Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Se intrevede o noua remaniere guvernamentalaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 29 June 2004
Anuntul privind o noua remaniere guvernamentala va fi facut public dupa ce premierul si presedintele vor analiza impreuna modalitatea schimbarilor, ca urmare a rezultatelor alegerilor locale.

Se va tine cont de prioritatile ultimelor sase luni de guvernare, dar si de rezultatele bulversante ale alegerilor locale, toate acestea avand ca scop prioritar finalizarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, a precizat primul-ministru.

 
Sofia ameninta cu o noua centrala atomica pe DunarePDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :550
Tuesday, 29 June 2004
Documentul privind procedura de alegere a consortiului candidat, care va efectua lucrarile de constrctie ale centralei atomo-electrice de la Belene, a fost aprobat de saptamana trecuta de guvernul de la Sofia. Vor fi aprobati, de asemenea, in scurt timp procedurile tehnice si financiare de executie ale centralei. Ministerul bulgar de resort are in vedere, intr-o prima etapa, trei consortii candidate care si-au exprimat deja intentia, acestea fiind  primul - format din compania ceha "Skoda"/"Citybank"/ "Unicredito", al doilea - compus din compania ruseasca "Atomstroiexport"/"Framaton", si al treilea - format din compania canadiana AECL/compania italiana"Ansaldo"/ compania americana "Bechtel"/ compania japoneza "Hitachi". Decizia de costruire a centralei atomo-electrice a fost facuta oficial de autoritatile bulgare, dar va fi facuta publica in momentul in care vor fi asigurate criteriile legii privind informatiile clasificate. Participatia majoritara va fi din partea statului bulgar, reprezentand intre 51% si 80% din valoarea proiectului, executia totala fiind estimata intre 1,5 si 2,5 miliarde de euro. Pretul curentului electric produs de aceasta, costul proiectului, precum si indeplinirea cerintelor in ceea ce priveste securitatea centralei vor fi principalele criterii de selectie.
 
Adrian Nastase cel mai probabil eu voi fi candidatul partidului la presedintiePDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :523
Tuesday, 29 June 2004

 

Pentru alegerile prezidentiale din noiembrie este foarte posibil ca din partea PSD sa candideze Adrian Nastase.

Conform celor declarate de acesta, colegii de partid considera ca este candidatul potrivit, insa acesta nu a luat inca o hotarare definitiva. "Suntem decisi sa castigam cursa pentru Cotroceni si sa fim un partid puternic, capabil sa continue rerforma macro-economica si politica de integrare in UE", il citeaza radio BBC. De asemenea, primul-ministru a recunoscut infrangerea suferita de PSD la alegerile locale, care au fost un test inaintea celor generale. Reactia populatiei a surprins partidul, care va trebui sa realizeze o serie de schimbari in strategia electorala din noiembrie. Un alt aspect abordat de Nastase a fost situatia Romaniei in cursa pentru integrarea in structurile europene. Mai trebiue incheiate sase capitole de negociere cu forurile UE, cele mai importante fiind justitia si afacerile interne, pe care autoritatile de la Bucuresti le doresc incheiate pana in noiembrie a.c. celelalte patru capitole, energia, serviciile publice, regulile concurentei si politica regionala, pana la sfarsitul lunii iulie. Problema spinoasa care ridica grave probleme de imagine si functionale ramane cea a coruptiei. UE doreste ca Bulgaria si Romania sa adere impreuna, fiecare tara insa avand aspecte diferite pe care trebuie sa le rezolve independent pana la sfarsitul anului.

 
Program de formare pentru tinerii lideriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :552
Tuesday, 29 June 2004
Tinerii lideri si participarea comunitara este tema unui training intensiv pentru tineri care urmeaza se se desfasoare in Romania in cursul lunii august.

Programul este organizat de ANSIT (Asociatia nationala pentru sprijinirea initiativelor tinerilor) in parteneriat cu organizatia studenetesca din Arad, Vasile Goldis si isi propune sa vina in intampinarea dorintelor tinerilor de a se implica in luarea deciziilor in cadrul comunitatii din care fac parte. Vor fi abordate in cadrul sesiunilor de cursuri teme precum idei utile referitoare la demararea unui proiect propriu de afaceri, management asociativ sau managementul aderarii la Uniunea Europeana. Trainingul, ce urmeaza se fie gazduit de Castelul Macea pentru o durata de zece zile, este o continuare  a programului Scoala de proiecte ANSIT-ASUB demarat in cursul acestei primaveri si care a constat intr-o serie de traininguri de cate doua zile desfasurate in fiecare saptamana. Programul Scola de proiecte are ca tema principala managementul asociativ si programul TINERET al Uniunii Europene.

 
Romania vrea un acord bilateral cu Serbia si Muntenegru privind vizelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :554
Tuesday, 29 June 2004
Incepand cu 1 iulie, Romania introduce vize unilateral pentru Serbia si Muntenegru, desi se urmareste in continuare reglementarea bilaterala a regimului de vize cu Serbia si Muntenegru, se arata intr-un comunicat de la Ministerul Afecerilor Externe. Singurele persoane care vor fi exceptate de la necesitatea obtinerii unei vize pentru Romania sunt titularii de pasapoarte diplomatice si de serviciu, mebrii echipajelor civile ale navelor si aeronavelor, membrii echipajelor si insotitorii de zbor care participa la misiuni de asistenta sau de salvare, functionarii organizatiilor internationale care au titluri de calatorie valabile. Aceste persoane pot ramane pe teritoriul tarii noastre pana la finele misiunii lor aici, cu conditia sa nu depaseasca 90 de zile in decurs de sase luni. Cetatenii sarbi care au permis de sedere eliberat de un stat mebru UE, Elvetia, Canada, Statele Unite, Japonia, Norvegia sau Islanda, pot intra si ei fara viza in Romania dar nu pentru mai mult de 30 de zile, se mai arata in comunicat. Vizele Schengen sunt valabile si in Romania, in termen de cinci zile de la data intrarii, fara  a depasi insa termenul de expirare pentru viza respectiva. Incepand cu data de 1 iulie vizele vor putea fi acordate si in punctele de trecere a frontierei, dar cu incepere de la 11 iulie vizele se vor elibera numai de catre oficiile consulare ale Romaniei. Desi Guvernul Romaniei spera in semnarea unui acord bilateral, autoritatile de la Belgrad nu au dat semne ca ar dori incheierea  unui astfel de acord referitor la calatoriile reciproce ale cetatenilor Romaniei si Serbiei-Muntenegru. MAE roman spera in continuare si asteapta in acest sens reciprocitate  din partea autoritatilor sarbo-muntenegrene in ceea ce priveste facilitatile acordate de catre Romania la obtinerea vizelor. Legislatia romana permite si obtinerea unor vize cu intrari multiple, cu o perioada standard de sedere de 90 de zile, valabile pe sase luni, dar care se pot extinde la un an pentru persoanele care calatoresc frecvent.
 
Drapelul tricolor face din nou valuri in CovasnaPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :546
Tuesday, 29 June 2004
O noua sesizare referitoare la starea drapelului national de pe cladirea Primariei din municipiul Sfantu Gheorghe este adresata primarului reales, Albert Almos.

Prefectul judetului Covasna, Horia Grama, il atentioneaza pe primarul din Sfantu Gheorghe intr-o conferinta de presa desfasurata marti, 29 iunie, in legatura cu starea in care se afla drapelul din orasul sau, decolorat si degradat. Problema legata de steagul Romaniei nu este una noua in Covasna, unde in urma cu trei ani acelasi primar Albert Almos a fost implicat intr-un alt scandal si a fost amendat cu 100 de milioane de lei pentru coborarea drapelului romanesc de pe cladirea Primarier si refuzul de a arbora unul nou intr-o stare buna. In urma cu trei zile la Sfantu Gheorghe s-a sarbatorit Ziua Drapelului National, dar din nefericire primarul maghiar nu s-a folosit de acesta ocazie pentru a restaura imaginea drapelului national roman din Sfantu Gheorghe. Acesta si-a scuzat neatentia explicand ca nu se poate urca pe catarg si a pasat vina alpinistilor vnatori de munte cu care avea o intelegere referitoare la intretinerea drapelului tricolor si  care ar trebui sa isi faca datoria ori de cate ori steagul se degradeaza ori se decoloreaza. In replica la declaratiile primarului UDMR, Albert Almos, seful garnizoanei militare Vanatori de munte a spus ca va actiona imediat ce va primi ordin.

 
Romanii participa la Festivalul International de Orga la BelgradPDF Print E-mail
Belgrad/Serbia/Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 29 June 2004
In perioada 29 iunie 7 iulie, studentii din Romania participa  pentru prima data la Festivalul International de Orga, care are loc la Belgrad, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

Interpretii si profesorii lor din Europa (Italia, Suedia, Germania, Norvegia) vor contribui, prin reputatia lor, la  reusita   manifestarii. Festivalul se afla la cea de a IV-a editie dar interesul studentilor din mai multe tari pentru o astfel de experienta ar putea transforma festivalul intr-un eveniment de mare importanta, fiind si singurul Festival International de Orga din Balcani. La aceasta contribuie  faptul ca in Biserica Binecuvantatei Fecioare Maria, din Belgrad, se afla orga de cea mai buna calitate (de origine italiana), din spatiul balcanic. Festivalul este organizat de Centrul Cultural din Belgrad.

 
Mititei si ciorba de peste romaneasca la festivalul dunarean de la EsztergomPDF Print E-mail
Esztergom, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :586
Tuesday, 29 June 2004
Duminica, 27 iunie, trupa traditionala a romanilor din Micherechi "Gheorghe Nistor" a participat la un festival folcloric la Esztergom, unde, pe langa reprezentantii popoarelor dunarene, au fost invitate si minoritatile din Ungaria.

Evenimentul a avut in program si un concurs de gatit, la care a participat o echipa din Micherechi, condusa de Mihai Sava, din care au facut parte atat primarul, cat si viceprimarul comunei. Echipele au gatit in mod obligatoriu o ciorba de peste, iar la libera alegere, o mancare specifica nationalitatii lor. Micherechenii au pregatit mititei pentru publicul din orasul dunarean. Echipa de dansuri populare a minoritatii romanilor din Micherechi a plecat de la Esztergom spre Csopak, o localitate de pe malul Balatonului, unde va participa la un alt festival folcloric.

 
Premii pentru elevii romani eminenti din localitatea Otlaca-Pusta, UngariaPDF Print E-mail
Otlaca-Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :569
Tuesday, 29 June 2004
Asociatia Romanilor din Otlaca-Pusta i-a premiat pe cei sase elevi eminenti ai Scolii generale din aceasta localitate, oferindu-le carti si alte cadouri, la incheierea anului scolar 2003-2004: Marc Balba si Albert Kovcs (clasa a 2-a), Cintia Farkas si Renata Trutz (clasa a 3-a), Miahi Vidican (clasa a 6-a) si Nicoleta Lasc (clasa a 8-a), informeaza corespondentul RGN Press din Ungaria.

De asemenea, au fost distinsi cu premii elevii care au participat pe parcursul anului scolar incheiat la concursuri romanesti. Scoala din Otlaca-Pusta de la inceputul acestui an are o fundatie, infiintata cu contributia profesoarei pensionare Ana Crisan, originara din aceasta localitate. Fundatia ofera pentru un elev talentat la sfarsitul fiecarui an scolar un premiu in bani. Aceasta suma disponibila in acest an a fost 4.000 de forinti, care a fost completata de primar cu 1.000 de forinti. Conditiile premierii sunt ca elevul sa aiba o conduita perfecta, media de invatatura nu poate fi mai mica decat nota 4,00 si este dispus sa-si continue studiile la o scoala medie. Anul acesta eleva Nicoleta Lasc, a fost cea aleasa de fundatie pentru a primi premiul pentru cel mai bun elev.

 
Teatrul romanesc din Voivodina la Festivalul International la PragaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :532
Tuesday, 29 June 2004
Membrii grupului profesionist de teatru romanesc din Varset participa, in perioada 27 iunie - 4 iulie,  la Festivalul International de Teatru, intitulat "Apostrof", la Praga.

Ei vor concura alaturi de trupe de teatru din Slovenia, Germania, Argentina, Spania si Rusia, intr-o competitie in care vor fi prezentate 14 spectacole. Trupa de romani va intra in concurs cu spectacolele "O noapte cu Hamlet" de Vladimir Holan si "Talk-Show (Gabriela si-a extirpat un ovar)" de Stefan Caraman. Cel din urma a castigat premiul "Andrei Saguna" la Festivalul International de Teatru Neconventional de la Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, care s-a desfasurat in perioada 10-14 iunie. Acest premiu reprezinta un mare succes pentru teatrul romanesc din Serbia deoarece el exista de mai putin de un an. Scena profesionista a teatrului romanesc a fost reinfiintata abia in anul 2003, dupa o perioada de 47 de ani, in cadrul Teatrului Popular "Steria" din Varset. Pe scena din Sfantul Gheorghe aceasta trupa a prezentat si spectacolul Teatrul descompus sau omul lada de gunoi, de Matei Visniec cu care s-au mai sustinut reprezentatii si in fata  publicului din Timisoara si Bucuresti. 

 
Organizatia Media pentru Europa de Sud-Est condamna agresarea Alinei AnghelPDF Print E-mail
Viena, Austria /Romanian Global News
Accesari :540
Tuesday, 29 June 2004
Organizatia Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO) a condamnat atacul asupra ziaristei de investigatie de la ziarul "Timpul", Alina Anghel, si a cerut autoritatilor Republicii Moldova "sa asigure o investigatie profunda a acestui caz" si sa-i defere justitiei pe autorii agresiunii.

Intr-o scrisoare adresata luni, 28 iunie, presedintelui Vladimir Voronin, secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic, scrie ca "reteaua de editori, directori de media si jurnalisti din Europa de Sud-Est, afiliata la Institutul International al Presei, este profund indignata de atacul produs asupra ziaristei Alina Anghel". "SEEMO a fost informata ca Alina Anghel a fost atacata de catre persoane necunoscute si ca acest atac ar avea legatura cu activitatea de investigatie a ziaristei, in special cu articolele aparute in "Timpul" privind tranzactia dubioasa dintre Cancelaria de Stat si Compania "Daac-Hermes". De asemenea, SEEMO a fost informata de catre partenerii sai de la Chisinau despre faptul ca atacul asupra ziaristei de la "Timpul" s-a produs pe fundalul unei inrautatiri a situatiei libertatii presei in Republica Moldova". "Vrem sa reamintim Excelentei Voastre ca mentinerea unui mediu sigur pentru activitatea jurnalistilor este un principiu fundamental al oricarei societati democratice. Speram ca oficialitatile moldovene vor rezolva acest caz in termen rezonabil", se arata in mesajul adresat presedintelui Voronin.

 
O mai buna cooperare a Basarabiei cu Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia /Romanian Global News
Accesari :513
Tuesday, 29 June 2004
Presedintele Letoniei Vaira Vike-Freiberga a adus multumiri pentru felicitarile cordiale adresate de catre liderul PPCD Iurie Rosca cu ocazia aderarii Letoniei la NATO.

In telegrama presedintelui leton se arata ca "integrarea in NATO si in UE a fost unul dintre principalele obiective strategice a Letoniei pe parcursul ultimului deceniu". "Letonia se bucura de faptul ca Republica Moldova doreste sa dezvolte relatii mai stranse cu UE. Uniunea Europeana este la fel angajata intr-o politica activa de vecinatate si de parteneriat cu tarile vecine, inclusiv cu Republica Moldova. Noua politica de Vecinatate a UE ii va oferi Republicii Moldova oportunitatea sa participe in diverse initiative ale UE, care sunt convinsa ca vor conduce catre o mai buna cooperare in plan politic, de securitate, economic si cultural dintre Republica Moldova si statele UE". Vaira Vike-Freiberga si-a exprimat speranta intr-o viitoare relatie ascendenta si amicala dintre Letonia si Republica Moldova. Reamintim ca liderul PPCD, Iurie Rosca,l a adresat, la 2 aprilie curent, scrisori de felicitare presedintilor celor trei Tari Baltice cu ocazia aderarii la Alianta Nord-Atlantica, mentionand ca "exemplul Letoniei, Lituaniei, Estoniei este unul incurajator pentru democratii din Republica Moldova". Iurie Rosca isi exprimase convingerea ca Tarile Baltice vor fi pentru Republica Moldova avocati sinceri, energici si eficace.

 
Arta romaneasca in SpaniaPDF Print E-mail
A Coruna, Spania/Romanian Global News
Accesari :474
Tuesday, 29 June 2004

Romanul Gyula Elekes expune de luni, 28 iunie, in Maria Pita.

Expozitia care avut vernisajul luni, 28 iunie va fi deschisa publicului pana la data de 24 iulie si contine peste patruzeci de lucrari ale atristului roman. Roman, dar intr-o oarecare masura si membru al comunitatii din A Coruna, Elekes a cunoscut-o in urma cu zece ani pe artista spaniola Julia Ares la o expozitie internationala, iar de atunci vizitele sale in oras au devenit constante. In anul 1996 a avut o expozitie organizata numai pentru el, iar acum la mai bine de opt ani, repeta acesta expozitie.

 
Armata romana incearca alinierea la standardele NATOPDF Print E-mail
Dallas,SUA /Romanian Global News
Accesari :569
Tuesday, 29 June 2004
ServuS Information and Technology din Bucuresti  a semnat luni, 28 iunie, un acord de parteneriat cu compania americana NewMarket Technology Inc, prin sucursala acesteia DCI-NETSCO privind modernizarea armatei romane.

Odata cu aderarea recenta  a Romaniei la NATO, armata romana trebuie sa se adapteze standardelor NATO. ServuS si DCI-NETSCO urmeaza sa isi unifice eforturile pentru a furniza armatei romane produse militare si de securitate specializate. Compania americana vine cu o importanta experienta in campul lucrarilor pentru armata, punand la dispozitia militarilor romani sisteme mobile computerizate, sisteme informationale digitale in timp real si sisteme de procesare a datelor in momente critice. Contractele ce urmeaza sa fie semnate sunt estimate la o valoare de 60 de milioane de euro (73 de milioane de dolari). Ca principal distibuitor de IT in Romania, ServuS va asista DCI-NETSCO in implementarea sistemelor sale pe piata romanesca. O parte a strategiei noastre de dezvoltare este sa ne bazam pe expertiza noastra prin parteneriate locale care ne pot asista in intrarea pe o noua piata. Ne dorim sa lucram cu ServuS si sa castigam aceste contracte a spus Bud Maciekowicz, presedinte al DCI. ServuS Romania a fost infiintata in 1988 si de atunci este o prezenta importanta pe piata romanesca. Este cel mai mare furnizor de Sisteme de Plati Electronice din Romania si in plina ascensiune in sectorul Securitatii Informationale. Servus mentine in mod curent 75 % dintre punctele de vanzare (POS) instalate si 35 % din serviciul de ATM-uri prin acorduri cu anumite companii precum Diebold.

 
NATO este interesata de Basarabia si monitorizeaza retragerea trupelor rusePDF Print E-mail
Istambul, Turcia /Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 29 June 2004
In textul comunicatului final al reuniunii NATO de la Istambul, se specifica, la punctul 17: "Reiteram angajamentul nostru fata de Tratatul CFE ca o piatra de temelie a securitatii europene si reafirmam atasamentul pentru intrarea in vigoare cat mai curand a tratatului adaptat.

Reamintim faptul ca indeplinirea angajamentelor restante pentru Republica Georgia si Republica Moldova vor crea conditiile necesare pentru ca Aliatii si statele semnatare sa ratifice cat mai repede Tratatul CFE adaptat. Am luat nota de faptul ca in 2003 au fost facute progrese in retragerea fortelor militare ale Rusiei din Republica Moldova. Regretam faptul ca aceste progrese nu au continuat si in 2004 si ca extinderea termenului limita de retragere, 31 decembrie 2003, agreat in cadrul OSCE, nu a fost realizat. Este esential ca eforturile sa se intensifice pentru a incheia retragerea cat mai curand posibil. Vom continua, prin OSCE, sa monitorizam si sa sprijinim acest proces". La punctul 32 din comunicat se manifesta o data in plus interesul NATO pentru Basarabia : "Ramanem dedicati parteneriatului cu Republica Moldova si incurajam utilizarea instrumentelor de Parteneriat pentru a inainta in aspiratiile sale de promovare a stabilitatii in regiune, ca partener al Aliantei".

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions