Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
The Washington Times inca mai confunda Bucurestiul cu BudapestaPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :810
Thursday, 27 May 2004
Dezastrul de la Mihailesti a avut ecou international. Cotidiene din intreaga lume au relatat in detalui explozia care a luat viata a 16 persoane si a ranit alte 10, urmarile acesteia, derularea anchetei etc. Este si cazul publicatiei The Washington Times. Insa in articolul prestigioasei publicatii se strecoara o greseala uriasa de cultura generala elementara: camionul a explodat dupa ce la fata locului au ajuns pompierii si echipele de salvare, la 43 de mile sud de Budapesta, in Mihailesti(n.r.).

Este adevarat ca suntem departe de America, insa o simpla cautare pe Google, sau in orice atlas, harta a lumii se poate verifica faptul ca BUCURESTI este capitala Romaniei. Nu este pentru prima data cand se gafeaza pe aceasta tema (vezi vizita lui Michael Jackson etc.) si este dificil poate pentru cineva din partea cealalta a globului sa cunoasca toate capitaelel tarilor din Europa de Est, insa pentru un cotidian prestigios ca The Washington Times este rusinos!! Ne cerem scuze ca va atragem atentia, insa capitala Romaniei este la BUCURESTI!

 
Ratificarea tratatului romano-ucrainean a intrat in linie dreaptaPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :809
Thursday, 27 May 2004
Secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu si ambasadorul Ucrainei la Bucuresti vor realiza in perioada la Mamaia, in prezenta celor doi sefi de state, Ion Iliescu si Leonid Kucima, schimbul instrumentelor de ratificare a tratatului romano-ucrainean.

Acest tratat are o importanta diplomatica majora pentru ambele state si este produsul a multor runde ne negocieri bilaterale. Odata cu schimbul de instrumente de ratificare tratatul romano-ucrainean intra in vigoare marcand finalul unui proces de negociere care a inceput in 1998.

Documentul contine prevederi referitoare la traseul liniei frontierei de stat, marcarea si ntretinerea liniei de granita, verificarile periodice si eventualele corectari ale traseului acesteia, precum [i modul de folosire al apelor de frontiera, functionarea Comisiei mixte de frontiera. Importanta sa pentru Romania este data de finalizarea capitolului 24 (justitie si afaceri interne), care reglementeaza problematica securizarii frontierei romno-ucrainene, de acum frontiera estica a NATO si posibila viitoare frontiera a Uniunii Europene. Raman inca in discutie  procesului de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra insa acest tratat va usura cu siguranta discutiile pe viitor.

De asemenea intrarea in vigoare a tratatului va permite partii romane sa apeleze la Curtea Internationala de Justitie pentru realizarea delimitarea spatiilor maritime.

 
Despagubiri materiale pentru rudele victimelor de la MihailestiPDF Print E-mail
Accesari :784
Thursday, 27 May 2004
Executivul de la Bucuresti a decis astazi ca familiile celor care au cazut victime exploziei de la Mihailesti sa primeasca cate un ajutor de urgenta in valoare de 120 milioane lei.

La randul lor, cei raniti ca urmare a aceluiasi accident vor primi din partea statului cate 60 de milioane de lei. Totodata guvernul a alocat 1,5 miliarde leidin Fondul de rezerva bugetara pentru realizarea unor lucrari de refacere a locuintelor si a culturilor agricole din comuna Mihailesti.

Urmare a accidentului de la Mihailesti Cabinetul a luat in discutie astazi si un proiect de lege care vizeaza interzicerea circulatiei pe drumurile publice, in intervalul orar 21:00-7:00, respectiv in zilele de sambata si duminica a vehiculelor carea transporta marfuri periculoase.
 
Un politist roman, dublu campion european la KempoPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :860
Thursday, 27 May 2004
Iulian Gheba, politist de frontiera din Tulcea a cistigat doua premii intii la Campionatul European de Kempo (un stil exterm de dur), organizat in Germania. Iulian Gheba, politist de frontiera din Tulcea a cistigat doua premii intii la Campionatul European de Kempo (un stil exterm de dur al artelor  martiale) organizat in Germania. Politistul a cistigat unul din titlurile de campion european in competitia pe echipe, impreuna cu lotul national, care a invins in finala Franta, la ambele sectiuni din concurs ((Full Contact si Knock Down). Al doilea titlu a fost castigat la individual.  Gheba, care lucreaza la Politia de Frontiera din anul 1999, a participat la mai multe competitii in ultimii ani si a cistigat numeroase premii: locul II la campionatul Mondial de Unifight din 2002 (Rusia), locul II la Campionatul Mondial de Kempo 2003 (Bucuresti) si locul III la Campionatul Mondial de Unifight 2003 (Ucraina).
 
Sanse mari pentru Romania de a incheia capitolele de negociere cu UEPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :791
Thursday, 27 May 2004
Presedintia irlandeza a UE a confirmat faptul ca exista sanse mari ca Romania sa incheie patru capitole de negociere pana la 30 iunie, celelalte patru capitole de negociere urmand a fi analizate impreuna cu reprezentantii viitoarei presedintii a UE, cea olandeza, de la 1 iulie si pana la sfarsitul anului.. Dsicutiile dntre reprezentantii Romaniei si cei ai UE au vizat cele opt capitole de negociere, respectiv: agricultura, bugetul, libera circulatie a serviciilor, energia, justitia si afacerile interne, concurenta, protectia mediului si politici regionale.
 
Parcul National Calimani plan ecologic de reconstructiePDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :986
Thursday, 27 May 2004
O exploatare miniera de sulf, care a functionat pana in 1997, a distrus ecosistemul Parcului National Calimani, lasand un crater format prin decopertarea unuia din versanti. Aceasta zona va intra intr-un proces de refacere ecologica, investitiile necesare pentru acest proiect fiind estimate la sase sute miliarde de lei. Regia Nationala a Padurilor (RNP) si Ministerul Mediului au semnat contractele privind preluarea administrarii parcurilor nationale de catre RNP. Regia locala Suceava va intocmi un plan managerial pe doi ani pentru administrarea acestui parc. Gheorghe Iordache, director al societatii de minerit MinBucovina SA Vatra Dornei a declarat ca Exista premise ca lucrarile sa fie executate cu fonduri de la Banca Mondiala. De asemenea, Iordache a mai precizat ca n zona fostei exploatari miniere din muntii Calimani prima etapa a lucrarilor de inchidere subterana a fost finalizata n proportie de 90%, a fost aprobat proiectul tehnic pentru lucrarile de la suprafata, urmand sa fie organizata o licitatie pentru stabilirea firmei care va prelua realizarea acestui tip de lucrari. Parcul National Calimani prezinta o importanta stiintifica pentru ca aici se afla un arboret natural in amestec de molid si zimbru, unic in Romania si rar in Europa. Parcul se  intinde pe o suprafata de 384,2 hectare si este caracterizat, in etajul subalpin, de vegetatie forestiera cu inaltimi reduse, in timp ce etajul montan de conifere este dominat de molid.
 
Summit-ul de la Mamaia, intre spectacol si diplomatiePDF Print E-mail
Mamaia, Romania / Romanian Global News
Accesari :817
Thursday, 27 May 2004
Statiunea Mamaia va gazdui, in zilele de 27 si 28 mai, cea de-a 11-a reuniune a sefilor de stat din Europa centrala. Reuniunea informala va aduce la aceeasi masa de discutii presedintii a saisprezece state europene. Ianintea discutiilor oficiale, invitatii vor fi destinsi de ansamblul folcloric "Cununa Carpatilor" al centrului cultural "Tinerimea Romana", care  va sustine, joi seara, un spectacol de dansuri si melodii populare, la dineul organizat pe terasa hotelului Majestic din Mamaia.. Spectacol va dura aproximativ 30 de minute si va cuprinde dansuri populare din Oltenia, Moldova si Ardeal. De asemenea, cei 16 sefi de stat vor asista si la dansul calusarilor, iar cunoscuta interpreta Ana Ileana Rus va aborda melodii traditionale din Transilvania, precum si cintece de petrecere din repertoriul Ioanei Radu si Mariei Tanase. Nu vor lipsi momentele instrumental solistice la nai, tambal si taragot.  Toate evenimentele se vor desfasura sub paza draconica, in acest sens fiind mobilizat un impresionant dispozitiv de securitate alcatuit din mii de poliţişti, jandarmi şi militari plus importante forţe ale SRI, SPP şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Pe toate directiile de acces spre Mamaia vor fi amplasate puncte de control si vor fi adoptate masuri de restrictie sau limitare temporara  a traficului auto si pietonal in zonele vizate in programul evenimentelor.
 
Conferinta privind oportunitati de afaceri din RomaniaPDF Print E-mail
New York/Romanian Global News
Accesari :870
Thursday, 27 May 2004
Vineri, 28 mai, va avea loc la New York, biroul Herzfeld &Rubin, o intalnire privind dezvoltatea de oportunitati de afaceri, organizata de Camera de Comert Romano-Americana. Evenimentul urmareste gasirea unor parteneri de afaceri, reprezentanti si clienti in SUA pentru cele 11 companii industriale romanesti mari reprezentate aici.
 
O seara romaneasca de vis la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :869
Thursday, 27 May 2004
Vineri, 28 mai, Centrul Cultural Roman din Londra va organiza o seara romaneasca la Ye Olde Cock Tavern din Londra. Programul va cuprinde o multime de surprize, printre care vizionarea a doua filme romanesti: 'PACALA' de Geo Saizescu; cu Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Vasilica Tastaman, Mariana Mihut, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, Stefan Mihailescu Braila, Stefan Banica, precum si 'BLESTEMUL PAMANTULUI, BLESTEMUL IUBIRII' de Mircea Muresan, dupa romanul 'Ion' de Liviu Rebreanu; cu Serban Ionescu, Ioana Craciunescu, Valentin Teodosiu, Petre Gheorghiu, Ion Besoiu, Octavian Cotescu, Tamara Buciuceanu. Seara se va incheia cu un bufet deschis tuturor invitatilor cu vin romanesc de Cotnari.
 
Tineri artisti ieşeni expun la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :740
Thursday, 27 May 2004
La Institutul Cultural al Romniei de la Budapesta va avea loc joi, 27 mai, vernisajul expoziţiei 3 Grup. Este vorba despre expoziţia a trei tineri din Iaşi uniţi prin afinităţi elective şi proiecte practice eficiente: Felix Aftene pictură, Zamfira Bzu pictură şi Gabriela Drinceanu sculptură. Expoziţia poate fi vizionată n holul Institutului Cultural din strada Izs nr. 5, pnă la data de 2 iunie. Următoarea manifestare culturală a Institutului Cultural al Romniei de la Budapesta, care va avea loc n data de 3 iunie, de la ora 18.00, se va intitula Mitologii contemporane la Dunărea de Jos şi va cuprinde proiectii de filme şi expoziţia Gravori romni contemporani. Oaspeţii programului vor fi artişti plastici şi muzeografi de la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.
 
Alti romani inselati de firme de recrutare de personalPDF Print E-mail
Italia/Romanian Global News
Accesari :866
Thursday, 27 May 2004
Mii de romani continua sa fie inselati anual de catre firmele care le promit slujbe bine platite in starinatate in schimbul unor comisioane substantiale. Activitatea de recrutare si de plasare a fortei de munca poate fi efectuata numai de catre Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca

si de agentii privati care s-au inscris la Inspectoratul Teritorial de Munca, dar multi romani nu stiu acest lucru si de aceea se lasa pacaliti de tot felul de firme fantoma care le promit o viata mai buna profitand de lipsa de informatii in domeniu si de disperarea oamenilor. Un roman plecat din tara sa lucreze in constructii a ajuns in Italia printr-o firma care ii promisese cazare si masa si un salariu foarte bun timp de trei luni. In schimbul unui comision de 600 de euro, firma i-a garantat omului ca timp de trei luni va munci cu acte in regula. Alti 16 romani din Hunedoara au incercat sa-si gaseasca de munca printr-o firma de recrutare din Romania si au ajuns in Italia, despartiti. Trei dintre ei se afla pe la Napoli si muncesc in agricultura mai mult de 14 ore pe zi, fara sa aiba macar acces la telefon, fara cele mai mici conditii de viata, fiind lipsiti pana si de curent in camera unde sunt cazati. Bani de mancare nu au pentru ca, desi li s-au promis, odata ajunsi acolo nu au primit destui cat sa poata manca. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este ca zilnic numai din Hunedoara pleaca in acest mod, fara viza de munca, cel putin 15-16 romani, care nu mai au de lucru in tara dupa ani buni de munca la Combinatul din Hunedoara. Romanii din Italia care se intalnesc in fiecare zi pe forumuri incearca sa solutioneze cumva problemele celor care ajung aici si nu au nici cea mai mica sansa de a gasi ceva de munca. Ei ii avertizeaza pe toti cei care pleaca de acasa cu gandul ca se vor descurca cumva ca este doar o chestiune de noroc sa se mai gaseasca cate ceva de munca. Ei spun ca deocamdata in Italia nu se fac permise de munca pentru romani si ca gasirea unui serviciu este o mare problema pentru romani in Italia. Romanii de aici atrag atentia ca sunt foarte multi dintre ai nostri care traiesc in caritas-uri sau care dorm prin gari sau parcuri in Roma sau in alte orase, ajungand sa se simta amanet intr-o tara straina.

Presa din Romania a tras nenumarate semnale de alarma in ceea ce priveste riscul la care se expun cei care se hotarasc sa plece la munca in alte tari fara sa se infomeze suficient in legatura cu firma care intermediaza aceste plecari. Articolele din presa au ramas insa fara ecou, iar firmele fantoma continua sa insele tot mai multi romani si sa profite de dorinta lor de a castiga un salariu decent.
 
Cercetări etnografice transfrontaliere la Micherechi şi AleteaPDF Print E-mail
Ungaria/Romanian Global News
Accesari :737
Thursday, 27 May 2004
n aceste zile, şase cercetători etnografi din Arad şi Bichiş lucrează mpreună la cercetarea interferenţelor culturale transfrontaliere, proiect finanţat din fonduri Phare. Acţiunea este condusă de Complexul Muzeal Arad şi este n parteneriat cu Muzeul Munkcsy din Bichişciaba. Specialiştii implicaţi sunt Sorin Sabău, managerul proiectului, Rodica Colta, coordonatorul muncii de cercetare din Romnia şi Gabriel Hălmăgean, de la muzeul din Arad, iar din partea ungară sunt Emilia Martin, coordonatorul din Ungaria, Elena Csobai şi Ando Gyrgy. Proiectul a nceput n data de 17 noiembrie 2003, se derulează pe 10 luni si se va incheia la 17 septembrie 2004.
 
Crestin-democratii moldoveni cheama toate fortele anticomuniste din Basarabia la solidarizarePDF Print E-mail
Chisinau, Republica Moldova/Romanian Global News
Accesari :731
Thursday, 27 May 2004
"Partidul Popular Crestin Democrat considera de o importanta vitala conjugarea eforturilor tuturor partidelor de Opozitie in vederea slabirii pozitiilor comunistilor la nivelul puterii locale", a declarat, miercuri seara, pentru corespondentul Romanian Global News, presedintele PPCD Iurie Rosca. "In acest sens, PPCD reia indemnul sau catre partidele democratice care au reprezentanti in consiliile raionale sa paraseasca aliantele postelectorale cu Partidul Comunistilor, care ii permit acestuia sa controleze puterea la nivel local in zece unitati administrativ-teritoriale de nivelul doi, si sa creeze majoritati necomuniste dupa exemplul raionului Ialoveni, singurul in care guvernantii au fost impinsi in opozitie", a spus liderul crestin-democrat. Intrucat Partidul "Alianta Moldova Noastra", Partidul Democrat si Partidul Social Liberal au declinat oferta PPCD de a constitui un singur bloc al Opozitiei in perspectiva alegerilor parlamentare, preferand formarea blocului "Moldova Democrata", in opinia crestin-democratilor, "formula postelectorala pe care democratii au datoria sa o pregateasca este cea de alianta necomunista, care sa puna capat regimului Voronin si sa readuca Republica Moldova in albia normalitatii". "Temelia acestei colaborari postelectorale trebuie pusa acum. Ea urmeaza sa poarte un caracter concret si constructiv. Asa cum se cunoaste, PPCD nu a admis nici o aliere postelectorala cu comunistii dupa alegerile locale din 2003 si este deschis spre colaborare in vederea formarii unor noi organe de conducere ale celor zece raioane", a conchis Iurie Rosca.
 
Film romanesc la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :759
Thursday, 27 May 2004
Vineri, 28 mai, va avea loc in sala Institutului Cultural Roman din Paris o seara de film romanesc. Evenimentul va cuprinde vizionarea peliculei In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, intr-o regie semnata de Sinisa Dragin. In distributia filmului se afla actorii Dan Condurache, Dana Ciontea, Horatiu Malaiele si George Alexandru. In cele din urma, liber dupa 10 ani de inchisoare pentru omor, Dumitru il impusca pe cel a carui sotie o castigase la carti.
 
Targ international de cultura la MacăuPDF Print E-mail
Ungaria/Romanian Global News
Accesari :734
Thursday, 27 May 2004
Cea de-a treia ediţie a trgului Mak Expo, care va avea loc la sfrşitul acestei săptămni, devine cu adevărat internaţională. Expoziţia şi trgul, iniţiate exclusiv de organizaţii ale societăţii civile, prezintă iniţiativele din sud-estul Ungariei. n cadrul şirului de manifestări de trei zile, pe lngă programe culturale şi pentru copii, vineri, 28 mai, ncepnd cu ora 11.00 va avea loc o conferinţă privind relaţiile economice din cadrul microregiunilor, la care vor lua parte invitaţi din oraşele saxone Zittau şi Lbau, precum şi din Timişoara, Snnicolau-Mare şi Voivodina.
 
Voronin speculeaza problemele politice in interesul protejarii propriilor afaceriPDF Print E-mail
Chisinau, Republica Moldova/Romanian Global News
Accesari :801
Thursday, 27 May 2004
"Se pare ca intre Republica Moldova si Ucraina, desi in aparenta relatiile dintre aceste doua state sunt bune, se coace un conflict serios, ba chiar un razboi - <razboiul zaharului>. Marii businessmeni, care controleaza "industria dulce" au facut coalitie impotriva contrabandei ucrainene, iar politicienii s-au grabit sa foloseasca aceste circumstante in folosul lor", scrie miercuri publicatia electronica "Versii". Potrivit sursei citate, in realitate, nu combaterea contrabandei este esenta problemei, ci promovarea intereselor de afacere ale marilor businessmeni, intre care se numara Oleg Voronin, feciorul presedintelui comunist, precum si a intereselor politice ale administratiei de la Chisinau. "Se creeaza impresia ca "naluca contrabandista" este convenabila atat politicienilor, cat si oamenilor de afaceri. Cu ajutorul acestui mit, magnatii zaharului incearca sa aplice presiuni asupra Kievului, pentru a-l determina sa-si modifice politica vamala. Situatia pe piata ucraineana de export este, incepand cu anul trecut, nefavorabila pentru zaharul moldovenesc. Ucraina, la fel ca si Rusia, a redus considerabil cotele de import al zaharului din Republica Moldova. Potrivit prognozelor, in 2004 exista pericolul supraproducerii de zahar. Agentia moldoveana de stiri FLUX informeaza ca aproximativ o treime din volumul pietei moldovenesti de zahar o constituie zaharul importat nelegal, in special din Ucraina, prin Transnistria si sectorul de sud al hotarului moldo-ucrainean. Acest fapt pune in pericol industria respectiva, dar si reduce veniturile clanului Voronin. Feciorul presedintelui, Oleg Voronin, este proprietarul unei mari intreprinderi - Fabrica de zahar din Briceni - care se orienteaza spre piata romaneasca. Insa, odata cu extinderea UE, perspectivele exportului spre vest devin incerte, Voronin fiind obligat sa se reorienteze. Alte patru mari fabrici de zahar (din Glodeni, Cupcini, Ghindesti si Alexandreni), precum si Fabrica "Bucuria", sunt controlate de businessmanul stabilit la Londra Marat Safin", scrie "Versii", precizand ca "demersurile Chisinaului ar putea fi luate drept manifestarea grijii fata de producatorii autohtoni, daca datele problemei zaharului nu ar aduce mai mult cu un proiect politic". "Acesta consta in atragerea atentiei comunitatii internationale asupra problemei transnistriene si in demonstrarea faptului ca regiunea separatista necontrolata de autoritatile centrale ramane a fi o pepiniera a contrabandei si banditismului. In acest context, Chisinaul invoca, in fata UE si OSCE, pasivitatea Kievului in ce priveste organizarea controlului comun vamal si de frontiera, in special pe sectorul transnistrian. Si o face cu succes: pana de curand Bruxellesul examina problema "cu ochii moldovenilor". Ce-i drept, in ultimul timp reprezentantii Occidentului au inceput sa realizeze ca posturile comune moldo-ucrainene de control trebuiesc Chisinaului, la modul evident, nu pentru a optimiza activitatea organelor de resort ale ambelor state. Altfel, de ce moldovenii insista numai asupra segmentului transnistrian de frontiera, demonstrand pasivitate in ce priveste sectoarele de nord si de sud si refuzand monitorizarea regimului de frontiera sub egida OSCE?", intreaba comentatorul din publicatia citata. In cadrul recentei vizite oficiale in Bulgaria, Voronin a solicitat presedintelui in exercitiu al OSCE, Solomon Passy, sa se implice in solutionarea problemei securizarii segmentului transnistrian al frontierei moldo-ucrainene.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions