Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Expozitie a unui tanar grafician roman, la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portigalia/ Romanian Global News
Accesari :530
Friday, 18 June 2004
Ambasada Romaniei la Lisabona si Asociatia Nationala a Gravorilor din Portugalia au organizat in capitala acestei tari vernisajul expozitiei de grafica a tanarului artist plastic clujean Cristian Aurel Opris.
. Asociatia Nationala a Gravorilor din Portugalia a pus la dispozitie atat spatiul de
expunere cat si atelierele de lucru in care graficianul roman ofera elevilor si studentilor la arte plastice, prilejul de a asista pe viu la realizarea gravurilor cat si de a-si imbogati cunostintele cu tehnicile proprii artistului.Cristian Aurel Opris a avut expozitii personale la Cluj, Saint-Herblain (Franta), Tokyo, Budapesta, Praga. A participat la Bienalele de la Cluj si din Spania, la Trienala de Arta Grafica de la Bitola (Macedonia) si la Minibienala din Suedia. in anul 1995 a primit Premiul Muzeului de Arta din Tokyo, in 1997 a obtinut Premiul criticilor de arta de la Praga, in 1998 a obtinut premiul Ligii Drepturilor Omului in Belgia etc. La vernisaj au participat artisti plastici, critici de arta, asociati ai Cooperativei Portugheze de Gravura, reprezentanti ai corpului diplomatic, membri ai comunitatii romanesti din Portugalia. Expozitia cu lucrarile lui Opris
va fi deschisa pana la 16 august. Referindu-se la gravurile lui Opris, ambasadorul Teodor Baconsky a apreciat ca privite cu delectare, ele se cer mai ales citite, descifrate pe straturi. Ambasadorul a elogiat nu numai talentul si cultura artistului roman, ci si capacitatea acestuia de a omagia o anumita Romanie: o tara de sensibilitate latina. O parte din lucrarile expuse la Lisabona au fost
prezente si la manifestarea culturala dedicata extinderii UE, intitulata Expoalargamento, care s-a desfasurat in localitatea Lea da Palmeira (nordul Portugaliei) in perioada 5-8 mai.
 
Pitestiul va a avea o sosea de centura, construita de italieniPDF Print E-mail
Pitesti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :623
Friday, 18 June 2004
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) a incheita un contract, in valoare de 64,5 milioane de euro (fara TVA), cu grupul Italian Astaldi
, pentru construirea unei sosele de centura municipiului Pitesti. Pentru atribuirea contractului, CNADN a organizat o licitatie restransa, pentru care a primit cinci oferte, si a acordat lucrarile ofertantului care a prezentat cel mai redus pret. Astaldi a participat la licitatie impreuna cu compania Italstrade, membra a grupului. Varianta de ocolire a municipiului Pitesti va avea 15,1 kilometri si va fi realizata cu profil de autostrada. Grupul italian a propus CNADN sa subcontracteze firmelor Netsoft Systems din Cluj si Electromontaj Bucuresti lucrarile de mutare si protectie a utilitatilor.

Astaldi va participa, de asemenea, la construirea tronsonului Drajna Fetesti al autostrazii si la modernizarea sectiunii de drum dintre Fetesti si Cernavoda, in baza a doua contracte cu o valoare totala de peste 80 milioane euro.

 
A 35-a filiala a "Forumului celor Trei Credinte", la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/ Romanian Global News
Accesari :989
Friday, 18 June 2004
Cea de-a 35-a filiala a Forumului celor Trei Credinte a fost deschisa in Romania, la Palatul Arhiepiscopal al Tomisului. 

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, monseniorul romano-catolic Stefan Ghenta si muftiul Bagaej Sanghirai, seful cultului musulman din Romania, au stabilit ca, la 10 septembrie, la Constanta sa aiba loc inaugurarea filialei acestui forum, al carui scop este sensibilizarea opiniei publice prin religie, pentru stoparea actelor de terorism, pentru toleranta si pentru buna intelegere. Reprezentantul Forumului, pastorul anglican Steve Huges, a declarat ca a fost aleasa Dobrogea pentru ca modelul convietuirii religioase din aceasta provincie poate fi copiat si de alte state. La randul sau, IPS Teodosie a afirmat ca acest forum este necesar, deoarece exista extremisti care intreprind lucruri nefiresti, din proprie initiativa, sustinand ca actioneaza in numele religiei.  Seful cultului musulman din Romania  a declarat ca, in urma evenimentelor din 11 septembrie 2002, imaginea islamismului a avut de suferit, dar nu inseamna ca acesta indeamna oamenii sa faca rau si sa ucida. Mesajul comun a fost ca trebuie sa se arate adevarata fata a credintei si sa se ienteleaga ca exista un singur Dumnezeu, care vrea sa fie pace. Forumul a fost infiintt, in urma cu 10 ani, in Anglia.

 

 
OTE s-ar alia cu firme internationale in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :531
Friday, 18 June 2004
Amenintati de concurenta operatorilor de telefonie fixa, grecii de la OTE au inceput sa ia in calcul posibile aliante pe piata romaneasca cu companii internationale de profil, se arata intr-un comunicat al grupuil elen de telecomunicatii, proprietar al Romtelecom.

OTE va examina toate optiunile unor aliante cu companii internationale de telecomunicatii in aceasta zona, daca sunt in conformitate cu interesul pe termen lung al companiei", a declarat presedintele si directorul general al OTE, Panagis Vourloumis. Actionarii OTE au numit, joi, noul Consiliu de Administratie. Potrivit lui Vourloumis, OTE intentioneaza sa se concentreze pe activitatile cu cel mai ridicat potential de crestere.

 
Tokes si adeptii lui vor intregul Bazin CarpaticPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :545
Friday, 18 June 2004
Extremistii adepti ai lui Lazlo Tokes au infiintat la Oradea, un pompos intitulat Consiliu de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic, membri fondatori fiind sapte organizatii ale minoritatilor maghiare din cinci tari : Romania, Slovenia, Croatia, Serbia-Muntenegru si Ucraina.
Noul organism isi propune sa "reprezinte interesele comunitatilor maghiare" fata de institutii internationale precum Parlamentul Europei, Comisia Europeana, Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara a CE, OSCE, ONU. Pentru realizarea scopurilor fantasmagorice, consiliul a decis chiar infiintarea unei Directii Executive, care va functiona la Szeged, a unui asa-zis Colectiv diplomatic de lucru, format din fosti diplomati si condus de Gyorgy Csoti, fost ambsador, precum si a unei reprezentante a CAMCB la Bruxelles (condusa provizoriu de Jozsef Ekes si Zsolt Szilagyi), care va avea rolul de a "reprezenta in mod unitar pe plan international revendicarea autonomiei comunitatior maghiare" si de a realiza si permanentiza contactele cu organismele internationale. 
 
Comunistii propun nume ale ocupantului rus pentru strazile din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :573
Friday, 18 June 2004
Reprezentantii comunistilor n Consiliul municipal Chisinau au naintat joi o propunere si au insistat ca aceasta sa fie introdusa n proiectul de decizie si supusa votului, care prevede ca patru strazi noi din municipiul Chisinau sa poarte numele a patru eroi, n opinia lor, ai razboiului civil - Berzarin, Timosenko, Tolbuhin si Beltki, desi acestia au luptat de partea sovieticilor mpotriva fascismului n anii 1941-1945.

Mai mult, consilierii comunisti si-au motivat propunerea prin faptul ca populatia nu stie practic nimic despre acesti eroi si denumirea strazilor n memoria acestora va da posibilitate populatiei municipiului Chisinau sa cunoasca mai bine istoria. Propunerea respectiva a fost inclusa n ordinea de zi drept punct suplimentar la proiectul initial de decizie, urmand ca pana la urmatoarea sedinta a Consiliului, preconizata pentru 30 iunie, comisia abilitata n reglementarea urbanistica sa examineze problema.

 
Holograf va concerta la GiulaPDF Print E-mail
Gyula,Ungaria/Romanian Global News
Accesari :555
Friday, 18 June 2004
Vineri, 18 iunie, la Giula, Dan Bittman si colegii lui de la Holograf vor concerta la Giula.

Trupa de pop-rock va canta melodiile de pe noul album intr-o atmosfera medievala, la cetatea orasului monument arhitectonic construit in prima parte a secolului al XllI-lea, in jurul caruia s-a concentrat si o importanta comunitate romaneasca. In deschiderea serii, va concerta Ducu Bertzi. Organizatorii evenimentului sunt Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din Romania. Intrarea este libera.

 
Vlad Cubreacov interpeleaza Cancelaria de Stat cu privire la monumentele comunistePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :538
Friday, 18 June 2004
Deputatul PPCD Vlad Cubreacov a adresat joi o interpelare Cancelariei de Sat, guvernatorului autonomiei gagauze si primarului de Balti n care le solicita o informatie detaliata asupra existentei pe teritoriul statului a monumentelor care reflecta ideologia comunista si sursele financiare cheltuite pentru ridicarea acestora.

Cubreacov s-a referit n special la Decizia nr. 3/18, aprobata de catre Consiliul municipal Balti la 31 iulie 2003, prin care s-a dispus reinstalarea monumentului lui Vladimir Ilici Lenin n Piata Independentei din centrul orasului Balti. De mentionat ca, n conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 681 din 10 iunie 2003, edificarea oricarui monument n Republica Moldova poate fi realizata numai prin Hotarare de Guvern, n baza propunerii Ministerului Culturii. Guvernul nu a aprobat, nsa, vreo hotarare privind reinstalarea monumentului lui Lenin la Balti. Mai mult decat atat, decizia respectiva a Consiliului municipal Balti, contravine, n opinia crestin-democratilor si Hotararii prezidiului Parlamentului Republicii Moldova, nr.688 din 25 august 1991, cu privire la lichidarea monumentelor si altor atribute care reflecta ideologia comunista, precum si Rezolutiei AP CE nr.1096 cu privire la demolarea mostenirii regimurilor totalitare comuniste aprobata n 1996, dupa aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei. Cubreacov a solicitat ca cei vizati n interpelare sa indice exact decizia sau hotararea prin care s-a permis instalarea sau reinstalarea monumentelor ce contin simbouri comuniste, precum si sursele de finantare utilizate.

 
Concurs cu premii pentru cea mai rapida mamaliga, in SerbiaPDF Print E-mail
Negotin, Serbia/Romanian Global News
Accesari :515
Friday, 18 June 2004
Sambata, 19 iunie, la Stubic, comuna Negotin, va avea loc manifestarea cultural artistica Obiceiurile Crainei la care vor participa si romanii din aceasta regiune.

Evenimentul reprezinta deja o traditie care se desfasoara in fiecare an si aduna la un loc ansamblurile folclorice din mai multe localitati. Are caracter regional si prezinta cultura traditionala a populatiei din Serbia de est. Comuna Negotin este o zona unde locuiesc multi romanii. In cadrul acestei manifestari va fi organizat si un concurs de pregatire a mancarilor traditionale. Un premiu vor primi si cei care vor pregati cel mai repede si cea mai buna mamaliga. Evenimentul se desfasoara in aer liber.

 
UE va avea un rol important in solutionarea conflictului transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :503
Friday, 18 June 2004
"Daca anul trecut, in toamna, dispozitia celor care participau la  procesul de negocieri in vederea solutionarii conflictului transnistrean era mai optimista, dat fiind ca aparuse conceptul de federalizare sustinut de ambele parti, cat si de Misiunea OSCE si organismele internationale, atunci dupa aparitia "planului Kozak" situatia s-a destabilizat si in prezent, aceasta  dispozitie este mai pesimista", a declarat joi presei de la Chisinau vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE Kimmo Kiljunen.Potrivit lui, "pentru solutionarea conflictului transnistrean trebuie inceput un dialog politic serios si in acest sens o importanta deosebita il are climatul politic din tara". Pentru realizarea unui climat politic adecvat, care ar permite desfasurarea unui dialog constructiv, Adunarea  Parlamentara a OSCE a decis sa organizeze, in septembrie, la Chisinau, o masa rotunda, la care vor participa reprezentantii partidelor politice de pe ambele maluri ale Nistrului. Asteptam ca la aceasta intalnire  sa fie elaborat un document care va contine puncte de vedere comune", a  subliniat Kiljunen. El a precizat ca in luna iulie va avea loc sedinta Adunarii  Parlamentare a OSCE, in cadrul careia "o sesiune speciala va fi dedicata problemei Republicii Moldova, urmand a fi propuse solutii pentru problema  transnistreana". Senatorul belgian Ann-Marie Lizim a declarat la randul sau ca "in procesul de solutionare a conflictului transnistrean un rol important il va avea UE, nu doar Rusia si Ucraina". "Principala problema a partilor nu consta in a avea aceleasi pareri, ci de a capata increderea reciproca si de a se concentra asupra intereselor specifice", a mai spus  Lizim. Delegatia Adunarii Parlamentare a OSCE s-a aflat in Republica Moldova in zilele de 16 si 17 iunie. In cadrul acestei vizite, membrii delegatiei au avut intalniri la Parlamentul Republicii Moldova si la "sovietul suprem" de la Tiraspol.
 
Utilizarea limbii romane in Voivodina intre propaganda si realitatePDF Print E-mail
Varset, Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :560
Friday, 18 June 2004
 In zilele de 17 si 18 iunie, la Varset, in organizarea Secretariatului provincial pentru reglementari, administratie si minoritati nationale, a avut loc un seminar cu tema Utilizarea oficiala a limbii romane in administratie si justitie.

La seminar au participat reprezentanti ai institutiilor provinciale, juristi si traducatori autorizati de limba romana, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. In prezent, In Voivodina limba romana este oficiala in 7 comune. Concret, acestia au dreptul legal la:

1.       Comunicare orala si in scris cu autoritatile si organizatiile,

2.       Pastrarea evidentei de catre autoritatile locale si institutii publice in limba romana;

3.       Eliberarea documentelor in limba romana;

4.       Scrierea in limba romana a numelor localitatilor si a altor denumiri geografice (piete, strazi etc.), precum si a numelor autoritatilor, organizatiilor si firmelor;

5.       Publicarea citatiilor, informatiilor si avertizarilor publice In romana.

Astfel, romanii au dreptul, la cerere, sa primeasca in limba lor certificate oficiale. Din anul 2000, In Voivodina au fost eliberate la cerere doar 21 de certificate In romana (comparativ cu peste 2500 de certificate eliberate In limba maghiara). Inscriptiile bilingve sunt obligatorii in localitatile unde populatia minoritara este peste 15 %. Localitatile romanesti cu inscriptii bilingve In Voivodina se pot numara pe degete. Cand e vorba de comunicarea cu autoritatile locale in limba romana, aceasta nu se aplica. Inscriptiile bilingve lipsesc, autoritatile scuzandu-se prin lipsa de fonduri sau prevalandu-se de faptul ca anual sunt alegeri in Serbia si nu este bine sa deranjeze populatia majoritara. In Serbia sunt o multime de legi, fie ele federale, republicane sau provinciale un cadru legal care insa nu functioneaza legi care adesea se contrazic, dar care declarativ pe hartie ar trebui sa prevada minoritatii romane dreptul sa-si foloseasca limba si alfabetul. Aceasta nu se intampla la ora actuala. In Voivodina romanii au scoala si biserica in limba romana, insa in Timoc, unde sunt aproximativ 400.000 de romani, nu exista nici scoala nici biserica In limba romana. .....Exista insa prevederi legale!

 
Voie buna in stil romanesc la FlorentaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :570
Friday, 18 June 2004
Un nou concert romanesc ii aduna pe romanii din Italia.

Asociatia romanesca din Italia, La popasul cu dor care fiinteaza in Florenta a organizat joi, 17 iunie la teatrul Sachall din Florenta un concert de muzica romanesca la care au participat trupe din tara ca Ro-Mania, Hora, Fuego care le-au reamintit romanilor din Italia de petrecerile de acasa. Dintre artistii solo au fost prezenti la Florenta Nicolae Guta, Aurel Tamas, alaturi de dansatori ai ansamblului folcloric Doina Vrancei.

 

 
Pictura romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :556
Friday, 18 June 2004
Vineri, 18 iunie, la Centrul Cultural Roman va avea loc expozitia Miraj in gradina Bomarzo in care isi va expune lucrarile artista romanca Diana Gavrilas.

Absolventa a Academiei de Arte Vizuale Ioan Andreescu de la Cluj Napoca, Diana Gavrilas si-a prezentat deja picturile in Romania, Ungaria si Italia. In prezent este bursiera a Guvernului roman la Accademia di Romania, in Roma. Experienta coborarii pana in cele mai mari profunzimi, alienarea, abandonul si apoi, renasterea cu o noua fata, aceasta este ceea ce defineste viziunea Dianei Gavrilas, spune Ramona Novicov. Expozitia va fi deschisa publicului interesat pana la 30 iunie, informeaza Centrul Cultural Roman din Paris.

 
Nunta inedita in SpaniaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :569
Friday, 18 June 2004
Un tanar roman si o columbianca care locuiesc la Barcelona au mers pana la Onati sa se casatoresca, datorita devotiunii fata de Fecioara de la Arantzazu.

Adrian Feder, nascut la Bucuresti si Monica Tatiana Hitscherich, columbianca de origine germana au ales Onati pentru incheierea cununiei, desi niciodata nu fusesera in localitate, iar resedinta lor actuala este in Barcelona, oras in care sunt studenti la Universitatea Politehnica. Ideea de a se casatori civil aici a venit din devotiunea miresei pentru Fecioara de Arantzazu, cea care patroneaza localitatea sa natala Suaza, in Columbia. Familia Monicai i-a anuntat ca altarul fecioarei pe care ei o venereaza este la Onati, si astfel cei doi au decis ca pana isi vor celebra cununia religioasa in Columbia sa isi legalizeze situatia la Onati. Cei doi si-au realizat visul acompaniati de inca o pereche de prieteni, care au fost martori. Cununia Civila s-a desfasurat la Consiliu, iar apoi au urcat la sanctuar pentru a lasa buchetul. Cand vor termina Politehnica catalana tinerii au prevazut sa se casatoresca la biserica in fata Fecioarei de Arantzazu.

 
Noi oportunitati in contactele de afaceri romano-americanePDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :500
Friday, 18 June 2004
Centrul de Afaceri California-Romania, numit CalRo Trade Business Center a fost inaugurat saptamana trecuta la Los Angeles.

Evenimentul, desfasurat sub auspiciile  Consulatului General al Romaniei a prilejuit un seminar cu tema E timpul sa investim in Romania. Oamenii de afaceri americani au fost prezenti in numar mare la lansare, la fel ca si reprezentanti ai Departamentului de Comert, Corpului Consular, Camerei de Comert si mass-media. Consulul general al Romaniei a prezentat oportunitatile de afaceri pe care le prezinta tara noastra, in special in domenii precum telecomunicatii, tehnologia informatiei, media, turism si a aratat ca deschiderea acestui Centru de Afaceri reprezinta o realizare pe calea dezvoltarii relatiilor economice la nivel de companii dintre cele doua tari. In viitor, prin colaborarea CalRo cu alte structuri similare din Romania si SUA vor fi programate misiuni economice, prezentari de produse si organizarea de conferinte de profil, se arata intr-un comunicat al Consulatului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions