Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Voronin isi conditioneaza participarea la comemorarea lui Stefan Cel Mare, la PutnaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Wednesday, 30 June 2004
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin si-a conditionat prezenta la manifestarile de cinstire a memoriei lui Stefan cel Mare de la Putna, de acceptarea de care partea romana a unei declaratii privitoare la relatiile dintre cele doua tari. Cu ocazia intalnirii desfasurate marti, 29 iunie, la Istambul intre presedintele Romaniei, Ion Iliescu si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, acesta din urma arata ca isi doreste negocierea unei declaratii la nivel de sefi de stat. de acceptarea de care partea romana a unei declaratii privitoare la relatiile dintre cele doua tari. Cu ocazia intalnirii desfasurate marti, 29 iunie, la Istambul intre presedintele Romaniei, Ion Iliescu si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, acesta din urma arata ca isi doreste negocierea unei declaratii la nivel de sefi de stat. Presedintele roman declara ca in textul declaratiei urmeaza sa fie reafirmat sprijinul nostru pentru statalitate, pentru integritate, pentru sprijinirea eforturilor Moldovei de rezolvare a problemelor complicate, mai ales legat de Transnistria, si integrarea in structurile regionale, europene, in viata internationala. Iliescu a mai apreciat ca prezenta unei delegatii moldovene la Putna ar fi un semnal pozitiv, de unitate a celor doua tari.
 
Sarbatoarea sfintei Manastiri BarsanaPDF Print E-mail
Baia Mare/Romanian Global News
Accesari :467
Wednesday, 30 June 2004
Miercuri, 30 iunie, un sobor de preoti impreuna cu IPS Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului si IPS Iustin Sigheteanu, staret la Rohia, au oficiat slujba pentru hramul Manastirii Barsana.

Slujba  adunat peste 70.000 de credinciosi maramureseni, care au vebit ca in fiecare an la hramul sfintei biserici, praznuit de ziua Soborului Sfintilor 12 apostoli. Manastirea, care dateaza de peste 600 de ani este ctitoria nepotilor lui Dragos Voda si  reprezinta locul de formare de atatia ani pentru preotii din Maramures. Pe vremuri, dupa cum se atesta in documentele istorice, manastirea facea legatura cu Moldova, prin Muntii Maramuresului. Manastirea  a cunoscut momente grele in anul 1971, cand averea i-a fost confiscata de catre autoritatile austriece, iar calugarii sai au fost nevoiti sa se retraga la manastirea Neamt. Abia in anul 1993, odata cu venirea maicii starete Filofteea Oltean manastirea si-a reluat viata de odinioara, iar de atunci se efectueaza lucrari de refacere pentru toate anexele manastirii. Vechea biserica a manastirii, pe care localnicii au mutat-o mai aproape de sat in 1805, este pe cale de afi readusa in incinta manastirii pentru  afi transformata in muzeu.

 
Contacte militare romano-slovacePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Wednesday, 30 June 2004

 

Joi, 1 iulie si vineri, 2 iulie, se va afla in tara noastra la invitatia inspectorului general MApN, gen-lt. Ion Magdalena, o delegatie militara slovaca condusa de Jan Mojzis, loctiitorul directorului general al Inspectiei Ministrului Apararii din Republica Slovacia.

Temele discutiilor vor fi legate de schimbarile din structura organizatorica si misiunile inspectoratelor armatelor celor doua tari in contextul reformei organismelor militare, se arata intr-un comunicat al MApN. Programul delegatiei va cuprinde si schimburi de experienta legate de evaluarea reformei militare sau de pregatirea operationala a a fortelor armate, in care se vor lua in discutie activitatile, metodele si procedurile optime pentru eficientizarea activitatii armatei. Potrivit aceluiasi comunicat al MApN pe ordinea de zi a delegatiei din Republica Slovacia se mai afla primiri la locţiitorul şefului Statului Major General şi la şeful Statului Major al Forţelor Navale, vizitarea Academiei Navale, a Centrului de Scafandri din Constanţa şi a Divizionului de Nave Purtătoare de Rachete, de la Mangalia.
 
Noi evenimente consacrate memoriei lui Stefan cel MarePDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :555
Wednesday, 30 June 2004

Marti, 29 iunie, la Suceava a fost dezvelita o placa comemorativa cu ocazia implinirii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, domnitorul moldovean.

Manifestarea desfasurata la Complexul Muzeal Bucovina din Suceava, a ocazionat si lansarea albumului "Moldova Mariei Sale Stefan cel Mare si Sfant". Albumul, coordonat de Ioan Cocuz, directorul complexului sucevean, prezinta pe parcursul a 100 de pagini documente ilustrate si comentate referitoare la viata domnitorului, la ctitoriile acestuia, de la biserici la curti domnesti si cetati, date din manuscrise, icoane si obiecte de pret (argintarie, sculpturi in lemn si piatra, toate datand din perioada de domnie a lui Stefan cel Mare). Albumul cuprinde si o larga selectie din monumentele inchinate marelui domnitor, din plachetele si medaliile sale ca si lucrari de arta inchinate lui Stefan. Cele 2000 de imagini ale albumului sunt rezultatul a sapte luni de cercetari, 450 de ore de creatie grafica si 50 de sedinte foto. Memoria marelui domnitor care a fost Stefan cel Mare si Sfant va fi cinstita si dusa dincolo de meleagurile romanesti si de catre o echipa de salvamontisti din Vatra Dornei care va incerca in cursul lunii iulie sa urce steagul Moldovei pe acoperisul Europei. Varful Elbrus din Caucaz (5.642 m) este tinta celor 12 salvamontisti, toti atestati de Scoala Nationala Salvamont, carora li se vor mai alatura si doi aspiranti la aceasta pozitie.  Emblema Moldovei, ce urmeaza sa plece spre Caucaz urmeaza sa fie sfintita la Manastirea Putna, cu ocazia comemorarii care se va desfasura aici vineri, 2 iulie.
 
La Bucuresti vor avea loc dezbateri prvind impactul extinderii UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :915
Wednesday, 30 June 2004
In perioada 28 iunie 1 iulie, va avea loc la Bucursti ,Conferinta internationala cu tema Impactul noilor state member asupra extinderii UE si proiectii pentru urmatoarea extindere.

Evenimentul este organizat de Ministerului Afacerilor Externe si Wilton Park, in colaborare cu Fundatia Eurisc si Ministerul Integrarii Europene. Dezbaterile vor aborda extinderea Uniunii Europene si vor avea n vedere, n primul rand, implicatiile pe care acest proces le va avea asupra functionarii Uniunii. n cadrul dezbaterilor vor fi abordate si subiecte privind libera circulatie a persoanelor n UE, importanta extinderii din perspectiva finantarii politicilor structurale si agrare, prioritatile Procesului Lisabona n noile state membre, prioritatile Romaniei n finalizarea negocierilor, precum si perspectivele de integrare n UE ale Turciei si tarilor din Balcanii Occidentali. La eveniment participa ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana, ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas, ministrul delegat negociatorul sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, Directorul General al Directiei Extindere din cadrul Comisiei Europene, Fabrizio Barbaso, vice-premierul Slovac pe problematica integrarii europene Csaky Pal si ambasadorul Jorge Fuentes din cadrul Ministerului Afacerilor Externe Spaniol. Fondat n 1946, la initiativa lui Winston Churchill, Wilton Park este n prezent, unul dintre cele mai importante forumuri de dialog privind aspectele relatiilor internationale. Printr-o traditie care individualizeaza institutia, dezbaterile din cadrul conferintei au loc intr-un cadru informal si abordeaza teme de maxim impact international.

 
Senatul respinge autonomia Tinutului SecuiescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 30 June 2004
Initiativa legislativa privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, prezentata de un grup de deputati maghiari, a fost respinsa de ambele Camere ale legislativului, care au adoptat cu majoritate de voturi raportul Comisiei Juridice cu privire la respingerea proiectului de lege.

Deputatul maghiar Zsolt Szilgyi, unul din initiatorii proiectului de lege, a precizat ca initiativa se inscrie in seria exemplelor care exista in Europa Occidentala, cum ar fi Catalania, Tirolul de Sud, suedezii din Finlanda, si care asigura stabilitatea regionala. Senatorii romani care au comentat proiectul de lege au precizat ca initiativa este anticonstitutionala si antistatala, o incercare de dezmembrare a Romaniei, iar reprezentantii PRM au mers mai departe, sustinand ca este o ticalosenie si au amentat cu inchisoarea. UDMR sustine initiativa, intrucat autonomia este un obiectiv prevazut in platforma UDMR, desi au recunoscut ca acest document are si anumite lipsuri. Mai mult decat atat, Deputatul UDMR a recomandat senatorilor sa citeasca raportul intocmit de Andreas Gros, deputat elvetian, cu privire la formele de autonomie, raport adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Zsolt Szilgyi a mai precizat ca Declaratia Adunarii Populare romane din 1918 de la Alba Iulia sustine aspiratia la autonomie a maghiarilor din Romania. Exista multe tertipuri utilizate de-a lungul timpului de maghiari in incercarea sustinuta de a sparge Transilvania, si atunci cand lucrurile par sa mearga spre fagasul normal al democratiei si spiritului european, acestia reusesc sa tulbure apele cu initiative de acest tip si desigur sa interpreteze alte exemple in propriu interes.

 

 
Renault Romania pe primul loc la vanzarile marcilor de importPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :499
Wednesday, 30 June 2004
In cei trei ani de activitate in Romania, concernul Renault a vandut peste 25.000 de autovehicule, ajungand pe primul loc in clasamentul vanzarilor marcilor de import

Renault a avut o crestere constanta, in 1999 vindea 706 unitati, iar in 2003 - 10.086 unitati. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, cel mai bine vandut model de import a fost, in primele cinci luni ale acestui an, Renault Clio - 1.783 automobile, urmat de Megane - 1.665 automobile. Gama de autoturisme disponibila pentru piata autohtona a fost extinsa in acest an cu doua noi modele - Scenic II si Clio Generation 2004, pentru partea a doua a anului fiind programata lansarea Grand Scenic si Megane II Estate. Cresterea vanzarilor in acest an se datoreaza in principal faptului ca a fost extinsa reteaua de concesionari Renault, de la 18 la 26, in numai trei ani. In plus, Renault Romania a preluat, la inceputul anului 2003, activitatea de import si distributie a marcii Nissan, in conformitate cu strategia aliantei Renault - Nissan de sprijinire a partenerului cel mai bine plasat in fiecare tara. Potrivit oficialilor Renault Romania, pina la sfirsitul acestui an vinzarile Nissan vor atinge nivelul de 1.250 unitati.

 
Aeronautica romaneasca lansata in competitia internationalaPDF Print E-mail
SUA/Romanian Global News
Accesari :532
Wednesday, 30 June 2004
La mijlocul acestei luni, seful echipei Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) Dumitru Popescu a anuntat faptul ca vehiculul experimental construit de el, Ansari X PRIZE, este aproape gata pentru testul de zbor.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil. ARCA a fost oficial inregistrata in 1999. In urma unei vizite la Sibiu, la casa memoriala Hermann Oberth, un grup de studenti ai Facultatii de Inginerie Aerospatiala-Bucuresti a decis, sa schimbe ceva in ceea ce priveste nivelul scazut al activitatilor spatiale din Romania. Din acel moment, ARCA a devenit o echipa unita si, in ciuda bugetului mic din primii ani, a reusit sa faca progrese importante in domeniul cercetarii aerospatiale. Principala realizare pentru ARCA este reprezentarea Romaniei in cea mai ambitioasa competitie internationala, adresata vreodata sectorului privat in astronautica: X Prize. Dar ce este X PRIZE/? "X Prize a fost creat pentru a atrage cei mai buni si mai straluciti ingineri ai industriei aerospatiale de azi, infiintata in SUA. Cele 20 de echipe, inregistrate sa castige acum X Prize, sunt din sase tari: Argentina, Canada, Romania, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii." Pana in prezent, 24 de echipe din 7 tari (Argentina, Canada, Israel, Romania, Marea Britanie, Rusia si SUA) concureaza pentru premiul de 10 milioane de dolari, care va fi acordat primei echipe care realizeaz din fonduri private si lanseaza un vehicul, capabil sa transporte 3 persoane, la altitudinea de 100 km. Vehiculul trebuie sa aiba capacitatea de transport a 3 persoane, dar pentru aceste prime doua zboruri este recomandat expres un echipaj de o singura persoana. Trofeul X Prize, care va fi inmanat castigatorului este din bronz si este asezat pe o placa de granit. De la aparitia rachetei, si in special de cand s-a inceput utilizarea combustibililor lichizi pentru motoarele racheta, specialistii din intreaga lume au dorit sa dea acestui mijloc de transport o utilitate comerciala, cum ar fi: calatorii "point-to-point", transport de marfa, etc. Pana acum, singurele rachete care au reusit sa fie eficiente din punct de vedere comercial, au fost rachetele purtatoare de sateliti. Competitia X Prize poate sa deschida calea catre o noua utilizare civila a rachetelor sub-orbitale, aceste rachete fiind folosite pana acum numai in scopuri militare si stiintifice: geofizica, meteorologie, misiuni astronomice. Turismul spatial orbital a fost inaugurat deja, dar este deschis doar persoanelor capabile sa plateasca o suma de bani uriasa, pentru a fi la bordul navei Soiuz sau navetei spatiale americane. Frecventa lansarii vehiculelor mentionate este redusa. Turismul spatial sub-orbital va fi accesibil aproape oricui, iar rata unor lansari suborbitale va fi cu mult superioara lansarilor orbitale.

 
La Praga se discuta despre Cultura Romana in contextul Central-EuropeanPDF Print E-mail
Cehia/ Romanian Global News
Accesari :538
Wednesday, 30 June 2004
In aceasta luna, Centrul Cultural Roman din Praga a inaugurat ciclul de programe culturale cu titlul Cultura Romana in contextul Central-European.

Tema primei intalniri a fost Avangarda Lietrara Romaneasca si Ceha. Cu acest prilej, au prezentat discursuri d-na Libuse Valentova, sefa Departamentului de limba romana de la Universitatea Charles din Praga si d-na Libuse Vaidova, istoric literar la Institutul de Literatura Universala a Academiei Slovace din Bratislava. Distinsele invitate au fost rasplatite cu Meritul Cultural al Romaniei. De asemenea, tanarul scriitor ceh Tomas Kolsky si d-na Eva Erbenova din Israel  au vorbit si comentat avangarda literaturii cehe. La finalul evenimentului cvartetul Klezmerim au incantat publicul cu un concert.

 
Taranii romani (vlahi) comemorati in BulgariaPDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :584
Wednesday, 30 June 2004
Zilele acestea in Bulgaria, in satul Varf, zona cu populatie majoritar romanesca, se desfasoara un eveniment de comemorare a taranilor romani (vlahi),  informeaza Uniunea Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria.

Intalnirile, care au inceput la data de 28 iunie si sunt programate sa se incheie miercuri, 30 iunie, au fost onorate de participarea Asociatiei Vlahilor din Bulgaria, AVE UTERB. La manifestari au mai participat romani din Vidin si din alte sate cu populatie romanesca, ca si invitati din Romania. Comemorarea taranilor vlahi readuce in memoria participantilor rascoala din 28-30 iunie 1876, cunoscuta sub denumirea de Rascoala Timoceana, la care au participat vlahi, alaturi de bulgari, sarbi, rusi si alte nationalitati.

 
Spania merge in continuare pe mana muncitorilor romaniPDF Print E-mail
La Rioja, Spania /Romanian Global News
Accesari :569
Wednesday, 30 June 2004
80 la suta dintre romanii  contractati pentru campaniile de recoltat ciuperci din Spania vor repeta experienta iberica si in sezonul urmator.

Asociatia Cultivatorilor din La Rioja, Aragon si Navara a cerut intr-o sedinta cu reprezentantii Departamentului pentru Imigrare din Spania sa nu deschida un nou proces de recrutare pentru culegatori in Romania, intrucat sunt interesati in reinnoirea contractului pentru cei cu care au lucrat in acest sezon, informeaza corespondentul RGN in Spania. Ca urmare a unei selectii organizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale din Romania, 132 de persoane au obtinut contracte temporare de munca pe perioada recoltei de ciuperci din Spania, in cadrul unui program pilot organizat de autoritatile spaniole. Contractul prevedea o viza de munca temporara in Spania, incepand cu septembrie 2003, pentru urmatoarele noua luni. Aflate la finele actualului sezon, ciupercariile spaniole din La Rioja si-au asigurat pentru sezonul urmator reinnoirea unui numar de 112 contracte. Din totalul de 132 de muncitori romani care au lucrat la ciuperci in Spania, numai 26 de cazuri nu vor beneficia de repetarea experientei, fie din proprie vointa, fie de nevoie. Conform datelor statistice, sectorul cultivarii de ciuperci ofera anual aproximativ 3.500 de locuri de munca in La Rioja, dintre care mai bine de 2 treimi sunt muncitori straini.

 
Evenimentele de muzica clasica romaneasca continua la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :504
Wednesday, 30 June 2004
Doua tinere muziciene din Romania vor sustine joi, 1 iulie, un concert de vioara si pian la Biserica Ortodoxa Romana din Londra.

Evenimentul in care vor putea fi ascultate recitalurile Despinei Boerescu (vioara) si Vioricai Boerescu (pian) reprezinta debutul Despinei Boerescu in lumea muzicala londoneza si  este sponsorizat de Fundatia Ratiu si Organizat de Centrul Cultural Romanesc si de Biserica Ortodoxa Romana din Londra. Acesta seara de muzica romaneasca face parte dintr-o serie mai larga de concerte ale tinerilor artisti romani pe scenele londoneze. Programul serii de 1 iulie va cuprinde piese de George Enescu, Beethoven, Olivier Messiaen si altii. Despina Borescu, in varsta de 21 de ani, este posesoarea unei burse oferite de Fundatia Ratiu si studiaza in prezent la royall northern College of Music din Londra, sprijinita si de Fundatia Cohen din Londra.

 
Succesele copiilor romani din AustraliaPDF Print E-mail
Melbourne, Australia /Romanian Global News
Accesari :613
Wednesday, 30 June 2004
Alexandra Pelevaniuc, o micuta romanca de numai 13 ani, ce traieste in prezent in Australia este castigatoarea singurei burse pentru arte vizuale oferita de Fundatia Education Fundation Inc informeaza corespondentul nostru in Australia.

Eleva in clasa a VIII-a  a liceului din Melbourne, Alexandra se dovedeste un talent plurivalent in campul artelor. Succesele sale in muzica, pictura, literatura au facut-o sa obtina un premiu de excelenta pentru prima sa expozitie de pictura organizata de catre Galeria de Arte din Melbourne si doua diplome pentru reprezentatiile sale la pian. In egala masura talentul sau se manifesta si in poezie, tanara romanca publicand deja cateva dintre versurile sale in revista de Arta si Cultura Iosif Vulcan si participand la mai multe concursuri in Australia. La inceputul acestui an, Alexandra Pelevaniuc a fost prezentata la biserica Harul  grupurilor si organizatiilor comunitare, mass-mediei, care a apreciat-o ca tanara speranta.

 
Investitii americane in piata imobiliara din RomaniaPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :546
Wednesday, 30 June 2004
Joi, 1 iulie, la New York, Camera de Comert Romano-Americana va organiza un seminar cu tema Investitii pe piata imobiliara din Romania.

Detalii si raspunsuri la intrebari vor fi oferite de distinsii invitati, dl Len Judes - Director, Toliv Investments International si manageri si consultanti de la divizia din Romania a companiei Ernst & Young. In discursul sau, dl Judes va aborda aspecte legate de gasirea de oportunitati, evitarea problemelor si a pierderilor, sectoarele fierbinti, administrarea proprietatilor si beneficii asteptate. Expertii de la Ernst&Young vor prezenta detalii privind analize financiare, aspecte de impozitare in SUA, probleme legislative, TVA, castiguri de capital, formatea de companii tip holding, proprietatea si transferul de impozite.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions