Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Copiii institutionalizati din Romania au o situatie mai bunaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :563
Thursday, 24 June 2004
Parlamentarul britanic Michael Hancock, raportor APCE pentru Romania, a prezentat in fata Comisiei pentru Sanatate si Familie, concluziile raportul sau privind situatia copiilor institutionalizati, care, spune oficialul, este pe calea cea buna, Romania inregistrand progrese notabile in acest sens. Cu siguranta, a subliniat parlamentarul britanic, aceste masuri trebuie sa continue. In directa legatura cu aceasta chestiune, Hancock precizeaza faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa adopte o atitudine constructiva fata de tara noastra, sa nu amane admiterea Romaniei si sa continue sa acorde asistenta financiara pentru a putea consolida proiectele ce au in vedere situatia copiilor din Romania. Legat de mult disputata problema a adoptilor de copii din Romania, care a starnit interese si dispute in plan international, ar putea sase gaseasca rezolvarea, precizeaza deputata Minodora Cliveti. Aceasta ar propune infiintarea unui organism european de monitorizare si uniformizare legislativa a problemei adoptiilor in toata Uniunea Europeana. Aceasta initiativa este doar la un nivel general, nefiind precizate statut decizional, cine va finanta si care va fi domeniul teritorial de actiune al unui asemenea organism.  Ar putea fi o solutie, insa pentru a functiona un astfel de organism este absolut necesar ca in fiecare tara in parte sa functioneze o evidenta exacta si un control al acestei probleme.
 
Primar la 23 de aniPDF Print E-mail
Dudestii Noi, Romania/ Romanian Global News
Accesari :679
Thursday, 24 June 2004
Alin Nica a castigat in cel de-al doilea tur de scrutin primaria Dudestii Noi, la 14 kilometri de Timisoar, un sat devenit comuna de numai cateva luni. Alin Nica are 23 de ani si este cel mai tanar primar din Romania.

El este ebsolvent al Facultatii de Automatizari si Calculatoare la Timisoara. Alin Nica a mentionat ca noua generatie de tineri este capabila sa isi asume responsabilitati si sa ia decizii pe termen lung si mediu. Problemele pentru tanarul primar au aparut imediat. Nu exista inca un sediu al Primariei, post de politie si nici una dintre institutiile care caracterizeaza o comuna. Alin Nica va incepe misiunea de primar in mod provizoriu, intr-o veche gradinita. Localnicii din Dudestii Noi si-au exprimat speranta ca noul lor primar va reusi prin entuziasmul tineresc sa transforme cu adevarat localitatea lor intr-una moderna.

 
Consiliul de Securitate al ONU va fi prezidat de Romania, incepand cu 1 iuliePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 24 June 2004
Romania va prelua la 1 iulie, presedintia Consiliului de Securitate al ONU.

In acest context, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a intreprins o serie de vizite oficiale in unele din marile capitale, pentru a se pune de acord cu privire la anumite aspecte legate de problemele globale aflate pe agenda ONU. In acest context, vineri, 25 iunie, o delegatie ministeriala condusa de Geoana va efectua o vizita oficiala in Franta, precizeaza MAE. Cu acelasi prilej, delegatia romana va avea discutii cu ministrul Afacerilor Externe al Frantei, Michel Barnier, in legatura cu procesul de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si cu rezultatele Consiliului European din 17-18 iunie si ale Conferintei Interguvernamentale. Franta constituie, totodata, un partener important in cadrul Consiliului de Securitate si o voce influenta in concertul statelor europene, care a sprijinit si continua sa sprijine consecvent aderarea Romaniei la UE conform calendarului recent reconfirmat cu prilejul Consiliului European din iunie.

 
Capitolul "Concurenta" din negocierile cu UE, aproape de finalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :513
Thursday, 24 June 2004
Finalizarea negocierilor la capitolul Concurenta depinde de activitatea Consiliului Concurentei si de demonstrarea aplicarii normelor europene in domeniu, a aratat dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu Uniunea Europeana, miercuri, 23 iunie 2004, la conferinta Concurenta in Romania in contextul integrarii europene, organizata de Consiliul Concurentei si Nine oclock. Romania si-a propus sa finalizeze negocierile de aderare in 2004. Negocierile la acest capitol nu pot fi inchise doar pe baza unor angajamente. Implementarea credibila si integrala a legislatiei armonizate, inca inaintea aderarii, reprezinta singurul argument valabil, a subliniat dl. Puscas. Dl. Puscas a subliniat ca s-a creat cadrul legislativ si institutional pentru implementarea acquis-ului comunitar, tocmai pentru ca domeniul concurentei sa functioneze dupa aceleasi reguli ca si in Uniunea Europeana, atat in ceea ce priveste abuzul de pozitie dominanta, anti-trust, dar si ajutoarele de stat. Ajutoarele de stat sunt permise doar pe baza unor criterii clare si  transparente si pentru o durata si intr-o intensitate limitate. In plus, aceste ajutoare trebuie sa aduca beneficii atat firmelor cat si societatii: sa produca locuri de munca, sa orienteze investitiile spre cercetare-dezvoltare, sa contribuie la protectia mediului sau la dezvoltare regionala. Este momentul depolitizarii modalitatii de acordare a ajutoarelor de stat in economia romaneasca si punerea acestui proces pe baze strict economice, direct legate de spiritul

legislatiei comunitare. Eventualele parti-pris-uri  nu isi mai pot avea locul aici. Nu intamplator, anumite organizatii internationale, cum ar fi Amnesty International, leaga acordarea acestor ajutoare de stat de problema coruptiei. Daca dorim cu adevarat sa finalizam, in acest an, negocierile la capitolul de concurenta, Consiliul Concurentei trebuie sa isi faca temele cu scrupulozitate. Sa adopte decizii corecte in domeniul concurentei si al ajutorului de stat. Finalizarea negocierilor la capitolul 6 depinde in acest moment de eforturile si profesionalismul personalului Consiliului Concurentei, direct implicat in aplicarea legislatiei de profil, dar si de conduita operatorilor de pe piata, care sunt asteptati sa dovedeasca abilitatea asumarii culturii concurentei europene, a insistat dl. Puscas. Negocierile pentru capitolul Concurenta au fost deschise in 2000. Pana in prezent, Romania a avut mai multe runde de negocieri cu UE, consultari tehnice cu statele membre si Comisia Europeana si spera sa finalizeze negocierile pana la sfarsitul anului 2004, se arata in comunicatul de presa primit la redactie.

 
Sanzienele in traditia populara romaneascaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :599
Thursday, 24 June 2004
Dragaica sau Sanzienele, ceremonial complex al cetei feminine compusa din fete necasatorite, atestat in diferite variante in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si izolat, in anumite zone din Transilvania (Maramures, Fagaras, Brasov) se practica pe data de 24 iunie cand infloreste planta ce-i poarta numele si se coc granele.

Practicat numai de fete in numar variabil (4,6,8), obiceiul urmareste protejarea si asigurarea prosperitatii holdelor, fiind o ramasita a practicilor antice prin care zeitele protectoare ale recoltelor, erau invocate sa apere lanurile. Fecioara din ceata de fete care substituie divinitatea, cunoscuta zonal sub mai multe denumiri: Sanziana, Dragaica, Imparateasa, Mireasa, poarta pe cap o ramura impletita din flori de sanziene si din spice de grau si este imbracata in alb, purtand adesea o sabie de lemn si cheile de la jitnitele de vii. Alaiul divin, format dintr-un numar par de participante este ales anual din cele mai frumoase fete; cand numarul este impar, una din fete poarta Steagul Dragaicei. In forma sa arhaica, Dragaica, insotita de alaiul de fete se desfata dansand si cantand, in hotar, printre lanurile de grau. Ulterior, ceremonialul s-a apropiat de vetrele satului, devenind in fond, un colind pe la casele oamenilor. Alaiul Dragaicei se desfasoara in doua forme, inegal raspandite. Cea mai veche consta intr-un mers dansat printre ogoare, apoi pe ulitele satelor, in a doua versiune, grupul umbla numai prin sat, jucand de la casa la casa cate o hora rotita de trei ori, sau jucand, in cruci, aparandu-se una contra alteia pe melodia: Hai Dragaica sa sarim/Sa sarim, sa sarim,/Ca stii iarna ce patim! Totodata, in timpul dansului ritual, Dragaicele rupeau fasii din batistele (sau naframele lor) si le imparteau gazdelor, in timp ce femeile le dadeau diferite piese din imbracamintea copiilor, pentru a le prinde de Steag. Adesea, copiii insisi erau luati in brate de Dragaice pentru a fi jucati. in jud. Constanta si Ialomita sunt atestate lupte sangeroase intre cetele diferitelor sate cand se intalneau, din intamplare, prin hotare. Obiceiul a amalgamat mai multe elemente din vechi practici agrare al caror sens nu se mai poate intrevede in simbioza folclorica. Alaiul printre holde, impodobirea cu spice, apoi purtatul spicelor atesta factura lui agrara. Sanzienele (Dragaica) sunt dupa credinta larg atestata la noi, patroanele semanaturilor cele care apara recoltele si vitele, ba chiar si pe oameni impotriva bolilor, ele continuand, se pare, rolul preoteselor zeitelor Ceres si Diana (Sancta Diana > Sanziene)

 

Autor: Iulia Wisosenschi, cercetator, Institutul de Etnografie si Folclor, Bucuresti.
 
Candidatul preferat de romani la presedentia Serbiei este pe primul loc in sondajePDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :520
Thursday, 24 June 2004
Potrivit unui sondaj al Agentiei pentru Marketing Strategic publicat marti, Boris Tadic, candidatul Partidului Democrat reformist, va castiga probabil al doilea scrutin prezidential din Serbia, organizat duminica (27 iunie).

Sondajul arata ca Tadic va castiga alegerile daca se vor prezenta la vot peste 2 milioane din cei 6,5 milioane de alegatori inregistrati din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia. Agentia preconizeaza o prezenta la urne de 2,5 milioane de alegatori. Nationalistul extremist Tomislav Nikolic s-a aflat pe primul loc la inceputul cursei, dar cota sa de sprijin a scazut din momentul in care liderii partidelor pro-democratice au sustinut candidatura lui Tadic. Candidatul democrat este sprijinit in alegeri si de comunitatile romanesti din Voivodina si Timoc. Romanii spera ca odata cu alegerea lui Tadic, Serbia sa intre in structurile europene, iar drepturile lor de pastrare si dezvoltare a identitatii sa fie respectate si aplicate. Retrocedarea propietatilor in Voivodina, scoala si biserica in limba materna in Timoc sunt cateva din motivele care au contat in sustinerea lui Tadic.

 
Copiii romani, alaturi de ceilalti emigranti ridica nivelul de scolarizare din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/ Romanian Global News
Accesari :618
Thursday, 24 June 2004
Un roman din Italia se destainuie pe site-ul www.romaniinitalia.com, relatandu-ne despre situatia scolarizarii copiilor emigranti din Milano, si implicit a celor romani. Italienii evita sa-si inscrie copiii la gradinitele si scolile de la periferie, pentru a nu fi intr-o clasa cu copii emigranti. Din acest motiv acestia aleg institutiile de invatamant din centru, chiar daca taxele sunt mult mai mari, iar drumul este mult mai lung. Referitor la fuga din periferii a micilor italieni, consilierul pe probleme de educatie, Bruno Simini, simte miros de prejudecati: "Din cauza prezentei puternice a extracomunitarilor din anumite zone - admite Simini - cresc inscrierile in centru, o problema culturala care trebuie combatuta". "Este inutil - continua Simini - sa facem multe declaratii asupra rasismului cand anumiti parinti isi transfera fiii acolo unde strainii reprezinta o parte minima. Aceasta mentalitate trebuie combatuta inca din copilarie, altfel vom asista la ghetoizarea periferiilor". Situatia este deja ingrijoratoare: "Daca la gradinite avem 20% de inscrisi straini, in anumite scoli primare datele vorbesc de 50% straini. Acesta este rezultatul lipsei unei politici teritoriale a scolilor". Simini completeaza: "Nu trebuie sa determinam migrarea copiilor catre centru, si nici sa riscam sa avem scoli unde strainii sa fie mai numerosi decat italienii. Trebuie sa facem in asa fel incat sa fie aleasa scoala din zona proprie de rezidenta". Si totusi exista un exemplu care dovedeste ca nivelul copiilor emigranti este ridicat, iar una din scolile de la periferie unde acestia invata a devenit una de elita si implicit foarte cautata. Numele acesteia este Russo-Pimentel, unde unul din trei elevi este strain. Elevii studiaza engleza si informatica si elevii din scoala medie au rezultate optime. Primele inscrieri la aceasta scoala s-au facut cu 10 ani in urma, dar lucrurile nu placeau oamenilor din cartier: era numita "scoala disperatilor". La scoala publica ŤVincenzo Russo-Eleonora Pimentelť din Milano, 200 din 600 de copii sunt straini. "A fost o sfidare culturala si un pariu pedagogic, dorit foarte mult de un grup de invatatori", a explicat Maria Spini, una dintre invatatiarele care au tradus in practica sloganul "diferenta este o resursa". Cladirea scolii este o fosta cazarma, si a pastrat aerul auster. 26 clase si 68 cadre didactice, intr-un cartier periferic din nord-est, foarte populat de imigranti. Care acum 10 ani inscriau primii copii ne-italieni la scoala. Lumea numea scoala pe atunci "scoala disperatilor", pentru ca acolo erau copiii de extracomunitari, de tigani, chiar si copiii abandonati aflati sub tutela statului, mai erau si copii handicapati sau minori clandestini fara nimeni in Italia. Astazi, scrie cotidianul "La Republica", multe clase sunt formate jumatate din italieni si jumatate din copii straini, din Peru,

Chile, Filipine, Ecuador, China, Africa, Bangladesh, Romania, Albania. Scoala disperatilor a devenit insa o scoala internationala de elita, pentru ca cei care ies din clasa a cincea, fie italieni, fie straini, si care din primii ani sau inceput sa studieze engleza si informatica, sunt elevi foarte buni. "Si apoi, copiii straini sunt, in general, foarte isteti. Diferentele nu creaza probleme, ci bogatie culturala. Exista programe scolare personalizate, meniuri etnice si religioase la cantina, si un calendar care este in acelasi timp crestin, ebraic, islamic, hinduist si budist, cu toate zilele de sarbatoare. In aceasta scoala se sarbatoreste si Craciunul si Anul Nou Chinezesc, si fiecare il numeste pe Dumnezeu in limba lui si toti elevii respecta religia celorlalti. Pacat ca dincolo de zidurile acestei scoli utopice, lumea este mult, mult diferita.

 
Party Black Sea al romanilor din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :554
Thursday, 24 June 2004
Vineri, 25 iunie, Asociatia Black Sea organizeaza evenimentul Summer Europarty la clubul Momento din Toronto, o petrecere in stil european.

Dj " FUNKY T" va realiza o selectie de hit-uri, printre care si muzica romaneasca. Se va dansa pe Euro Disco, Techno, Trance, Latino, Reggae etc.

 
Aromanii uitati de partidele coalitiei de guvernamant din MacedoniaPDF Print E-mail
Skopie, Macedonia / Romanian Global News
Accesari :551
Thursday, 24 June 2004
Partidele din coaliţia de guvernamant - Alianta Social Democrata pentru Macedonia (SDSM) si Uniunea Democrata pentru Integrare (DUI) s-au intrunit marti (22 iunie) dar nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la limba oficiala care va fi utilizata in municipalitatea Skopie.

Potrivit surselor, DUI insista ca atat albaneza cat si macedoneana sa fie obligatorii in afacerile oficiale, idee respinsa de SDSM. Ambele parti uita insa despre importanta comunitate aromana care locuieste in Skopie si care nu beneficiaza de drepturi elementare privind pastrarea identitatii nationale. Lideri ai comunitatii aromanesti s-au declarat dezamagiti si de faptul ca implicarea Romaniei in sustinerea celor peste 150.000 de aromani din Macedonia este insignifianta, acestia fiind invitati la diverse intalniri oficiale la Bucuresti fara sa fie ajutata comunitatea cu ceva. Inainte de  venirea la putere a comunistilor, in 1945, guvernele Romaniei, in colaborare cu comunitatile locale aromanesti, sustineau un intreg sistem de invatamant in romana si dialectul aroman. Liderii aromani sunt ingrijorati acum si de posibila introducere a vizelor de catre Romania ceea ce ar fi inca o lovitura data relatiilor cu fratii lor din Romania, transmite corespondentul Romanian Global News din Macedonia.

 
Interpretari pianistice romanesti la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/ Romanian Global News
Accesari :535
Thursday, 24 June 2004
Vineri, 25 iunie, Institutul Cultural Roman de la Berlin organizeaza un recital de pian avandu-l ca protagonist pe cunoscutul muzician Cristian Petrescu.

Acesta va interpreta partituri din opere de Schumann. Institutul Cultural Roman de la Berlin are o activitate bogata, invitand publicul in

fiecare luna la evenimente culturale, expozitii etc. 

 
Aromanii au sarbatorit ziua Lacului OhridPDF Print E-mail
Struga/Macedonia/Romanian Global News
Accesari :560
Thursday, 24 June 2004
Numeroasa comunitate romaneasca (aromaneasca) din jurul Lacului Ohrid a participat alaturi de concetatenii lor din Albania si Macedonia la serbarile care au fost organizate cu ocazia Zilei Lacului Ohrid.

De asemenea reprezentanţii orasului Pogradec din Albania, s-au alaturat  omologilor din orasele macedonene Ohrid si Struga pentru festivitati. Tradiionalul eveniment anual a fost organizat la patru zile dupa ce Macedonia si Albania au semnat un acord bilateral de protejare a lacului, transmite corespondentul Romanian Global News din Macedonia.

 
Apel catre romani si comunitatile romanesti din lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :552
Thursday, 24 June 2004
In vederea unei mai bune cunoasteri si a unei mai bune comunicari intre asociatiile romanesti din lume, Romanian Global News va prezenta, incepand cu aceasta saptamana, profiluri de asociatii si personalitati romanesti din lume

fie din asociatiile cu care Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a incheiat parteneriate de colaborare, fie dintre asociatiile care vor dori sa se prezinte prin intermediul nostru. Va asteptam sa ne scrieti pe adresa redactiei - redactia@rgnpress.ro sau pe adresa Fundatiei - fundatia@romanii.ro, sa ne impartasiti din realizarile dar si din neajunsurile comunitatii romanesti din care faceti parte, proiecte realizate, dar si dorinte viitoare. De asemenea, va asteptam cu propuneri si sugestii despre ce stiri ar trebui sa mai contina pagina www.rgnpress.ro si pe care nu le gasiti in momentul de fata.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions