Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Victorie a partidului maghiar de extrema dreapta-FIDESZ la alegerile parlamentare europenePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :479
Monday, 14 June 2004
Pe fondul unui absenteism de proportii, partidul extremist maghiar-FIDESZ, condus de Viktor Orbn, a reusit sa castige jumatate din numarul mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European.

De cealalta parte, formatiunea aflata la putere, PSU, considera ca alegatorii sai nu s-au prezentat la urne datorita multumirii pe care o au fata de activitatea guvernului. Pter Medgyessy, primul-ministru ungar a afirmat ca esecul PSU in alegerile pentru Parlamentul European are drept cauza faptul ca sustinatorii partidului nu s-au prezentat la urne, intrucat ar fi multumiti de activitatea actualului guvern. In cele din urma, socialistii maghiari percep victoria FIDESZ ca fiind, de fapt, una a Ungariei. Declaratia este interpretabila, dat fiind faptul ca FIDESZ este un partid controversat in Europa, imaginea negativa creandu-si-o prin actiuni politice extremiste, de multe ori fiind acuzat de amestec in treburile interne ale altor state.

 
Maternitatile romane ajutate de autoritatile elvetienePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Monday, 14 June 2004
Ministerul roman al Sanatatii in colaborare cu guvernul Elvetian deruleaza un program de reabilitare a maternitatilor din Romania.

Programul RoNeoNat beneficiaza de un buget de 18 miliarde de lei din partea Guvernului Romaniei ce vizeaza refacerea infrastructurii unitatilor sanitare din mai multe judete din tara. Partea elvetiana se obliga sa doteze cu aparatura medicala sectiile de nou-nascuti. Programul a fost demarat inca din cursul anului trecut cand s-a trecut la refacerea maternitatilor, iar in ultimele saptamani Guvernul Elvetian a inceput si el respectarea obligatiilor asumate in cadrul programului, aprovizionand sectiile de nastere din spitalele romanesti cu aparatura specifica. Deocamdata de binefacerile acestui parteneriat romano-elvetian beneficiaza  maternitatile din judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Harghita si Mures, dar Ministerul Sanatatii din Romania isi propune extinderea programului la scara nationala.

 
Reforma in domeniul apararii si securitatii zonei Marii Negre-in discutie in CapitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :540
Monday, 14 June 2004
Saptamana aceasta, la Bucuresti  se va desfasura un seminar cu o tema extrem de interesanta: Reforma in domeniul apararii si securitatii in zona Marii Negre.

Lucrarile reuniunii vor fi deschise miercuri, 16 iunie, de secretarul de stat George Maior, sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii  Nationale. Seminarul va reuni experti si factori de decizie din peste 30 de tari din Europa Centrala si de  Est, Balcani, Caucaz si statele riverane Marii Negre, care vor prezenta propria experienta dobandita in procesul de reforma a fortelor armate, informeaza MApN. Discutiile se vor concentra pe dezbaterea problematicii reformei sectorului de securitate si al apararii in tarile din regiunea Marii Negre, a impactului extinderii NATO si UE asupra procesului de reforma a fortelor armate si cooperarii internationale in domeniul apararii. Obiectivele seminarului se circumscriu politicii Romaniei de promovare a cooperarii regionale in zona Marii Negre, regiune care a dobandit o importanta strategica deosebita in contextul actual al proceselor de extindere a NATO si UE. Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Apararii Nationale si a Centrului pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate (DCAF) din Geneva. Aceasta este cea de-a treia activitate dintr-o serie de conferinte regionale initiate de DCAF, conferinte ce vizeaza promovarea schimbului de experienta si informatii pe probleme privind reforma apararii.

 
Parteneriat romano-chinez semnat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :539
Monday, 14 June 2004
Vizita efectuata de presedintele chinez Hu Jintao in tara noastra se va incheia luni, 14 iunie. In cadrul vizitei sefului de stat chinez, cele doua tari au pus bazele unui parteneriat fioarte important pentru viitor.

Declaratia comuna semnata de presedintele Romaniei, Ion Iliescu si de omologul sau chinez, Hu Jintao duminica,13 iunie, are drept scop stabilirea unui parteneriat stabil intre cele doua tari. In cadrul declaratiei semnate la Bucuresti Romania atinut sa-si reitereze adeziunea la politica unei Chine unice. Partea romana a tinur sa rate ca nu exista decat o singura China in lume si ca Taiwan-ul este o parte inalienabila a acesteia tinand de asemenea sa recunoasca Guvernul Republicii Populare Chineze ca unic guvern legal al Chinei. Romania a declarat ca nu va avea nici un contact oficial cu autoritatile taiwaneze si ca nu va sprijini tendinta Taiwan-ului de a se alatura vreunei organizatii internationale in care numai un stat suveran poate fi membru. Punctele principale abordate in declaratia comuna semnata intre partea chineza si cea romana au fost colaborarea comerciala si economica, prin incurajarea investitiilor mutuale si prin cooperarile ce se pot stabili intre companii di  cele doua tari, mai ales in domenii precum tehnologii de comunicare, agricultura, mediu sau infrastructura, dar si in turism, cultura si afecri juridice. Problema terorismului a fost si ea abordata in cadrul intalnirii desfasurate in capitala romana, subliniindu-se necesitatea unei colaborari si coordonari in lupta impotriva terorismului la nivelul comunitatii internationale. China si Romania, la randul lor au cazut de acord sa puna bazele cooperarii in lupta impotriova terorismului, crimei organizate, traficului de arme si de droguri si nu in ultimul rand al imigratiei ilegale.

 
Boris Tadic, sustinut si de romanii din Serbia, merge in turul doi la prezidentialePDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :537
Monday, 14 June 2004
La alegerile prezidentiale din Serbia, desfasurate duminica, 13 iunie, candidatul Partidului Democrat Boris Tadic a primit 27,3% (852 230) de voturi. El se va confrunta in turul doi cu nationalistul radical Tomislav Nikolic (30,1% sau 939 695 de voturi).

In cadrul campaniei electorale, candidatul la presedintie, Boris Tadic, s-a intalnit cu lideri ai organizatiilor romanesti din Serbia, ocazie cu care s-a  discutat o colaborare pe plan politic pentru alegerile prezidentiale, dar si pentru alegerile locale de o mare importanta pentru aceasta minoriate, in special pentru cei din Timoc, care in prezent nu se bucura de drepturi la scoala, biserica sau limba materna. Serbia a ramas fara presedinte inca din decembrie 2002 si cele trei tentative anterioare de a alege un reprezentant au esuat din cauza ca prezenta alegatorilor la urne a fost sub limita de 50%. Pentru a preveni aceasta situatie, pragul minim de participare la vot, a fost eliminat de Parlamentul sarb. Referitor la celalalt candidat la functia de sef a statului Sarb, reprezentantul UE pentru Securitate Javier Solana a declarat, in cursul unei conferinte de presa care a urmat intalnirii dintre Consiliul Nord Atlantic si Comisia Politica pentru Securitate a UE la Bruxelles, luna trecuta, ca alegerea lui Nikolic ar putea avea un efect negativ asupra investitiilor externe in tara si ca UE nu doreste ca Tomislav Nikolic sa devina presedintele Serbiei, transmite corespondentul Romanian Global News.

 
La Chisinau, ambasadorii mai multor tari la OSCE au fost atacati cu ... chefirPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :518
Monday, 14 June 2004
Doi reprezentanti ai national-bolsevicilor, un partid din Rusia, care pretinde la o filiala in Republica Moldova, au intrat liber vineri seara in Palatul Republicii, unde se desfasura o conferinta de presa sustinuta de ambasadorii mai multor tari la OSCE, stropindu-i cu chefir pe 7 din cei 25 diplomati, care s-au aflat in perioada 9-12 iunie curent in Republica Moldova.

Reamintim ca cei care pretind a fi membrii partidului national-bolsevic din Rusia activeaza ilegal in Republica Moldova, deoarece o formatiune politica cu asemenea denumire nu este inregistrata la Ministerul Justitiei. Intrand liber in incinta Palatului Republicii (si participantii la conferinta de presa, si jurnalistii au fost admisi fara a le fi cerute actele de identitate - n.n.), urcand la etaj, unde se desfasura conferinta de presa, indivizii "nat-bol" au aruncat, in prezenta mai multor oficialitati de la Chisinau si a numerosilor jurnalisti, doua pachete de chefir in timpul cand reprezentantul permanent al SUA la OSCE, Stephan M. Minikes, raspundea la intrebari. Agresorii, Iurii Betkov si Alecsandr Angheli, au fost imediat retinuti, declarand ca "au procedat astfel in semn de protest fata de extinderea capitalismului in plan mondial", actiunea fiind "de ordin politic". Chefirul aruncat de "nat-boli" a adus prejudicii ambasadorului Minikes, reprezentantului permanent al Romaniei la OSCE Liviu Bota, reprezentantului presedintelui in exercitiu al OSCE Ivo Petrov (Bulgaria), reprezentantului permanent al Irlandei la OSCE Brendan Moran, reprezentantului permanent al Norvegiei la OSCE Mette Kongshem, ambasadorului turc Ersin Ercin, precum si sefului Misiunii OSCE in Moldova William Hill. In ciuda acestui caz iesit din comun, ambasadorii OSCE au continuat sa raspunda la intrebari, fara a comenta incidentul. Si oficialitatile de la Chisinau au trecut sub tacere acest caz. Secretarul de presa al Misiunii OSCE in Moldova Claus Neokirch a declarat pentru AP FLUX ca deocamdata nu poate spune nimic, dar a dat asigurari ca "va putea face unele comentarii doar dupa ce va avea o parere oficiala a Misiunii OSCE".

 
Rachete antiaeriene dispar din depozitele fostei armate a 14-a ruse de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :567
Monday, 14 June 2004
Deputatul PPCD Stefan Secareanu a solicitat Guvernului si Serviciului de Informatii si Securitate explicatii in legatura cu stocarea pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene a unui numar mare de rachete antiaeriene, despre care Ministerul rus al Apararii a anuntat anul trecut ca le evacuase din Transnistria la bordul a doua avioane IL-76.

Reamintim ca la sfarsitul lunii decembrie 2003, Ministerul rus al Apararii a anuntat printr-un comunicat de presa ca armata rusa si-a retras toate rachetele antiaeriene stocate in perioada sovietica in depozitele din regiunea transnistreana, "pentru ca acestea sa nu ajunga in mainile teroristilor". Conform comunicatului citat, rachetele portabile sau de mare calibru au fost transportate din Transnistria spre baza aeriana Ckalovsk, de langa Moscova, la bordul a doua avioane cargo IL-76. In comunicatul sau, Ministerul rus al Apararii nu a specificat, insa, cantitatea armelor interzise evacuate la bordul celor doua avioane, dar a precizat ca "in Transnistria nu a mai ramas nici o racheta antiaeriana". Secareanu sustine ca are mari dubii in ceea ce priveste informatia difuzata atunci de Ministerul rus al Apararii, deoarece, conform informatiilor de care dispune el, in regiune au mai ramas cel putin 70 rachete antiaeriene rusesti. "Aceste dubii sunt cu atat mai motivate, cu cat in luna decembrie 2003, partea rusa le-a interzis reprezentantilor Misiunii OSCE din Moldova sa inspecteze cele doua avioane care se presupune ca ar fi transportat rachetele antiaeriene din regiunea transnistreana. In schimb, atasatul militar rus la Chisinau a inmanat Serviciului Vamal al Republicii Moldova si Misiunii OSCE o lista din care reiese ca din Transnistria au fost evacuate 424 rachete portabile "Igla". Acest numar este, insa, cu mult mai mic decat cel real al rachetelor stocate in depozitele GOTR", a precizat Secareanu. Mai mult decat atat, el a subliniat ca in cadrul unei reuniuni internationale in problema evacuarii patrimoniului militar rusesc din regiunea transnistreana, care s-a desfasurat la Moscova in iulie 1999 si la care au participat si reprezentanti ai Misiunii OSCE din Moldova, militarii rusi au informat asistenta despre faptul ca in Transnistria s-ar afla 494 rachete "Igla". "In aceste conditii, intrebarea logica este: daca la depozitele GOTR nu au mai ramas rachete portabile, asa cum se arata in comunicatul Ministerului rus al Apararii, unde au disparut cele 70 rachete "Igla"? Oare nu cumva acestea au fost transmise asa-numitei armate a "republicii moldovenesti nistrene", la fel ca si mult alt armament din dotarea GOTR. Sau, poate, aceste rachete au nimerit deja in mainile teroristilor?", a intrebat Secareanu. El a insistat ca Ministerul moldovean de Externe sa ceara explicatii in legatura cu acest caz Misiunii OSCE din Moldova, deoarece aceasta, conform, mandatului sau extins la 9 decembrie 1999, are obligatia sa asigure transparenta evacuarii si casarii armamentului si munitiilor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodata, Secareanu a atras atentia opiniei publice si misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau ca atata timp cat din Transnistria astfel de rachete dispar pur si simplu, aeroporturile si navele aeriene de pasageri care navigheaza spatiul aerian european nu pot fi in siguranta. Secareanu a cerut, de asemenea, Guvernului sa ia atitudine si fata de informatia, potrivit careia, in anul 2001, Rusia, pentru a nu-si evacua o parte din blindatele care cad sub incidenta Tratatului FACE, le-a transformat in "ambulante", aplicand pe ele cruci rosii. "Asta ca sa constatam ca in septembrie 2003, in dotarea GOTR se aflau 71 astfel de blindate, dintre care 36 - de tip BTR-70", a adaugat el. In legatura cu aceste cazuri, Secareanu a solicitat joi Guvernului sa se pronunte si asupra recentei declaratii a liderului separatist de la Tiraspol Igor Smirnov, prin care a promis sprijin militar pentru separatistii din Georgia. "Din cate am fost informati, tehnica militara din Transnistria se afla deja in drum spre separatistii din Osetia", a conchis Secareanu

 

 
Ambasadorii OSCE au criticat regimul de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Glonal News
Accesari :536
Monday, 14 June 2004
In cadrul intrevederii ambasadorilor OSCE, avuta la Tiraspol cu membrii administratiei locale, ambasadorul SUA la OSCE, Steven Minikies, a declarat ca "in Transnistria nivelul de trai este mai jos decat in tarile europene", subliniind ingrijorarea SUA in legatura cu situatia "transnistrenilor simpli".

Potrivit lui Minikies, aceasta situatie, precara, a regiunii, a fost generata de politica incorecta promovata de administratia de la Tiraspol. El a declarat ca SUA sunt preocupate de problema evacuarii patrimoniului militar rus din regiunea transnistreana si ca Washingtonul insista asupra unui control riguros al OSCE asupra acestui proces. Minikies a acuzat partea transnistreana de impiedicarea accesului OSCE la obiectivele fostei armate a 14-a ruse, mentionand ca o asemenea situatie este inacceptabila. Ambasadorul irlandez Brenden Moran a chemat, in numele comunitatii europene, autoritatile transnistrene sa sisteze blocarea procesului de evacuare a patrimoniului militar rus. In replica, pretinsul ministru de externe al separatistilor Valeri Litkai a declarat ca Transnistria a facut tot posibilul pentru ca Rusia sa-si indeplineasca angajamentele fata de tratatul FACE. In ceea ce priveste monitorizarea procesului de evacuare, Litkai a spus ca "mandatul OSCE presupune doar observarea incarcarii si trimiterii garniturilor de tren", mentionand ca Tiraspolul ofera accesul OSCE cand se formeaza garnitura de tren, iar cand aceasta nu este, "OSCE nu are ce cauta la aceste obiective". In cadrul intrevederii cu delegatia OSCE, seful Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) Boris Sergheev a numit trei motive, din cauza carora Tiraspolul a blocat procesul de evacuare a patrimoniului militar rus: nesemnarea de catre Voronin a "memorandumului Kozak", pozitia Chisinaului, care nu permite acordarea Tiraspolului compensatiei in valoare de 100 milioane USD pentru evacuare si faptul ca Tiraspolul cere Rusiei sa determine Chisinaul in vederea sistarii blocadei economice asupra Transnistriei. Potrivit lui Sergheev, solutionarea a cel putin uneia dintre aceste probleme ar putea debloca procesul de evacuare a armamentului si munitiilor rusesti din regiune.Dupa ce au vizitat scoala cu predare in limba romana din Tighina, ambasadorii OSCE si-au exprimat ingrijorarea fata de nesolutionarea problemelor existente intre aceasta institutie si administratia de la Tiraspol. Intrevederea diplomatilor OSCE cu administratia scolii s-a desfasurat fara presa si reprezentantii administratiei transnistrene.

 

 
Targ auto italian in RomaniaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :560
Monday, 14 June 2004
Expozitia de desing auto italiana Mythos Italia va debarca pentru prima oara in Romania, se arata intr-un comunicat al  organizatorilor, compania franceza Events International.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de vineri, 18 iunie pana la 4 iulie si va aduce in Romania o colectie unica de automobile si de concepte auto proiectate de Pinfarina, Giugiaro si Bertone. In capitala noastra se vor afla de asemenea si boliduri de Formula 1 care vor fi prezentate in incinta Romexpo Bucuresti, cea mai importanta cladire dedicata targurilor internationale. Mythos Irtalia va profita de forma circulara a cladirii romexpo pentru a organiza un coloseum care sa poata aduce la un loc peste 15000 devizitatori in timpul expozitiei. Constructorul italian Ferrari particpa pentru prima oara la un targ in Romania, astfel incat publicul va avea acum ocazia sa vada cele mai importante modele ale sale, printre care si celebrul Coupe 250 GT si Modena 360 sau modelul de competitie Modena 550. La Bucuresti va fi prezentat si prototipul Ferrari Mithos, cel care de altfel a inspirat si numele expozitiei. Construcotul italian Lamborghini va fi el prezent in Romania cu modelele designerilor Bertone i Gandini, Diablo, Espada si modelul aniversar Countach 25. AutoItalia, dealer exclusiv ale automobilelor italiene pe piata romaneasca si co-organizator al evenimentului, va aduce la targ nou lansatul in Romania Maserati Quatroporte, percum si alte modele Maserati. La targul Mythos Italia vor mai fi prezentate, alturi de autoturisme si accesorii de piele, parfumuri, obiecte de arta si bucatarie italiana. Evenimentul Mythos Italia, aflat acum pentru prima oara in Romania a mai cunoscut editii desfasurate la Barcelona, in Spania, la Bandol si Deauville in Spania, si timp de trei ani consecutiv la Tel Aviv.

 
Chisinaul intre summitul NATO de la Istambul si capcana lui BelkovskiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :503
Monday, 14 June 2004
Duminica, in cadrul mitingului de protest organizat de Partidul Popular Crestin Democrat in preajma monumentului lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului, presedintele PPCD, Iurie Rosca, a declarat ca luna curenta va fi marcata de evenimente importante, fiind vorba in primul rand de summit-ul NATO de la Istanbul, care se va desfasura in zilele de 28 si 29 iulie, care ar putea produce "o adevarata revolutie in constiinta publica din Moldova".

Referindu-se la recenta conferinta de la Bucuresti a Fundatiei Moldova-Rusia, care a luat in dezbatere asa-zisul "plan Belkovski", Rosca a spus ca "acesta propune, de fapt, partajarea Republicii Moldova intre Romania si Rusia, Romania si Ucraina sau Romania si viitorul stat, pretins independent, Transnistria, ca solutie de reglementare a conflictului transnistrean". "Aceste scenarii ar putea crea confuzie si asteptari false in ceea ce priveste destinul natiunii romane. Exista destui oameni de buna credinta care s-ar putea pomeni victime ale acestor propuneri, aparent binevoitoare. Aceste scenarii iluzorii sunt cu atat mai periculoase, cu cat sfideaza principiile dreptului international, Tratatul de pace de la Paris, normele de rezolvare a unor dispute teritoriale intre tarile ce se afla sub acelasi regim juridic international. Ideea de partajare a vreunui stat este una depasita si nu mai cadreaza cu rigorile democratice. Numai in timpul razboiului, atunci cand Europa era bantuita pe de o parte de nazism si fascism, iar pe de alta parte de comunism, a fost posibila hacuirea unor tari si partajarea spatiilor de influenta intre dictaturile represive. Restabilirea mecanica a unitatii teritoriale a Romaniei in hotarele ei de pana la cel de-al doilea razboi mondial este imposibila", a conchis Iurie Rosca. La randul sau, deputatul PPCD Vlad Cubreacov a spus ca Belkovski este unul dintre consilierii "de taina" ai lui Putin, "chiar daca acesta se declara a fi reprezentant al societatii civile". El a calificat planul de reglementare transnistreana, propus de Belkovski, drept "un mar otravit daruit de Rusia Romaniei care consta in transformarea enclavei transnistrene intr-un nou stat rusesc in spatiul romanesc si al celui ucrainean". Deputatul crestin-democrat Stefan Secareanu a informat asistenta despre ultimele presiuni la care este supusa publicatia "Flux". "In saptamanalul din 11 iunie au aparut doua pagini dedicate actelor de coruptie si afacerilor murdare ale clanului Voronin. Acest material a provocat o reactie maladiva din partea lui Vladimir Voronin, care a dispus ca "Fluxul" sa fie sters de pe fata pamantului, tipografia PRAG-3 sa fie incendiata, iar ziaristii si redactia sa fie supusi controalelor si intimidarilor", a specificat Secareanu. In cadrul manifestatiei de protest au mai luat cuvantul istoricii Liuba Stavinschi si Ion Varta, transmite corespondentul Romanian Global News la Chisinau.

 
Noi manifestari de cultura romanesca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :506
Monday, 14 June 2004
Luni, 14 iunie va avea loc  la Londra vernisajul expozitiei de pictura pe sticla a Danei Codorean Berciu.

Artista romanca isi va expune lucrarile la New Yard Gallery alaturi de o alta artista de origine britanica, vatherine Bootland care va prezenta publicului lucrarile sale de caligrafie. Salonou va fi dechis publicului pana la data de 19 iunie iar intrarea va fi libera de la orele 11.00 la 19.00.

 
Bursele de studiu oferite etnicilor romani din vecinatate, "vanate" si de sarbiPDF Print E-mail
Varset, Serbia/Romanian Global News
Accesari :584
Monday, 14 June 2004

Cotidianul Vecernje Novosti din Serbia publica un material in care se refera la situatia dificila existenta in cadrul invatamantului in Serbia pentru romanii de acolo.

Educatia scumpa la facultatile din tara (n.r. Serbia) este motivul care sta la baza interesului mare pentru inscrierea la institutiile de invatamant superior din vecinatate, mai ales la Timisoara si Bucuresti. Acest lucru explica si faptul ca viitorii licentiati din Varset, bat zilnic la  usa Comunitatii Romanilor din Serbia, in Varset, iar cei din localitatile mai indepartate - Belgrad, Zrenianin, Pancevo, Novi Sad - se intereseaza prin telefon, despre conditiile de studii dincolo de granita de est. Cauza e pretul accesibil de scolarizare la cele 54 de universitati particulare din Romania care este pana in 400 de euro pe an. "Atat costa inscrierea si scolarizarea pentru studentii din republica noastra in Romania", a declarat Ion Cizmas, presedintele Comunitati Romanilor din Serbia, subliniind faptul ca limba nu este o bariera. Anul pregatitor reprezinta un timp suficient pentru stapanirea limbii romane. Pentru cei care se hotarasc sa dobandeasca licenta in acest stat vecin pe cont propriu, pentru inscriere este necesara adeverinta din partea CRS care se legalizeaza la Ambasada Romaniei din Belgrad. De anul trecut Guvernul Romaniei ofera burse prin Comunitatea Romanilor din Serbia pentru tinerii care au terminat scoala generala sau  liceul in Republica Serbia.In toamna au fost trimisi 30 de bursieri la scoala fara taxa (gratuita), dar Cizmas se asteapta ca acest numar de tineri sa continue educatia peste hotare si in anul scolar 2004-2005. "Pana acum au apelat la noi vreo 30 de candidati interesati din Varset si Alibunar pentru inscrierea in licee si facultati de stat din Romania. Conditia de dobandire a vizei pentru scolarizare gratuita, care presupune si bani de buzunar in valoare de 50-100 de dolari pentru cei de la liceu si facultate, este alegerea unei specializari deficitare pentru aceasta minoritate nationala: preoti, jurnalisti, profesori, agronomi" declara interlocutorul nostru. In general, se ofera si pentru celelalte nationalitati din Serbia un numar de burse pe langa romani.
In ultimi 10 ani, 800 de cetateni ai Serbiei au diplome romanesti fie ele de liceu, facultate sau doctorat. Cel mai mare interes starnesc, insa, facultatile din domeniul medicinei, mai ales stomatologie. "In acest moment se gasesc aproximativ 100 de cetateni sarbi la universitatile particulare din
Romania" a mai spus Cizmas.

Materialul a fost transmis de corespondentul Romanian Global News in Timoc.

 
Ambasadorii tarilor membre OSCE nu dau solutii pentru problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :490
Monday, 14 June 2004
"Statele Unite saluta si sustin rezolvarea conflictului transnistrean, la fel ca si gasirea unei solutii viabile in vederea crearii unui stat unic, care ar fi recunoscut pe plan international", a sustinut ambasadorul american la OSCE Stephan M. Minikes.

Vineri, la Chisinau a avut loc o conferinta de presa sustinuta de mai multi ambasadori ai tarilor acreditate la Viena, care au examinat atat la Chisinau cat si la Tiraspol, situatia privind negocierile de solutionare a diferendului transnistrean. Potrivit reprezentantului presedintelui in exercitiu, al Bulgariei, la OSCE, Ivo Petrov, "problema transnistreana este una de o importanta majora". "Faptul ca pe Nistru exista aceasta linie de demarcare este o situatie anormala, care nu trebuie sa existe in secolul XXI. Problema transnistreana trebuie sa fie solutionata cat mai repede - trebuie sa fie depuse toate eforturile pentru ca partile sa ajunga la un compromis". Ambasadorul Irlandei la OSCE Brendan Moran considera ca "problema transnistreana este de o prioritate pentru toti". "Specificam acest fapt de fiecare data cand avem contacte cu reprezentantii UE, avand in vedere faptul ca aceste doua parti trebuie sa fie parteneri. UE este interesata ca Republica Moldova sa fie un stat stabil bazat pe principiile democratiei si libertatii de exprimare. Nu pot spune cu certitudine daca Republica Moldova va fi, sau nu  membra a UE, se duc negocieri care se refera la dezvoltarea unui plan de actiuni in vederea realizarii acestui scop. Este necesar sa treaca o anumita perioada de timp pentru a vedea dinamica dezvoltarii. Apoi se va decide daca Republicii Moldova i se va propune asocierea sau calitatea de membru al UE, acum insa nu ar fi real sa vorbim despre acest lucru", a spus Moran. Potrivit ambasadorului norvegian la OSCE Mette Kongshem, vizita in Republica Moldova este importanta prin faptul ca diplomatii au aflat mai multe detalii despre conflictul transnistrean. "Norvegia saluta ideea de solutionare cat mai rapida a acestei probleme", a declarat ambasadorul, adaugand ca spera in redresarea situatiei existente.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa ambasadorul roman la OSCE s-a referit la planul propus de directorul Insitutului de Strategii Nationale din Moscova, Stanislav Belkovski, care propune reunificarea Romaniei cu Republica Moldova, spunand ca este o provocare. "Acestui scenariu nu i s-a atras nici o atentie din partea Guvernului roman. S-ar putea ca acest plan sa fie o provocare", a spus Liviu Bota.  El a mai adaugat: "Romania sustine independenta, integritatea si suveranitatea  Republicii Moldova, dar sustine si aspiratia Republicii Moldova de a se integra in structurile europene

 
Irlanda suspenda acordarea automata de cetateniePDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :527
Monday, 14 June 2004
Copiii romani nascuti pe teritoriul Irlandei nu vor mai putea beneficia de cetatenia acestei tari.

Conform rezultatelor unui referendum organizat sambata, 12 iunie, in randul cetatenilor irlandezi, aceasta tara este hotarata (peste 80% din electorat a votat pro) sa refuze dreptul de a fi cetatean irlandez copiilor straini nascuti in acesta tara. Vor primi cetatenie irlandeza automat numai copiii care au macar unul dintre parinti irlandez, sau ale caror familii, fie ele si straine, au o perioada de rezidentiat de cel putin trei ani pe teritoriul Irlandei. Aprobarea acestui amendament la Constitutia Irlandei vine ca o dovada de aliniere a acestei tari la constitutiile celorlalte 25 de tari membre UE, care ofera cetatenie prin nastere numai in baza filiatiei sau a unei perioade suficiente de rezidentiat. Ministrul irlandez al Justitiei, Michael McDowell, cel care a condus campania guvernamentala de sustinere a referendumului, citat de CNN, opineaza ca familiile straine aflate in ultimele luni de sarcina vin in Irlanda in mod special pentru a profita de lege si pentru a obtine un pasaport dintr-o tara membra UE. CNN arata intr-un material dat publicitatii sambata, 12 mai, ca cel mai mare numar de cetateni straini care au cerut azil sau care au obtinut vize de munca in Irlanda provin din Romania si din Nigeria.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions