Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Exercitii militare romano-bulgare sub egida NATOPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :577
Wednesday, 09 June 2004
In perioada 10 17 iunie, va avea loc in Romania, exercitiul romano-bulgar Blue Danube 2004, anunta Ministerul Apararii Nationale.

Festivitatea de deschidere are loc la Comandamentul 2 Operational din Buzau, joi, 10 iunie. La eveniment vor participa 80 de ofiteri si subofiteri romani si 65 de militari bulgari care vor realiza un schimb de experienta dobandit in cadrul procesului de aderare la structurile nord-atlantice. Fiind la a treia editie, Blue Danube 2004 este prima aplicatie de genul acesta organizata in Romania. Evenimentul are ca scop intensificarea cooperarii dintre partile participante precum si pregatirea militarilor pentru operatiuni de mentinerea a pacii sub comanda NATO, in baza Cartei ONU.

 
Un nou statut pentru magistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Wednesday, 09 June 2004
Magistratii nu pot fi membri ai unor partide sau formatiuni politice sau sa desfasoare activitati cu caracter politic.

Camera Deputatilor a adoptat in sedinta de mirecuri, 9 iunie, raportul de mediere la statutul magistratilor potrivit caruia judecatorii sunt independenti si trebuie sa fie impartiali.Cu exceptia functiilor din invatamantul didactic magistratii nu pot detine alte functii publice sau private se mentioneaza in raport. In acelasi raport se mai arata ca in situatia in care judecatorii sau procurorii vor actiona in sprijinul unor interese personale, aceasta va atrage dupa sine sanctionarea lor disciplinara de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Tot CSM va fi acela care va aproba mandatele de perchezitionare, retinere sau arest preventiv pentru magistrati, acolo unde va fi cazul. Potrivit noului statut pentru magistrati ,acestia vor avea dreptul la un concediu de odihna platit de 35 de zile lucratoare pe an si de asemenea dreptul la o locuinta de serviciu pe care o pot cumpara dupa 10 ani.

 
Mic incident intrerupe sedinta BECPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Wednesday, 09 June 2004
Presedintele BEC, Petre Similean, a necesitat ingrijiri medicale in cursul sedintei Biroului Electoral Central desfasurate miercuri dimineata.

Sedinta BEC a fost intrerupta pana dupa interventia medicilor, care au refuzat sa dea un raspuns clar legat de starea judecatorului Similean. Din ceea ce au declarat mebrii Biroului se pare ca Similean a suferit o variatie de tensiune in timpul lucrarilor de azi-dimineata, cand se afla in discutie problema reluariii votarii de la Costinesti. i-au recomandat lui Petre Similean repaus, drept care acesta s-a retras in biroul sau dupa plecarea echipei medicale de pe Ambulanta.

In situatia in care starea de sanatate nu ii va permite lui Similean sa isi reia activitatea de la BEC urmeaza ca loctiitorul sau sa ii preia toate atributiile.

 

 
Noi perspective asupra justitiei si ordinii publicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 09 June 2004

Colegiul de justitie penala John Jay de la Universitatea New York se afla zilele acestea la Bucuresti pentru o conferinta internationala pe teme de justitie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.

Sedintele desfasurate la Palatul Parlamentului in ultimele trei zile sunt reunite sub genericul Perspective internationale asupra crimei, justitiei si ordinii publice. Organizatorii conferintei, MAI, Ministerul Justitiei, MAE dar si FBI si serviciul de Politie Metropolitana Londra si-au propus sa organizeze acesta conferinta care va avea in dezbatere teme precum politicile de justitie penala si perspectivele de cooperare in scopul combaterii crimei organizate. In comunicatul remis de MAI se arata ca in cursul zilei de miercuri, 9 iunie, discutiile vor fi organizate si pe ateliere de lucru pe teme de terorism, educatie in justitia penala, justitia pentru cei fara drepturi civile, consumul si traficul de droguri, strategii de succes pentru femeile din politie, discriminare ca si probleme de drept international. Conferinta Colegiului John Jay se afla deja la cea de-a VII-a sa editie.

 
Actiuni in forta ale RomsilvaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :531
Wednesday, 09 June 2004
In perioada 7 15 iunie, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva isi propune sa puna in practica o serie de masuri importante privind gestionarea si intretinerea fondului forestier in Romania.

Activitatea se va desfasura pe patru linii principale, si anume: intretinerea plantatiilor tinere realizate in ultimul an; curatarea padurilor de masa lemnoasa doborata in in ultimii ani din judetele Suceava, Baia Mare, Arad, Tg. Mures; sprijinirea noilor directii silvice Braila, Galati, Calarasi, Giurgiu, infiintate recent; realizarea altor activitati prioritare ale Romsilva; continuarea achizitionarii de terenuri forestiere de actre Romsilva.

 
Circulatia fortei de munca intre Romania si QatarPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/ Romanian Global News
Accesari :499
Wednesday, 09 June 2004
Marian Sarbu, ministru delegat pentru partenerii sociali, s-a intalnit la Geneva cu Falah Bin Jassim Jabr AL-THANI, ministrul afacerilor civile si locuintei din statul Qatar.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au purtat convorbiri bilaterale privind disponibilitatea de ambelor parti de a negoca si incheia acordul bilateral in domeniul circulatiei fortei de munca, in conditiile in care acesta ar urma sa cuprinda suficiente garantii  privind respectarea drepturilor lucratorilor romani care desfasoara o activitate legala in Statul Qatar. Ministrul Sarbu se afla la Geneva, in perioada 8 10 iunie, pentru contacte cu reprezentanti ai Organizatiei Internationale a Muncii si cu ministrii muncii din Cehia, Albania si Qatar.

 
Presedintele Iliescu va participa la funeraliile lui ReaganPDF Print E-mail
Washington, SUA/ Romanian Global News
Accesari :556
Wednesday, 09 June 2004
Fostul presedinte american Ronald Reagan, cel care este considerat omul cheie in incheierea razboiului rece si care a militat pentru democratie si respectarea drepturilor omului in intreaga lume, va fi inmormantat cu funeralii nationale vineri, 11 iunie, la Washington.

Presedintele Romaniei, dl Ion Iliescu va participa la ceremonie si va transmite intreaga consideratie fata de fostul presedinte american, care a fost o personalitate puternica de care americanii si intreaga lume isi vor aminti cu respect si consideratie. Ronald Reagan a decedat sambata, 5 iunie, la Los Angeles, din cauza unei pneumonii, la 93 de ani. 

 
Romania, promovata in Belgia prin muzica si vinuriPDF Print E-mail
Belgia / Romanian Global News
Accesari :583
Wednesday, 09 June 2004
O seara romaneasca, prin vinuri de pe meleagurile natale si muzica de clasa a unui trio, care are radacini flamande si romanesti, este anuntata de dna Florinela Petcu, directoarea Asociatiei culturale romano-belgiene Miorita, pentru data de 24 iunie. 

Trio Dor  ca a sustinut anul trecut un concert foarte apreciat la teatrul "Het Klokhuis" din Anvers. Se precizeaza ca nu este vorba de muzica clasica, si cu atit mai putin  de  jazz sau pop. Trio Dor interpreteaza cu personalitate, melancolie si virtuozitate propriile compozitii muzicale, compozitii prin care razbate suflul muzicii populare europene, in special cel al muzicii balcanice. O muzica interpretata inca din vechime cu instrumente precum clarinetul, acordeonul si vioara. Membrii grupului Dragutin Mladenovic (vioara), Gwen Cresens (acordeon) si Vlad Weverbergh (clarinet bas et clarinet) debuteaza cu premiul muzicii de camera la concursul Tineretul si muzica din 1998. Muzicanti cu multiple fatete, ei ataca si repertorii klemzer si fac incursiuni in tango, valse-musette si muzica clasica contemporana. O remarcabila interpretare, care reflecta o intensa bucurie muzicalaIn ciuda virstei sale tinere   s-a nascut in 1977- Vlad  Weverbergh apartine deja elitei clarinetistilor flamanzi, printr-o tehnica fenomenala si o maiestrie ce merg mina in mina cu o muzicalitate de invidiat si cu un stil cu multiple fatete. Un talent pe care remarcabilele rezultate obtinute la concursurile nationale si internationale nu fac decit sa il confirme. Vlad face parte din ansamblul avant-gardist Champ dAction. El a fost invitat de asemenea de Ansamblul I Solisti di Vento, care reuneste cei mai buni suflatori. Din 2000 Vlad Weverbergh preda muzica de camera la Conservatorul Regal din Anvers. Romanii care tanjesc dupa muzica si vinur romanesc isi pot procura bilete contactand-o pe dna Florinela Petcu la tel 03/636.49.49, 0472/ 73.35.63 sau la e-mail: miorita@tiscali.bes

 
Bucurestiul va oferi peste o mie de burse pentru tinerii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :586
Wednesday, 09 June 2004
Desi ministrul Educatiei din Republica Moldova, Valentin Beniuc, a anuntat anterior ca nici in acest an nu va fi incheiat un protocol moldo-roman privind bursele oferite de Bucuresti cetatenilor moldoveni, Romania  va acorda, in anul de studii 2004-2005 tinerilor basarabeni 1.150 burse universitare si peste 700 burse liceale.

Respectivele bursele vor fi repartizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, cei interesati sa le obtina urmand sa se inscrie la doua centre speciale stabilite la Iasi si Galati. Seful Biroului de Presa din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Daniel Tomoni, a declarat pentru AP FLUX ca "nici in acest an protocolul referitor la acordarea burselor nu a fost semnat, deoarece nu s-a ajuns la un acord". "Partea moldava solicita mai putine locuri decat oferta Romaniei. La finele luni iulie, studenti moldoveni vor fi informati despre repartizarea locurilor pe universitati", a spus Tomoni. Anterior, ministrul Educatiei Valentin Beniuc a declarat pentru radio "Europa Libera" ca "protocolul nu va fi incheiat, deoarece nu s-a negociat cu partea romana". "Ei nu au facut tentative, noi am facut, poate, unele tentative, dar nu atat de categorice incat sa ajungem la consens. Tinerii din Moldova care vor dori sa studieze in Romania vor putea depune actele in centrele stabilite de partea romana", a spus Beniuc.

 
Comuna Satu Nou din Voievodina nu renunta la identitatea romaneascaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :585
Wednesday, 09 June 2004
Satul Nou din Banatul sarbesc, comuna (echivalentul unui raion) Panciova, un sat in care acum cateva zeci de ani romanii au fost majoritari.

Dupa razboaiele din fosta Iugoslavie si migrarile de populatie, romanii sunt, azi, putin peste 30 % din locuitorii acestui sat. Romanii din in Satul Nou, sunt nevoiti sa foloseasca metode neconventionale pentru a-si obtine drepturile garantate de lege, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Acum trei ani, acei nou-veniti, sub pretextul ca trebuie sa se termine cu denumirile ideologice de pe timpul comunistilor, au hotarat ca strazilor sa revina denumirile vechi, din perioada interbelica. Nimeni nu a fost impotriva, doar membrii filialei Comunitatii Romanilor din Serbia. Ei au cerut ca si unele strazi sa poarte nume romanesti, nu au fost bagati in seama. Au urmat, o serie de proteste, strangeri de semnaturi si interventii la cele mai inalte nivele. S-a intocmit o comisie la nivel provincial si totul a fost uitat pentru 2-3 ani. Inainte cu cateva luni, aceiasi comisie, vine cu aceiasi propunere. Doar doua strazi cu denumiri romanesti. Comunitatea Romanilor este frapata. Se convoaca sedinte, se aduna semnaturi, se organizeaza proteste. Consiliul local, in fine cedeaza si accepta ca dovada a relatiilor de buna convietuire, 30 % din strazi sa parte numele unor personalitati romanesti, inscriptii bilingve pe institutii in sat si la toate intrarile in sat. Implementarea deciziei, se amana, pe motivul lipsei de fonduri, romanii se descurca, dupa cum pot, scriind cu grafiti pe panouri. Mai e de mentionat ca, anul acesta, in august, la Satu Nou are loc cel de-al XLIV-a Festival de folclor si muzica romaneasca a romanilor din Serbia. Subliniem faptul ca acesta este primul festival dupa 44 de ani de existenta, cand romanii din sudul Dunarii, romanii valahi, vor participa in concurenta si nu doar ca oaspeti, oaspetele special, cel care v-a inchide Festivalul, fiind rapsodul roman Furdui Iancu cu orchestra sa.

 
Formare universitara in Italia pentru romaniPDF Print E-mail
Italia/Romanian Global News
Accesari :554
Wednesday, 09 June 2004
25 iunie este data limita pana la care cetatenii romani  care doresc sa studieze in Italia se mai pot hotari sa prezinte actele necesare pentru inscriere. Candidatii la studii superioare pentru anul studentesc 2004-2005 trebuie sa prezinte la ambasada Italiei la Bucuresti un dosar care sa cuprinda actul de studii in original, legalizat de Ministerul Educatiei si apostilat de MAE, un formular de cerere, doua fotografii tip pasaport si doua copii nelegalizate pentru fiecare document. Se pot inscrie la studii in Italia chiar si elevii care vor sustine examenul de bacalaureat in aceasta vara, daca prezinta o adeverinta de frecventare a clasei semnata de directorul liceului, traducerea sa in limba italiana legalizata de un notar si apostilata de Ministerul Justitiei.
 
Regiunea Timoc primul leagan al civilizatiei europenePDF Print E-mail
Timoc, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :665
Wednesday, 09 June 2004
Cea mai veche civilizatie europeana descoperita pe teritoriul regiuni Timoc are 9000 de ani, informatie publicata pe site-ul Muzeului din Majdanpek, Timoc. Pe malul drept al Dunari, localitatea arheologica Vlasat dateaza din perioada mezolitica,  mileniul VII i.h. Aceasta localitate a fost acoperita de apa lacului de acumulare de la Portile de Fier in anul 1971. Obiectele gasite de Momcilo Djordjevic, pescar din Donji Milanovac, in vara anului 2002, au fost trimise la Centrul de Conservare a Muzeului Popular din Belgrad de Paun Durlic, directorul Muzeului din Majdanpek. Dupa doi ani de cercetare s-a ajuns la concluzia ca aceste probe au o importanta foarte mare in cunoasterea aparitiei civilazatiei europene si culturii din perioada mezoliticului. Muzeul din Majdanpek a organizat cercetari in teren, in perioada 2003-2004, materialele descoperite in acest loc fiind ulterior depozitate spre conservare la Muzeul Popular din Belgrad.
 
Istoricii au facut publice informatii inedite despre viata lui Stefan cel Mare si SfantPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :562
Wednesday, 09 June 2004
Arheologul Alexandru Nichitici a descoperit in Arhiva de stat a Ucrainei doua manuscrise, un dictionar greco-slavon-moldo-latin si un letopiset pana acum necunoscut, unde se gaseste un fragment unic privind perioada de domnie a lui Stefan cel Mare si anul de nastere al acestuia.

Nichitici a declarat marti presei ca dictionarul este scris aproximativ in secolele XVII, de catre Milescu Spataru, "are peste 800 de pagini si contine peste 3 000 de cuvinte moldovenesti". "Al doilea document este un letopiset necunoscut pana in prezent, unde se descrie istoria Imperiului Roman. In aceasta carte am depistat un fragment unic, de 2 pagini, care nu a fost redat nici intr-un letopiset - se descrie perioada cand a venit la domnie Stefan cel Mare si anume ca el avea 22 ani, ceea ce inseamna ca anul de nastere al domnitorului este 1429", a spus Nichitici. Istoricul Nicolae Rusev a declarat la randul sau ca "acest letopiset este o copie din secolul XVIII, facuta de pe un manuscris din secolul XVII". "Este posibil ca a fost un manual pentru predarea istoriei, despre domnia lui Stefan cel Mare, si despre luptele acestuia cu turcii. Pana in prezent nu se cunostea despre lupta care se descrie in acest fragment. De asemenea, lipseau anii in care Stefan cel Mare a venit la domnie, insa in acest letopiset este prezentata incoronarea lui Stefan cel Mare in anul 1460, dupa prima lupta al lui din 1457, unde acesta a castigat", a spus Rusev.

"Nichitici intentioneaza sa publice aceste documente in Grecia, in Rusia, in Republica Moldova, in Romania, dar nimeni nu i-a acordat ajutor financiar", a conchis Rusev.
 
Dansuri populare romanesti in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :562
Wednesday, 09 June 2004
Formatia de dansuri populare romanesti "Voinicii" din Toronto lanseaza invitatia tuturor iubitorilor de folclor romanesc

de a se inscrie pentru repetitiile care au loc in fiecare vineri seara incepand cu ora 7.30, in sala Dacia a bisericii ortodoxe romane, anunta site-ul romanilor din Canada Thebans.com. Aflata deja in al patrulea an de existenta, formatia este deschisa tuturor, copii si adulti si functioneaza pe langa Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Gheorghe din Toronto.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions