Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Escala strategica a lui Donald Rumsfeld la ChisinauPDF Print E-mail
Accesari :515
Friday, 25 June 2004

Sambata, 26 iunie, la Chisinau va face o escala ministrul Apararii al Statelor Unite ale Americii, Donald Rumsfeld, care va fi in drum spre Istanbul, unde va participa la summitul NATO, informeaza  un comunicat de presa al Ambasadei SUA la Chisinau.

Potrivit sursei citate, Rumsfeld va avea intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, cu ministrul Apararii, Victor Gaiciuc si cu militarii moldoveni care urmeaza a fi trimisi in Irak.

Se asteapta ca Rumsfeld sa aprecieze ajutorul acordat de catre Republica Moldova in lupta globala impotriva terorismului si in Irak. 

Inaintea vizitei ministrului american, Presedintele Vladimir Voronin a avut astazi o intrevedere cu ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges, informeaza un comunicat de presa al Presedintiei Moldovei.

Potrivit sursei citate, a fost examinata situatia creata dupa recentele actiuni provocatoare ale autoritatilor si serviciilor speciale de la Tiraspol in zona de securitate, cei doi fiind de parere ca aceste actiuni instigatoare constituie o incalcare flagranta a regimului de securitate indreptate spre crearea unei situatii de criza, care ar face imposibila reglementarea politica a conflictului transnistrean. Aceste actiuni au fost intreprinse in perioada rundei ordinare a negocierilor in format pentagonal, in preajma summitului NATO de la Istanbul si a vizitei de lucru a sefului statului in Federatia Rusa. Chisinaul, fara indoiala, nu se va lasa atras in cursa provocarilor, scopul acestora fiind evident, se mai arata in comunicatul citat.

 

 
Academia Romana comemoreaza 500 de ani de la moartea lui Stefan Cel MarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :525
Friday, 25 June 2004
Academia Romana si Ministerul Culturii si Cultelor vor organiza la 30 iunie, in Aula Academiei Romane, o sesiune solemna inchinata comemorarii a 500 de ani de la moartea voievodului stefan cel Mare, se arata intr-un comunicat remis presei. 

|n cadrul manifestarii vor fi prezentate mesajele lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, si cel al  presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion.  Sesiunea de comunicari a fost impartita pe mai multe momente: "Stefan cel mare si Sfant", sustinuta de Patriarhul Teoctist, "Arta stefaniana intre suma si sinteza" - Razvan Theodorescu, "Stefan cel Mare in constiinta romanilor" - Dan Berindei, "O epoca de afirmare a constiintei europene a poporului roman" - Stefan Stefanescu etc. Cu aceasta ocazie va avea loc si lansarea volumului "Arta si civilizatie in timpul lui Stefan cel Mare".

 
Peste 1354 de proiecte depuse in programul SAPARDPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 25 June 2004
Ministrul pentru coordonarea SGG Eugen Bejinariu a anuntat, astazi la videoconferinta cu prefectii, ca, in programul SAPARD, au fost depuse 1354 de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii rurale, dintre care au fost selectate 1256, in valoare de 988 milioane de euro. Ministrul spune ca au fost  deja contractate 594 proiecte si, pana la data de 22 iunie, au fost avizate lucrarile de executie la 422 dintre acestea. 

El mai este de parere ca problema ineficientei fondurilor locale pentru cofinantarea proiectelor SAPARD a fost rezolvata prin adoptarea HG 893/2004 privind garantarea de catre stat a unor credite interne pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. Se acorda garantii pentru 445 de beneficiari, in valoare 5259 de miliarde de lei. Consiliile locale au fost instiintate ca trebuie sa refaca declaratia de esalonare, termenul limita de depunere a acestor declaratii fiind 25 iunie.

 
Schimb de experienta romano-germana privind reactia autoritatilor in caz de cutremurePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :543
Friday, 25 June 2004
Incepand de maine, 26 iunie, si pana la 30 iunie a.c., o delegatie din cadrul Universitatii Karlsruhe, Germania, se va afla in vizita in Romania, pentru a participa la Conferinta finala de planificare a exercitiului ATLAS 2004, organizat in toamna acestui an, la Bucuresti, de catre Comandamentul Protectiei Civile.
Exercitiul are ca scop principal, dupa cum marturisesc organizatorii, sprijinirea autoritatilor publice centrale si locale pentru a scurta la maxim timpul de luare a deciziilor in cazul producerii unui cutremur. De asemenea programul amintit va realiza si pregatirea specialistilor in monitorizare si a echipelor de interventie. Activitatea se inscrie in preocuparile constante ale Comandamentului Protectiei Civile de aliniere la standardele mecanismului de raspuns euro-atlantic, care sa conduca in final la o mai buna protectie a cetatenilor in fata riscurilor se atrata intr-un comunicat al Comandamentului.

 

 
CEDO a decis radierea cauzei Negulescu vs. RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :592
Friday, 25 June 2004
Recent, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Bucuresti  ca a luat decizia de radiere de pe rol a cauzei Negulescu impotriva Romaniei, ca urmare a remedierii incalcarii drepturilor reclamantului de catre autoritatile romane, ceea ce previne o condamnare a Romaniei la Strasbourg. In aceasta cauza, reclamantul Constantin Negulescu a introdus cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, invocand incalcarea Art. 6(1) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil) si Art.1 din primul Protocol aditional la Conventie (dreptul de proprietate), ca urmare a neexecutarii unei sentinte definitive si irevocabile a Judecatoriei Prahova, prin care i se acordau reclamantului despagubiri in valoare de aproape 700 milioane lei, in cadrul unei actiuni in revendicare. In urma sesizarii Agentului Guvernamental, Ministerul Finantelor Publice a realizat demersurile necesare executarii sentintei definitive si irevocabile a Judecatoriei Prahova. Dupa executarea hotararii prin plata sumei respective si a reactualizarilor, Guvernul, de comun acord cu reclamantul, a solicitat Curtii Europene radierea de pe rol a cauzei, nemaifiind necesara plata unor importante sume de bani cu titlu de daune morale se arata intr-un comunicat al Guvernului.  Aceasta este prima solutionare a unei cauze aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor care se realizeaza prin mecanismul de alerta timpurie, care permite statului sa actioneze la nivel intern in scopul repararii incalcarilor constatate ale drepturilor omului si prevenirii unor condamnari ale Romaniei la Curtea Europeana.
Acest mecanism corespunde principiului subsidiaritatii consacrat de Art. 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, conform caruia responsabilitatea primara pentru asigurarea respectarii drepturilor omului apartine statului.
 
Pregatiri pentru negocierile pe capitolul 6 ConcurentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :514
Friday, 25 June 2004
Pana in luna iulie, institutiile implicate in negocierea capitolului 6 Concurenta au stabilt sa transmita informatii Uniunii Europene privind modul concret in care aplica acquis-ul comunitar in domeniul concurentei si ajutorului de stat. Aceasta decizie a fost luata, conform unui comunicat al MIE, in reuniunea de la Ministerul Integrarii Europene, condusa de Leonard Orban, Negociator sef Adjunct.

Reuniunea a analizat rezultatele consultarilor tehnice cu Comisia Europeana, desfasurate la Bruxelles in data de 18 iunie 2004. Printre institutiile care trebuie sa tina cont de prevederile acquis-ului comunitar sunt atat cele care acorda ajutoare de stat, dar si cele care supravegheaza concurenta: Consiliul Concurentei, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul, Transportului, Constructiilor si Turismului, Consiliul Concurentei, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului etc. Pentru a putea finaliza negocierile la acest capitol in cursul anului 2004, Romania trebuie sa dovedeasca acum ca este capabila sa aplice prevederile europene, sa acorde ajutoarele de stat doar pe criteriile stabilite de UE. Institutiile care acorda ajutoare de stat, cum ar fi Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei etc., dar si Consiliul Concurentei trebuie sa realizeze planuri clare de transformare a actualelor ajutoare de stat in ajutoare compatibile cu acquis-ul comunitar (pentru dezvoltare regionala, pentru creare de locuri de munca, cercetare-dezvoltare, protectia mediului), cu conditia sa nu depaseasca intensitatea maxima si durata admise de acquis-ul, care a devenit acum legislatie romaneasca. Nu este usor si este posibil sa apara reactii ale unor grupuri de interese nemultumite, insa, inainte de toate, este vorba despre banii contribuabililor romani, care nu mai trebuie folositi pentru gaurile negre ale economiei a declarat Leonard Orban in cadrul sedintei.

 
Romania poate "furniza" Italiei in jur de 35 de mii de oameni, dupa aderarea la UEPDF Print E-mail
Roma, Italia/ Romanian Global News
Accesari :566
Friday, 25 June 2004
In anii urmatori este prevazut ca in Italia sa ajunga in jur de 100 de mii de oameni, reprezentand forta de munca, provenita din tarile Europei de Est.

Intr-un studiu realizat cu ocazia aderarii la Uniunea Europeana a noi membrii si in perspectiva celei din 2007, Asociatia Caritas a subliniat in respectivul studiu ca fenomenul emigrarii va aduce Italiei in urmatorii ani in jur de 8 mii de emigranti din R.Moldova, 10 mii din Polonia, 15 mii din Albania, 27 de mii din Ucraina si 35 de mii din Romania. (informeaza site-ul Italian ANSA ).

 
Festival de muzică religioasă la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 25 June 2004
Fundatia Pentru musica si Corul Pro musica din Giula va organiza in ziua de 26 iunie, cea de-a IV-a editie a Festivalului Coral International de Muzică Sacra.

Manifestarea va avea loc in Catedrala Sf. Nicolae din centrul Giulei, cu participarea corurilor romanesti din tara si a unor coruri-oaspete din Serbia si Romania.

 
Picnic traditional romanesc in CanadaPDF Print E-mail
Val David, Canada/Romanian Global News
Accesari :572
Friday, 25 June 2004
Asociatia Romanilor din Canada organizeaza sambata, 26 iunie, in parcul ARC de la Val David, un eveniment pentru iubitorii de traditii romanesti.

La traditionalul picnic sunt invitati trupa Hora si grupul Acord, care vor incanta publicul cu hore si dansuri traditionale romanesti. Pentru o nota completa, nu vor lipsi preparatele culinare ale bucatariei romanesti: ciorba de burta sau perisoare, mici, friptura si multe altele.

 
Mafia de stat din Chisinau vinovata de atacul asupra ziaristei Alina AnghelPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 25 June 2004
Deputatul PPCD Stefan Secareanu a cerut joi, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului, demisia ministrului de interne Gheorghe Papuc si a  adjunctului acestuia, Vladimir Botnari, anuntand ca grupul parlamentar al PPCD este ingrijorat in legatura cu atacul care a avut loc miercuri asupra ziaristei Alina Anghel.

Actiunea, impreuna cu alte fapte de reprimare, este calificata drept o incalcare flagranta a libertatii presei in Republica Moldova si o rafuiala jalnica a regimului Voronin cu ziaristii care au deconspirat afacerile murdare ale guvernarii comuniste, gestionarea frauduloasa si delapidarea banilor publici. Calificam atacul drept un act de violenta iesit din comun, comandat si pus la cale de structurile mafiote si criminale din cadrul Misterului de Interne sustinute de Voronin, a declarat Secareanu. In opinia lui, atacul de miercuri constituie un avertisment dat ziaristei si presei in general pentru dezvaluirile privind tranzactiile cu automobilele de lux Skoda intre Cancelaria de Stat si compania Daac Hermes, asupra felului in care ministrul Papuc a primit drept cadou de la presedintele companiei Vasile Chirtoca masina de teren Nissan Terrano. Acest atac este si o urmare directa a investigatiilor facute de Anghel asupra uciderii minorei de 12 ani, Aliona Olari, in urma uni accident rutier facut de Eugen Acsentiev, angajat al Ministerului de Interne, care, in loc sa fie tras la raspundere, a fost avansat in functia de Sef  al Directiei Ordine Publica. Saptamana trecuta, fiind in legaturi directe cu doi fosti puscariasi, fratii Vasile si Simion Stancov, Acsentiev, la indicatiile lui Victor Stepaniuc, a pus la cale o actiune de rafuiala publica cu actualul primar al satului Ulmu, pentru ca acesta a pus la dispozitia PPCD informatii despre actiunile lui Stepaniuc de a cere ilegal bani de la soferii de maxi-taxi. Conducerea Ministerului de Interne intimideaza oamenii de afaceri pe motiv ca acestia nu doresc sa le plateasca mita, iar cei care nu indeplinesc ordinul, sunt concediati si schimbati cu altii loiali ministrului Papuc sau adjunctului Botnari, a declarat Secareanu. Grupul parlamentar la PPCD a atras atentia organismelor internationale si opiniei publice din Republica Moldova asupra pericolului de planeaza asupra jurnalistilor si a tuturor celor care incearca sa se opuna faradelegilor admise de actuala conducere de la Chisinau.

 
Plecarea trupelor ruse din Moldova nu este legata de demilitarizarea acesteiaPDF Print E-mail
Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :509
Friday, 25 June 2004
In cadrul ultimei runde de negocieri, reprezentantii Republicii Moldova au anuntat ca sustin propunerile si recomandarile OSCE, ale Federatiei Ruse si ale Ucrainei privind reglementarea conflictului transnistean, a declarat joi presei Seful Misiunii OSCE in Moldova William Hill, fara a oferi detalii in acest sens.

El Si-a exprimat regretul ca negociatorii transnistreni nu au participat la ultimele doua Sedinte, precizand ca ceilalti participanti la runda de negocieri nu au acceptat propunerea celor de la Tiraspol de a amana pana la 30 iunie discutiile, pe motiv ca ar dori sa examineze propuneri concrete privind demilitarizarea zonei de conflict, acestea fiind inmanate Tiraspolului de catre preSedintele in exercitiu al OSCE Solomon Passy in timpul vizitei sale in Republica Moldova. Pana in prezent nu exista un proces constructiv de negocieri, - pe de o parte se vorbeSte doar ca se doreSte a negocia, iar pe de alta parte, negocierile nu au loc. Hill a explicat sensul unui nou pachet de propuneri, avansat de OSCE, care se reduce la demilitarizarea Republicii Moldova. Acesta a fost acceptat atat de autoritatile transnistrene, cat Si de cele moldovene. Aceasta este o prima incercare de a formula un plan concret de demilitarizare a Moldovei in conditiile in care ambele parti dispun de un potential militar important. Demilitarizarea Republicii Moldova nu are nici o legatura cu problema evacuarii trupelor ruseSti din Transnistria, asa cum presupun angajamentele asumate de Rusia la summit-ul de la Istanbul in 1999. Referindu-se la situatia de la Varnita, Hill a subliniat ca actiunile unilaterale pot cauza tensiuni ce pot conduce la confruntari cu efecte neprevazute. Partile trebuie sa intreprinda actiuni doar in cadrul institutiilor existente de gestionare a regimului de securitate. Hill a anuntat ca urmatoarea runda de negocieri este programata pentru zilele de 21 Si 22 iulie.

 
Consultari ale comunitatilor romanesti din VoivodinaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :647
Friday, 25 June 2004
Comunitatea Romanilor din Serbia a organizat miercuri, 23 iunie, a doua intalnire cu reprezentanti ai administratiei locale din localitatile unde traiesc romanii.

Astfel, intalnirea de ieri a fost organizata la San Mihai, localitatea cu cei mai multi romani din Banatul sarbesc, peste 3000 si cea mai dezvoltata localitate romaneasca din zona. Prima intalnire a fost organizata duminica 20 iunie, la Alibunar, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Aceste mese rotunde, organizate de CRS cu reprezentantii consiliilor locale si membri filialelor CRS, din localitatile romanesti, se inscriu in eforturile Comunitati Romanilor de a-i reorganiza si unifica pe romani de a ajunge la un consens, de a identifica si informa opinia publica despre problemele comunitatilor romanesti din Serbia. Concret, s-au discutat urmatoarele probleme: initiativa de convocare a adunarii extraordinare electorale pentru alegerea unui nou Consiliu National al Romanilor; recunoasterea romanilor de la  sud de Dunare, numiti valahi si includerea lor in acest nou Consiliu National; alegerile prezidentiale de duminica si sprijinul candidatului democrat Boris Tadić. Pe langa toate acestea, cele mai aprinse dezbateri le-a provocat introducerea vizelor de catre Romania fata de Serbia si Muntenegru.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions