Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Europenii finanteaza un program pentru buna-vecinatate romano-ucraineanaPDF Print E-mail
Baia Mare, Romania/ Romanian Global News
Accesari :546
Thursday, 17 June 2004
Vineri, 18 iunie, la Baia Mare, secretarul de stat Maria Crivineanu din Ministerul Integrarii Europene se intalneste cu Sergiy Romanuk, secretar de stat n Ministerul Economiei si Integrarii Europene din Ucraina.

Din delegatia romana mai fac parte reprezentanti ai autoritatilor regionale si locale din judetele romanesti eligibile n acest program: Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani si Tulcea. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin fonduri nerambursabile care sunt destinate finantarii unor proiecte comune transfrontaliere, avnd ca beneficiari autoritatile locale si regionale, precum si institutii non-profit din regiunea de granita. Intalnirea de vineri are ca scop aprobarea Documentului comun de programare si a fiselor de proiect pentru Noul Program de Vecinatate Romania-Ucraina 2004-2006. Pana in 2006, Romania va primi fonduri nerambursabile n valoare totala de 29 milioane euro, din care, pentru 2004, sase milioane euro, pentru 2005, noua milioane euro, iar n 2006, 14 milioane euro. La randul ei Ucraina primeste fonduri nerambursabile in valoare de 6,5 milioane euro, aproximativ 2,17 milioane pentru fiecare an. Documentele de programare vor fi naintate spre aprobare Comisiei Europene pna n 30 iunie 2004, conform calendarului stabilit anterior.

 
Scriitorii romani de pretutindeni se aduna la TulceaPDF Print E-mail
Tulcea / Romanian Global News
Accesari :519
Thursday, 17 June 2004
Intre 17 - 27 iunie, la Mila 23, Tulcea, va avea loc tabara de creatie literara “Scriitori romani din diaspora”. Evenimentul este la a doua editie si este organiza de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National din Tulcea si Asociatia Oamenilor de Cultura si Arte Romani din Diaspora (AOCARD).
 
Marea Neagra “invadata” de trupe NATOPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :535
Thursday, 17 June 2004
Intre 18 iunie-2 iulie, militari din cadrul Fortelor Navale Romane vor participa la un exercitiu NATO organizat de Comandamentul Fortelor Aliate din sudul Europei (AFSOUTH) in apele teritoriale ale Bulgariei si apele internationale ale Marii Negre.Vor fi prezente echipajele corvetei "Amiral Barbuneanu", dragoarelor maritime "sublocotenent Alexandru Axente" si "Locotenent Dimitrie Nicolescu", o grupa de scafandri minori-deminori si ofiteri in conducerea exercitiului. Vor participa forte militare din SUA, Grecia, Italia, Franta si state riverane Marii Negre. De asemenea, vor mai fi prezente nave din Gruparea Navala Permanenta a NATO din Marea Mediterana (STANAVFORMED) si din Gruparea NATO de actiune contra minelor din sudul Europei (MCMFORSOUTH).
 
Primul roman care primeste viza NATOPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :545
Thursday, 17 June 2004
Viza NATO se acorda persoanelor din Romania pentru a putea sa lucreze in centre NATO sau care calatoresc in SUA in cadrul unor misiuni ale Aliantei.Intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti se precizeaza ca este un moment important, faptul ca pentru prima data se acorda o astfel de viza unui roman. Norocosul se numeste Florin Simion, este plutonier al MApN si va lucra la Comandamentul Aliantei din Norfolk, Virginia pentru o perioada de trei ani. Acest moment aduce inca un plus de incredere la cooperarea romano-americana in domeniul militar
 
In iulie, Romania ar mai putea face inca doi pasi spre Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti / Romanian Global News
Accesari :485
Thursday, 17 June 2004
Sectorul energetic si libera crculatie a serviciilor sunt doua titluri de capitole de negociere care ar putea fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie de catre Romania.Autoritatile romane intentioneaza sa incheie toate cele 31 de capitole de negociere cu UE pana la sfarsitul anului, fiind astfel in masura ca in 2005 sa semneze Tratatul de aderare, alaturide Bulgaria. Conform celor mentionate de premierul Nastase, Romania ar putea contribui la dezvoltarea europeana prin aportul unui numar insemnat de tehnicieni/experti. De asemenea, va trebui continuata in mod sustinut restructurarea si procesul de privatizare a sectorului energetic, a celui financiar si juridic. O importanta problema ramane combaterea coruptiei si administrarea fondurilor comunitare. Responsabilii europeni si-au exprimat dorinta ca Romania sa adere la Uniune impreuna cu Bulgaria, in 2007. De asemenea, acestia au intarit faptul ca vor lua in considerare simultan ambele candidaturi. In acelasi context de sprijinire a tarii noastre de aderare la structurile europene, comisarul Gunther Verheugen se va afla intre 21 - 23 iunie la Bucuresti pentru convorbiri oficiale cu presedintele Iliescu si primul-ministru Nastase. Verheugen a dat asigurari ca Romania va incheia capitolele de negociere pana la sfarsitul acestui an.
 
Copii romani din Balcani se intalnesc la Simleul SilvanieiPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :523
Thursday, 17 June 2004
Festivalul “La fantana dorului”, organizat pentru 300 de copiii romani din Bulgaria, Ungaria, Serbia si Muntenegru, Albania, Macedonia, Ucraina, Republica Moldova va avea loc in perioada 1-4 iulie la Simleul Silvaniei.Manifestarea se afla la a IV-a editie si cuprinde in program spectacole artistice sustinute de copiii romani din tarile vecine si din Romania, parade ale portului popular romanesc, dezbateri pe teme de folclor. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru romanii de pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si administratia locala. In perioada 6 - 12 iulie, festivalul va continua la Navodari, unde copiii isi vor petrece timpul in tabara alaturi de copii din Romania. Departamentului pentru romanii de pretutindeni suporta toate cheltuielile din bugetul propriu.
 
Proiectul ucrainean in Delta Dunarii criticat la nivel internationalPDF Print E-mail
Bucuresti/ Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 17 June 2004
Ministerul roman al Afacerilor Externe continua demersurile pentru sesizarea orgaizatiilor internationale pentru mediu in ceea ce priveste constructia canalului de navigatie de mare adancime Dunare-Marea Neagra pe bratul Bastroe de catre autoritatile ucrainen.Intr-un comunicat de presa al MAE, se arata ca la 15 iunie 2004, domnul Bogdan Aurescu, secretar de stat, a transmis o scrisoare domnului Jeremy Wates, secretarul Conventiei privind accesul la informatii, participarea publica la luarea deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu, adoptata la 25 iunie 1998 la Aarhus (Danemarca), la care Ucraina este Parte. Scrisoarea mentiona consecintele negative asupra rezervatiei biosferei Deltei Dunarii, zona care a fost inclusa de catre UNESCO in anul 1991 in patrimoniul natural al umanitatii. In baza demersurilor romanesti, Jeremy Wates urmeaza sa ia masurile necesare pentru punerea in aplicare a mecanismelor Conventiei in acest caz.
 
Discoteca pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/ Romanian Global News
Accesari :533
Thursday, 17 June 2004
Vineri, 18 iunie, se va deschide la Koln o discoteca pentru romani, la 100 m de Dom.

Inaugurarea va avea loc incepand cu orele 22.00. Va canta muzica pentru toti romanii care vor beneficia in aceasta seara de intrare gratuita la petrecerea care va fi de neuitat, ne asigura organizatorii. DJ Voicu va asigura muzica.

 
Copiii romani din Ungaria in febra examenelor de absolvirePDF Print E-mail
Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :527
Thursday, 17 June 2004
Sesiunea de examene din aceasta vara a inceput si pentru romanii din Ungaria. Astfel, marti, 15 iunie, la Universitatea din Seghedin, Catedra de limba Romana

, au dat examen de stat 15 studenţi, dintre care nici unul nu este membru al comunităţii romanesti din Ungaria, acesti tineri avand naţionalitatea maghiară sau romană si fiind născuţi n Romania. De asemenea, in liceele si scolile medii profesionale din Ungaria examenele de bacalaureat au loc in perioada 1418 iunie. In acelasi timp, si cei 52 de absolvenţi ai Liceului N. Bălcescu vor susţine examenele orale. Scolile generale din Ungaria au ncheiat anul de nvăţămant la sfarsitul săptămanii trecute, serbările de rămas bun ale elevilor din clasele a 8-a ţinandu-se n zilele de 1112 iunie. In cele 10 scoli romanesti din Ungaria si-au ncheiat acum studiile generale n total 94 de copii.

 
Dramaturgia romaneasca pe scenele din GermaniaPDF Print E-mail
Dsseldorf, Germania/ Romanian Global News
Accesari :500
Thursday, 17 June 2004
Vineri si sambata, 18 si 19 iunie, la Dsseldorf, teatrul Bulandra din Bucuresti va fi reprezentat

in Germania de catre renumitii actori Mariana Mihut si Ion Caramitru. Cei doi titani ai teatrului romanesc vor juca in piesa Sorry, autor Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy. Spectacolele fac parte din Programul de promovare a dramaturgiei romanesti".

 
Crestin-democratii basarabeni se impotrivesc amplasarii monumentului lui LeninPDF Print E-mail
Chisinau/Basarabia/Romanian Global News
Accesari :454
Thursday, 17 June 2004
Deputatii crestin-democrati au anuntat in a doua jumatate a zilei de miercuri conducerea Ministerului de Interne despre faptul ca vor organiza, in sera aceleiasi zile, deplasarea in coloana,

la Balti, a mai multor protestatari pentru a se impotrivi reinstalarii monumentului lui Lenin in centrul orasului, informeaza corespondentul RGN Press. Potrivit vicepresedintelui PPCD Vlad Cubreacov, aceasta actiune constituie un gest de solidaritate a crestin-democratilor cu protestatarii balteni si o forma de preintampinare a aplicarii fortei de catre politia municipiului Balti, care raspunde comandamentelor comisarului Alexei Mihai. Cubreacov a spus ca aceeasi instiintare a fost transmisa si in unitatea de garda a Comisariatului din Balti, care a refuzat sa dea informatii privind retinerea consilierului municipal Balti, Igor Ciuru, precum si a cetatenilor Ludmila si Anton Ialau, care au participat miercuri la protestele anti-Lenin de la Balti. In opinia crestin-democratilor, protestul baltenilor este unul justificat, fiind bazat pe Hotararea Guvernului si Hotararea Parlamentului din 1991 cu privire la demontarea simbolurilor comuniste, precum si pe Rezolutia 1096 a AP CE cu privire la demolarea mostenirii regimurilor totalitare comuniste aprobata in iunie 1996, dupa aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei.

 
Politia guvernului comunist de la Chisinau aresteaza protestatari la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :517
Thursday, 17 June 2004
 Aproximativ 50 de protestanti au oprit fortat miercuri, chiar in centrul orasului Balti, camionul cu ciment care urma sa fie folosit la reinstalarea monumentul lui Vladimir Ulianov (Lenin), protestand astfel fata de deciziile autoritatilor comuniste din Balti care au decis reinstalarea monumentului.

Trei persoane au fost retinute de catre ofiteri ai politiei municipale, care nu s-au legitimat.  Cele trei persoane retinute sunt presedintele filialei Balti a organizatiei de tineret a PPCD "Noua Generatie" Igor Ciuru, presedintele organizatiei municipale Balti a PSL Ludmila Ialau si fiul ei Anton. Tuturor le-au fost intocmite procese verbale in baza art.174/1 al.6 al Codului contraventiei administrative - "antrenarea copiilor in intruniri, desfasurate in conditiile neindeplinirii de catre organizatorul (conducatorul) intrunirii a obligatiilor prevazute de lege". Retinutii risca o amenda de pana la 20 salarii minime. Prezent la fata locului, deputatul PPCD Valentin Chilat a incercat sa aplaneze situatia, insa comisarul de Politie Alexei Mihai i-a interzis accesul in Comisariatul de Politie, afirmand ca "Chilat nu are nici un drept de a interveni, chiar daca este deputat in Parlament".

 
Contacte economice romano-maghiarePDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 17 June 2004
n resedinta judetului Bichis, n aceste zile, are lor traditionalul targ Csaba Expo,

la care participa numeroase firme din Ungaria si din strainatate, printre care si din Romania. Comisia de Relatii Externe a Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria organizeaza astazi, 17 iunie, n cadrul targului, o conferinta si o ntalnire pentru oamenii de afaceri romani si maghiari, sub titlul Ungaria si regiunile estice dupa extinderea europeana.

 
Ansamblul Baroc Transilvania reprezinta cu succes Romania in lumea buna a OccidentuluiPDF Print E-mail
Worldwide/ Romanian Global News
Accesari :1374
Thursday, 17 June 2004
{mosimage}Romania nu este reprezentata in lume doar de sutii si cersetorii promovati cu obstinatie de o anumita parte a presei interne si internationale. Exista si romani care arata cu demnitate lumii ca poporul nostru este unul cult, intemeietor de civilizatii. 

{mosimage}Ansamblul Baroc "Transylvania" este cunoscut in Romania doar de lumea buna, in adevaratul sens al cuvantului. Mai cunoscut este insa peste hotare. A luat fiinta n decembrie 1995, fondatorul sau Istvn Nagy, prim-flautist al orchestrei Operei Romane din Cluj, invitand doi dintre colegii sai sa cante mpreuna pentru prieteni. La scurt timp dupa aceea, ansamblul a fost invitat n Olanda pentru un turneu de concerte de binefacere, a caror profit a fost folosit pentru realizarea unor proiecte cu caracter social n Romania. La ora actuala, Ansamblul Baroc Transylvania a realizat deja mai multe turnee ncununate de succes n Olanda, incluzand aparitii n locuri precum "Sala oglinzilor" a prestigiosului "Concertgebouw" sau Oude Kerk din Amsterdam şi Ambasada Romaniei din Haga. A mai sustinut recitale n Germania, Austria, Italia, Belgia, Ungaria şi Republica Moldova, ajungand n opt ani la peste 290 de aparitii publice. n Romania palmaresul ansamblului cuprinde participari la diferite festivaluri (Festivalul muzicii de camera Braşov, Toamna muzicala Clujeana, Festivalul C. Silvestri Tg. Mureş, Sighişoara Medievala), recitale transmise n direct de Radio Cluj, aparitii la receptii oferite de Preşedintia Romaniei şi de Ministerul Afacerilor Externe. Pe langa repertoriul baroc european, Ansamblul Baroc Transylvania se concentreaza n mod special asupra muzicii transilvane din Baroc şi chiar a muzicii transilvane contemporane, lucru reflectat n CD-urile realizate ntre anii 2000-2003. Aceste CD-uri cuprind pe langa muzica baroca europeana şi transilvana şi o piesa a compozitorului  contemporan clujean Hans Peter Trk, scrisa special pentru acest ansamblu. Mai recent, ansamblul a abordat cateva piese contemporane dedicate lui de compozitorii Dan Voiculescu, Adrian Borza si cel mai recent de compozitorul Cornel Taranu. De asemenea, preocuparea pentru practica autentica de interpretare a determinat ansamblul sa nceapa stagiunea 2000/01 cu instrumente de suflat de epoca (flauto traverso - copie dupa J. Rottenburgh şi flauto dolce - copii dupa J. Heitz, Th. Stanesby si J. Steenbergen) la acordajul la = 415 Hz. Este interesant de remarcat şi compozitia etnica a formatiei a carei membri sunt de origine maghiara, romana şi germana, reflectand astfel multiculturalitatea Transilvaniei.  Dorim sa aratam faptul ca multiculturalitatea transilvana, prietenia si intelegerea care ne leaga in acest joint-venture duc la progres si la conturarea spiritului pozitiv al Transilvaniei, relateaza membri ansamblului pentru corespondentul RGN Press. CV-ul celor patru barock boys, asa cum le place sa fie numiti, este impresionant. Istvn Nagy a absolvit Academia de Muzica "Gh Dima" din Cluj. Ca prim flautist n orchestra Operei Romane din Cluj a cantat n multe tari europene (Olanda, Germania, Italia, etc.). De asemenea, a fost multi ani membru al orchestrei Europa Symphonie din Viena, colaborand astfel cu celebritati ca Bolshoi Balet din Moscova sau Jos Carreras. n prezent se dedica studiului flautului travers baroc sub ndrumarea ocazionala a lui Wilbert Hazelzet (Amsterdam).

Zoltn Maj a fost deasemenea flautist n orchestra Operei Romane din Cluj. Pasiuna lui pentru muzica baroca l-a condus nsa şi la flautul drept, la care canta cu maiestrie. A urmat cursuri n acest domeniu la Budapesta, Sopron (Ungaria) şi Thun (Elvetia) cu Sabine şi Tuomas Kaipainen/ CH şi Anneke Boeke/ NL. Neobosit promotor al muzicii vechi autohtone, a cantat n mai multe formatii de muzica veche şi a efectuat numeroase nregistrari cu instrumente de epoca. Zoltn Maj n prezent preda flaut drept la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Erich Trk a fost organist si dirijor de cor la Biserica Evanghelica din Mediaş. n prezent este asistent universitar la Academia de Muzica "Gh. Dima" din Cluj. A studiat orga la Cluj (cu Ursula Philippi) si la Viena (cu Mihai Radulescu), iar clavecinul la Viena precum şi la numeroase cursuri de maiestrie n Germania, Franta, Elvetia, Portugalia şi la Moscova. Are o bogata activitate concertistica şi este laureat al concursului international de orga J.S. Bach din Bruges (Belgia) n 2000. Ciprian Campean a studiat violoncel la Academia de Muzica "Gh. Dima" din Cluj (clasa prof. Vasile Jucan) şi a participat la cursuri de maiestrie internationale de muzica de camera şi violoncel. n prezent canta n orchestra Filarmonicii de stat Transilvania din Cluj, colaborand frecvent cu Opera Romana de Stat din Cluj. Ca membru al cvartetului de coarde "Arioso", al Ansamblului Baroc Transylvania  şi al altor formatiuni de muzica de camera, a sustinut numeroase recitale n Romania şi n strainatate (Germania, Elvetia, Olanda, Austria).

Turneul din aceasta vara al Ansamblului Transylvania va cuprinde 11 concerte, in Germania, Elvetia si Ungaria. Programul pe zile este urmatorul: 17.6. Szeged/ H, sinagoga, 20.6. Widen/ CH, Biserica evanghelica, 21.6. Liesberg/ CH, Biserica reformata, 23.6. Ligerz/ CH, Biserica evanghelica, 24.6. Thun/ CH, Forum fr Alte Musik, 26.6. Mnchen/D, Gasteig, 27.6. Wegscheid/D, Scoala primara, 28.6. Pohlheim/D, Biserica catolica, 29.6. Singlis/D, Biserica evanghelica, 30.6. Lohra/D, Biserica evanghelica, 3.7. Landshut/D, Barockfestspiele. In cazul in care va aflati in drumul lor, merita sa-i ascultati si sa-i cunoasteti pe cei patru transilvaneni, sunt deosebiti.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions