Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
OMV a castigat batalia pentru PetromPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :948
Friday, 21 May 2004
Privatizarea Petrom se apropie de final. Astfel, in urma analizei ofertelor finale realizate de comisia de privatizare si pe baza propunerilor consultantului de privatizare, reprezentat de Consortiul Credit Suisse First Boston, ING Bank si Linklaters societate de consultanta juridica, MEC/OPSPI a hotarat sa inceapa negocieri directe cu ofertantul OMV, cu obiectivul de a ajunge la un acord asupra textului final al contractului de privatizare, in vederea semnarii acestuia in viitorul apropiat. Ministerul Economiei si Comertului considera ca nivelul sustinut al interesului exprimat fata de privatizarea Petrom de catre investitori strategici importanti, precum cei care au depus ofertele finale, reprezinta o recunoastere a potentialului de dezvoltare a Petrom, dar si a progreselor inregistrate de economia romaneasca in ultimii ani se arata intr-un comunicat remis astazi presei de Ministerul Economiei si Comertului. In conformitate cu strategia de privatizare aprobata de Guvern, privatizarea Petrom are in vedere vanzarea de catre Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a unui pachet de 33.34% din actiunile existente ale Petrom catre un investitor strategic, concomitent cu subscrierea de catre investitorul strategic a noi actiuni in cadrul unei majorari de capital, astfel incat investitorul strategic sa dobandeasca in total o participatie de 51% la capitalul social al Petrom. Reamintim ca la data de 15 Aprilie 2004 au fost primite trei oferte finale, din partea urmatorilor investitori strategici precalificati: Occidental Oil and Gas Holding Corporation (SUA), Mol (Ungaria), si OMV Aktiengesellschaft (Austria).
 
Autoritatile romane au inceput elaborarea Tratatului de aderare la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :815
Friday, 21 May 2004
Echipa care pregateste elaborarea proiectului Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana s-a reunit astazi pentru prima data pentru a stabili modul de lucru pentru realizarea acestui document. Reuniunea a avut loc la Ministerul Integrarii Europene, si a fost prezidata   Vasile Puscas, ministru delegat, negociator sef cu UE. Coordonarea grupului de elaborare a proiectului de Tratat va fi asigurata de catre Delegatia Nationala de Negociere a Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in colaborare cu MIE, MAE, MFP, MJ. De asemenea, secretarul responsabil cu integrarea europeana din fiecare minister va fi responsabil pentru verificarea conformitatii prevederilor Tratatului cu rezultatele negocierilor la diferite capitole. Faptul ca a inceput pregatirea echipelor de lucru la Tratat ne arata ca suntem intr-o faza avansata a negocierilor de aderare , deoarece ne vom tine de obiectivul finalizarii acestora in cursul anului 2004. In perioada urmatoare, vom incepe lucrul efectiv la elaborarea proiectului Tratatului de aderare, care speram ca va fi definitivat in prima parte a anului 2005. Va fi o munca enorma, un volum imens de documente, practic rezultatele negocierilor la toate cele 31 de capitole. Vom incepe cu principii si chestiuni generale, precum si rezultatele la capitolele finalizate, urmand sa avansam pe masura negocierii ultimelor capitole. Va rog sa va pregatiti inclusiv infrastructura informatica pentru acest schimb permanent si intens de informatii, le-a spus Vasile Puscas celor prezenti la discutii. Tratatul de aderare reprezinta rezultatul integral al procesului negocierilor celor 31 de capitole, nefiind acceptate modificari sau elemente suplimentare care nu au fost deja convenite in cadrul Conferintelor de Aderare. Pentru Romania si Bulgaria, va avea forma si structura Tratatului de aderare al primelor 10 state candidate care au aderat la UE, la 1 mai 2004.  Tratatul de aderare pentru Romania si Bulgaria ar urma sa includa cinci parti, dupa cum urmeaza:  Partea I principiile;  Partea II elemente privind ajustarea Tratatelor (in principal prevederile institutionale);  Partea III Prevederile permanente (in principal adaptarea acquis-ului);  Partea IV Prevederile temporare (perioadele de tranzitie) si  Partea V Prevederi legate de implementarea Actului. Tratatul de aderare va face parte din acquis-ul comunitar. Dupa semnare, Tratatul trebuie ratificat cu toate cele 25 de state membre si Parlamentul European.
 
Doi copii romani la concursul de sah de la WinnipegPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada / Romanian Global News
Accesari :869
Friday, 21 May 2004
In perioada 23-24 mai va avea loc la Winnipeg a 16-a editie a concursului de sah Canadian Chess Challenge.Acest turneu nu este doar un turneu in care majoritatea dintre cei mai buni copii din Canada incearca sa devina campioni nationali pentru clasa in care sunt, este un concurs pe echipe bazat pe ideea de a avea fiecare provincie din Canada concurand pentru un loc cat mai bun in clasamentul general. Canadian Chess Challenge, organizat si sponsorizat de Chess'n Math Association, este singurul concurs anual din Canada in care fiecare provincie este reprezentata de un numar egal de jucatori. Fiecare provincie , 10 in total, si-a alcatuit in urma desfasurarii campionatelor provinciale, o echipa din 12 copii, cate unul pentru fiecare clasa de la 1-a la a 12-a, cu care spera sa castige laurii nationali. Vor fi un total de 9 meciuri in sistemul fiecare-cu-fiecare pe durata a o zi si jumatate. Se vor juca 6 partide duminica 23 mai si 3 partide luni 24. De-a lungul celor 16 editii turneul a fost castigat doar de provinciile Quebec si Ontario. Anul trecut British Columbia a terminat pe locul 5. In echipa provinciei British Columbia vor fi 2 reprezentanti ai Clubului Cavalerii, Vlad Gaciu - reprezentatul nostru in clasa a-7-a- si Alexandra Botez - reprezinta clasei a-3-a.
 
Romanii(aromanii) din Albania recunoscuti de academicieni si ignorati de autoritatile albanezePDF Print E-mail
Tirana, Albania /Romanian Global News
Accesari :840
Friday, 21 May 2004
Prezentat de catre Ambasada Germaniei la Tirana, Atlasul geografic si demografic albanez este  contestat vehement de autoritatile albaneze pentru faptul ca recunoaste existenta unei puternice minoritati nationale aromanesti. Desi la elaborarea sa au contribuit Universitatea din Postdam, Scoala de Inalte Studii Tehnice din Karlsruhe, Universitatea din Tirana, Centrul de Studii Geografice al Academiei de Stiinte, Universitatea din Pristina autoritatile albaneze contesta existenta minoritatii nationale aromanesti sustinand faptul ca aromanii ar constitui o minoritate culturala. Atlasul pune in evidenta existenta a aproximativ 130 000 de aromani ceea ce face ca minoritatea aromana sa fie cea mai numeroasa din Albania. Contactati de catre corespondentul Romanian Global News din Albania, membri marcanti ai asociatiilor aromanesti din Albania sustin ca si cifra de 130 000 este mica, numarul real fiind de peste 300 000 de aromani. Daca inainte de 1944 erau 17 scoli cu predare in limba romana si dialectul aroman, in prezent a ramas o singura scoala care functioneaza ca initiativa privata la Divjiaca. Pe fondul unei puternice influente grecesti care practic le cumpara identitatea, numerosi aromani contra permisului de munca sau a 200 de euro pe luna se declara greci. Dealtfel in sudul Albaniei unde traieste o puternica comunitate romaneasca(aromaneasca), Grecia a reusit afisarea marcajelor rutiere si in limba greaca. Aceasta ofensiva se realizeaza datorita lipsei unui interes serios din partea Romanie pentru pastrarea identitatii ramurii sudice a poporului roman. La Tirana, cu toate ca a fost solicitat, intarzie sa apara un centru cultural romanesc care ar reuni si ar face sa se simta mandri pe aromanii din Albania, multi dintre ei absolventi ai institutiilor de invatamant din Romania.
 
Compania Sicomed din Romnia va lansa n Basarabia două noi produsePDF Print E-mail
Chisinau, Republica Moldova/ Romanian Global News
Accesari :1195
Friday, 21 May 2004
Cel mai mare producător de medicamente din Romnia, Compania Sicomed, va lansa n Republica Moldova două produse noi - Mivastin, un produs extrem de eficient n scăderea nivelului colesterolului şi Nizotin, recomandat

n tratamentul afecţiunilor gastrice, care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, informează corespondentul RGN Press din Chisinau. Preşedintele adjunct al Companiei Sicomed, Edward Kania, a declarat joi presei că Nizotin şi Mivastin, lansate n Romnia n anul 2003, sunt două produse de generaţie nouă, dezvoltate de Sicomed n conformitate cu noile tendinţe din terapia modernă. Faptul că la mai puţin de un an am nregistrat aceste produse şi n Republica Moldova reprezintă o dovadă a angajamentului pe care compania noastră şi l-a asumat pe această piaţă, de a furniza medicamente la standarde internaţionale de calitate şi la preţuri accesibile tuturor pacienţilor, a precizat Kania. Potrivit lui, Sicomed a nregistrat o cifră de afaceri de 46 milioane USD n anul 2003, n creştere cu 24 la sută faţă de anul 2002. Compania este lider al industriei farmaceutice din Romnia, cu o cotă de piaţă n volum de aproximativ 25 la sută, iar pentru anul curent ne propunem o creştere de 17 la sută a cifrei de afaceri, ajungnd pnă la 54 milioane USD, a conchis Kania. La rndul său, directorul de export al Sincomed, Lucia Răilean, a spus că n Republica Moldova, firma pe care o reprezintă a exportat marfă n valoare de 390 mii USD n anul 2003, avnd nregistrate peste 60 de produse medicamentoase. Pentru anul curent, ne propunem o creştere a vnzărilor, cu 75 la sută, ajungnd la aproximativ 700 mii USD. Compania exportă medicamente n Rusia, Ungaria, Austria, Belarus, Azerbaidjan. Valoarea exporturilor n anul 2003 a fost de peste 1,3 milioane USD, iar pentru anul curent Sincomed şi propune dublarea exporturilor, ajungnd la o valoare totală de 2,8 milioane USD, a precizat Răilean.

Lansarea celor două produse generice, Mivastin şi Nizotin, va fi realizată n cadrul a două simpozioane speciale, care vor fi desfăşurate la 21 şi 25 mai curent la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţeanu din Chişină.
 
Sociologii susţin ca posturile de radio si tv rusesti au cea mai mare influenta in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Republica Moldova / Romanian Global News
Accesari :840
Friday, 21 May 2004
Cea mai mare parte a populaţiei nu beneficiază de un trai decent, se arată ntr-un sondaj de opinie realizat de către experţii Centrului de Analiză şi Investigaţii Sociologice Politologice şi Psihologice CIVIS privind Barometrul de opinie publică si prezentat la Chisinau.Aproximativ 43 la sută din cei 1.116 respondenţi intervievaţi susţin că veniturile disponibile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Potrivit sociologilor, majoritatea persoanelor au spus că venitul familiei pentru luna martie a fost de pnă la 700 lei. Fiind rugaţi să se situeze pe scara de la 1, care semnifică sărac la 10 bogat, 91 la sută din cei chestionaţi s-au plasat n intervalul de la 1 la 5. Fiecare al treilea intervievat nu este satisfăcut de calitatea serviciilor medicale, menţionnd că acestea s-au nrăutăţit, iar jumătate din cei chestionaţi susţin că serviciile medicale au rămas la acelaşi nivel, ca şi pnă la introducerea poliţelor de asigurare obligatorie. Sondajul arată că televiziunea şi radioul sunt mijloacele de informare care influenţează populaţia cel mai mult.Pe fondul lipsei aproape totale a unor posturi de radio romanesti cu acoperire pe tot teritoriul Basarabiei, de cea mai mare ncredere se bucură posturile TV ruseşti (59 la sută oarecare ncredere sau deplină) şi Televiziunea Naţională (52 la sută), acestea fiind urmate de Radioul Naţional (45 la sută) şi posturile de radio din Rusia (39 la sută). Se manifestă o diminuare semnificativă a populaţiei care crede că n Republica Moldova mass-media este liberă să prezinte ştiri şi comentarii fără cenzură din partea Guvernului sau că alegerile se desfăşoară cinstit, se arată n sondaj. Interviurile au fost efectuate n perioada 25 aprilie 7 mai 2004, pe un eşantion de 1.116 persoane din 85 localităţi din dreapta Nistrului.
 
Bucatarie romaneasca in FinalndaPDF Print E-mail
Finlanda/Romanian Global News
Accesari :840
Friday, 21 May 2004
La final de saptamana un roman stabilit in Finalnda organizeaza pentru conationalii sai care s-au stabilit in aceasta tara ziua preparatelor culinare ca la mama acasa.

Cristian Micetic i-a invitat pe romani sa serveasca  masa la restaurantul PUKINSARVI (50 km de la Tampere, pe soseaua spre Turku, prin Nokia) dupa cum explica el insusi. Meniuri la alegere: sarmalute in foi de vita, saramura de pastrav cu mamaliguta, fasole batuta si alte delicatesuri stiute din bucataria pitoreasca Vinuri romanesti. Ambianta muzicala - romaneasca suta la suta. Nu depinde decat de fiecare din noi sa petrecem, la preturi accesibile, o sambata ca la mama acasa! se arata in invitatia facuta de Micetic.  

 
Romani la Festivalul Multicultural din New WestminsterPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :781
Friday, 21 May 2004
Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va participa Sambata, 22 Mai 2004, la cea de a doua editie a Festivalului Multicultural din New Westminster.

Festivalul se va desfasura pe cheiul raului Fraser (langa Westminster Quay Market), si va oferi vizitatorilor mancaruri traditionale, artizanat, arta si cultura.  Anul trecut participarea BCRCC a facut o impresie deosebita atat romanilor cat si celorlalti participanti prin prezenta activa a standului si programul artistic de succes incheiat cu o hora imensa, dansata de cateva zeci de oameni pe muzica populara romaneasca. In acest an pe scena acestui acestui festival vor participa ca membri sau invitati ai BCRCC: cantareata de muzica populara Felicia Costea (BCRCC), Radu Gavrilovits (BCRCC) master of ceremony, Taraful Rapsodia (Biserica Sf. Nicolae) si Grupul de Dansuri Populare Miorita (Biserica Sf. Nicolae). Standul BCRCC de pe chei va expune arta si obiecte traditionale romanesti si va oferi spre vanzare mancare (mici sau carnati proaspeti cu paine si mustar, branzoaice, racoritoare) si obiecte de artizanat In aceiasi zi cu Festivalul Multicultural, are loc si Sfintirea Bisericii Ortodoxe Romane 'Sfanta Treime' din New Westminster, in prezenta ierarhilor de la Vatra, MI: IPS Arhiepiscop Nathaniel si PS Episcop Irineu Duvlea. Va invitam pe toti, ca dupa participarea la acest eveniment de importanta majora pentru comunitatea romaneasca ortodoxa din Vancouver, sa veniti pe chei si sa simtiti romaneste alaturi de BCRCC.

 
O imigranta romanca si-a luat diploma in computere in SUA la 63 de aniPDF Print E-mail
McHenry, SUA / Romanian Global News
Accesari :916
Friday, 21 May 2004
Iuliana Neagu, resident in Statele Unite a reusit recent performanta simbol de a-si lua de a absolvi la 63 de ani Elgin College Community primind o diploma in calculatoare. Diploma marcheaza realizarea unui vis al Iulianei Neagu pentru a intelege computerele dar \n acelasi timp reprezinta si un simbol al tenacitatii sale de a stapani limba engelza respetctiv de a se adapta la noile provocari ale tehnicii de calcul relateaza site-ul american Pioneer Press. Neagu a venit din Romania si s-a stabilit in SUA in McHenry cu sotul sau si cei doi copii. George Neagu, sotul sau, lucreaza la General Electric iar fiica sa Anca locuieste in Texas si este inginer. Fiul Iulianei, Sebastan locuieste in Fox River Grove, si este analist programator pentru United Airlines. S-ar putea  spune ca este vorba despre o familie de romani care in zece ani au reusit sa se integreze perfect in societatea americana.  Site-ul american relateaza despre Iuliana ca despre un exemlu extraordinar de vointa tinanad cont de faptul ca la 63 de ani a avut puterea sa mai invete tehnica de calcul. Dupa ce s-a mutat in SUA, Iuliana a lucrat mai multi ani la Motorola incercand sa in vete din ce in ce mai bine limba romana. Dupa ce copii sai s-au stabilit fiecare la casa lui Iuliana Neagu a decis sa-si urmeze propriile vise. Nu stiam aproape nimic despre calculatoare dar aveam o misiune sa invat despre ele.E greu sa le intelegi mai ales atunci cand nu mai esti tanar marturiseste Iuliana citata de ziarista americana Kate Braser. Iuliana povesteste ca familia a sustinut-o atunci cand s-a inscris la colegiu insa  toata lumea  afost amuzata de proiectele sale. Mama mea are 83 de ani a fost profesoara si acum este pensionara. Cand I-am spus la telefon ca ma voi duce la colegiu I-a mi-a spus sa am grija cum ma port la scoala ca  sa nu fie nevoita sa vina sa vorbeasca cu profesorii mai spune cu umor Iuliana Neagu. E a povesteste ca tremura toata in prima zi de scoala pentru ca nu stia daca ceilalati elevi vor rade de ea pentru ca este in varsta. De altfel temerile Iulianei s-au si confirmat. Cand a intrat in clasa toti cei prezenti in banci au amutit. Am spus, nu, nu va speriati nu sunt profesoara voastra, desi pana si profesoara a crezut, venind in urma sa, ca Iuliana s-a pierdut prin scoala. Pot sa va ajut cu ceva I-a spus profesoara Iulianei, iar aceasta dand dovada de prezenta de spirit I-a raspuns: Da ma puteti ajuta. De fapt sunte-ti nevoita sa ma ajutati pentru ca sunte-ti profesoara mea. Toata lumea a ras iar momentul a fost depasit in momentul in care Iuliana s-a prezentat colegilor sai. Le-am spus elevilor sa segandeasca la mine ca la bunica lor si ei au ras si m-au adoptat. Pe parcursul colegiului Neagu a reusit sa fie un exemplu pentru cei din calsa luand numai note maxime si absolvind printre primii.
 
Romanian - American Yellow Pages 2004 s-a lansat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :755
Friday, 21 May 2004
Center Focus Publishing din Chicago, SUA, a lansat oficial, intr-o ceremonie gazduita de saptamanalul Top Business din Bucuresti, a patra editie a publicatiei de afaceri Romanian - American Yellow Pages. Steven Bonica, editorul acestei publicatii americane, dar de interes si pentru romani, ne-a declarat: "Editia din acest an aduce ceva nou in paginile noastre. Am incercat sa aducem mai aproape Romania  prin capitolul de istorie si imagini sugestive din tara, dar si prin introducerea unui capitol destinat oamenilor de afaceri romani, in care acestia isi pot promova afacerea. Chiar daca suntem departe de tara, sa stiti ca singele apa nu se face si sunt multi romanii care isi doresc sa se intoarca, printre care as putea sa ma includ si eu". Romanian - American Yellow Pages ofera informatii despre SUA si Romania, reprezentand o exceptionala banca de date privind institutiile politice, culturale si economice din cele doua tari si continand date de identificare si oferte comerciale provenind de la mii de companii americane si romanesti interesante pentru piata americana cat si pentru cea romaneasca.
 
Florin Hnat face furori in baschetul din Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/ Romanian Global News
Accesari :940
Friday, 21 May 2004
Fostul star al echipei de baschet Universitatitea Cluj, Florin Hnat,  ajuta echipa romanilor din Noua Zeelanda sa se impuna in capionat. La inceputul acestei saptamani a avut loc in sala de baschet a complexului QE II un meci de baschet intre echipa romanilor din Noua Zeelanda Aquila si echipei Royals. Echipa romanilor a reusit sa ofere un spectacol desavarsit in prima parte a meciului. Principalul vinovat pentru acest spectacol este noul conducator de joc al echipei, Florin Hnat, fost component al echipei de aur pe care Universitatea Cluj a avut-o la inceputul anilor 90. Driblinguri naucitoare, pase de efect, aruncari de trei puncte, tot acest arsenal a fost folosit in primele 20 de minute ale intalnirii. In acest spectacol au intrat toti componentii echipei, plusul venind ca de obicei din partea celeilalte stele a echipei Mary Stanescu. Chiar daca la final jocul a fost pierdut cu 55-54, acest lucru nu umbreste debutul fulminant al lui Florin Hnat care a avut un joc de exceptie si a oferit un adevarat spectacol in prima sa aparitie alaturi de echipa romanilor din Christchurch.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions