimidare si o dovada ca exista autoritati in aceasta zona. Incidentul demonstreaza sorgintea criminala a regimului Smirnov. Ceea ce s-a intamplat ne da mai mult curaj sa continuam organizarea diferitor intruniri in vederea promovarii drepturilor omului, pentru a lucra impotriva acestui regim criminal", a conchis Chirtoaca.

La randul lor, membrii misiunii OSCE din Moldova si-au exprimat ingrijorarea fata de actiunile autoritatilor transnistriene, care au impiedicat, reprezentantii Comitetului Helsinki din Moldova si organizatiilor neguvernamentale din Transnistria sa organizeze respectivul seminar de la Tiraspol.

"Misiunea OSCE considera evenimentele din Tiraspol si actiunile autoritatilor locale drept masuri organizate, menite sa impiedice activitatile independente, liber organizate de catre reprezentantii societatii civile de pe ambele maluri. O astfel de interferenta in activitatea ONG-urilor, la fel ca si actiunile intreprinse impotriva anumitor reprezentanti ai ONG-urilor, contravine tuturor prevederilor OSCE si principiilor internationale, larg acceptate, privind libertatea intrunirilor si expresiei. Noi consideram ca astfel de actiuni sunt respingatoare si inacceptabile", se arata intr-un comunicat de presa al Misiunii OSCE, citat de AP FLUX.

 
Stefan cel Mare si Sfant simbol pentru romaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :509
Saturday, 03 July 2004

Prezent la ceremoniile ce au avut loc la Chisinau vineri, 2 iulie, Presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din R. Moldova, Iurie Rosca a depus o coroana de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, cu ocazia comemorarii a 500 ani de la moartea domnitorului, informeaza AP FLUX.

"De 500 ani incoace, orice roman care gandeste si actioneaza intru binele propriului neam, se raporteaza in primul rand la figura si fapta marelui voievod Stefan cel Mare", a spus Rosca in cuvantul sau omagial.

Potrivit lui Rosca, "astazi intreaga suflare romaneasca se umple de stare de solemnitate si mandrie cu gandul la figura legendara si sfanta al lui Stefan cel Mare ca expresie a realizarii de varf a neamului romanesc in istorie". "Un roman trebuie sa actioneze astfel, incat tot poporul sa se simta pe de-a intregul implinit in fata icoanei marelui voievod Stefan cel Mare si Sfant. Alaturi de chipul lui Mihai Eminescu, Stefan cel Mare reprezinta icoana spiritualitatii romanesti care a facut inconjurul lumii si care da o nota distincta poporului nostru printre celelalte popoare europene", a conchis Rosca.

 
Sfarsit de saptamana cultural dar si traditional romanesc in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :504
Saturday, 03 July 2004

Romanii sunt asteptati duminica 4 iulie, la iarba verde cu grill, mititei si bere, in pura traditie romaneasca, dupa ora 17:30, pe malul raului Aare, pe pajistea Eichholz de langa camping.

Acest sfarsit de saptamana romanesc, al doilea de acest gen organizat la Berna de catre Asociatia de management cultural "Ro-Chance", va debuta sambata dimineata la Galeria Knstlerhaus din Postgasse nr. 22, unde va avea loc vernisajul expozitiei de sculptura si pictura romaneasca. La ora 14:00, tot in cadrul Galeriei, va avea loc o intrunire a celor care doresc sa se initieze in limba romana. Cursul este destinat elvetienilor care doresc sa calatoareasca in aceasta vara in Romania si le ofera un scurt bagaj de expresii uzuale. Ora 16:30 este ora la care este propusa tema de discutii "Prezente feminine romanesti in Elvetia" pentru ca seara de 3 iulie sa fie incheiata de un spectacol de muzica si poezie romaneasca in interpretarea actorilor Silvia Jost si Dorin Dragos. La clarinet Romeo Muresan.

In dimineata zilei de duminica, sunt asteptati la o cafea, in continuarea discutiilor incepute sambata, cei care doresc sa primeasca informatii despre Romania, in special potentialii turisti elvetieni, dupa care cu mic cu mare, romanii se vor deplasa catre raul Aare unde va avea loc sarbatoarea campeneasca.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions