Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Presedintele Vladimir Voronin umilit de presedintii Putin si LukasenkoPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :507
Saturday, 26 June 2004

Comentatorul politic de la Chisinau Petru Bogatu sustine ca presedintele rus Vladimir Putin i-a mai aplicat un sut umilitor tizului si omologului sau moldovean Vladimir Voronin, publicistul pornind de la faptul ca vizita acestuia din urma in Belarus, care urma sa inceapa joi, 23 iunie, a fost amanata in aceiasi zi.

Potrivit lui Bogatu, s-a intamplat exact ca si in cazul presedintelui rus, voiajul caruia in Republica Moldova a fost amanat cu cateva ore inainte de plecare. Dupa cum scria in comunicatul de presa al presedintiei de la Minsk, se pare totusi ca vizita lui Voronin in Bielorusia nu a fost amanata, fapt anuntat numai de serviciul de presa al presedintiei de la Minsk, pe cand cel al presedintelui Voronin a tacut si nu a putut da explicatii convingatoare presei de la Chisinau, lucru care da de inteles ca anularea vizitei la Minsk l-a luat prin surprindere pe Voronin, scrie Bogatu in editia de vineri a ziarului Flux.

El reaminteste ca institutia prezidentiala a Republicii Moldova a confirmat faptul ca la Minsk nu s-a dus doar Voronin. Ceilalti membri ai delegatiei au plecat si urmeaza sa realizeze o parte a programului de vizita preconizat. Ori Voronin s-a imbolnavit si nu a putut pleca, ori Minskul a refuzat sa-l primeasca. Ramane valabila cea de-a doua ipoteza. Lukasenko n-a dorit sa se intretina cu Voronin si asta sub presiunea Kremlinului. Nimeni altul nu putea sa faca asta. Putin e singurul conducator strain caruia Lukasenko ii da inca ascultare. Se poate afirma ca liderul de la Kremlin nu l-a iertat pe Voronin pentru faptul ca acesta s-a retras din conspiratia lor comuna privind legitimarea Transnistriei in detrimentul Republicii Moldova. In consecinta, Voronin a devenit persona non grata nu numai la Moscova, ci si la Minsk.

Mai mult, editorialistul este de parere ca Voronin nu-i dorit de nici unul dintre satelitii Kremlinului din spatiul post-sovietic. Voronin a gresit fatal cand s-a aventurat intr-o conjuratie ruseasca indreptata impotriva statului pe care il conduce. Si acum suporta consecintel, conchide Petru Bogatu.

 
Printre romanii nostri. Note de calatorie de Tihomir R. GeorgeviciPDF Print E-mail
Bor, Serbia / Romanian Global News
Accesari :712
Saturday, 26 June 2004

Asociatia pentru Cultura Vlahilor-Romanilor din Nord-Estul Serbiei "Ariadne Filum" a publicat in editie bilingva, cu sprijinul Guvernului Romaniei - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, lucrarea lui Tihomir R. Georgevici (1868-1944), "Printre romanii nostri. Note de calatorie".

Cartea cuprinde impresii din calatoria autorului in Nord-Estul Serbiei efectuata in anul 1905, intre 10 iunie si 3 iulie. Scopul acestei calatorii a fost cunoasterea populatiei romanesti din aceasta zona, in special aspectele socio-culturale ale romanilor timoceni, cartea fiind mai mult o marturie personala, decat o lucrare stiintifica propriu-zisa, prezentand problemele etnice, etnografice, demografice, istorice, culturale, economice, politice, religioase, cutumiare, etice, lingvistice etc., insotite si de date statistice privind populatia romaneasca pe judete si localitati, conform recensamintelor din 1834, 1846, 1859, 1884, 1890, 1900 etc. si de un bogat material ilustrativ.

Valoarea acestei lucrari consta atat in informatiile furnizate, cat si in aducerea in atentie a existentei romanilor, despre care autoritatile sarbe considerau ca "trebuiesc tainuiti sau cel putin trecuti sub tacere" pentru a evita o "chestiune romaneasca in Serbia", generatoare de pericole.

Scriitorul, de etnie sarba, manifesta o mare doza de subiectivism si partizanat prosarbesc, in carte fiind aprecieri contradictorii referitoare la insusirile morale ale romanilor, la inteligenta si indemanarea acestora, la atitudinea acestora fata de autoritatile sarbesti, la sentimentele lor religioase si aspectul fizic etc., desi, pe langa unele prezentari peiorative, autorul evidentiaza si multe din calitatile acestora. Paragrafele defaimatoare, contrazise de faptele relatate, pot fi explicate prin presiunea exercitata de autoritati asupra autorului sau prin mediul ostil, antiromanesc, in care trebuia sa apara cartea. Cu toate aceste neajunsuri, lucrarea contine elemente valoroase pentru cunoasterea romanilor din Serbia, lectura acesteia constituind, alaturi de o alta lucrare publicata de "Ariadne Filum" in colectia "Romanii uitati" (Chestiunea timoceana), o importanta sursa de elucidare a situatiei romanilor din Timoc. (recenzie realizata de Eugenia Vatcu)

 
Conferinta Consiliului Mondial Roman din SUA are loc anul acesta in taraPDF Print E-mail
Vatra Dornei, Romania / Romanian Global News
Accesari :513
Saturday, 26 June 2004

Sambata, 26 iunie, in localitatea turistica Vatra Dornei, incep lucrarile Conferintei anuale a Consiliului Mondial Roman din America. In perioada 26 iunie - 2 iulie participantii vor dezbate teme extrem de importanta, precum: istoria si limba romana, istorie militara, relatiile Romaniei cu romanii de peste hotare, politicul si societatea civila din diaspora, solidaritate romaneasca globala impotriva deznationalizarii, perspectivele natiunii romane prin prisma globalizarii etc. Vor avea loc si discutii interne ale CMR cu invitati din tara si din starinatate.

Participantii vor vizitate si Manastirile: Moldovita, Sucevita, Voronet, Cetatea de Scaun, Agapia, Varatec, Neamt, Secu pentru ca in data de 2 iulie sa participe la liturghia de comemorare a Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant ce va avea loc la Manastirea Putna.

PREZENTARE - Consilul Mondial Roman

Scopuri: - CMR promoveaza cu strictete libertatea religioasa pentru toate denominatiile atata timp cat nu sunt cauzate prejudicii morale sau de orice alta natura pentru membrii comunitatilor romanesti sau din tarile in care traiesc; - CMR incurajeaza manifestarile culturale romanesti pentru pastrarea constiintei de neam si a spiritualitatii romanesti; - CMR initiaza contacte si desfasoara actiuni de colaborare cu organizatiile culturale din Romania si alte comunitati romanesti din intreaga lume; - CMR actioneaza pentru dezvoltarea economica a comunitatilor romanesti; - CMR militeaza si monitorizeaza respectarea deplina a drepturilor romanilor traind in afara granitelor Romaniei; - CMR sprijina institutiile democratice din toate teritoriile locuite de romani, prin realizarea si mentinerea unui contact permanent si prin implicarea reciproca in initiative si actiuni comune, in special cele privind integrarea spirituala, economica si in cele din urma unirea Patriei mama cu teritoriile vremelnic instrainate; - CMR In conformitate cu legile Romaniei si Statelor Unite, CMR ajuta poporul roman sa reconstruiasca si sa mentina in Romania o societate cu adevarat democratica; - CMR se delimiteaza si condamna incercarile organizatiilor politice, grupurilor de presiune civice, etnice sau religioase, de a implica guvernele straine sau organizatiile internationale in rezolvarea conflictelor interne ale Romaniei, altele decat cele privind crimele impotriva umanitatii si incalcarea drepturilor omului; - In conformitate cu legile Statelor Unite, pe al carui teritoriu isi duce activitatea, CMR sprijina diplomatic si economic Romania si conlucreaza cu alte organizatii pentru integrarea Romaniei in structurile comunitatii internationale.

 
Scoala romaneasca de sambata la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/ Romanian Global News
Accesari :560
Saturday, 26 June 2004

Biserica Ortodoxa Romana cu sediul in Strada Fleet, nr. 186, organizeaza in 26 iunie, intre orele 14.00 16.00, ora Londrei, cursuri de romana in cadrul programelor oferite de Fundatia Ratiu si sprijinite de Centrul Cultural romanesc de la Londra.

Initiativa se adreseaza tututor celor care doresc sa invete si sa inteleaga limba romana. Lectiile se desfasoara pe doua module, primul modul se adreseaza copiilor peste 3 ani, iar cel de-al doilea pentru adulti.

Fundatia Ratiu infiintata in 1979 de Ion si Elisabetha Ratiu, are ca scop principal promovarea si incurajarea proiectelor care sprijina educatia si cercetarea in cultura si istoria Romaniei si a romanilor. Bursele Fundatiei Ratiu ofera studentilor romani o mare varietate de materii pentru studiu in Marea Britanie.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions