Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Romania inchide capitolul privind AgriculturaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Friday, 04 June 2004
Comisia Europeana este pe cale sa propuna in cursul acestei zile, 4 iunie a.c., inchiderea capitolului de negociere cu Romania privind agricultura.

Acesta este unul dintre capitolele grele de negociere cu UE, insa reprezentantii Ministerului Agriculturii sunt de parere ca el a fost bine negociat. Nu de aceeasi parere sunt si o serie de analisti economici care sustin ca partea romana ar fi facut prea multe concesii care ar putea determina o serie de probleme odata cu integrarea europeana. Ne asteptam ca declaratia oficala sa fie facuta pe data de 17 iunie", a declarat ministrul Ilie Srbu care sustine insa ca din punct de vedere practic capitolul de deja inchis.  Romania a obtinut o cota de 109.000 de tone de zahar, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare (zahar brut), precum si 9.900 de tone de izoglucoza. Cotele, spun cei de la Agricultura, au fost fixate pe baza productiilor obtinute in ultimii cinci ani. De asemenea, la lapte a fost aprobata o cantitate de 3,3 miliarde de litri, in conditiile in care productia interna anuala se ridica la 5 miliarde de litri, din care in prezent doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati.

 
Doua tronsoane ale asutostrazii Bucuresti-Constanta gata date in folosintaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :581
Friday, 04 June 2004
Premierul Adrian Nastase si ministrul transporturilor, Miron Mitrea au inaugurat astazi primele doua tronsoane din autostrada Bucuresti-Constanta

care au fost finalizate si deschise circulatiei. Astfel, tronsoanele finalizate sunt Bucuresti-Fundulea cu o lungime de 26,5 kilometri si Fundulea-Lehliu  care are 29,2 kilometri. Primul tronson a costat 40,7 milioane de euro si a fost realizat de firmele Ital Strade si CCCF. Cel de-al doilea trosnson a fost dat in folosinta de consortiul Yuksel Makimsam Ener din Turcia contra unei sume de 68 de milioane de euro. Importanta acestor tronsoane tine de legaturile care se realizeaza astfel spre Constanta. Cu aceasta ocazie reprezentantii MLPTL au precizat ca autovehiculele care vor merge pe ruta Bucuresti-Lehliu isi vor putea continua drumul spre Constanta pana la finalizarea lucrarilor care au loc acum pe DN3, printr-un nod rutier contruit in dreptul localitatii Lehliu Gara. Circulatia pe aceste tronsoane nu presupune plata unor taxe, mai precizeaza MLPTL.

 
Guvernul a reglementat regimul transporturilor de substante periculoasePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :553
Friday, 04 June 2004
Ministrul Eugen Bejinariu a anuntati astazi cu ocazia saptamanalei videoconferinte cu prefectii ca transporturile de substante periculoase pe teritoriul Romaniei au fost interzise,

conform unui act normativ adoptat de guvern, in intervalul orar 2200-5.00 desi initial discutiile vizau o interdictie care sa cuprinda intervalul orar 21.00-7.00.. Prin hotararea guvenrului, care reprezinta o consecinta a celebrului accident de la Mihailesti, a fost modificat practic regulamentul de aplicare a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice. Eugen Bejinariu I-a mai informat pe prefecti ca se vor putea face exceptii de la acest orar numai o aprobari speciale. Inafara cazului de la Mihailesti, a avut loc un nou accident in zona Vaslui. De aceasta data a fost vorba de o cisterna cu benzina care s-a rasturnat, soferul ne mai putind fi salvat.

 
Masurile din to do list indeplinite de Romania in proportie de 60 la sutaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :529
Friday, 04 June 2004
Reprezentatii Ministerului Afacerilor Externe, cei ai Ministerului Integrarii Europene, respectiv cei din Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei au analizat astazi, 4 iunie, documentul de pozitie pentru Consiliul de Asociere UE-Romania ce se va desfasura la 15 iunie, la Luxemburg. Dupa mai multe discutii legate de acest document secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu a apreciat ca Romania a realizat in proportie de 60 la suta cerintele cuprinse in asa numitul to do list, urmand ca restul de 39 la suta care se afla acum in stadiul avansat sa se trasnforme in realizari pana la finele lunii iunie. In orice caz 99 la suta dintre masurile prevazute urmeaza sa fie indeplinite, a spus Aurescu. Consiliul de Asociere Romnia-UE este un organism creat in baza Acordului de Asociere semnat de Romnia 1993 si intrat in vigoare in 1995. Practic la 15 iunie va fi prima data cand acest organism se va reuni cu participarea celor 25 de state membre ale Uniunii "Speram ca se va mentine evaluarea potrivit careia Romnia indeplineste criteriul politic, avand in vedere ca s-au inregistrat progrese in reforma justitiei si administratiei publice", a mai spus Bogdan Aurescu vorbind despre evaluarea privind romania care va fi facuta publica de catre oficialii europeni la 18 iunie. 
 
Ultimele pregatiri inaintea alegerilor localePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :572
Friday, 04 June 2004
Pe tot cuprinsul Romaniei, autoritatile locale, partidele politice si organizatiile neguvernamentale se pregatesc pentru un week-end foarte important pentru viitorii patru ani de administratie locala.

Duminica vor avea loc alegeri, in urma carora vor fi alesi noii primari si noile consilii locale. Dupa aproape o luna de campanie electorala caracterizata de analistii romani ca fiind mult mai stearsa decat cele anterioare (n.r. o parte din vina apartinand reglementarilor Consiliului National al Audiovizualului care a incercat sa reduca la maxim circul politic pe televiziuni si radiouri  ) candidatii asteapta votul de duminica. Birourile electorale, prefecturile si autoritatile administratiei publice centrale si locale dau asigurari ca totul este sub control. Partidele au continuat sa se impunga pana in ultima clipa banuindu-se reciproc de o posibila incercare de fraudare a alegerilor. Autoritatile exclud insa aceasta posibilitate. In plus, astazi, Biroul Electoral Central a primit observatori straini care vor urmari alegerile din partea Congresului Puterilor Locale si Regionale. Fata de alegerile din urma cu patru ani au aparut si elemente de noutate pentru alegatori. Astfel buletinele de vot care contin listele de consilieri ai partidelor si aliantelor politice, pe care se vor aplica - in perimetrul aceluiasi patrulater - mai multe stampile cu mentiunea votat, reprezinta de aceasta data voturi valabile. De asemenea Biroul Electoral Central a stabilit ca buletinele de vot pe care sunt aplicate in cadrul aceluiasi patrulater mai multe stampile cu mentiunea votat reprezinta voturi valabil exprimate. Potrivit hotararii BEC, atunci cand patrulaterul in care este incadrata lista candidatilor unui partid, alianta politica sau alianta electorala este deschis pe o pagina a buletinului de vot si se inchide pe urmatoarea pagina, aplicarea stampilei cu mentiunea votat pe prima pagina, pe a doua pagina sau pe ambele pagini, dar in perimetrul aceluiasi patrulater, reprezinta un vot valabil exprimat. Votul este valabil si in cazul in care stampila a depasit limitele unui patrulater, daca optiunea alegatorului este evidenta. Vor fi nule buletinele de vot care nu poarta stampila de control a sectiei de votare, buletinele de vot de alt model decat cel legal aprobat, buletinele de vot care nu au aplicata stampila cu mentiunea votat sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.

 
Vize pentru Turcia direct la vamaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :702
Friday, 04 June 2004
Incepand de marti, 1 iunie, romanii care vor sa calatoresca in Turcia pot obtine viza de intrare si la punctele de trecere ale frontierei turce. Viza obtinuta in acest mod este valabila timp de 30 de zile si costa 10 dolari.

Cu incepere de la data de 1 aprilie 2004 Turcia si Romania au implementat un nou regim de vize, iar obtinerea vizei direct la frontiera reprezinta un pas spre simplificarea procedurii de acordare a vizelor. Conditiile in baza carora se poate obtine viza sunt asemanatoare celor cerute de tarile apartinand spatiului Schengen. Este necesar un pasaport valabil, bilet de calatorie dus-intors sau carte verde pentru cei ce se deplaseaza cu autoturismul si dovada ca exista 100 de dolari pentru fiecare zi de sedere pe teritoriul Turciei, sau acolo unde este cazul dovada rezervarii camerei de hotel. Ambasada Republicii Turce la Bucuresti, alaturi de Consulatul General care se afla la Constanta, vor ramane singurele autoritati care pot elibera vize de munca, de studii sau de cercetare, in general vize de lunga sedere.

 
Memorialul de la Sighet in atentia romanilor din GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :604
Friday, 04 June 2004
Sambata, 5 iunie, Consiliul CROM din Offenbach ii invita pe toti cei interesati sa participe la o intalnire despre Memorialul Sighet.

. Invitat special in cadrul acestei intalniri este ziarista Katharina Kiltzer de la publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung, originara din Romania si care a participat de mai multe ori la manifestarile de la Memorialul Sighet, se arata intr-un comunicat primit  din partea Crom. Intalnirea, care urmeaza sa se desfasoare in sala Hohoiu din Offenbach, va fi deschisa cu incepere de la ora 18.00.

 
Festival de folclor al copiilor romani din SerbiaPDF Print E-mail
Alibunar, Serbia/Romanian Global News
Accesari :571
Friday, 04 June 2004
Sambata 5 iunie, la Nicolint, comuna (termen echivalent unui raion) Alibunar, va avea loc cea de-a XII-a editie a Festivalului de folclor si muzica populara romaneasca al copiilor.

La aceasta prestigioasa emulatie a copiilor si tinerilor romani din Serbia vor participa peste 1000 de participanti, respectiv 26 de ansambluri folclorice. In calitate de oaspeti speciali, vor participa ansambluri romanesti din Ungaria si Romania si un ansamblu al Uniunii Sarbilor din Timisoara. Organizarea acestei manifestari a fost posibila cu un ajutor financiar oferit de Guvernul Roman, iar organizatorii sunt Comunitatea Romanilor din Serbia, Uniunea Societatilor Culturale Romanesti din Serbia si Comunitatea Locala Nicolint, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

 
Se prefigureaza un nou Consiliu National al Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Serbia/Romanian Global News
Accesari :604
Friday, 04 June 2004
Joi, 3 iunie, Consiliul de initiativa pentru convocarea Adunarii Extraordinare Electorale, pentru alegerea unui nou Consiliu National al Romanilor din Serbia a inmanat semnaturile necesare convocarii unei astfel de adunari, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Ministerului pentru Drepturile Omului si Minoritarilor din Belgrad, i-au fost inmanate semnaturi pentru 92 electori. Elector poate fii orice apartenent al minoritatii romane care are functia de deputat intr-un parlament sau consilier local, daca este propus de o organizatie a minoritatii sau daca candidatura sa este sustinuta in scris cu 100 de semnaturi. In consiliul de initiativa sunt reprezentantii urmatoarelor organizatii romanesti:

         Comunitatea Romanilor din Serbia

         Alianta Romanilor din Voivodina

         Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia (Timoc)

         Curcubeul - Asociatia pentru Cultura Vlahilor-Romanilor din Serbia ( Timoc)

Consiliul National este o institutie care reprezinta minoritatea nationala si interesele ei in domeniul culturii, educatiei, utilizarii oficiale a limbii si informarii. Trebuie mentionat ca la ora actuala exista un Consiliu National al Romanilor, insa el nu este reprezentativ. Acest consiliu nu include o buna parte a romanilor din organizatiile romanesti din Voivodina si nu include pe nimeni dintre organizatiile romanilor, numiti vlahi, din sudul Dunarii. Aceasta initiativa este pornita pe termeni legali, si in baza discutiilor la cel mai inalt nivel al oficialitatilor Serbiei si Romaniei. Formarea unui Consiliu al Romanilor impreuna cu romanii din sudul Dunarii, va permite echivalarea identitatilor romanilor din Voivodina si a romanilor din nord- estul Serbiei. Teoretic noul consiliu va permite, pentru prima data, romanilor numiti vlahi sa se bucure de drepturile de care se bucura romanii din Voivodina.
 
Micul Paris subiect de conferinta in ElvetiaPDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :572
Friday, 04 June 2004

Sambata, 5 iunie, Centrul Cultural Roman din Neuchatel, organizeaza in sala mica a cladirii Universitatii, o conferinta prin intermediul careia cei prezenti in sala vor putea descoperi mai bine

Bucurestiul, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.Conferinta va fi sustinuta de dna Maria Gogala, sociolog roman si doctorand la Universitatea din Neuchatel. Conferinta isi propune sa justifice aspectul actual al Bucurestiului prin ilustrarea etapelor prin care a trecut. Urmele pe care le-au lasat diversele episoade ale istoriei Capitalei, dar mai ales interventiile comuniste in structura arhitectonica si urbansitica a Bucurestiului au schimbat definitiv fata orasului numit candva Micul Paris. Discutiile din cadrul conferintei se vor purta pe fondul unei proiectii de fotografii reprezentative pentru Bucuresti si a filmului Arhitectura si putere. Evenimentul ii va primi pe cei interesati cu incepere de la ora18.00 si se va incheia cu o cupa a prieteniei oferita calduros de Centrul Cultural Roman din Neuchatel
 
Olimpiada de Limba Romana ii aduna si pe copiii romani din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :606
Friday, 04 June 2004
Liceul Romanesc Nicolae Balcescu din Giula are cinci reprezentante la Olimpiada Internationala de Limba si Literatura Romana Mihai Eminescu, ce se desfasoara zilele acestea la Bacau.

Cele cinci eleve care se vor bate cu alti buni cunoscatori ai limbii romane sunt Cristina Bnyai, Tita Gal, Beata Megyes, Eva Netea şi Ana Ruja, dupa cum informeaza publicatia Foaia romanesca, saptamanal al romanilor din Ungaria. Olimpiada de la Bacau, aflata anul acesta la cea de-a treia sa editie, se desfasoara sub genericul Limba romana, patria mea si isi propune sa ii aduca la un loc pe toti vorbitorii de limba romana cu varste cuprinse intre 13 si 19 ani. Elevii provin din comunitatile romanesti de pretutindeni, dar in egala masura sunt si elevi straini care invata in Romania, la scoli cu predare in limba romana.

 
Perinita se joaca si la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :599
Friday, 04 June 2004
Vineri, 4 iunie, localitatea ungara Giula, unde traieste o importanta comunitate romanesca va fi gazda unui spectacol folcloric pur romanesc, in care vor fi prezentate dansuri si cantece populare romanesti.Reprezentatiile artistice vor fi sustinute de elevi de la scolile romanesti si din localitatile unde se invata limba romana. Organizatorii acestui eveniment, Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, au reunit sub umbrela acestui spectacol un pot-pouri de dansuri specifice bihorene, cenadene, aletene, micherechene, etc. Locul de desfasurare este Centrul Cultural Roman din Giula, iar la editia actuala sunt asteptati, pe langa romanii din Ungaria, si reprezentanti din tara, de la Oradea, dar si din tarile vecine Romaniei, din Satu Nou (Serbia
 
Micii romani din Toronto celebreaza JO 2004PDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :621
Friday, 04 June 2004
Elevii romani din Toronto vor participa sambata, 5 iunie, la o serbare de celebrare a urmatoarei editii a Jocurilor Olimpice de anul acesta de la Atena.

Evenimentul olimpic Hold My Hand este organizat de Consiliul Scolar din Toronto si ii reuneste pe copiii din toate comunitatile straine ce se afla in Toronto, printre care si cea romaneasca. Serbarile scolare care urmeaza sa se desfasoare la finele acestei saptamani reprezinta un tribut adus flacarii olimpice, simbolul Olimpiadei. Copiii din comunitatile romana, greaca, cipriota, chineza, coreana, sarba, ucraineana si din Tamil vor aduce in prim plan dansuri si cantece ce vor aminti de tarile lor de orgine si vor defila intr-o serie de parade de prezentare, in Herb Carnegie Centennial Arena. Parada Natiunilor va cuprinde grupuri de sapte copii imbracati in costume reprezentative pentru tara lor de origine si purtand steagul tarii respective. Urmatoarea parada este Parada scolilor in care echipe de trei copii vor duce pe brate bannerul scolii la care sunt inscrisi. Un moment deosebit in cadrul serbarii va fi formarea celebrelor Cercuri Olimpice si a cuvintelor Atena 2004 de catre elevii prezenti la eveniment, in pasii dansului traditional grecesc Hassaposerviko. Evenimentul este programat sa inceapa la ora 11.00, dar repetitiile vor incepe mult mai devreme pentru participanti, elevi din clasele V-VIII. Taxa de intrare pentru spectatori va fi de 5$, iar locurile vor fi limitate, din pricina spatiului restrans din Arena. Desi organizatorii presupun ca regula de intrare va fi primul venit-primul servit, vor avea prioritate parintii copiilor care vor aparea in spectacol.

 
Junii Sibiului asteptati in GermaniaPDF Print E-mail
Bbblingen, Germania/Romanian Global News
Accesari :616
Friday, 04 June 2004
Membri bine-cunoscutei formatii din Marginime, Junii Sibiului vor juca si vor canta in Germania, intr-o atmosfera romaneasca din restaurantul unui roman plecat in Germania.

Asociatia germano-romana AGERO este organizatoarea spectacolelor Junilor care vor avea loc vineri, 4 iunie si sambata 5 iunie, ora 20.00, la Restaurantul "Bei Hristo", din Bbblingen.

 
Picnic si atmosfera romaneasca in acest week-end pe continentul nord-americanPDF Print E-mail
Canada-SUA/Romanian Global News
Accesari :587
Friday, 04 June 2004
Vremea frumoasa ii reuneste in acest week-end pe romanii din unele comunitati din Canada si SUA.

Organizatorii parca abia au asteptat caldura verii pentru a se pune la treaba si a organiza picnicuri cu miros de mititei si bere, in spirit romanesc. Iata mai jos cateva invitatii lansate pentru romanii din aceste regiuni. Proprietarii statiunii INTERNATIONAL Cottage Resort, sunt doi romani intreprinzatori din Canada, Carmen si George. Dand dovada de adevaratul spirit ospitalier romanesc ii invita pe toti romanii din Canada sa petreaca o zi de picnic si pescuit si sa viziteze statiunea mentionata, sambata 5 iunie, sau duminica 6 iunie. Tot in acest week-end, mai exact duminica, 6 iunie, Casa Romana din California organizeaza pentru comunitatea romanilor din aceasta zona Picnicul de vara cu mititei si sarmale. In Sacramento, Biserica Ortodoxa organizeaza sambata 5 iunie, Picnicul de primavara la care nu vor lipsi micii la gratar, berea rece si un vin bun.

 
Primul targ de arta traditionala in VoivodinaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :738
Friday, 04 June 2004
La initiativa Fundatiei Romane de Etnografie si Folclor din Voivodina, la Torac a fost organizat duminica, 30 mai, primul targ de arta populara traditionala romaneasca.

Mile Mandic, vicepresedinte al regiunii Voivodina a inaugurat prima manifestare de acest gen, mentionand cu acest prilej faptul ca: am venit astazi cu multa bucurie la Torac pentru a incheia marea manifestare, <Zilele judetului Caras-Severin in Voivodina>". S-a discutat, de asemenea, despre pastrarea identitatii nationale si culturale, despre scolarizare si tot ceea este necesar pentru a mentine spiritul romanesc. Datorita Fundatiei, prima data se deschide poarta spre lume, aratand ca arta traditionala are locul ei in pastrarea identitatii. Valorile expuse trebuie pastrate ca urmare a unei traditii. S-a propus comercializarea acestor obiecte de arta traditionala prin infiintarea de intreprinderi mici la sate, care sa aduca si un venit acelora care au dibacia sa faca aceste obiecte. Din partea Fundatiei Romane de Etnografie si Folclor din Voivodina a mai participat di Ioan Baba. La acest eveniment cultural desfasurat la Torac au fost prezenti peste treizeci de expozanti care au expus diferite obiecte: traiste, papuci, papusi imbracate, aplicatii pe panza, obiecte de galanterie si vestimentatie, cunune, ikebana, melci cu ou, cu lumanari, cu flori naturale, lucruri crosetate, brodate, macrame, sculpturi in lemn, picturi pe lemn, produse de manufactura, dantele, pernute, cuverturi, cosuri, traiste in miniatura, farfurii pictate, lucrari de uz casnic crosetate, decoratii din nuiele, aplicatii pe sticla si pahare, papusi din frunze de porumb, miniaturi din lemn, miniaturi pe panza, aranjamente florale, oua din lemn si altele. Corespondenta din Serbia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions