Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Guvernul pregateste o lege pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :808
Sunday, 23 May 2004

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Ghiorghi Prisacaru a anuntat la finele saptamanii ca executivul intentioneaza sa elaboreze in scurt timp un proiect de lege pentru sprijinirea romanilor din afara granitelor.

Spre deosebire de cel elaborat recent de tara vecina Ungaria, care a nascut vii controverse in zona, proiectul romanesc va fi realizat in conformitate cu normele europene in domeniu. Prisacaru sustine ca legea va cuprinde o serie de elemente sugerate de comunitatile romanesti din afara granitelor tarii si va avea ca beneficiari aproximativ 12 milioane de romani care traiesc pe glob. Autoritatile de la Bucuresti vor cere consultanta si din partea Comisiei de la Venetia, forul care a dat in trecut castig de cauza Romaniei in diferendul diplomatic cu Ungaria pe tema legii privind statutul maghiarilor din afara granitelor. De asemenea vor mai fi consultate Consiliul Europei, OSCE si UE precum si statele in care se afla comunitati mai mari de romani. Totodata Ghiorghi Prisacaru a mai precizat ca se intentioneaza ca acest act normativ sa fie adoptat pana la finele legislaturii. Reamintim ca o initiativa de acest gen au avut si parlamentarii Partidului National Liberal insa ea a fost respinsa de Camera Deputatilor.

 
Un nou sistem de monitorizare a candidatelor la integrarea in UEPDF Print E-mail
Bruxelles / Romanian Global News
Accesari :759
Sunday, 23 May 2004

Comisia Europeana intentioneaza sa creeze un sistem nou de monitorizarea tarilor candidate la integrarea in Uniunea Europeana, informeaza EU Observer in editia sa electonica.

Publicatia sustine ca aceast nou sistem va viza integrarea Romaniei si Bulgariei dar va fi aplicat mai tarziu si in cazul altor doua tari, respectiv Turcia si Croatia. "Premierul Adrian Nastase a carui tara,impreuna cu Bulgaria spera sa se integreze in Uniunea Europeana in 2007 a fost informat despre acest nou sistem in cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles" relateaza publicatia citata. Asa cum au relatat si autoritarile de la Bucuresti Comisia Europeana a monitorizat permanent si panjain prezent tarile candidate insa oficialii de la Bruxelles au simiti nevoia sa creeze un sistem nou adaptat la specificul urmatorului val de extindere. Turcia si Croatia spera sa inceapa negocierile pentru aderare anul viitor in timp ce Romania si Bulgaria sunt aproape de inchidere a negocierilor.

 
Operatiunea granite deschise intre Romania, Ungaria si SerbiaPDF Print E-mail
Kbekhza, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :821
Sunday, 23 May 2004

Astazi a avut loc, in localitatea Kbekhza din judetul Csongrd o intalnire intre reprezentanti din Romania, Serbia si Ungaria. Cu aceasta ocazie vor avea loc lucrarile Adunarii Generale a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa.

Tot astazi, la borna Triplex Confinium se  desfasoara manifestarile traditionale, prilejuite de deschiderea granitelor intre Romania, Serbia si Ungaria. Acestea constau, in general, in actiuni culturale si concerte in aer liber. Cetatenii vor putea trece astazi si maine in Ungaria, Romania sau Serbia, prin punctul Triplex Confinium. Accesul liber va dura timp de doua zile: in 22 mai, intre orele 1017, respectiv in 23 mai, intre orele 1117, cu documentele legale de calatorie.

 
Concerte corale romanesti in doua biserici ortodoxe din UngariaPDF Print E-mail
Otlaca-Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :780
Sunday, 23 May 2004

Corul de camera Psalmodia Transylvanica" al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj a fost, zilele acestea, oaspetele comunitatii ortodoxe romane din Ungaria.

Corul clujean, condus de pr. prof. Vasile Stanciu, in ziua Inaltarii Domnului, la 20 mai, a cantat la liturghia arhiereasca de la biserica din Otlaca-Pusta (unde s-a sarbatorit hramul), iar in ziua Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena a fost oaspetele bisericii din Micherechi. Corul Psalmodia Transylvanica" a sosit in Ungaria la invitatia Prea Sfintitului Parinte Sofronie, Episcop al Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria.

 
Concurs de povesti romanesti in UngariaPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :828
Sunday, 23 May 2004

Nu doar maghiarii din Romania se ingrijesc de pastrarea culturii lor de origine. Iata ca si Romanii din Ungaria se straduiesc, e drept ca mult mai putin sprijiniti de autoritatile de la Budapesta, sa organizeze manifestari culturale pentruprezervarea limbii si obiceiurilor, a basmelor si legendelor stramosesti.

Astfel la Casa de Povesti din Bichisciaba se organizeaza astazi o noua editie a concursului de povesti, conceput pentru elevii scolilor romanesti din Ungaria. La intrecerea devenita deja traditionala copiii spun atat povesti ale povestitorilor romani din Ungaria, cat si povesti din folclorul din Romania. Elevii s-au inscris la concurs si cu desene care ilustreaz povestea cu care se pregatesc pentru intrecere, cele mai reusite lucrari fiind aranjate intr-o expozitie.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions