Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Operatiunea Toleranta 0 la frontierele Romaniei da rezultatePDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :835
Tuesday, 25 May 2004
In contextul procesului de aderare la uniunea Europeana, Romania este obligata, ca viitoare granita de este a uniunii, sa-si securizeze fronierele. Campania Toleranţă zero a fost declanşată la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor cu cteva luni n urmă, fiind deja nregistrate recorduri absolute n ceea ce priveşte colectarea de venituri la bugetul de stat. ncasările realizate de vamă au crescut cu 51,8% n anul 2003 comparativ cu ncasările din anul 2002 şi n primele 4 luni ale anului 2004, gradul de colectare a veniturilor la bugetul statului a fost ntr-o continuă creştere, informează un comunicat ANV.Aceeasi institutie suspine ca aceasta situatie este, in mare masura, datorata luptei mpotriva corupţiei n vămi, precum şi unor controale interne efectuate. In acest sens, ANV arata ca in 2003 au fost eliberati din funcţii 64 de şefi de birouri vamale şi 8 şefi adjuncţi de birouri vamale. De asemenea au fost sancţionaţi 86 de lucrători vamali dintre care 42 prin diminuarea salariului de baza, 28 au primit avertismente, 13 mustrare scrisă, 2 lucrători vamali fiind sancţionaţi prin desfacerea disciplinară a contractului de muncă şi n primele 4 luni ale anului 2004 s-au aplicat lucrătorilor vamali 36 de sancţiuni. n aceeaşi perioadă au fost eliberaţi din funcţie 12 şefi de birouri vamale şi 8 şefi adjuncţi de birouri vamale şi la ora actuală, 124 lucrători vamali se află n diferite faze de cercetare sau urmărire penală pentru infracţiuni n legătură cu serviciul, iar alţi 107 se află n supravegherea Autorităţii Naţionale de Control, pentru fapte de corupţie.
 
Andrei Pavel, in turul doi la Rolland GarrosPDF Print E-mail
Accesari :939
Tuesday, 25 May 2004
Tenismenul romn Andrei Pavel s-a calificat n turul doi al turneului de tenis de la Roland Garros, nvingndu-l n primul tur pe spaniolul Oscar Hernamdez, care a abandonat după primul set cştigat de roman cu 6-2.  

Viitorul său adversar n turul doi este Mihail Lujnii din Rusia, clasat  pe locul 31 in clasamentul mondial al acestui an. Anul acesta Andrei Pavel este situat pe un loc fruntaş n clasamentul mondial, figurand pe locul unsprezece. Pavel este cap de serie numărul 21, deoarece n clasamentul care ia n considerare rezultatele din ultimele 52 de săptămni, el fiind clasat mai jos din cauza accidentării de anul trecut care l-a ţinut pe margine un timp. Despre Andrei Pavel se poate spune ca este noa mare speranta a tenisului romanesc, fiind la ora actuală jucătorul romn cel mai bine clasat de la Ilie Năstase ncoace.

 
Pachebotul de lux Minerva II, sub paza antitero, la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania / Romanian Global News
Accesari :785
Tuesday, 25 May 2004
Miercuri, 26 mai, in Portul Constanta, va sosi pachebotul Minerva II n Portul Constanţa, la bordul navei afandu-se aproximativ 800 de turisti englezi si americani.  

De altfel, prin prisma acestui aspect, dar si pentru ca pachebotul este unul dintre cele mai mari si mai luxoase nave de pasageri din lume, se considera ca ar putea deveni tinta perfecta a organizatiilor teroriste. n acest sens, autorităţile locale au pregătit pentru toată durata staţionării n Portul Constanţa un sistem impresionant de securitate. Mai multe nave de patrulare ale Poliţiei de Frontieră vor escorta vaporul pnă la dana de acostare, iar o echipă de scafandri militari va supraveghea permanent acvatoriul din jurul vasului, pe toată perioada ct acesta va staţiona la cheu. De asemenea, grupurile de turişti care vor să viziteze obiectivele turistice din Constanţa şi Mamaia vor beneficia de serviciile unor agenţi de pază specializaţi. Transatlanticul Minerva II face parte din categoria navelor de lux, cel mai ieftin bilet pe ruta Istanbul Constanţa costnd peste 1.000 de euro.

 
Protectie speciala pentru Hosni Mubarak, in RomaniaPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :766
Tuesday, 25 May 2004

Preşedintele Republicii Arabe Egipt, Hosni Mubarak, a sosit marţi, 25 mai, ntr-o vizită de stat n Romnia. Dat fiind contextul international, vizita presedintelui egiptean decurge n condiţii de maximă securitate.

De altfel, Hosni Mubarak este unul dintre şefii de stat la adresa căruia există cele mai multe ameninţări cu atentatul. n Romnia, el este păzit de Serviciul de Protecţie şi Pază dar şi de ofiţeri de securitate egipteni Asteptat pe Otopeni de presedintele Ion Iliescu, cei doi sefi de stat au fost transportati, la Palatul Cotroceni, n aceeaşi limuzina, gardata in aer si la sol, de echipe speciale de securitate. Preşedintele Mubarak a fost primit oficial pe platoul Marinescu al Palatului Cotroceni, unde s-au intonat imnurilor de stat ale celor două ţări, s-a trecut n revistă garda de onoare şi fanfara militară. Apoi a urmat o convorbire bilaterală şi o conferinţă de presă comună. Preşedintele Mubarak se va ntlni cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi cu premierul Adrian Năstase, ceremonia oficială a plecării urmnd să aibă loc miercuri, la Palatul Cotroceni, după care preşedintele Egiptului va părăsi Romnia joi dimineaţă.

 
Noul Cod de procedura fiscala le permite romanilor sa-si plateasca darile prin imputernicitiPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :885
Tuesday, 25 May 2004
Marti, 25 mai, secretarul de stat n Ministerul Finantelor Publice, Neculae Plaiaşu, a explicat ca, in conformitate cu noul Cod de procedura fiscala, contribuabilul nu este obligat s-şi ndeplineasc obligaţiile şi s-şi exercite drepturile astfel prevzute, personal, ci poate apela la alte persoane care s-l reprezinte. n acest sens, Codul de procedur fiscal consacr n mod expres c, n raporturile cu organele fiscale contribuabilul are posibilitatea s fie reprezentant printr-un mputernicit. Articolul 16 al Codului de procedur fiscal nu are n vedere reprezentarea legal ce intervine n cazul persoanelor fizice lipsite de capacitate de exerciţiu sau reprezentarea legal a persoanelor juridice. Desemnarea mputernicitului se poate face pe baza unui contract de mandat cu reprezentare, mputernicire avocaţial, procur sau alte forme de mputernicire, ntocmite potrivit legii. Conţinutul şi limitele reprezentrii sunt cele cuprinse n mputernicire sau stabilite de lege, dup caz. n situaţia n care contribuabilii sunt reprezentaţi, n relaţiile cu organele fiscale, prin avocat, forma şi conţinutul mputernicirii sunt cele prevzute de dispoziţiile legale privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Totodat, mputernicitului i revine obligaţia de a nregistra la organul fiscal competent actul de mputernicire, n forma autentic şi n condiţiile prevzute de lege. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal n Romnia, şi crora le revin obligaţii declarative, trebuie s-şi desemneze un mputernicit, cu domiciliul fiscal n Romnia, care s ndeplineasc obligaţiile acestuia faţ de organul fiscal. Aceast reglementare serveşte, pe de o parte, att interesului contribuabilului de a putea lua la cunoştinţ de actele administrative emise pe numele acestuia, ct şi de a-şi ndeplini obligaţiile fiscale n termenele prevzute de lege, iar pe de alt parte, serveşte şi interesului administraţiei de a avea tot timpul un contact cu contribuabilul prin intermediul mputernicitului. Desemnarea reprezentantului fiscal de ctre orice persoana juridic strain care obţine venituri dintr-o proprietate imobiliar situat n Romania sau din vnzarea - cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoan juridic romn. şi pot desemna reprezentant şi contribuabilii care şi desfşoar activitatea n Romnia şi care obţin venituri sub form de salarii din strintate, precum şi persoanele fizice romne care obţin venituri din salarii, ca urmare a activitţii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate n Romnia.
 
Tragedia supravietuitorilor de la Mihailesti continuaPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :762
Tuesday, 25 May 2004
Ministerul Sanatatii a anuntat, marti, 25 mai, ca cei  şapte răniţi n deflagratia de pe DE 85, din raza localităţii buzioiene Mihăileşti, internaţi n Spitalul de Urgenţă Judeţean Buzău, sunt n stare generală bună şi n afara oricărui pericol.Toţi pacienţii comunică bine cu cadrele medicale şi nu avem probleme deosebite, a declarat Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, dr. Dorel Nicolescu. Cei doi pacienţi care au probleme neurologice sunt stabilizaţi şi n afara pericolului, nemaifiind necesar deocamdată transportul lor la Bucureşti, se precizeaza in comunicatul Ministerului Sanatatii. In schimb, seful de post din comuna Mihăileşti, Gabriel Hurlup (34 de ani), are sanse minime de supravietuire, ieri, fiind in continuare conectat la aparatele de respiraţie artificială, in Spitalului Clinic de Urgenta Floresca . El este ventilat mecanic, dar stabilizat hemodinamic şi conştient. Echipa de medici, care acordă ngrijiri pompierului militar Ilie Marian, a hotărt că nu este deocamdată necesară amputarea piciorului afectat de explozie. Pacientul este constient, dar este n continuare n stare gravă şi va fi ţinut sub observaţie. In cursul noptii de 24 spre 25 mai au fost efectuate analize la fiecare două ore pentru a vedea dacă este sau nu necesară amputarea piciorului. In ceea ce priveste  reactia autoritatilor in fata acestei nenorociri, deja se ia in calcul ideea de interzicere a transportului de materiale periculoase pe timp de noapte. De asemenea s-au dispus investigatii pentru depistarea vinovatilor. Procurorii şi-au ndreptat atenţia asupra răspunderii pe care o poartă firma care a asigurat transportul azotatului de amoniu, dar şi a firmei care a ncărcat substanţele n camion.
 
O saptamana de cultura romanesca la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :764
Tuesday, 25 May 2004
Capitala portugheza gazduieste in perioada 24-28 mai Saptamana Culturii Romane, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona. Evenimentul organizat alaturi de Facultatea de Litere a Universitatii din Lisabona va cuprinde o serie de conferinte, mese-rotunde, dezbateri legate de literatura, limba si cultura romana, de interferente lingvistice luso-romane. In programul saptamanii culturale se mai afla expozitii de artizanat, de carte si de fotografie antropologica pe tema evolutiei satului romanesc in secolul al XX-lea. Deschiderea saptamanii culturale a fost marcata de prezenta Ambasadorului Romaniei la Lisabona, Teodor Baconsky si a Presedintei Consiliului Director al FLUL, Prof. Dr. Isabel Castro Henriques, in calitate de organizatori si gazde ale manifestarii. A mai fost prezenta la eveniment si o delegatie din tara condusa de Eugen Uricaru, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe. Manifestarea va mai aduce in prim planul publicului proiectii de diapozitive, filme documentare si auditii muzicale. In acelasi comunicat al Ambasadei Romaniei la Lisabona se arata ca acest eveniment marcheaza debutul  demersurilor Ambasadei in vederea reluarii cursurilor de limba si civilizatie romaneasca in cadrul Facultatii de Litere din Lisabona
 
Electro-folk balcanic la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :808
Tuesday, 25 May 2004
Marti, 25 mai va avea loc in Franta concertul Lolei Lafon si al trupei sale Leva, un veritabil concert de electro-folk balcanic. Impreuna cu grupul sau Leva, Lola Lafon promite o seara ce va aminti de atmosfera primului sau roman Une fievre impossible a negocier. Acesta este povestea unei fete care traverseaza haosul: din Romania pana in gruparile de extrema stanga franceze, trecand prin nopti nedormite din cauza aminitirii unui viol. Cartea este foarte probabil pe punctul de a deveni manifestul unei generatii protestatare (A Nous Paris). Instrumente de percutie din toate orizonturile, o baza hipnotica, un acordeon din Balcani, o chitara care trece de la electric la acustic, acesta este tabloul pe care il propune Lola Lafon in concertul din acesta seara. In program se afla cantece in romana, in franceza, muzica macedoneana si bulgara care combina notele cu cuvintele intr-o furie cu care nu se poate negocia.
 
Premiu multicultural pentru Maia MorgensternPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :792
Tuesday, 25 May 2004
Maia Morgenstern, cea mai titrata actrita romanca a momentului,  a fost desemnata aseara cea mai buna actrita intr-un rol principal.Distinctia i-a fost oferita pentru rolul Mariei din pelicula Patimile lui Christos, de catre cei care au votat pentru Premiile Etnice Multiculturale Media. Premiile EMMA, ajunse la cea de-a saptea editie, sunt cele mai importante premii pentru realizari multiculturale in domeniul media, dupa cum scrie cotidianul britanic The Guardian. In cadrul aceleiasi ceremonii filmul lui Mel Gibson a castigat si premiul pentru cel mai bun film. Alaturi de actrita romanca au mai fost premiati David Beckham ca personalitatea sportiva a anului alaturi de Thierry Henry, fostul director general de la BBC, Greg Dyke personalitatea media a anului, actorul Tom Cruise, pentru cel mai bun actor in rolul sau din Ultimul Samurai. Bruce Lee, starul filmelor cu arte martiale, a fost rasplatit post-mortem cu premiul Legend Award, iar fostul secretar general al TGWU, Sir Bill Morris a castigat un premiu pentru realizarile de o viata.Reportajul difuzat de BBC despre rasismul in politie, The Secret Policeman a castigat titlul de cel mai bun documentar TV. Premiile au fost infiintate ca o intiativa politica independenta. Chiar si acum dupa atatia ani de succes mentinerea independentei ramane inca o prioritate pentru EMMA. Astazi premiile sunt apreciate ca o dovada a varietatii etnice a societatii britanice, si isi asuma rolul de a populariza contributia individuala si a organizatiilor de pretutindeni la cea mai puternica industrie din emisfera vestica: Media apreciaza initiatorii EMMA.
 
Prezenta romanesca la Eurovisonul tinerilorPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :933
Tuesday, 25 May 2004
Joi, 27 mai, se va desfasura la Lucerna, in Elvetia finala celei de-a 12-a editii a Concursului Eurovision Tineri Muzicieni 2004. Reprezentantul Romaniei este un tanar violoncelist, Octavian Alin Lup, de doar 17 ani. Selectia nationala organizata pentru finala acestui concurs a avut loc in luna martie si a fost transmisa de catre TVR Cultural. Octavian Alin Lup s-a nascut la 25 martie 1987 in orasul Cluj-Napoca. Tanarul muzician roman studiaza violoncelul de la varsta de 7 ani. Octavian face parte dintr-o familie de melomani, iar in viitor ar putea alcatui o formatie camerala impreuna cu rudele sale, care canta la pian, vioara, fagot, trompeta. Alaturi de doua colege de liceu, Octavian Alin Lup a format un trio cu care a participat la mai multe concerte si concursuri si a castigat numeroase premii, dintre care cel mai recent este castigarea Selectiei Nationale pentru Eurovision Young Musician 2004. In programul pe care violoncelistul roman il va prezenta la Eurovision se afla piese de Ceaikovski, Gaspar Cassado, Alberto Iglesias si Anatol Vieru. Acompaniamentul la pian va fi asigurat de profesorul Valentin Ivanof. Concursul Eurovision Young Musicians a inceput la 20 mai si va avea ceremonia de inchidere la 27 mai, eveniment ce va fi transmis in direct si in exclusivitate pentru Romania de catre TVR Cultural.
 
Marturii despre luptele sangeroase din BalcaniPDF Print E-mail
Franta/Romanian Global News
Accesari :793
Tuesday, 25 May 2004
Institutul Cultural Roman din Franta organizeaza miercuri, 26 mai o masa rotunda asupra lucrarii Balcanii in flacari, in zorii sec XX, in prezenta autorilor antologiei. Cartea este o culegere de romane, nuvele si reportaje, texte reunite si prezentate de catre Timour Muhidine si Alain Quella Villeger in editura Omnibus, 2004. Volumul isi propune sa fie o suma a lucrarilor despre razboaiele purtate in Balcani la inceputul secolului al XX-lea. Razboiul nu are nimic dintr-un joc: pentru soldatii aflati in infernul razboaielor balcanice de la inceputul secolului al XX-lea, ucenicia este dura. Inca de la inceput, scriitorii, reporterii sunt alaturi de ei: pe cele mai imposibile fronturi, in inima muntilor ca si pe tarmul Marilor Egee si Adriatica, in orase ca Salonic, Monastir sau Bucuresti, in desertul Tartare din campia Thrace, se joaca intrarea in lumea moderna, se arata intr-o comunicare a Institutului Cultural Roman din Franta.
 
Agonia invatamantului romanesc din BucovinaPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :814
Tuesday, 25 May 2004

Situatia invatamantului romanesc din Bucovina este din ce in ce mai afectata de deciziile Kievului.

Reprezentantii minoritatii romanilor se afla la sfarsitul puterilor in lupta pentru salvarea invatamantului in limba romana. Autoritatile ucrainene au introdus examenele de absolvire in limba ucraineana si au scos limba romana obligatorie. Mai mult decat atat, aproape 60% din manualele scolare de baza nu sunt traduse in limba romana, astfel ca elevii sunt obligati sa traduca temele din ucraineana si apoi sa si le insuseasca. Care este insa sprijinul Bucurestiului? S-ar putea gasi fonduri pentru traducerea unor manuale scolare pentru clasele I IV din ucraineana in romana? In aceasta situatie, multi parinti si elevi nu pot rezista la aceste presiuni si cedeaza, mutandu-si copiii la scoli cu predare in limba ucraineana, incepand cu clasele primare. Corespondenta transmisa de reprezentantul RGN Press in Ucraina.
 
Erich Pfaff biserici ale secolului XXPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :819
Tuesday, 25 May 2004
Miercuri, 26 mai, prof. Erich Pfaff va realiza o prelegere insotita de prezentare de diapozitive cu titlul "Cele mai frumoase biserici ale Europei din secolul 20 - Unde ti se opreste respiratia: De la Orsova la Viena, de la Muenchen in Finlanda". Cuvantul de deschidere si prezentarea va fi realizata de Ernst Meinhardt, presedintele Uniunii svabilor banateni din landurile Berlin si Brandenburg.  Evenimentul este realizat de Uniunea svabilor banateni din landurile Berlin si Brandenburg in colaborare cu Societatea romano-germana din Berlin.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions