Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Romania a primit o copie a sabiei lui Stefan Cel MarePDF Print E-mail
Bucuresti / Romanian Global News
Accesari :714
Thursday, 20 May 2004
Joi, 20 mai, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a nmnat omologului sau roman o copie a sabiei lui Stefan Cel Mare, dup modelul celei originale, aflate la Istanbul.Desi nu este vorba decat de o copie, gestul se vrea a fi unul de prietenie. Dupa ce a primit sabia Adrian Nastase a sarutat-o, declarand ca "acest dar este simbolul cel mai puternic al relatiei dintre trile noastre". In ceea ce priveste sabia originala a marelui voievod roman, aceasta se afla la Muzeul Sultanilor Topkapi din Istanbul. Istoricii romani ii contrazic pe cei turci, care sustin ca Stefan cel Mare si-a pierdut sabia n btlia de la Rzboieni, aratand ca arma i-a fost furata domnitorului. La 2 iulie 2004 se mplinesc500 de ani de la moartea domnitorului moldovean.
 
Romanii nu si-au uitat eroiiPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :921
Thursday, 20 May 2004
Mai mult de doua mii de persoane au participat, joi 20 mai, la sarbatorirea Zilei Eroilor la monumentul de la Secu-Toplita, ridicat in memoria celor 771 de ostasi romani morti in primul razboi mondial.Numerosi reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, cadre militari sau veterani de razboi au depus sute de coroane de flori la mausoleul de la Secu, aflat in apropierea municipiului Toplita. Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan, a oficiat impreuna cu un sobor de preoti o slujba in memoria eroilor. Pe frontispiciul mausoleul de la Secu-Toplita, ridicat in 1925 de primul partiarh al Romaniei, Elie Miron Cristea, acesta scris: "Ostasi ai vechiului regat! Binecuvantata fie ziua in care ati trecut Ardealul fratilor vostri, dezrobindu-i prin jertfa voastra de mucenici... Ardealul vi se inchina!". Ziua Eroilor va fi comemorata si in Ungaria, unde se afla mai multe cimitire in care se odihnesc soldati romani cazuti in lupte in timpul celor doua razboaie mondiale. La Budapesta, a fost oficiata o slujba religioasa de catre parintele Marius Maghiaru, paroh al capelei ortodoxe din Budapesta, [i, de asemenea, au fost depuse coroane si jerbe de flori din partea ambasadei si a Ministerului Apararii Patriei, la parcela 144 a eroilor romani din cimitirul Rakoskeresztur, unde isi dorm somnul de veci 101 eroi cunoscuti si necunoscuti, care au cazut in luptele pentru eliberarea capitalei ungare in cel de-al doilea razboi mondial.Din nefericire, desi sunt nenumarate marturii ale actelor vitejesti ale ostasilor romani, monumentele comemorative acoperind practic jumatatea de est a Ungariei, acestea sunt abandonate de autoritatile maghiare. Este cazul celor din Hajdubszrmny, Niregyhza, Debrecen, Szeged, Szegld, Budapesta si multe, multe altele.
 
Ucraina incearca sa eschiveze criticile Romaniei si SUAPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :711
Thursday, 20 May 2004
Guvernul ucrainean contrazice informatiile potrivit carora intentioneaza sa contruiasca in Delta Dunarii un canal navigabil. Potrivit unui material difuzat de BBC, premierul ucrainean, Viktor Ianukovici a aratat ca nu sunt fondate criticile formulate de catre Romania si SUA la adresa Ucrainei, deoarece in Delta nu s-a construit nimic nou. "Nu se va construi nimic nou in Delta Dunarii. Repet si o voi repeta de cate ori vreti. Nimic nou, nimic nou, nimic nou. Exista deja un canal acolo de multa vreme si nu facem decat sa modernizam intreaga infrastructura, dar nu se va construi nimic nou", a declarat extrem de nervos Ianukovici la o intalnire cu un mic grup de corespondenti la Bruxelles. De asemenea, premierul Ucrainei sustine ca nu apare nimic nou nici in ceea ce priveste ”subiectul Transnistria”. "Acum o jumatate de an eram pe punctul de a incheia un acord privind solutionarea pasnica a conflictului din Transnistria. In mod surprinzator Moldova si-a modificat pozitia si nu intelegem nici acum ce s-a intamplat. Fiecare s-a intors la vechea pozitie, dar continuam sa facem eforturi", a aratat liderul ucrainean. Pe de alta parte el a anuntat ca Republica Moldova si Ucraina spera sa semneze, insa, in urmatoarele saptamani cu totul altceva: planuri de actiuni individuale prin care sa-si stranga legaturile economice, comerciale si politice cu Uniunea Europeana in cadrul noii politici de vecinatate a acesteia.
 
Continuarea la "Return of the Living Dead" se filmeaza in RomniaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :807
Thursday, 20 May 2004
Studiourile de filmare construite in tara nostra continua sa fie atractive pentru producatorii de filme de la Hollywood. Potrivit BBC, Aurora Entertainment va incepe pe 7 iunie, in Romania, fimarile la doua productii din seria "Return of the Living Dead". Cele doua filme vor fi regizate de catre Ellory Elkayem iar rolul principal va fi detinut de catre Peter Coyote. Productiile se vor numi "Return of the Living Dead 4: Necropolis" si "Return of the Living Dead 5: Rave From the Grave", iar scenariile au fost scrise de William Butler si Aaron Strongoni. Distributia este alcatuita in mare parte din actori mai putin cunoscuti si care au jucat pana acum in productii de televiziune. Ambele filme au un buget total de 35 de milioane de dolari, obtinut de la un fond infiintat anul trecut de Anatoly Fradis ("Eight Legged Freaks").
 
Organizatia Internationala pentru Migratie isi inchide temporar portile pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :810
Thursday, 20 May 2004
Liniile telefonice si serviciile de posta electronica ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), care functionau pentru persoanele rezidente in Romania vor fi sistate incepand de azi, 20 mai, datorita numarului mare de clienti. Confruntata cu un numar foarte mare de apeluri, mesaje electronice si scrisori de la solicitanti din Romania care nu au depus la timp cereri, OIM nu poate decat sa-si inchida temporar serviciile respective, pana cand situatia va reveni la normal se arata intr-un comunicat al OIM. Conducerea organizatiei sustine ca pe perioada sistarii serviciilor vor putea avea, totusi, acces la acestea, solicitantii indreptatiti care au depus cerere inainte de expirarea datei limita de 31 decembrie 2001. Pe de alta parte OIM a tinut sa precizeze ca in mai multe randuri a atras atentia asupra faptului ca se apropia perioada de scadenta in privinta depunerii de cereri. Organizatia internationala a atras atentia victimelor, asociatiilor victimelor, autoritatilor si presei, de mai multe ori si pe mai multe cai, asupra faptului ca data limita de depunere a cererilor de compensatii a expirat si nu va mai accepta alte cereri de compensatii dupa aceasta data se arata in informarea OIM. Organizatia desfasoara programul de plata a compensatiilor in numele Fundatiei germane "Memorie, responsabilitate si viitor" si al tribunalului american care administreaza acordul cu bancile elvetiene. Pana acum OIM a rezolvat aproape 8.000 de solicitari din Romania depuse in Programul German de Compensare pentru Munca Fortata precum si in cadrul Programului pentru victimele Holocaustului. Totodata organizatia desfasoara actiuni de procesare a tuturor cererilor venite din Romania, cu exceptia unor probleme legate de contestatii, mosteniri si finalizarea platilor.
 
Marea Britanie normalizeaza incepand de azi regimul vizelor pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :760
Thursday, 20 May 2004
Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfactie decizia autoritatilor britanice de a ridica restrictiile pentru majoritatea categoriilor de vize de munca acordate cetatenilor romani si de a relua cu operativitate procesarea a peste 95 la suta din totalul solicitarilor de vize se arata intr-un comunicat remis presei de minister.Aceasta decizie a fost comunicata Parlamentului britanic, cu o zi in urma de ministrul pentru imigratie si cetatenie Des Browne si vizeaza ridicarea restrictiilor pentru categoriile de programe de migratie controlata (Managed Migration Schemes), respectiv muncitorii sezonieri in agricultura, detinatorii de permise de munca si rudele lor de gradul I, lucratorii cu pregatire minima pentru domeniul hotelier si de servicii si programul de migratie pentru cei cu calificari inalte. Decizia, care urmeaza a se aplica incepand de astazi, 20 mai, constituie un pas important spre normalizarea procesului acordarii tuturor categoriilor de vize pentru cetatenii romani si bulgari, ramanand in suspensie numai acordarea vizelor sub incidenta ECAA (Acordul de Asociere al Comunitatii Europene) a carui aplicare se afla in procedura de investigare. ECAA se refera la posibilitatea de a obtine dreptul de intrare in Marea Britanie a cetatenilor romani si bulgari care doresc sa deschida propria afacere sau sa se alature unei afaceri existente, pe baza unui proiect pe care il prezinta in avans autoritatilor britanice. Ministerul Afacerilor Externe isi exprima convingerea ca investigatiile privind reluarea aplicarii schemei ECAA vor fi incheiate cat mai curand posibil se mai arata in comunicatul MAE. Pe de alta parte conservatorii britanici au acuzat astazi Guvernul ca inca nu a rezolvat problema vizelor acordate nejustificat unor cetateni romani si bulgari. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti isi va prelungi programul in urmatoarele doua zile. Astazi, 20 mai aplicatiile vor fi acceptate intre orele 8.00 si 13.00, si vor fi procesate pana la orele 19.00, iar vineri, cererile se vor putea preda pana la 12.30, iar relucrarea lor se va face pana la orele 15.00.
 
Romanii din Turcia primesc in folsinta o biserica ctitorita de BrancoveanuPDF Print E-mail
Istambul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :757
Thursday, 20 May 2004
Finalul de saptamana rezerva comunitatii romanilor ortodocsi care traiesc in Turcia un eveniment cu totul deosebit. Comunitatea romaneasca de la Istambul va prelua in folosinta Biserica Sfanta Paraschieva, o ctitorie datata la nivelul anului 1692, construita din dorinta lui Constantin Brancoveanu. La granita lumii islamice, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane Parintele Teoctist vor oficia, cu acest prilej o liturghie comuna. La ceremonie va fi prezent si ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu. Autoritatile de la Bucureti si Istambul au discutat de mai multe ori despre posibiltatea ca romanii care traiesc in Turcia in numar semnificativ sa poata sa aiba o biserica ortodoxa proprie. Prin bunavointa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I acest lucru a putut fi reralizat.
 
Monitorizarea Romaniei si calendarul de integrare doua teme la ordinea zileiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :844
Thursday, 20 May 2004
Autoritatile de la Bucuresti considera ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 este un obiectiv obligatoriu pentru tara noastra intrucat o posibila aminare a acestei date ar putea inscrie tara noastra spre un orizont de asteptare mult prea indepartat. Autoritatile de la Bucuresti considera ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 este un obiectiv obligatoriu pentru tara noastra intrucat o posibila aminare a acestei date ar putea inscrie tara noastra spre un orizont de asteptare mult prea indepartat. Presedintele Ion Iliescu a afirmat, astazi cu ocazia aniversarii a 14 ani de la primele alegeri libere post-comunism, ca orice idei legate de nerespectarea calendarului de aderare in ideea de a negocia integrearea europeana a Romaniei pentru 2010 pot sa insemne in fapt o intarziere pana in 2020. Lucram acum cu Comisia Europeana pentru un calendar foarte clar. Incheiem negocierile in acest an, semnam tratatul de aderare anul viitor si ne integram in 2007 a spus seful statului. Reactia acestuia vine dupa ce cunoscutul manager, Ion Tiriac, cunoscut pentru relatia sa apropiata cu sferele guvernamentale, a afirmat ca ar fi mai productiv pentru tara noastra daca ar amana aderarea pana in 2010. Presedintele e de parere ca orice discutii pe aceste teme nu fac decat sa tulbure apele. Sa nu ne jucam cu asemenea chestiuni, sa ne angajam cu totii in proiectul si programul pe care il avem. Recent postul de radio BBC a relatat, citand surse oficiale ca  UE si-a planificat sa monitorizeze strict Romania si Bulgaria, iar in conditiile in care una din tari nu-si indeplineste promisiunile facute Comisia ar putea decide amanarea cu un an sau mai mult a aderarii tarii respective. Pe de alta parte negociatorul-sef cu UE Vasile Puscas a explicat ca verificarea progreselor tarilor care vor sa adere la UE reprezinta atributul Comisiei si ca monitorizarea Romaniei si Bulgariei se produce deja, nefiind in nici un caz un fapt iesit din comun. Consideram ca monitorizarea Comisiei este benefica Romaniei, ajutandu-ne sa ne pregatim mai bine pentru aderarea la UE. Aceasta monitorizare va continua si dupa finalizarea negocierilor de aderare, dar si dupa ce Romania va deveni membru al Uniunii Europene, similar celorlalte state UE. Conform deciziilor Consiliului European si a celorlalte institutii europene, evaluarea Romaniei si negocierile ei cu Uniunea Europeana se desfasoara pe baza acelorasi principii si reguli ca si in cazul celorlalte 10 noi state membre. Avand in vedere ca actualul proces de extindere este cu 12 state, suntem convinsi ca acest proces normal de monitorizare nu va insemna o diferentiere arbitrara de tratament sau evaluare intre cei 10 si Romania si Bulgaria se arata intr-un comunicat semnat de Vasile Puscas. Acesta sustine ca monitorizarea permanenta a ceea ce intreprinde Romania in pregatirea pentru aderare nu face decat sa ne ajute sa implementam mai bine acquis-ul comunitar. in plus, putem avea un feed-back permanent in ceea ce priveste conformarea actiunilor noastre cu cerintele europene. Trebuie sa muncim foarte mult atat pentru finalizarea negocierilor, dar, mai ales, pentru a fi cat mai bine pregatiti pentru momentul in care vom deveni membri ai Uniunii Europene, conchide negociatorul-sef.
 
Posibila colaborare intre PD sarbesc si romanii din TimocPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :739
Thursday, 20 May 2004
In cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din Serbia, candidatul la presedintie al  Partidului Democrat, Boris Tadic, a vizitat zona Timocului, zona locuita in majoritate de romani. In Bolievat, actualul lider al partidului fostului premier Zoran Djingici, s-a intalnit cu presedintele nou infiintatului patid romanesc din Timoc (PDRS), dr. Pedrag Balasevici. In cadrul discutiilor purtate, cei doi au luat in discutie o eventuala colaborare in plan politic, atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru alegerile locale deosebit de importante pentru PDRS. In Timoc sunt aproximativ 400 000 de romani, asa-numiti vlahi, care nu se bucura de cele mai elementare drepturi care se cuvin unei minoritati educatie, cultura si biserica in limba maternal.
 
In premiera muzica pop in dialect aromanPDF Print E-mail
Skopje/Macedonia/Romanian Global News
Accesari :873
Thursday, 20 May 2004
In capitala Macedoniei a avut loc al cincelea Festival de cantece Fantana Aurita (Fantana oi Malma in dialectul aroman). Pentru prima data minoritatea romana (aromana) din Macedonia si ceilalti oaspeti prezenti in sala Universalia au avut prilejul sa asculte nu numai cantece populare ci si muzica pop in dialectul aroman. Premiile au fost castigate de Maria Zikova cu cantecul Buna seara aromani la muzica populara si de catre Bojana cu cantecul Nordul si Sudul la muzica pop. Minoritatea romana (carora macedonenii le spun vlahi dupa modelul sarbesc si bulgaresc) este compusa din aromani, circa 150 000 si megleno-romani asezati la granita cu Grecia, al caror numar nu depaseste cateva mii. Desi statul macedonean ofera posibilitatea optionala ca saptamanal in scoala sa se tina cateva ore de invatare in dialect, din cauza inexistentei unor cadre didactice pregatite si a faptului ca scolile romanesti au fost desfiintate dupa 1945, dialectul se invata mai mult in familie si este presarat cu multe cuvinte slave, transmite corespondentul Romanian Global News din Macedonia.
 
Suspiciuni privind testarea de arme radioactive n zona locuită de romnii din UcrainaPDF Print E-mail
Odesa, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :778
Thursday, 20 May 2004
Organizaţii neguvernamentale din Ucraina atrag atenţia că problemele ecologice din Sudul Basarabiei (regiunea Odesa, Ucraina) sunt numeroase şi că ar fi indicat ca o comisie internaţională să se sesizeze şi să analizeze toate aspectele care ţin de protecţia mediului, transmite corespondentul Romanian Global News din Odesa. Astfel, ncă din 1999 s-a semnalat faptul că n apropierea satului Staroselie din raionul Sărata, Regiunea Odesa, au apărut un număr suspect de mare de cazuri de cancer, precum şi alte probleme de sănătate caracteristice zonelor radioactive. n această zonă a fost construit, după 1945, un poligon militar, după desfiinţarea a 5 sate: Frumuşica Nouă, Roşia, Zărogu, Amara şi Cantemir. Localnicii cred că n acest poligon militar au fost testate arme chimice şi radioactive şi ulterior au fost ngropate acolo deşeuri radioactive. Este posibil ca mai multe surse de apă să fie contaminate. n ciuda solicitărilor repetate, autorităţile nu au investigat cauzele numărului mare de cazuri de cancer nregistrate n zonă, păstrnd o tăcere suspectă. Locuitorii din zonă solicită comunităţii internaţionale să intervină pe lngă autorităţile Ucrainei pentru elucidarea acestor probleme.
 
Spectacol romanesc la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :739
Thursday, 20 May 2004
Ieri, 19 mai, a avut loc la Stuttgart Zuffenhausen un spectacol organizat de Asociatia AGERO din Stuttgart. Evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera calda, de prietenie datorita faptului ca a fost organizat exemplar. Agero a avut ca invitati pe Jean Paler si au cantat Dan Spataru, Mioara Velicu, Gabriel Dorobantu. Au fost prezentate si degustate specialitati culinare romanesti. Momentul a prilejuit achizitionarea de preparate culinare romanesti prin firma Transilvania.
 
Romnia nu va institui deocamdată un regim de vize cu R. MoldovaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :734
Thursday, 20 May 2004
ntre Romnia şi Ucraina există deja o reglementare n privinţa regimului vizelor, a declarat ministrul Justiţiei, Cristian Diaconescu, cu ocazia Reuniunii miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne din statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est /SEECP/. Cristian Diaconescu a precizat că, deocamdată, nu se pune problema instituirii unui asemenea regim n relaţia cu Republica Moldova şi că autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii pe această tema cu Uniunea Serbia şi Muntenegru. Potrivit ministrului Justiţiei, cooperarea regională ntre statele Europei de Sud-Est decurge n strnsă legătură cu Uniunea Europeană, preocupată la fel de mult ca şi ţările balcanice de combaterea criminalităţii transfrontaliere, a traficului de droguri, fiinţe umane, arme şi a terorismului.
 
Artisti fotografi romani de pretutindeni la OradeaPDF Print E-mail
Ungaria/Romanian Global News
Accesari :797
Thursday, 20 May 2004
Vineri, 21 mai, galeria Foto Art va fi gazda primului Salon International al Artistilor Fotografi Romani de Pretutindeni, se arata intr-o corespondenta din Ungaria. La eveniment vor fi prezenti fotografi din mai multe tari in care traiesc romani. Comunitatea romana din Ungaria va fi reprezentata de Aurel Papp, un colaborator al saptamanalului Foaia Romaneasca, publicatie de limba romana in Ungaria. Fotografiile pe care acesta le va expune la Oradea sunt realizate in comunitatile romanesti din Giula si Micherechi.
 
Trei muncitori romani gasiti morti in SpaniaPDF Print E-mail
Guadalajara, Spania/Romanian Global News
Accesari :785
Thursday, 20 May 2004
Trei romani, cu varste intre 18 si 30 de ani au fost gasiti asfixiati  intr-o ferma  din oraselul Alamino, din Guadalajara, unde se aflau la munca si unde se hotarasera sa petreaca noaptea, pentru a relua munca a doua zi. Dupa informatiile furnizate de Politia locala, cadavrele tinerilor se au fost transportate la morga din Guadalajara unde li s-a efectuat autopsia, pentru a  determina cauza exacta a mortii lor. Totul pare sa conduca la ideea ca moartea a survenit in urma inhalarii de monoxid de carbon pe toata perioada noptii. Gazul provenea de la o instalatie de camping cu care vroiau sa se incalzeasca. Cadavrele celor trei romani au fost gasite abia a doua zi la orele pranzului de catre proprietarul casei in care lucrau. Dupa toate aparentele camera in care se aflau cei trei era inchisa si total lipsita de orice sistem de ventilatie. Odata cu aflarea acestei stiri, sindicatele CC.OO si UGT au denuntat public situatia precara in care lucreaza muncitorii emigranti din Castilla-La Mancha si au reamintit de asemenea ca la inceputul acestei luni, cinci bolivieni au murit in Hellin (Albacete), in timp ce vehiculul in care se deplasau a fost lovit de un tren.
 
Romanii - locul opt in topul rezidentilor din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :770
Thursday, 20 May 2004
Romanii sunt a opta comunitate ca importanta numerica din Spania, se arata intr-un articol din cotidianul spaniol Las Provincias. Conform unui sondaj realizat recent in Spania, pe teritoriul acestei tari se afla 54.000 de romani inregistrati ca rezidenti. Pe primele trei locuri in acest sens se situeaza comunitatile marocana (cu 333.000 de rezidenti), columbiana (175.000 persoane) si engleza (105.000 de rezidenti). In ceea ce priveste repartitia acestora pe teritoriul Spaniei, statisticile citate de Las Provincias arata ca cea mai mare concentrare de emigranti se afla in Cataluna, urmata de Madrid, Andaluzia si Valencia. Conform comentariilor oficialilor de la Madrid societatea si piata de munca din Spania isi poate permite in continuare cresteri de acest tip, atata timp cat sederea strainilor pe teritoriul Spaniei se face in conditii legale si atata timp cat economia merge bine si se creeaza locuri de munca.
 
Romanii din Transnistria, victime ale politicii Moscovei fata de statele nerecunoscutePDF Print E-mail
Chisinau, R. Moldova/Romanian Global News
Accesari :854
Thursday, 20 May 2004
n cadrul unei ntruniri cu tema Viitorul statelor nerecunoscute, desfăşurată marţi la Moscova, mai mulţi experţi şi politologi ruşi şi-au exprimat punctul de vedere asupra politicii promovate de Rusia faţă de Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Adjaria şi Karabahul de Munte. Potrivit agenţiei ruse Regnum, n cadrul acestei mese rotunde preşedintele Institutului Strategii Naţionale din Rusia Stanislav Belkovski a spus că n prezent Moscova şi-a schimbat politica faţă de aceste teritorii. n opinia lui, practica formării unor teritorii secesioniste n interiorul statelor independente reprezintă o politică greşită, deoarece statele nerecunoscute nu pot să consolideze societatea. Referindu-se la statutul Transnistriei, Belkovski a spus că mai devreme sau mai trziu, acest stat creat artificial va ajunge la cedarea Basarabiei Romniei, iar partea rămasă se va alipi fie la Rusia, fie la Ucraina, fie şi va menţine suveranitatea. Potrivit lui Belkovski, un asemenea scenariu este favorabil pentru toţi, inclusiv pentru Uniunea Europeană. Expertul Centrului ruso-transnistrean informaţional-analitic Vitali Juravlev a menţionat că Rusia aleargă n cercuri, ncercnd să rezolve un conflict sau altul. n opinia lui, misiunea lui Dmitri Kozak n Transnistria a suferit eşec din cauza că realizarea acestui plan nu avea din start sorţi de izbndă, fapt nţeles de toţi. n ceea ce priveşte Transnistria, n anii 2001-2002 rolul Rusiei n regiune a scăzut considerabil. Vladimir Voronin deja vorbeşte deschis despre necesitatea integrării nu n uniunea ruso-belarusă, ci n Uniunea Europeană. Aceasta constituie o politică deliberativă, inclusiv a opoziţiei, a declarat Juravlev, menţionnd că situaţia evoluează n direcţia evacuării armatei ruse din Republica Moldova. Juravlev a numit politica Moscovei vulgar-pozitivistă, menţionnd că MAE rus cedează interesele Rusiei, uitnd de problema statelor rusofone. Şeful Departamentului pentru relaţii interetnice din cadrul Institutului de analize politice şi militare de la Moscova Serghei Markedonov a spus că politica Rusiei este inconsecventă. La nceput Rusia l sprijinea pe Şevardnadze, invitnd, practic, Georgia n Abhazia, iar acum nu ştie ce să facă, a spus expertul, menţionnd că n statele nerecunoscute s-a format o identitate nouă, care trebuie luată n calcul. La rndul său, directorul Institutului problemelor regionale Maxim Dianov a spus că Rusia n permanenţă şi schimbă politica faţă de statele nerecunoscute. Nu nţeleg de ce pnă n prezent Rusia nu are un consulat n Transnistria, or acolo locuiesc 80 mii de persoane cu cetăţenie dublă. n loc de aceasta, Rusia se pune de acord cu Voronin, şi nu cu Smirnov, iar diplomatul Zubakov, n pofida eşecurilor, este avansat n rang, a spus Dianov, exprimndu-şi convingerea că Rusia va pleca, totuşi, din Transnistria. n finalul discuţiilor, experţii ruşi au concluzionat că Rusia trebuie să devină un imperiu de drept, punnd n capul mesei respectarea drepturilor omului n CSI, nu doar susţinnd identitatea naţională. Rusia ncă nu a nvăţat să-şi promoveze politica prin ONG-urile din CSI, aşa cum fac SUA. Totuşi, ea dispune de un potenţial ideologic, care trebuie utilizat, au conchis experţii ruşi.  Este bine de subliniat faptul ca aproximativ 40% din populatia din Transnistria este de origine romana. Expertii rusi nu s-au pronuntat inca asupra viitorului acestei populatii. Este un semn de superficialitate sau solutia ar fi asimilarea treptata a acestei populatii, fenomen care se deruleaza in momentul de fata printr-o serie intreaga de masuri luate de autoritatile separatiste impotriva educatiei in limba romana.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions