Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Mutu este dorit la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :794
Thursday, 10 June 2004

Clubul spaniol de fotbal Atletico Madrid a dat publicitatii stirea ca este interesat in aducerea lui Mutu la gruparea madrilena. Atacantul lui Chelsea a suferit un sfarsit de sezon dezamagitor pe Stamford Bridge, dupa ce a inceput in forta cu numeroase goluri. Mutu a petrecut in ultima vreme mult timp pe banca de rezerve, fiind preferati mai degraba Gudjohansen, Jimmy Floyd Hasselbaink si Hernan Crespo.

Atletico admite ca sunt tentati sa aduca la Madrid fosta glorie a Parmei, dar au recunoscut ca aceasta va fi o mutare extrem de grea, din cauza taxei de transfer mari pe care Chelsea a aplatit-o pentru Adrian Mutu. Formatia vest-londoneza a platit pentru atacantul roman in varsta de 25 de ani o taxa de 15.8 milioane de lire sterline, iar Atletico nu si-ar putea permite in nici un caz aceasta suma daca ar decide sa-si duca planurile la bun sfarsit. "Suntem constienti ca mutarea va fi una extrem de dificila, pentru ca Chelsea a platit foarte multi bani pentru Mutu si vor sa recupereze o mare parte din acesti bani" a declarat directorul lui Atletico Madrid, Toni Munoz.

 
Spectacol motorizat pe doua roti la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :863
Thursday, 10 June 2004

Zilele acestea se va desfasura la Brasov intalnirea anuala a motociclistilor din Romania, organizata de clubul Bull Bikers. Pe intreaga perioada a week-endului, in cadrul evenimentului "Ride With Pride" vor avea loc concerte de rock romanesc sustinute de trupe precum Iris sau Antract, si se vor desfasura concursuri si demonstratii ale cascadorilor profesionisti.

Deschiderea oficiala a evenimentului urmeaza sa aiba loc vineri, 11 iunie, la ora 19.00 si va aduna la o parada ce se va desfasura pe strazile din Brasov peste 1000 de motociclisti din tara si de peste hotare. O trupa de rock din Croatia va sustine si ea un concert alturi de trupele noastre. Presedintele Clubului Bull Bikers, Dan Bujoreanu, spune ca anul trecut clubul a primit premii pentru cea mai buna manifestare de acest gen, acesta fiind si motivul pentru care numarul de mebri ai clubului este in continua crestere. In prezent clubul motociclistilor reuneste membri din Romania, Anglia si Germania. Pretul biletului de intrare este de 150.000 valabil pe toata durata spectacolului.

 
O lege noua pentru asistentii socialiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :598
Thursday, 10 June 2004

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a organizat ieri, 9 iunie, o dezbatere privind reglementarea statutului de asistent social. Discutia despre strategia de modernizare administrativa a sistemului national de asistenta sociala a fost condusa de secretarul de stat pentru politici familiale, Marta Nora Tarnea.

Analiza propunerilor a scos in evidenta necesitatea elaborarii unui pachet legislativ care sa contina Statutul asistentului social, codul deontologic al profesiei si organizarea si functionarea Colegiului asistentilor sociali in Romania. Aceste acte normative trebuie sa contina solutiile juridice agreate de catre forurile internationale la care este afliata FNASR, reglementarile internationale in domeniu, precum si adaptarea acestora la faza de dezvoltare a sistemului de protectie sociala din Romania. In cadrul intalnirii, la care au participat si consilierul de stat al Primului-ministru, prof.univ.dr.Catalin Zamfir presedintele CASPIS, prof.univ.dr. Elena Zamfir presedintele FNASR, reprezentanti ai Federatiei Nationale a Asistentilor Sociali din Romania, ONG-urilor mediului academic, s-a ajuns la concluzia creerii unui grup de lucru care sa finalizeze intr-un timp cat mai scurt lucraile pentru noul proiect de lege

 
Gospodarii distruse de averse in Judetul AlbaPDF Print E-mail
Alba, Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Thursday, 10 June 2004

  In localitatea Zlatna, Judetul Alba, 15 gospodarii  au fost afectate ca urmare a caderii de grindina si a ploilor torentiale de miercuri, 9 iunie. Din pricina conditiilor meteorologice improprii pentru acesta perioada a anului a fost necesara inchiderea temporara a soselei de centura din Judetul Alba, cauzata de blocarea cu aluviuni pe doua portiuni.

Si in Judetul Hunedoara, culturile agricole din localitatea Gelmar au fost afectate, urmand sa fie realizat in acest sens un raport al Comisiei Locale de Aparare Impotriva Dezastrelor, se rata intr-un comunicat de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Inspectoratulu de Protectie Civila, specialistii de la SGA Alba au actionat pentru repunerea in trafic a soselei de centura din Alba si pentru evacuarea apei din gospodarii, se rata in acelasi comunicat. Situatia meteorologica instabila din ultimele doua zile, cand s-au inregistrat ploi in averse pe arii extinse si descarcari electrice, a condus la cresteri de debit ale unor rauri, mai ales prin propagare, dar cota de atentie nu s-a atins decat pe raul Ampoi, la statia hidrometrica Zlatna din judetul Alba.

 
Inca un mare investitor strain pe piata romanescaPDF Print E-mail
Calarasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Thursday, 10 June 2004

La Calarasi vor incepe in scurt timp lucrarile de construire a unei fabrici de geamuri, se anunta intr-un comunicat de la Guvern. Saint-Gobain, grupul investitor francez isi propune sa aduca o suma totala de 100 de milioane de dolari pentru construirea unei moderne fabrici degeamuri pentru domeniul constructiilor.

Data la care se estimeaza ca vor putea incepe lucrarile de construire este septembrie 2004, urmand sa se finalizeze in 2006. Investitorul francez apreciaza ca acesta este cel mai important proiect al sau de investitii pentru anul acesta. Grupul francez isi propune sa devina unul dintre cei maii importanmti distribuitori de sticla pe piata romaneasca, unde in prezent se importa peste jumatate din cantitatea de sticla necesara. In acest fel, Saint-Goban declara ca va participa la echilibrarea balantei comerciale a tarii noastre. Compania franceza investitoare in Romania este unul dintre cei mai mari producatori de sticla-geam din lume, avand afaceri in derulare in peste 46 de tari si inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 29,6 miliarde de euro. Premierul Romaniei, Adrian Nastase a tinut sa fie prezent la semnarea actelor de colaborare dintre Agentia Romana pentru Investitii Straine, care s-a desfasurat joi, 10 iunie, la Palatul Victoria.

 
Propunere ruseasca cu iz de IaltaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :677
Thursday, 10 June 2004

Schimburi de idei si replici cu diverse substrate au dat culoare dezbaterii "Ipoteza: Transnistria contra Basarabia", organizata la initiativa ziarului ZIUA si a Fundatiei Romania-Rusia. Cunoscuti politicieni, analisti politici si jurnalisti din Romania, Rusia, Basarabia si Transnistria au putut discuta in cadrul unei mese rotunde, ultimul scenariu redactat la Moscova, care propune reunificarea Basarabiei cu Romania in schimbul recunoasterii independentei regiunii separatiste Transnistria.

Intalnirea, desi scurta pentru un asemenea subiect, a beneficiat de prezenta strategului politic rus care a formulat pentru prima data public aceasta varianta de solutionare a conflictului transnistrean: Stanislav Belkovski, director al Institutului de Strategie Nationala al Federatiei Ruse. Belkovski, emisar neoficial al Kremlinului, este si editorialist al influentului cotidian rus Nezavisimaia Gazeta.

In viziunea lui Belkovski acesta este un plan fezabil si de multe ori popoarele au tendinta de a refuza adesea planuri generoase".

In primul rand analistul rus a tinut sa sublinieze problema artificialitatii statului Republica Moldova, care nu poate fi rezolvata cu ajutorul mijloacelor birocratice. In ceea ce priveste procesul de rezolvare a conflictului transnistrean, birocratia existenta in ziua de azi nu a facut decat sa prelungeasca aceasta rezolvare, interesul birocratiei fiind sa activeze intr-un proces, iar nu sa-l rezolve, a subliniat Stanislav Belkovski care a afirmat ca "birocratia paraziteaza procesul politic". Din aceasta perspectiva Belkovski a plasat pe primul palier al premiselor sale diferenta dintre interesele popoarelor si interesele birocratice.

O a doua premisa a planului Belkovski se refera la faptul ca vechile planuri de federalizare ale Republicii Moldova fac apel la granitele administrative ale fostei Uniuni Sovietice. In acest sens Stanislav Belkovski a afirmat ca "daca consideram sfinte granitele staliniste, atunci acestea trebuie refacute si in cadrul Iugoslaviei". In acest sens cheia rezolvarii problemei Republicii Moldova rezida in "renuntarea la logica stalinista". Stanislav Belkovski a mai apreciat ca "reunificarea Republicii Moldova cu Romania ar constitui un stimul colosal pentru aceasta din urma in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana". Analistul rus a mai precizat ca "intelege ca fara Uniunea Europeana nu se poate rezolva problema transnistreana, insa eurobirocratia nu are interese sa rezolve problemele popoarelor". Belkovski a declarat, referindu-se la granitele stabilite la Yalta, ca nu vede nici un motiv pentru care acestea trebuie respectate in continuare, pentru ca, in primul rand, acestea au fost concepute de Stalin si s-au dovedit viabile doar in conditiile in care corespundeau planurilor autoritatilor comuniste de la Kremlin din perioada respectiva. Tocmai dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, a continuat el, a demonstrat faptul ca aceste granite sunt depasite. In context, oficialul rus a conchis ca rezolvarea problemei Moldovei se poate realiza doar prin renuntarea la granitele staliniste.

Nu aceeasi a fost si parerea politicienilor si analistilor politici romani de la Bucuresti si Chisinau. Romania este membru oficial NATO si curand va deveni si membru UE iar responsabilitatile sale sunt mult mai mari. Romania nu mai poate discuta aceste probleme externe din perspectiva personala ci ca un membru cu drepturi depline al unei aliante" a declarat Adrian Severin iar T. Melescanu a adaugat in luarea sa de cuvant ca aderarea la NATO ne-a creat o premisa de tara cu responsabilitati fata de securitatea zonei".

Singura solutie realista este de sprijinire ferma a R. Moldova de a adera la UE, aderare care va aduce unirea romanilor din dreapta si din stanga Prutului in mod natural prin libera circulatie, circulatia marfurilor, economic si cultural" a mai spus Melescanu. Totodata Teodor Melescanu a transmis delegatilor transnistreni ca este foarte important ca se considera ca facand parte dintr-un stat, insa din pacate acest stat nu este recunoscut de nimeni. In acest sens Teodor Melescanu a mai considerat ca "este prea mult sa vorbim despre o natiune transnistreana" si a comparat strategia nationala a Tiraspolului cu cea "a comunistilor de la Chisinau care au inventat mai nou o limba moldoveneasca".

Referitor la propunerea Belkovski, analistul politic Emil Hurezeanu a ridicat mai multe intrebari: Transnistria va ramane o baza militara? nu cumva se propune transferarea unui conflict de tip iugoslav in zona? In legatura cu o eventuala reunificare, Emil Hurezeanu a aratat ca Romania se va transforma intr-o tara cu totul diferita, iar o astfel de propunere nu tine deloc cont de calendarul integrarii europene a Romaniei. Emil Hurezeanu a mai precizat ca problema reunificarii Basarabiei cu Romania constituie un capitol neincheiat al istoriei romanesti, iar argumentele mizeriei economice si dezinteresului sunt absurde, problema reunificarii trebuie sa ramana de actualitate pentru Guvernul de la Bucuresti insa pornind de la datele din teren.

Oazu Nantoi, director de programe in cadrul Institutului de Politici Publice din Republica Moldova a apreciat ca "planul propus de Stanislav Belkovski se incadreaza in logica serviciilor secrete de la Kremlin care au provocat razboiul transnistrean". Cu aceasta ocazie, analistul de la Chisinau a prezentat scenariul provocarii separatismului care a instaurat totalitarismul. Oazu Nantoi a afirmat ca trupele ruse prezente in Transnistria s-au implicat in conflictul armat, iar Rusia s-a impus ca mediator prezenta militara unica in zona. Inghetarea conflictului transnistrean a fost prezentata de Oazu Nantoi ca fiind in folosul direct "al Rusiei si al retelelor de crima organizata", iar singura cale de rezolvare a crizei transnistrene este blocarea acestor interese. Oazu Nantoi a avansat ca solutie pentru rezolvarea acestui conflict solutia "celor trei D" - respectiv demilitarizarea - trupele ruse trebuie sa plece din Transnistria - decriminalizarea - eliminarea retelelor de crima organizata din Tiraspol si democratizarea - introducerea structurilor specifice unui stat de drept democratic in teritoriile din stanga Nistrului. Fata de eventualitatea unirii cu Romania, Oazu Nantoi a precizat ca "secolul al XXI-lea ofera alte solutii fata de cele oferit de inceputul secolului al XX lea".

Reprezentantii din Transnistria au fost de parere ca tara" lor este o forma politica viabila si ca au demonstrat-o economic ca se pot sustine dar ca rezolvarea problemei transnistrene ar putea fi realizata in doua moduri: fie in cadrul unei federatii, fie in cadrul unei singure tari". In ceea ce priveste ultimul proiect, Alla Ostavnaia a precizat ca exista probleme intre comunitatile de pe cele doua maluri ale Nistrului astfel ca reunificarea statului moldovean ar putea duce din nou la izbucnirea unui razboi civil.

Andrei Safonov, redactor la publicatia Novaia Gazeta din Transnistria a lasat sa se inteleaga ca posibilul viitor stat creaza noi premise economice in zona si a fost de parere ca "putem face tot felul de afirmatii insa trebuie sa trecem la lucruri practice". Tot el a dezvaluit ca ALRO Slatina din Romania primeste energie electrica de la Hidrocentrala din Transnitria si ca si alte societati comerciale duc tratative economice in zona. De asemenea ziaristul transnistrean a precizat ca "nu exista o diferentiere etnica clara intre Republica Moldova si Transnistria, astfel ca este posibila realizarea unei federatii".

Desi subiectul dezbaterii merita mai mult timp de discutie a fost laudabila initiativa societatii civile romanesti de a aduce la Bucuresti si de a aseza la aceeasi masa reprezentati ai partilor potential implicate intr-un asemenea demers. In 2007 Romania se pregateste sa adere la UE. Oare va face fata marilor puteri care pot face si desface scenarii de acest gen, fara a tine seama de interesele tuturor partilor implicate? Va fi diplomatia romana in stare sa treaca de bariera fricii in fata unei puteri precum Rusia si sa se aseze la masa negocierilor ca parte direct interesata si raspunzatoare de soarta cetatenilor ei? Iata doar cateva intrebari la care ne propunem sa avem raspuns cat mai curand.

In conferinta de presa ce a urmat dezbaterilor, Stanislav Belkovski a raspuns intrebarilor ziaristilor romani si straini.

Romanian Global News: Ce se va intampla in cazul acceptari unei solutii de acest gen, cu populatia romaneasca care este in proportie de 40% in Transnistria si daca presedintele Vladimir Putin este de acord cu un asemenea plan?"

S. Belkovski: Presedintele Putin este un om foarte bine informat dar totodata este o persoana rezervata. Doreste ca acest plan sa intruneasca o majoritate absoluta de acceptabilitate din partea populatiei, a societatii civile si a forurilor internationale. In acest moment pot sa va spun ca acceptabilitatea este de 97% restul de 3% este treaba noastra sa lucram sa atingem pragul de sus."

Romanian Global News: Cum comentati infiintarea noului Partid Rus European, ce isi stabileste ca principal obiectiv apararea comunitatilor rusofone din Uniunea Europeana, in contextul Noii Rusii la care facea referire mai devreme dl. Mircea Popa (presedintele Fundatiei Romania-Rusia, organizator al dezbaterii, n.n.)

S. Belkovski: Desi nu face subiectul acestei dezbateri am sa va raspund: apararea rusilor, oriunde se afla acestia, face parte din politica statului rus. Dupa mai multi zeci de ani in care s-a facut o pauza in relatia cu rusii din lume, acum este momentul sa ne implicam mai activ in prezervarea culturii si a limbii lor, oriunde traiesc acestia. Rusia are dreptul si obligatia sa ii apere pe cei care ii apartin si daca acest partid o face, foarte bine."

Legat de raspunsul la intrebarile Romanian Global News iata doar un comentariu din presa scrisa aparut in ziarul Cotidianul" ce ii apartine ziaristului Daniel Uncu: Foarte interesant de remarcat, aici, ca simultan cu propunerea lui Belkovski, reprezentantii a sase state membre ale UE au semnat la Praga o declaratie comuna privind crearea Partidului Rus din uniunea Europeana! Partidul isi propune sa sustina interesele a peste 6 milioane de rusi si rusofoni din spatiul comunitar. La care, ati ghicit, se vor adauga, in viziunea lui Belkovski, inca alte cateva milioane de rusi si rusofoni alipite la Romania europeana! Logica demersului devine, cred, suficient de transparenta din aceasta perspectiva. Moscova incearca, prin toate mijloacele, sa penetreze spatiul comunitar pentru a-si asigura securitatea economica, politica si, finalmente, integritatea teritoriala cel putin la granitele vestice ale Federatiei. Pentru aceasta, mizeaza pe organizatii politice rusofile pan-europene, este dispusa, chiar, la sacrificii" teritoriale, pregateste parghii de santaj politic gen Transnistria independenta. Tarul Putin realizeaza ca vechea diplomatie a descurajarii, prin intermediul spectrului fortei, a devenit complet neproductiva. Asigurarea securitatii Federatiei a trecut la un alt nivel de intelegere. Romania, insa, nu trebuie sa intre in plasa Kremlinului si a domnului Belkovski!"

 
Rosia Montana, oras majoritar unguresc, pretinde presa maghiaraPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :585
Thursday, 10 June 2004
Cotidianul maghiar Budapest Sun a lansat zilele trecute o campanie internationala de salvare a orasului preponderent maghiar Rosia Montana.

Intr-un articol aparut in importantul cotidian din tara vecina se face cunoscut apelul a mii de unguri din tara lor natala, din Statele Unite, din Canada, Uniunea Europeana si Romania, care au lansat recent un protest international pentru prevenirea demararii lucrarilor in cea mai mare zona aurifera din Europa, in orasul populat preponderent ungar Rosia Montana, din Nord-vestul Romaniei. Bela Liptak, purtatorul de cuvant al organizatiei de mediu Dunarea a declarat ca o demonstratie in acest sens a avut loc la Donnel Library Center din New York. Sub recentele presiuni internationale ministrii mediului din cele doua tari vecine, Miklos Persanyi si omologul sau roman, Speranta Ianculescu, au decis sa intreprinda o vizita la Rosia Montana, vineri, 11 iunie pentru a lamuri problemele ridicate de lucrarile de exploatare miniera din acesta zona. Richard Hill, directorul executiv al companiei Rosia Montana (cu capital majoritar din partea companiei canadiene Gabriel Resources Ltd) nu  a oferit nici un comentariu in acesta problema. Presa maghiara aminteste ca Rosia Montana se afla in apropiere de exploatarea aurifera de la Baia Mare, zona care intr-un incident ce a avut loc in ianuarie 2000 a decimat fauna si flora Tisei, cel de-al doilea rau ungar ca lungime, prin scurgeri de cianura. Atunci Guvernul Ungariei a dat in judecata statul roman si compania australiana Esmeralda pentru daune.

 
Istoria romanilor in filmPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :571
Thursday, 10 June 2004
Vineri, 11 iunie, la Institutul Roman din Paris va avea loc o vizionare de film romanesc, realizata cu concursul Arhivelor Nationale de Film din Romania.

Seara de film istoric romanesc face parte din seria de evenimente care il omagiaza pe domnitorul moldovean Stefan cel Mare, de la moartea caruia se imlineste anul acesta o jumatate de veac. Filmele sunt reunite sub genericul Stefan cel Mare in cinematografia romana. Primul film programat este Stefan cel Mare-Vaslui 1475, un film realizat de Mircea Dragan avandu-l in distributie pe Gheorghe Cozorici. In continuare va fi difuzata pelicula de referinta in cinematografia istorica romana, Fratii Jderi, in regia aceluiasi Mircea Dragan cu Florin Piersic si George Calboreanu. Ambele pelicule sunt in limba romana cu subtitlari in limba franceza. Prezentate publicului in anul 1974 cele doua filme ale lui Mircea Dragan ar putea fi acuzate de a avea un mesaj ridicol prin orgoliul sporit si prin naivitate, se rata intr-un comunicat al Institutului cultural Roman din Franta. Ele sunt expresia elocventa a unui spirit pe care poporul roman l-a refuzat prin trezirea din 1989 si pe care nu a incetat sa-l repudieze mai tarziu. Cele doua filme ale lui Mircea Dragan reprezinta un omagiu adus unuia dintre cele mai importante personaje ale istoriei romanilor.

 
Expertii britanici avertizeaza: relatiile dintre Rusia si Occident se vor deterioraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :563
Thursday, 10 June 2004
In relatiile dintre Rusia si Occident nu vor surveni ingheturi, dar se asteapta, totusi, o racire, sustin expertii Institutului International pentru Studii Strategice din Londra (IISS) intr-un raport anual, prezentat recent.

Considerat drept unul dintre cei mai autoritari experti in domeniu, IISS are si reputatia uneia dintre cele mai prestigioase organizatii nonguvernamentale din lume specializata pe probleme de strategii externe, control asupra armamentului, securitate regionala si solutionare a conflictelor. Concluziile noastre privind relatiile Rusia-Occident nu sunt atat de pesimiste, cum par la prima vedere. Pur si simplu acestea in prezent sunt mult mai realiste decat au fost ieri. Luna de miere intr-adevar, s-a incheiat. Dar in loc sa tinda spre un divort amiabil, atat Rusia cat si Occidentul trebuie sa depuna eforturi pentru a pastra relatiile conjugale, desi aceasta casnicie  nu va fi deloc comoda si confortabila, a declarat pentru cotidianul Rossiiskaza Gazeta unul dintre autorii raportului mentionat, Jonathan Stevenson. Potrivit declaratiior acestuia, Rusia are nevoie de sprijinul Occidentului pentru realizarea ambitiosului program de modernizare economica, lansat de Putin. Iar Occidentul inca are nevoie de ajutorul Rusiei in campania internationala impotriva terorismului. De Rusia depinde, in mare masura, si stabilitatea in statele post-sovietice, care acum sunt limitrofe cu UE si NATO, noteaza Stevenson. Intrebat daca este posibila o inviorare a relatiilor americano-ruse o data cu venirea la putere, in SUA, a unei administratii sub conducerea democratului Kerry, Stevenson a raspuns ca este putin probabil ca John Kerry sa fie un partener mai comod decat Bush. Mai mult, administratia lui ar putea adopta o atitudine mult mai critica fata de Rusia, transformand politica promovata de Rusia in relatiile cu CSI in principalul ei punct de atac, a declarat Jonathan Stevenson. Sunt cel putin patru dovezi principale in favoarea casatoriei Rusiei cu Occidentul, chiar si in absenta unei iubiri mari si inflacarate. Prima: Rusia este utila in lupta impotriva terorismului si, desi nu este o componenta operationala importanta a coalitiei antiteroriste, sprijinul ei politic are o mare insemnatate politica. In plus, Rusia continua sa joace un rol insemnat in prevenirea amenintarilor generate de proliferare a armelor nucleare din partea Iranului si a Coreii de Nord. A doua dovada: rolul si participarea Rusiei la cvartetul observatorilor procesului de reglementare a situatiei din Orientul Mijlociu. A treia: SUA, dar mai ales Europa, au nevoie de Rusia in rezolvarea problemelor legate de restructurarea ONU. A patra: cordialitatea Rusiei manifestata in raporturile cu tarile europene membre ale OSCE reprezinta un factor cheie pentru mentinerea acestei organizatii drept jucator esential in reglementarea conflictelor regionale din Eurasia, se mai arata in raportul Institutului International pentru Studii Strategice din Londra.

 
Personalitati politice si culturale din Basarabia la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :594
Thursday, 10 June 2004
Romania si Republica Moldova in contextul integrarii euro-atlantice va fi tema unui seminar international organizat la Palatul Cotroceni din Bucuresti intre 11 si 12 iunie de catre Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, in colaborare cu Fundatia Noua Istorie si cu sprijinul Grupului Editorial Tritonic si al Muzeului Cotroceni.

Potrivit expertilor, evenimentul este remarcabil atat pentru relatia dintre cele doua state, cat si pentru viata academica sau civica din Romania, intrucat este primul de o asemenea amploare, organizat de catre o institutie academica din Romania. La seminarul moderat de profesorii universitari Ion Bulei si Dan Dungaciu vor participa si o serie de personalitati ale vietii social-politice din Republica Moldova. La Bucuresti vor prezenta comunicate presedintele PPCD Iurie Rosca (Institutiile democratice si problema nationala in Republica Moldova), politologul Oazu Nantoi de la Institutul pentru Politici Publice (Conflictul transnistrian si perspectiva integrarii euro-atlantice a Republicii Moldova) comentatorul de la publicatia Flux, Petru Bogatu (La Est de NATO), sociologul Igor Munteanu (Polemica statului cu societatea civila in contextul optiunilor euro-atlantice in Republica Moldova), jurnalistul Liliana Vitu (Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: viitoare implicatii (politice si diplomatice) pentru Republica Moldova), economistul Mihai Roscovan (Cooperarea transfrontaliera intre Republica Moldova si Romania: probleme si perspective), politologul Alexandru Cordoneanu (Societatea civila si problemele de securitate ale Republicii Moldova), juristul Gheorghe Susarenco (Statul de drept in conditiile actuale ale Republicii Moldova), jurnalistul Valeriu Saharneanu (Rolul libertatii presei in procesul de integrare europeana a Republicii Moldova), deputatul european, PPCD, Vlad Cubreacov (Proiectul identitar romanesc in contextul integrarii euro-atlantice), juristul Vitalie Nagacevschi (Europa, Republica Moldova si problema drepturilor omului), istoricul Ion Varta (Istoria nationala in vizorul ideologiei neocomuniste din Republica Moldova), profesorul universitar Silviu Tabac (Simboluri identitare in Republica Moldova)

 
Societatea civila din Basarabia cere retragerea trupelor rusePDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :500
Thursday, 10 June 2004
Reprezentantii societatii civile din Republica Moldova au solicitat miercuri, 9 iunie, participantilor la summitul NATO de la Istanbul (28 si 29 iunie) sa ceara in mod hotarat Rusiei sa-si respecte angajamentele luate la Istanbul in 1999 cu  privire la retragerea trupelor sale din Moldova si Georgia.

De asemenea, reprezentantii societatii civile au adresat un apel catre statele membre NATO si catre statele care sunt parte la Tratatul adaptat cu privire la Fortele Armate Conventionale in Europa (Tratatul  CFE) sa nu-l ratifice atata timp cat Rusia nu-si va retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Orice pas catre ratificarea Tratatului CFE adaptat, facut inainte ca Rusia sa-si retraga trupele, nu va face decat sa prelungeasca starea de ocupatie a Republicii Moldova, sa-i distruga si mai mult economia deja secatuita, sa perpetueze saracia si subdezvoltarea, sa impiedice apropierea Republicii Moldova de Europa si sa semene instabilitate in aceasta regiune, la frontiera NATO si a UE. Semnatarii saluta extinderea NATO, datorita careia Republica Moldova a devenit vecina acestei aliante a democratiilor occidentale si protesteaza in mod categoric in legatura cu neindeplinirea, de catre Rusia, a angajamentelor luate la summitul OSCE de la Istanbul (1999) cu privire la retragerea trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei. Atragem atentia statelor-membre ale NATO si comunitatii internationale in ansamblu ca, desi a trecut mai mult de un deceniu de la  destramarea URSS, trupele ruse de ocupatie - unele trecute sub drapelul  separatistilor din Transnistria - continua sa se afle in mod ilegal pe teritoriul tarii noastre, violand in mod flagrant atat normele de drept international, cat si Constitutia Republicii Moldova care interzice stationarea oricaror trupe straine pe teritoriul tarii. Trupele ruse de ocupatie sunt o sursa permanenta de pericol pentru securitatea si stabilitatea nu numai a tarii  noastre, dar si a intregii regiuni de la aceasta intersectie strategica aflata in pragul Balcanilor, in spatele Ucrainei, iar acum si de-a lungul frontierei NATO. Regimul separatist de la Tiraspol, cu sustinerea materiala, politica si morala a trupelor ruse, a transformat teritoriul controlat de el intr-o zona a crimei organizate, a contrabandei, a traficului de armament si a spalarii de bani. Acelasi regim criminal incalca in mod brutal drepturile si libertatile fundamentale ale omului, continua politica sovietica de deznationalizare a populatiei bastinase majoritare din regiune se rata in apelul lansat catre NATO. Reprezentantii societatii civile si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca, in ultimul timp, tot mai des oficialitati de la Moscova declara ca Rusia si-ar fi indeplinit deja angajamentele cu privire la Moldova si Georgia, asumate la Istanbul in 1999. Cu regret, OSCE si alte structuri internationale nu iau atitudine transanta fata de aceasta campanie de dezinformare. Chiar unii lideri ai NATO nu mai  subliniaza necesitatea retragerii trupelor ruse din Republica Moldova, limitandu-se la mentiunea privind patrimoniul militar rusesc. Mai mult, aceiasi lideri declara ca retragerea patrimoniului ar fi doar o problema bilaterala, moldo-rusa. Reamintim intregii comunitati euro-atlantice ca angajamentele Rusiei luate la Istanbul se refera la retragerea completa atat a trupelor, cat si a patrimoniului militar. Dorim sa remarcam in acest context ca securitatea si democratia in regiune sunt nu numai in interesul Republicii Moldova, ci si in deplin acord cu interesele euro-atlantice in aceasta parte a Europei de Sud-Est. Potrivit semnatarilor, federalizarea Republicii Moldova, impusa de catre actuala guvernare, este o parodie a notiunii de federalism, care ar distruge insusi principiul democratic de organizare a unei societati moderne, o asemenea federalizare ar inabusi orice speranta de independenta, democratizare si europenizare pentru Republica Moldova. Noi, fortele democratice din Republica Moldova, ne bucuram din toata inima de succesele Tarilor Baltice si dorim sa le urmam exemplul intr-o Republica Moldova post-comunista, inclusiv intr-o Transnistrie democratica si eliberata de trupele ruse. Evident, aspiratiile noastre democratice si europene vor ramane nerealizate daca planul rusesc de pretinsa federalizare va fi pus in practica,  aducand la conducere pentru multa vreme un regim dominat de comunistii de la Chisinau si de regimul de ocupatie de la Tiraspol. Suntem ferm convinsi ca ratificarea Tratatului adaptat CFE doar dupa ce Rusia  isi va onora angajamentele cu privire la Moldova si Georgia va pune capat atat  prezentei militare straine, cat si incalcarii grave a drepturilor omului in tarile noastre, contribuind deopotriva la cresterea reputatiei internationale a NATO si a increderii fata de Alianta a popoarelor Republicii Moldova si Georgiei, se mai arata in apelul citat.

 
Crestin Democratii basarabeni cer NATO o pozitie mai ferma fata de ocupatia militara rusaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :492
Thursday, 10 June 2004
Partidul Popular Crestin Democrat, ca exponent al Opozitiei pro-occidentale din Republica Moldova, a adresat miercuri, 9 iunie, un apel catre tarile-membre ale NATO, ai caror reprezentanti se vor intruni la 28 si 29 iunie in cadrul unui summit la Istanbul, sa adopte o pozitie clara fata de starea de ocupatie militara careia este supusa Republica Moldova si sa  insiste ca Federatia Rusa sa-si respecte angajamentele luate in 1999 privind  retragerea trupelor sale din Republica Moldova si Georgia.

PPCD a solicitat tarilor-membre ale NATO si statelor care sunt parte la Tratatul adaptat cu privire la Fortele Armate Conventionale in Europa (Tratatul CFE) sa declare ca nu vor ratifica respectivul Tratat decat dupa ce Rusia isi va retrage trupele si arsenalul din Republica Moldova si Georgia. In apelul PPCD se arata ca prezenta fortelor armate straine pe teritoriul Republicii Moldova continua din momentul declararii independentei sale ca rezultat al destramarii URSS si ca Federatia Rusa a organizat activitati armate subversive pe teritoriul Republicii Moldova in scopul scindarii ei teritoriale si al consolidarii in zona ocupata a unui regim-marioneta separatist, in scopul mentinerii tarii sub controlul Moscovei. Astfel, prezenta militara rusa constituie o sfidare a normelor de drept international, a Declaratiei de Independenta si a Constitutiei Republicii Moldova si incalca prevederile reuniunii OSCE de la Istanbul din 1999. Administratia de ocupatie, instalata prin forta armelor in Transnistria violeaza grav drepturile omului, practica asasinatele pe motive politice si mentine in inchisori detinuti politici timp de 12 ani. Aflandu-se in afara oricarui control legal, zona ocupata este dominata de retele criminale, care practica spalarea de bani, contrabanda, traficul de armament si de persoane. Recenta declaratie a liderului separatist Igor Smirnov, prin care acesta s-a angajat sa acorde ajutor militar rebelilor separatisti din Osetia de Sud impotriva autoritatilor legale ale Georgiei confirma o data in plus faptul ca Transnistria a devenit un focar al terorismului international, se arata in apelul PPCD. Crestin-democratii sustin ca restabilirea unitatii teritoriale a tarii poate fi realizata doar dupa incetarea starii de ocupatie prin retragerea completa si neconditionata a trupelor si a arsenalului rus. Se impune, de asemenea, dizolvarea formatiunilor paramilitare si a structurilor de securitate ale regimului separatist. PPCD considera ca extinderea NATO este un eveniment pozitiv, de o importanta cardinala pentru asigurarea pacii si stabilitatii in regiune si in lume. In acest sens, NATO este privita nu doar ca o forta capabila sa aiba un rol decisiv in depasirea diferendului transnistrean, ci si ca o organizatie internationala a spatiului de democratie, prosperitate si stabilitate in care trebuie sa se integreze si Republica Moldova, urmand exemplul altor tari ex-comuniste. Federatia Rusa, ca stat-agresor si putere ocupanta, nu poate, in opinia PPCD, ramane in continuare mediator si garant al depasirii diferendului transnistrean, pe care l-a provocat si il intretine. Implicarea directa a NATO, SUA si a Uniunii Europene, precum si a Romaniei, alaturi de cealalta tara vecina, Ucraina, ar permite deblocarea procesului de reglementare a acestui conflict si solutionarea lui definitiva. O abordare de acest fel este cu atat mai necesara, cu cat actualul mecanism numit pentagonal este dominat categoric de Rusia, ceea ce pune OSCE in imposibilitatea de a determina evolutii pozitive in procesul de reglementare a conflictului. PPCD considera ca scenariul de federalizare nu poate fi acceptat, deoarece contravine normelor de drept international si reprezinta un plan strain de distrugere a independentei, unitatii teritoriale si a regimului constitutional in scopul transformarii Republicii Moldova intr-o anexa geopolitica a Rusiei. Sub presiunile Rusiei si ale OSCE, regimul comunist din Republica Moldova cauta sa impuna societatii un model care inverseaza principiile democratice ale federalismului, negand insusi caracterul reprezentativ al organelor elective. Se insista ca Moldova sa renunte la propria suveranitate, la principiul de autoguvernare si la Constitutie. Actualii mediatori, dirijati de Moscova, pun in mod iresponsabil si periculos pe picior de egalitate autoritatile legale ale tarii cu gruparea criminala de la Tiraspol, condusa de cetateni rusi, care reprezinta doar interesele militare si politice ale Rusiei si nicidecum cele ale cetatenilor Republicii Moldova din zona ocupata. Acest plan este cu atat mai grav, cu cat ignora pozitia cetatenilor, care, asa cum arata toate sondajele de opinie, se pronunta impotriva asa-numitei federalizari inspirate din afara, se arata in apelul PPCD.  

 
Dupa Timoc, emisarii UE viziteaza pe romanii din VoivodinaPDF Print E-mail
Varset,Voivodina,Serbia/Romanian Global News
Accesari :534
Thursday, 10 June 2004
Sediul Comunitatii Romanilor din Serbia a fost vizitat miercuri, 9 iunie, de reprezentantii misiunii de monitorizare a Uniunii Europene. La discutii au luat parte reprezentantii CRS, ai Aliantei Romanilor din Voivodina si reprezentantii Biserici Ortodoxe Romane din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina

. In cadrul discutiilor s-a abordat problema viitorului Consiliu National si dizolvarea actualului Consiliu, considerat nereprezentantiv. In el nu sunt reprezentati romanii numiti vlahi si nici cea mai mare parte a romanilor din Voivodina. Acest Consiliu nu intretine nici un fel de colaborare cu CRS, cu ARV, dar nici cu romanii numiti vlahi din Serbia de rasarit (Timoc).Liderii organizatiilor romanesti, au transmis dorinta lor ca romanii safie recunoscuti de catre statul sarb ca o singuraminoritate, indiferent unde traiesc ei, indiferent cum  sunt numiti, vlahi sau romani. Organizatiile romanesti si-au exprimat hotararea de a constitui un singur Consiliu National al Romanilor, unul reprezentativ, in care vor fi inclusi si romanii-vlahi din Serbia de rasarit (Timoc). Membrii delegatiei UE au fost informati si de initiativa organizatiilor romanesti de convocare a unei noi sedinte electorale pentru constituirea unui nou Consiliului National unic. Delegatii UE si-au exprimat bunavointa de a sustine demersurile romanilor in fata statului sarb.

 
Romanii din Serbia il sustin peTadic la presedentia Serbiei-MuntenegruPDF Print E-mail
Varset,Voivodina,Serbia/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 10 June 2004
Romanii din Serbia si-au exprimat miercuri, 9 iunie, sustinerea candidatului Partidului Democrat la presedentia Serbiei-Muntenegru, Boris Tadić, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Intr-o vizita intreprinsa la Varset, Tadic s-a intalnit cu reprezentantii organizatiilor romanesti, Ion Sfera Alianta Romanilor din Voivodina, Ion Cizmas Comunitatea Romanilor din Serbia si Viorel Luca Uniunea Democrataa Romanilor din Serbia. Liderii asociatiilor amintite si-au exprimat sustinerea fatade candidatul Boris Tadić, act ce a fost oficializat  in cadrul intalnirii cu acesta. Reprezentantii partidului Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia, din Valea Timocului si a organizatiilor non-guvernamentale ale romanilor numiti vlahi, nu au participat la  intalnire, insasi-au transmis si ei sustinerea fata de candidatura lui Tadic. Este pentru prima data cand un candidat prezidential primeste in public sustinerea blocului romanesc din Serbia, si este pentru prima data cand romanii din Voivodina si romanii numiti vlahi din Serbia de rasarit(Timoc) isi pun sperantele intr-un candidat la prezidentiale. Anterior ei si-au mai acordat sprijinul Partidului Crestin Democrat al Serbiei, dar la alegerile parlamentare. Tadić, la randul lui, s-a declarat foarte multumit de sprijinul comun acordat de romanii din Voivodina si Timoc si si-a exprimat speranta ca va fi  candidatul care va duce Serbia spre Europa cel mai repede.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions