Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Romania a preluat presedintia Consiliului de Securitate ONUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :514
Thursday, 01 July 2004
Incepand de joi, 1 iulie, Romania va prelua presedintia Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de o luna. Mandatul privind presedintia Consiliului de Securitate ONU presupune atributii de mediere, coordonare si comunicare legate de pacea si securitatea mondiala, teme care se afla pe ordinea de zi a Consiliului in acesta perioada.

Contributia Romaniei astfel la mentinerea pacii si securitatii internationale va fi orientata mai mult pe dimensiunea regionala  a conceptului de securitate si solutiilor cooperative de construire a pacii post-conflict. Cel mai important punct de pe agenda Romaniei, ca presedinte al Consiliului de Securitate al ONU va fi reuniunea de la 20 iulie cu tema cooperarii Organizatiei Natiunilor Unite cu organizatiile internationale in cadrul proceselor de stabilizare. Luna iulie, in care Romania va exercita presedintia Consiliului va viza o problematica legata de prelungirea mandatelor operatiunilor de mentinere a pacii desfasurate de ONU, dezbateri asupra raporatelor de etapa ale Secretariatului General al ONU, informari privitoare la evolutia evenimentelor in zonele de interes, rezolutii, declaratii prezidentiale si de presa. Cele mai importante dosare care vor intra in atentia Romaniei, ca presedinte al Consiliului de Securitate al ONU  se refera la zone ca Irak, Orientul Mijlociu, Kosovo, Bosnia si Hertegovina, Afganistan, Georgia si Cipru, cu o atentie deosebita pentru problema irakiana, in contextul transferului de suveranitate catre guvernul interimar irakian, transfer ce s-a realizat la 28 iunie. In perioada ianuarie 2004 decembrie 2005 tara noastra este detinatoarea unui mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate si va mai avea sansa de  adetine presedintia acestui organism si in 2005.

 
Studentii romani se pregatesc pentru EuropaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :566
Thursday, 01 July 2004
Noua infatisare a Europei. Largirea Orizonturilor este tema principala a unui proiect organizat de Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) la Brasov, in perioada 24 -31 iulie.

Intalnirea este una la nivel international, la care vor participa alaturi de romani, studenti din Cehia, Franta, Germania, Belgia, Italia si Spania. Forumul, care se afla deja la cea de-a treia sa editie, are ca principal obiectiv constientizarea cetateniei europene in randul studentilor si familiarizarea tinerilor cu viitorul cadru european avand in vedere statutul Romaniei de tara aflata in pragul aderarii la Uniunea Europeana. Proiectul este finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, prin ANSIT (Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor) iar in organizarea acestui forum s-a implicat si organizatia neguvernamentala din Belgia, EDIW ( Education for an Independent World). Studentimea romana va fi reprezentata de 15 tineri alesi in urma preselectiilor, alaturi de alti 60 de studenti din celelalte tari participante.Temele principale care vor fi abordate in cadrul evenimentului de la Brasov vor fi legate de extinderea Uniunii Europene si de Constitutia Europei si se va discuta pe marginea unui subiect de actualitate, constiinta europeana.

 
Mii de aradeni s-au inchinat la moastele Sfantului Anton de PadovaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :982
Thursday, 01 July 2004
Sfintele moaste ale Sf. Anton au poposit pentru doua zile, 29 si 30 iunie, la Arad. Acest eveniment a reprezentat un bun moment pentru ca mii de credinciosi catolici, si nu numai, sa viziteze biserica romano-catolica, apartinand Ordinului Minoritilor, cea unde s-au aflat timp de doua zile moastele Sfantului Minunilor. Biserica a pus la dispozitia credinciosilor carti, icoane, pliante, portrete ale sfantului Antoniu, impreuna cu un formular pe care credinciosii l-au completat, scriindu-si durerile si dorintele, miile de plicuri cu formulare fiind introduse in urne care vor fi transportate la Padova, in Italia, la mormantul Sfantului Anton. Evenimentul a mai cuprins un concert sustinut de orchestra simfonica a Filarmonicii de Stat din Arad si o veghere de rugaciune si procesiunea cu Moastele prin centrul orasului. Aceasta particica din sfintele moaste, care s-a aflat in pelerinaj prin Romania, a fost scoasa din mormantul sfantului Anton de Padova in anul 1981, fiind supusa examinarii unei comisii medicale, comisie care a constat sfintenia si nestricaciunea trupului facatorului de minuni. Relicva se numeste "ex massa corporis" si este pastrata intr-un felinar aurit, alaturi de bustul, de asemenea, aurit al sfantului. Cel care avea sa devina Sfantul Minunilor s-a nascut la data de 13 iunie 1195, la Lisabona. La 15 ani intra deja intr-o manastire franciscana, fiind convins de misiunea sa in viata. Ajunge in Italia si devine ucenic al marelui Francisc de Asissi, care-i descopera credinta si harul. Ajunge sa se desavarseasca in credinta si incepe sa faca primele minuni. Devine repede cunoscut ca Sfantul  Minunilor, reusind sa induplece spre credinta sufletele pierdute. La varsta de 36 de ani, la 13 iunie 1231, se intoarce fericit la ceruri, cu misiunea implinita, operele sale de caritate, dragostea fata de cei saraci, miracolele pe care le-a infaptuit, aducandu-i o popularitate deosebita in randul maselor largi si nu numai in randul catolicilor. A fost recunoscut ca sfant la un an dupa mutarea sa la Domnul, fiind canonizat de Papa Grigore al IX-lea, in anul 1232 si, de opt sute de ani face minuni, indeplinind rugaciunile miilor de generatii.

 

 
Biserica romaneasca ridicata la Nasiriya, pentru militarii romaniPDF Print E-mail
Nasiriya, Irak/Romanian Global News
Accesari :979
Thursday, 01 July 2004
La 29 iunie, a fost oficiata prima slujba in noua capela a unitatii construite in apropiere de localitatea irakiana Nasiriya, in tabara White Horse, unde sunt dislocati militarii Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab".

Biserica poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a fost construita din lemn, respectand toate regulile Bisericii Ortodoxe. In prima parte a lunii iulie, cand va avela loc schimbul de contingente, respective militarii din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" vor fi inlocuiti de "Soimii Carpatilor", din Batalionul 812 Infanterie din Bistrita, va avea loc si sfintirea lacasului de cult.

 
Drepturile copilului prevaleaza asupra oricaror drepturi concurente ale adultilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :607
Thursday, 01 July 2004
Decizia privind adoptia celor doua fetite din Romania, Florentina si Marina, a fost respinsa de CEDO.

Cele doua fetite au fost adoptate de o familie de italieni, impotriva vointei lor. Baroneasa Nicholson a precizat ca adoptia a fost aprobata de tribunale romanesti, intr-un moment in care intregul sistem era ruinat de coruptie. Decizia CEDO privind adoptia internationala a doua fetite din Romania poate influenta drepturile copilului in intreaga Europa, afirma Baroneasa Nicholson in ziarul britanic he Guardian. Ele au afirmat clar si sustinut faptul ca doresc sa ramina in tara natala, unde aveau prieteni si relatii cu familia. Acestea locuiau intr-o casa bine administrata, condusa de starul roman de tenis si membru al Comitetului Olimpic International Ion Tiriac. Tiriac a construit cateva case de acest tip, unde locuiesc 10 12 copii, care merg la scoli publice din zona, sunt indemnati sa pastreze relatiile cu familia si si-au creeat un univers social sprijiniti de asistenti sociali care au rolul de parinti indrumandu-I pe acesti copii. Cotidianul birtanic The Guardian precizeaza ca decizia de saptamina trecuta a CEDO a respins hotaririle tribunalelor romanesti, conform carora aceste fete ar fi trebuit trimise in Italia, in aceasta situatie, parintii adoptivi si copiii avand drepturi diferite, aflate in conflict. Documentul CEDO precizeaza foarte clar faptul ca drepturile copilului au prioritate si prevaleaza asupra oricaror alte drepturi ale adultilor. Conform deciziei CEDO, adoptia reprezinta actiunea de "a da o familie unui copil si nu de a da un copil unei familii", exprimand un mesaj clar impotriva traficului cu copii. Baroneasa a recunoscut ca Autoritatile romane au facut pasi importanti in vederea imbunatatirii conditiilor din orfelinate, adaugand ca in continuare adoptiile liegale reprezinta o problema pentru Europa, deoarece, chiar daca Romania nu mai este o problema majora, acum Rusia si alte tari din zona se confrunta cu aceleasi probleme si mecanisme slabe de stopare a acestui fenomen. Baroneasa a mai precizat ca o perioada indelungata a fost implicata in eforturile de a stavili traficul cu copii din Romania, iar aceasta campanie a condus la o importanta victorie juridica la CEDO. Baroneasa Emma Nicholson mai arata ca decizia in acest caz - care are ramificatii majore pentru drepturile copiilor din 45 de tari de pe intregul continent - statueaza faptul ca drepturile copilului prevaleaza asupra oricaror drepturi concurente ale adultilor.

 
Biserica ortodoxa ridicata la Nasiriya, pentru militarii romaniPDF Print E-mail
Nasiriya, Irak/Romanian Global News
Accesari :519
Thursday, 01 July 2004
La 29 iunie, a fost oficiata prima slujba in noua capela a unitatii construite in apropiere de localitatea irakiana Nasiriya, in tabara White Horse, unde sunt dislocati militarii Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab".

Biserica poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a fost construita din lemn, respectand toate regulile Bisericii Ortodoxe. In prima parte a lunii iulie, cand va avela loc schimbul de contingente, respective militarii din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" vor fi inlocuiti de "Soimii Carpatilor", din Batalionul 812 Infanterie din Bistrita, va avea loc si sfintirea lacasului de cult.

 
Emotii pentru participantii la loteria vizelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :627
Thursday, 01 July 2004
Romanii care au participat la finele anului trecut la loteria vizelor, una dintre caile preferate de plecare in Statele Unite ale Americii pentru cetatenii romani, asteapta zilele acestea rezultatele tragerii la sorti.

Programul de emigrare de tip loterie Diversity Visas 2005  a pus la dispozitia celor care doresc o noua sansa de realizare in State, un numar de 50.000 de vize pentru Lumea Noua. Criteriile de calificare pentru acest program nu sunt unele restrictive, singurele conditii care se impun fiind ca solicitantul sa detina o diploma de absolvire a 12 clase sau o experienta in campul muncii pentru o meserie pentru care este calificat, de cel putin doi ani. Aceste conditii ridica, practic, varsta celor care pot trimite formulare de participare la loterie, pana la 18 ani, cel putin. Sistemul de inscriere nu prevede nici o taxa initiala, dar presupune plata individuala a cheltuielilor de obtinere  a vizei, in cazul calificarii ulterioare. Pana la finele lunii iulie, instiintarile pentru norocosii care au sansa sa plece in Statele Unite, vor sosi prin posta, alaturi de instructiuni ulterioare. Vizele pentru DV-2005 vor fi eliberate in perioada 1 octombrie 2004 - 30 septembrie 2005. Pentru cei care nu se vor califica anul acesta, exista intotdeauna o sansa, la fel ca si pentru cei care nu au trimis niciodata formulare pentru loterie. Un nou program Diversity Visas, de data aceasta pentru 2006, va incepe in luna noiembrie. Perioada de inregistrare pentru DV-2006 este intre 01 noiembrie si 30 decembrie 2004. Diversity Immigrant Visa - U.S. Green Card Lottery" este un program organizat de catre Departamentul de Stat al Statelor Unite, care garanteaza in fiecare an cate 50.000 de vize permanente de rezidenta in America, care dau dreptul la rezidenta, la munca (ca angajat sau ca initiator al propriei afaceri) si la studiu.

 
Un nou plan Kozak cosmetizat propune federalizarea BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia /Romanian Global News
Accesari :598
Thursday, 01 July 2004
"Proiectul de planificare strategica a sistemului de administrare publica, propus de catre expertii din cadrul Institutului pentru dezvoltare si initiative sociale  (IDIS) "Viitorul", nu este altceva decat o provocare, un mecanism de inducere in eroare a cetatenilor Republicii Moldova si acest lucru este regretabil, deoarece pana acum specialistii de la IDIS lansau idei constructive", a declarat miercuri deputatul PPCD Valentin Chilat.

Reamintim ca Institutul pentru dezvoltare si initiative sociale (IDIS) "Viitorul" a prezentat miercuri un proiect de "planificare strategica a sistemului de administrare publica", expertii de la IDIS propunand "transformarea Republicii Moldova intr-un stat federal" cu o "regiune de nord" (centru in Balti), o "regiune centrala" (centru in Chisinau), o "regiune de sud" (centru in Cahul) si o "regiune Transnistria" (centru in Tiraspol). Pornind de la convingerea ca pentru Republica Moldova orice regionalizare este, de fapt, o federalizare voalata, deputatul crestin-democrat a spus ca acest proiect al IDIS va suferi, ca si altele, un esec. "A mai figurat in presa un asemenea proiect, elaborat de asa-numitul "grup Mihaies-Sergentu", care a propus aceeasi schema de regionalizare, cei doi pretinsi analisti politici (Roman Mihaies si Octavian Sergentu) incercand sa argumenteze ideea federalizarii atat de mult dorita de catre unii politicieni de la Chisinau, dar si mai mult de catre unii de la Moscova, care au interese geopolitice in aceasta regiune", a spus Chilat. La randul sau, comentatorul politic Oazu Nantoi a declarat ca stie despre intentiile unora de a demonstra ca in Republica Moldova ar putea fi 4 sau chiar 5 unitati administrativ-teritoriale de nivelul II cu "o regionalizare geografico-economica rationala". "Dar apare o intrebare - de ce federalizare fara a cunoaste care este procedura de legitimizare a acestei federatii in situatia in care despre viitorul Republicii Moldova ca stat este imposibil de vorbit fara solutionarea conflictului transnistrean". "Accentul trebuie sa fie pus acum nu pe organizarea post-conflictuala a statului, ci pe demonstrarea faptului ca avem structuri represive, un regim totalitar si criminal pe malul stang al Nistrului, pe necesitatea lichidarii prezentei militare a Federatiei Ruse si pe crearea conditiilor pentru un dialog sincer si deschis intre cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului fara amestecul structurilor represive din est, care impun o atmosfera de frica si neincredere. Iata problema cea mare. Numai dupa solutionarea conflictului transnistrean cetatenii vor putea discuta liber diferite forme de optimizare a organizarii interne a acestui stat", a conchis Nantoi.

 
Un diabolic autor roman starneste controverse in AmericaPDF Print E-mail
New York, Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :541
Thursday, 01 July 2004
Un nou roman al scriitorului de origine romana, Andrei Codrescu, s-a lansat zilele trecute in Statele Unite.  Wakefield, noul roman, diabolic de amuzant dupa cum il numeste presa americana, este o abordare faustiana a culturii americane contemporane.

Andrei Codrescu, plecat din Romania in 1966, la 19 ani si ajuns in Statele Unite impreuna cu mama sa, si-a castigat aici o reputatie destul de controversata. Numele sau a fost legat adesea de acuzatii de satanism, multi dintre crestinii practicanti din State fiind convinsi ca este un emisar al lui Lucifer. Volumele sale de eseuri, denumirea revistei literare pe care o conduce si chiar infatisarea sa, toate amintesc de prezentele demonice din legendele populare. Este foarte probabil ca noul sau roman sa starneasca noi controverse legate de acesta tema, mai ales ca personajul principal al acestuia, un tanar din New Orleans, pe nume Wakefield face un targ cu diavolul: el obtine inca un an de viata din partea Stanei, timp in care eroul nostru sa isi poata cauta viata adevarata.  La randul sau, Satana prezentat de Andrei Codrescu intr-o criza a varstei a doua, este trimis de catre demonii din iad la psihoterapeut pentru a accepta mai usor anumite schimbari, spun ei, necesare in iad: eforturi de modernizare si birocratizare. Dincolo de umorul aparent al cartii si de replicile usturatoare, romanul vorbeste despre paradoxurile americane si despre teoria schimbarilor. Intreaga opera a  lui Codrescu cuprinde 17 volume de poezie, opt de eseuri, opt de fictiune si inca opt de memorii. O lunga perioada de timp autorul de origine romana a fost interesat de diavol, unul dintre subiectele sale preferate mai ales din perspectiva culturala, Codrescu fiind intrigat mai ales de diferentele de perceptie dintre europeni si americani.

 
Zilele Romanesti sarbatorite la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :559
Thursday, 01 July 2004
 In zilele de 3 si 4 iulie, organizatia pentru tineret Noua Generatie din cadrul asociatiei Ars Longa-Un Alter Ego din Nurnberg si Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi organizează evenimentul Zilele Romanesti la Nurnberg.Programul va debuta cu Simpozionul literar-artistic Arcada 2004, editia I, care va cuprinde un vernisaj de pictura si grafica intr-o perspectiva inedita a artistilor de origine romana stability in Germania, Daniel Scarlete, Laurentiu Feller , Remus Vuia (Ghe.Vuia) si Ioan Astalus. De asemenea, manifestarea va fi intregita de o masa rotunda, subiectele de discutii propuse fiind promovarea creatiei artistice contemporane si traditionale in spatiul German, promovarea tinerelor talente si a geniului creeativ romanesc in arta si creatie si solutii de intretinere in contextul artistic cat si realizarea unei comunicari cu publicul. In cadrul simpozionului sunt bineveniti toti oamenii de cultura din Germania si Romania, intentia generala fiind aceea de promovare a culturii romane in spatiul german. In acelasi context al Zilelor Romanesti, trupa dance Body and Soul din Romania va concerta, in zilele de 3 si 4 iulie, pentru publicul din Nurnberg. Aflati petnru prima data in Germania, ei vor prezenta noul album In 3.
 
Atacatorul romancei din Dubai condamnat la inchisoarePDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :549
Thursday, 01 July 2004
Politistul care a atacat in plina si strada si a incercat sa o rapesca pe tanara de origine romana, A.R, a fost gasit vinovat de catre Tribunalul din Dubai si a fost condamnat la sase luni de inchisoare pentru tentativa de rapire si atac, informeaza corespondentul RGN din Dubai.

Identificat in persoana lui Rashid S, in varsta de 33 de ani, atacatorul a incercat in luna iulie a anului trecut sa o rapeasca pe romanca ce lucra in Dubai ca chelnerita in timp ce aceasta mergea prin zona Al Hamriyya. Acuzatul a oprit-o pe femeie la ora 4 dimineata, cerandu-i sa mearga cu el. Cand femeia l-a refuzat, omul a scos un cutit si a amenintat-o cu moartea. Cetateanul arab a fost acuzat si ca a batut-o pe fata romanca intr-o incercare de  a o baga cu forta in masina sa. Ea a rezistat, iar o masina  a politiei care patrula in zona respectiva, l-a reperat. Atacatorul a fugit la vederea patrulei, dar politistii au reusit sa noteze numarul de innmatriculare al masinii sale si sa il prinda. Curtea l-a gasit vinovat de tentativa de rapire si de atac.

 
Week-end romanesc organizat la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :477
Thursday, 01 July 2004
La finele aceste saptamani va avea loc la Berna al doilea week-end cultural romanesc, organizat de Ro-Chance, platforma de competente romanesti in Elvetia.

In programul manifestarii se vor afla expozitii de pictura si sculptura romanesca, spectacole de muzica si poezie romanesca, bazate pe opera lui Eminescu, Ana Blandiana, Lucian Blaga si Anton Pann, se arata intr-o comunicare a Ro-Chance. In paralel cu aceste manifestari culturale va fi prezent la Galeria Knstlerhaus, care va gazdui manifestarea, un bufet deschis cu gustari si vinuri romanesti, la fel ca si un stand de carte. In prima seara  a sfarsitului de saptamana, restaurantul La Belle Epoque, care pregateste specialitati romanesti, va organiza o seara minunata pentru participanti. Dumnica, in a doua zi de romanism, vor continua pe aceeasi linie evenimentele culturale, iar in final totul se va incheia cu o iesire in natura, in camping-ul Eichholz. Gustarile romanesti, micii si berea, care sunt la mare inaltime acasa, nu isi vor face simtita lipsa nici la petrecerea romanilor de la Berna.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions