Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Guvernul romn va adopta o ordonanta privind arieratelePDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :887
Thursday, 13 May 2004
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu a anuntat la Bruxelles, ca Executivul de la Bucuresti va adopta vineri o ordonanta de urgenta privind arieratele, in scopul intaririi disciplinei financiare, actul normativ fiind agreat atat de Fondul Monetar International, ct si de Uniunea Europeana.

Tanasescu a explicat si cum va fi aplicata aceasta ordonanta de urgenta: cele 72 de companii monitorizate de catre stat vor beneficia de inghetarea datoriilor pe care le au fata de bugetul de stat si vor primi o anumita suma de bani pentru a-si putea plati datoriile fata de alte societati de stat, acesti bani urmnd sa se intoarca la bugetul de stat. In cazul in care companiile monitorizate isi vor plati la zi obligatiile fata de stat si nu vor mai realiza alte arierate, vechile datorii vor fi sterse, ia in caz contrar, acestea vor fi reactivate. Practic, ordonanta vizeaza in principal societati din domeniul gazelor naturale, care vor primi sase mii de miliarde lei, si energiei electrice care vor primi, la randul lor, doua mii de miliarde lei, preconizandu-se, pribn naceasta miscare, ca arieratel sa scada cu cel putin 0,5 la suta din PIB, adica aproximativ 13 mii de miliarde lei. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca acelasi act normativ prevede sanctiuni drastice pentru managerii care nu isi vor respecta angajamentele luate in momentul inghetarii datoriilor pe care companiile pe care le conduc le au fata de buget.

 
Ucraina sfideaza Romania, construind un canal navigabil ce va distruge Delta DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :1013
Thursday, 13 May 2004
Kievul continua sa faca nota discordanta cu Europa, aplicand o politica a bunului plac. Mai nou, Kievul a demarat constructia unui canal navigabil concurent canalului Dunare-Marea Neagra, desi mai multe foruri internationale s-au pronuntat pentru stoparea lucrarilor, iar  unele organizatii de protectie a mediului au criticat initiativa ucraineana.

Viitorul canal ar urma sa ajute navele comerciale ucrainene sa ajunga mai usor la Marea Neagra, ucrainienii netinand cont de faptul ca aceasta constructie ar putea dauna zonei declarate rezervatie naturala. La rndul sau, Ministerul Romn de Externe cere Kievului sa precizeze ct de periculos este proiectul pentru intreaga Delta a Dunarii, unde exista 90 de specii de pesti si peste 300 de specii de pasari, printre care si unele rare.Lungimea totala caii navigabile va fi de peste 150 de kilometri, ajungnd de la gurile Dunarii pna in Portul Reni. Pe cea mai mare parte a acestui itinerar, sectorul ucrainean al Dunarii este navigabil si nu solicita lucrari speciale. Ele se cer efectuate doar la varsarea Dunarii in Marea Neagra, pe bratul Bstri, pe o distanta de peste 3 kilomentri. Bratul Bstri este un fost canal, acum innamolit. Lucrarile, care deja au demarat constau in special in curatirea lui de namol si de alte depuneri. Inceperea lucrarilor de ieri a fost anticipata de o perioada de discutii si controverse care a durat mai bine de doi ani. Au fost propuse cteva variante ale traseului canalului. in cele din urma, a fost aleasa varianta eleborata de intreprinderea de stat Delta Lotman, a Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor al Ucrainei. La inaugurarea lucrarilor a participat si Gheorghe Kirpa, ministrul ucrainean al transporturilor si comunicatiilor care si-a exprimat satisfactia ca prin aceasta noua cale de navigare ucraineana din Dunare in Marea Neagra va face concurenta canalelor romnesti. Ministrul ucrianean a anuntat, in acest sens, ca trecerea prin noul canal va fi mult mai ieftina dect la romni si va aduce anual Ucrainei un venit de 50 de milioane de dolari. Darea in folosinta a canalului este preconizata pentru luna august a anului curent, catre Ziua Independentei Ucrainei.

 
Nemtii vin sa ingrijeasca mormintele de razboi din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :956
Thursday, 13 May 2004
Acordul intre Guvernul Romniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele de razboi din Germania si mormintele de razboi germane din Romnia este pus in aplicare printr-o tabara militara romno-germana.

Tabara  se va desfasura la Focsani, in perioada 14-28 mai si, potrivit MApN, o subunitate de militari romni din cadrul Brigazii 282 Mecanizate se va alatura militarilor germani dintr-o unitate de recunoastere blindate din Gotha, in vederea realizarii de lucrari de intretinere la morminte situate in cimitire militare din localitatile vrncene Bordesti si Tifesti. Programul militarilor germani include, pe lnga lucrarile de restaurare din cimitire, si o serie de actiuni cu caracter instructiv - exercitii in comun cu militarii romni, prezentarea armamentului si a tehnicii militare aflate in dotarea Brigazii 282 Mecanizate, trageri cu armament de infanterie -, concursuri sportive, precum si vizitarea unor obiective turistice din judetul Vrancea: biserici, muzee, mausoleele de la Marasesti si Soveja etc.

 
Votati Romania la Eurovision !PDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :1000
Thursday, 13 May 2004
In cadrul semifinalei Eurovision, telespectatorii europeni au ales, miercuri seara, in cadrul semifinalei Eurovision, zece tari care vor participa la finala concursului de la Istanbul,  din 15 mai, alaturi de cele 14 calificate anterior. Printr-un televoting cea durat 10 minute, europenii au optat pentru Serbia-Muntenegru, Malta, Olanda, Albania, Ucraina, Croatia, BosniaHertegovina, Macedonia, Grecia si Cipru, tari care au fost desemnate finaliste. Cele 14 tari calificate automat pentru finala fie obtinusera un loc bun la editia de anul trecut, Romania fiind una ditre ele,  fie formeaza grupul celor patru mari sustinatori financiari ai evenimentului, cum este cazul Marii Britanii, al Frantei, Germaniei si Spaniei. In ceea ce priveste registrul actualei editii a Eurovision s-a constatat ca liniile melodice ale pieselor de anul acesta sunt cu preponderenta etno,majoritatea tarilor calificate fiind din Estul Europei. Voturile romanilor din tarile "cu drept de vot" poate inclina balanta in favoarea reprezentantului Romaniei, Sanda Ladosi, astfel incat sa poata obtina un loc pe podium. Asadar, romani, votati Romania !
 
Comisia Europeana isi relaxeaza pozitiile privind integrarea Romaniei in UEPDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :889
Thursday, 13 May 2004
In numai cateva luni pozitiile publice ale Comisiei Europene fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana s-au relaxat vizibil. Dupa ce la inceputul anului Comisia a tras o serie de alarma, pe fondul unor rapoarte vehemente venite din Parlamentul European

, acum atat Romao Prodi cat si Gunther Verheugen privesc cu mai multa incredere apropierea Romaniei de spatiul european.

Guenter Verheugen a dat asigurari Romaniei ca va putea mentine calendarul de aderare, in pofida avertismentelor din primavara ale Parlamentului European. La Bruxelles are loc o conferinta privind extinderea europeana, la care participa si premierul Adrian Nastase. Inaugurand o expozitie de pictura romaneasca in biroul sau, Guenter Verheugen s-a declarat impresionat de dinamismul pregatirilor facute de Romania dupa cum relateaza de la fata locului postul de radio BBC. "Trebuie sa recunoastem ca Romania face progrese bune si lucrul acesta va fi luat in considerare in raportul din Comisei Europene din luna octombrie, cand trebuie sa recomandam daca Romania poate sau nu incheia negocierile. Este un obiectiv realist ca Romania sa adere la inceputul lui 2007", a spus  Verheugen,  evitind expresia pe care o folosea de obicei, "un obiectiv ambitios, dar realist." BBC mai relateaza ca oficialii europeni spun ca autoritatile de la Bucuresti au inteles avertismentul din primavara si Gunther Verheugen poate reveni acum la rolul sau obisnuit, de a incuraja tarile candidate. Corespondentul BBC la Bruxelles remarca o oarecare oboseala privind extinderea, astfel incat discutiile despre costul aderarii, furibunde in cazul Poloniei si a primului val de candidate, si-au pierdut orice intensitate cand a venit vorba de Romania si Bulgaria. Prestigiosul post de radio mai opineaza ca Irlanda, care detine presedintia Uniunii pana in iunie doreste sa incheie pana atunci negocierile cu Bulgaria, ceea ce ar putea atrage un decalaj important daca Romania nu castiga terenul pierdut.  Verheugen a subliniat insa ca Romania si Bulgaria fac parte din aceeasi runda de extindere si ca procesul nu va fi incheiat decat odata cu aderarea lor. Atat Gunther Verheugen cat si Romano Prodi si-au legat numele de extinderea istorica spre rasarit si doresc, evident, sa-si termine mandatul in octombrie cu un succes total, nu partial, mai spune corespondentul BBC la Bruxelles.

 
Parlamentul a ales cu intarziere presedintele Autoritatii Electorale PermanentePDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :926
Thursday, 13 May 2004
Cu 240 de voturi pentru si 53 impotriva, senatorul Ocatvian Opris a fost astazi ales de parlamentari pentru functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente. Octavian Opris a fost propus pentru aceasta fucntie de PSD si a primit in prealabil avizul favorabil din partea comisiilor juridice

In acest fel AEP poate functiona legal, dupa ce amanarea numirii lui Opris, la cererea PSD, a provocat un scurtcircuit legislativ, campania electorala incepand fara ca Autoritatea sa aiba un conducator. La Comisiile juridice au mai fost depuse alte doua propuneri, n afara celei a PSD, respectiv Gheorghe Piperea din partea PNL si Aurelian Pavelescu din partea PD. Piperea nu a primit insa decatt 9 voturi pentru , in timp ce Pavelescu nu a reisit sa convinga decat  4 parlamentari. Formatiunea condusa de C.V. Tudor nu a nominalizat nici un cadidat pentru acest post si nici nu a vota vreun candidat considerand gestul sau o formula de protest. Preseditele numit al AEP  este avocat si profesor si este parlamentar inca din 1990.

 
Secretarul general al NATO le-a vorbit parlamentarilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :835
Thursday, 13 May 2004
Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer s-a aflat astazi pentru prima data in Romania de la instalarera sa in fruntea Aliantei Nord Atlantice.

In fata unui auditoriu cuprins de apatie generalizata, datorata perioadei electorale, Scheffer a tinut un speach de la tribuna Parlamentului Romaniei.  "Tinand cont de faptul ca sunteti o tara vecina Balcanilor si Marii Negre, puteti aduce importante contributii stabilitatii si dezvoltarii acestor regiuni. De asemenea apropierea de Moldova, Ucraina si chiar Belarus permite Romaniei o perspectiva unica asupra acestor tari si asupra importantei lor fata de Alianta" le-a spus Scheffer deputatilor. El este de parere ca intrarea Romaniei in NATO are o importanta istorica. De asemenea secretarul general al NATO sustine ca tara noastra poate  juca un rol important in incercarea comuna a tarilor membre de a promova securitatea si stabilitatea in Europa si in afara granitelor acesteia. Scheffer este de parere ca Romania ar putea, dupa integrarea in Uniunea Europeana sa imbunatateasca si relatia acestui for cu Alianta Nord Atlantica.

 
Austria a aprobat bugetul pentru inchisori din RomaniaPDF Print E-mail
Austria / Romanian Global News
Accesari :859
Thursday, 13 May 2004
Guvernul austriac a decis sa construiasca inchisori in Romania pentru a intemnita cetatenii romani acuzati si condamnati de catre curtile austriece de justitie. Un condamnat in Austria costa in jur de 118 dolari pe zi in timp ce in Romania costurile sunt de numai 18 dolari pe zi, a afirmat ministrul de justitie Dieter Boehmdorfer, membru al unui partid de dreapta."Constructia din Romania a unei inchisori va garanta standardele Uniunii Europene in materie de detentie, si va costa in jur de 4.13 milioane de dolari, o zecime din ceea ce inseamna cheltuielile austriecilor cu detinutii romani", dupa cum afirma acelasi ministru de justitie. Boehmdorfer a declarat ca decizia vine in urma cresterii numarului de detinuti de diferite nationalitati, de la 6 840 in ianuarie 2000 la 8 300 in acest moment. Oficialul citat a declarat ca pe contribuabilii austrieci ii costa in jur de 1.65 milioane de dolari anual pentru a intretine cei aproximativ 400 de romani care isi ispasesc pedepsele in diferite localitati din Austria. Ministrul Boehmdorfer a mai spus ca o intelegere cu guvernul de la Bucuresti va face posibila deportarea imediata, chiar si fara acordul detinutilor, a romanilor care au fost arestati si condamnati pentru actiuni criminale pe teritoriul Austriei. Opozitia a riduculizat planul ministrului austriac de justitie.
 
SABMiller va avea 20 la suta din piata berii din Romania dupa achizitionarea Aurora S.A.PDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :1116
Thursday, 13 May 2004
Fabrica de bere Aurora are toate sansele sa fie achzitionata de celebra companie americana de profil SABMiller. Compania straina a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu partea romana pentru achizitionarea pachetului majoritat la Aurora S.A. de 81,1 la suta. In acest fel SABMiller va ajunge in final sa detina in total 90 la suta din compania romaneasca.Achizitia asteapta insa si avizul Consiliului Concurentei. Aurora are in acest moment o fabrica la Brasov, si detine 5,2 la suta din piata. Capacitatea de productia de bere anuala este de 680,000 hectolitri iar vanzarile anuale sunt de 659,000 hectolitri. Valoarea neta a actiunilor ce urmeaza a fi preluate de SABMiller este de aproximativ 16,2 milioane dolari. Fabrica de bere Aurora va deveni a patra achizitie companiei SABMiller, dupa ce aceasta firma straina a mai achizitionat pachete de actiuni la fabricile de bere din Buzau, Cluj Napoca si Timisoara. Brandurile Aurora sunt berea Ciucas si mai noul PET lansat pe piata Cerbul care au o larga desfacere regionala. In urma acestei achizitii, SABMiller va detine aproximativ 20 la suta din piata de bere din Romania, ocupand locul doi in tara noastra pe acest segment. Din acest motiv se asteapta si un aviz din partea Consiliului Concurentei. SABMiller este prezenta in 40 de tari si este prezenta in Romania din 1996. In prezent, asa cum am aratat, are trei fabrici de bere pe teritoriul tarii noastre si un total de 1100 de angajati. Brandurile SABMiller in Romania sunt Ursus Premium, Timisoreana Lux, Miller Genuine Draft si Pilsner Urquell.
 
Un director al Muzeului Holocaustului din SUA in Republica MoldovaPDF Print E-mail
R. Moldova / Romanian Global News
Accesari :1018
Thursday, 13 May 2004
Republica Moldova a fost vizitata recent de Nathan Beyrak, director in cadrul unei importante institutii federale americane, Muzeul Holocaustului, fondata in 1993 prin decizia Congresului Statelor Unite ale Americii. Nathan Beyrak este un cercetator experimentat de istorie orala, director din anul 1983 al proiectului de video-documentare israelian al arhivei video Fortunoff din cadrul Universitatii Yale, calitate in care acesta a realizat mii de ore de filmari cu interviuri cu supravietuitori ai Holocaustului care traiesc in Israel, Polonia, Ukraina si Belarus.Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, SUA, s-a alaturat proiectului in 1990, iar incepnd cu anul 1997 Nathan Beyrak a fost numit de catre Muzeu director al unui proiect international de documentare video asupra Holocaustului vazut prin ochii ne-evreilor. Departamentul de Istorie Orala al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington a coordonat un proiect de documentare unic, in cadrul caruia au fost adunate marturiile unor martori locali, ne-evrei - cuprinznd victime, salvatori, colaboratori si faptuitori ai atrocitatilor din Franta, Germania, Lituania, Letonia si Estonia, Polonia, Romnia, Moldova si Cehia. Acesta este primul efort sistematic de a colecta interviuri cu martorii localnici realizat pna in prezent. Sunt in curs de elaborare noi proiecte in Austria, Croatia, Germania, Italia, Moldova, Olanda, Romnia, Slovacia, Ungaria, si exista intentia de a continua proiectele din Polonia, Letonia, Lituania si Cehia. Dl Beyrak a organizat si realizat efectiv sute de interviuri filmate cu victime, salvatori, martori oculari si faptuitori ne-evrei pe intreg teritoriul Europei. in Moldova, in cursul documentarii realizate, Dl Beyrak a identificat deja un numar de martori oculari si intentioneaza sa revina in scurt timp pentru a continua cercetarea.
 
Si romanii se bat pentru cucerirea spatiuluiPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :927
Thursday, 13 May 2004
O echipa din Romania se numara printre cele 27 de concurente care s-au inscris pana acum la concursul “Ansari X Prize” premiat cu 10 milioane de dolari, iar alte echipe sunt asteptate sa ia startul la concursul “X Prize Cup”. Printre echipele care au luat deja startul romanii se vor confrunta cu grupuri de concurentI din tari de prestigiu precum Statele Unite, Canada, Argentina, Rusia, Marea Britanie si Israel.Concursul Ansari X Prize este unul de traditie care a luat nastere dupa modelul concursului “Orteig Prize” castigat in 1927 de Charles Lindbergh pentru zborul sau istoric de la New York la Paris. Premiul insumand 10 milioane de dolari cash va fi primit de prima organizatie privata care va reusi sa construiasca un aparat de zbor care poate transporta trei persoane la 100 de kilometri in spatiu si sa se intoarca in siguranta pe Pamant. O alta conditie este aceea ca aeronava sa fie capabila sa repete zborul doua saptamani mai tarziu. Ambele zboruri trebuie finalizate pana la 1 ianuarie 2005. Toate echipele sunt invitate sa participe cu vehiculele lor particulare la o serie de curse dotate cu premii in bani, ce vor culmina cu un singur castigator al concursului “X Prize Cup”. “Fundatia X Prize” si Biroul de coemrcializare a aparatelor de zobr din New Mexico sunt cei care sI-au unit fortele pentru a realiza acest eveniment
 
Doi israelieni originari din Romania au primit Premiul Israel pe 2004PDF Print E-mail
Israel / Romanian Global News
Accesari :1023
Thursday, 13 May 2004
Anual, Premiul Israel se acorda unor personalitati marcante ale vietii si culturii israeliene pentru intreaga cariera. Doua din cele trei persoane care au primit anul acesta Premiul Israel pentru realizari de o viata sunt nascute in Romania.Anual, Premiul Israel se acorda unor personalitati marcante ale vietii si culturii israeliene pentru intreaga cariera. Doua din cele trei persoane care au primit anul acesta Premiul Israel pentru realizari de o viata sunt nascute in Romania. Doamna Lia van Leer, acum in virsta de 80 de ani ( s-a nascut la Balti, in Romania), este o personalitate marcanta a cinematografiei israeliene. Ea a primit Premiul Israel pentru contributia determinanta la dezoltarea culturii cinematografice din Israel. Distinctia ii este acordata in calitate de fondatoare si directoare a Cinematecii din Ierusalim si a Festivalului International. Ea a sosit in Israel in anul 1940 si nu s-a mai inapoiat in Romania din pricina razboiului. S-a casatorit cu Wim van Leer (1913-1992), inginer, pilot, ziarist, dramaturg si producator de film stabilindu-se la Haifa unde au infiintat, in 1955, primul cineclub din tara. Curind din acest cineclub s-a nascut Cinemateca din Haifa. Colectia personala de filme s-a dezvoltat cu timpul, astfel ca in 1960 s-a intemeiat pe baza ei Arhiva Israeliana de filme, acceptata in 1963 ca membru al Federatiei Internationale de Filme.In 1973 sotii Van Leer s-au mutat la Ierusalim unde, cu ajutorul primarului Teddy Kolek si al Fundatiei "Ierusalim", au construit, vis-a-vis de zidurile Orasului Vechi, in 1981, sediul permanent al Arhivei Israeliene de Film, al Cinematecii si al Festivalului International de film ( infiintat in 1984). Activitatea Liei van Leer a fost recunoscuta pana acum prin decernarea multor premii nationale si internationale, printre ele: Premiul decernat de presedintele Haim Hertzog pentru activitatea sa voluntara (1988), distinctiile franceze "Cavaler al Artelor si Literaturii" si "Cavaler al Legiunii de Onoare", Premiul pentru intreaga sa viata pusa in slujba cinematografului acordat de Academia Israeliana de film (1998). Moshe Schnitzer este al doilea laureat al Premiului Israel 2004. Dl Schnitzer este, de asemenea, originar din Romania, fondatorul industriei israeliene de diamante, Presedinte de onoare al Bursei israeliene de diamante, pe care a condus-o efectiv timp de trei decenii; el a deschis in aceasta perioada in numeroase tari piete de desfacere pentru industria israeliana de diamante - apreciata azi la 14 miliarde dolari. Moshe Schnitzer a fost si presedinte al Federatiei Mondiale a burselor de diamante si conducator al Institutului de diamante din Israel. In anul 2000, cand a implinit 80 de ani, numele sau a fost acordat Centrului de diamante din Ramat Gan.
 
Moldova a primit 3 milioane de dolari de la Banca MondialaPDF Print E-mail
R. Moldova / Romanian Global News
Accesari :820
Thursday, 13 May 2004
Comisia parlamentara pentru economie, industrie, buget si finante a R. Moldova, s-a pronuntat miercuri in favoarea ratificarii, de catre Legislativ, a Acordului de credit intre aceasta si Banca Mondiala, acord care prevede un imprumut de 3 milioane USD pentru finantarea programului de includere a tinerilor, transmite AP FLUX.Banca Mondiala va acorda creditul pentru un termen de 40 ani, cu o perioada de gratie de 10 ani si o rata anuala a dobanzii de 0,75 la suta.Imprumutul urmeaza sa fie valorificat de catre autoritatile de la Chisinau in anii 2004-2008. Acesta va fi structurat in 4 componente destinate redresarii situatiei tinerilor, inclusiv crearea conditiilor de angajare in campul muncii si creditarea afacerilor initiate de tineri.De credit urmeaza sa beneficieze 16 raioane si municipiul Balti, mai informeaza AP FLUX.
 
10 ani de functionare a Centrului Cultural Roman din KolnPDF Print E-mail
Accesari :982
Thursday, 13 May 2004
Asociatia "Centrul Cultural Roman din Kln" implineste saptamana aceasta 10 ani de functionare. Cu acest prilej, cu sprijinul Consulatului General al Romaniei din Bonn, asociatia organizeaza “Saptamina Culturala Romaneasca”.Vor fi organizate mai multe evenimente culturale romanesti, intre care programul “Comedy x2" , un show de sketchuri, pantomima si muzica cu Radu Gheorghe si Mihai Bisericanu in Bonn la Euro Theater Central, precum si piesa de teatru "Insir'te margarite" de Victor Eftimiu. Piesa, de curand pusa in scena sub egida Teatrului Notarra, ii are in distributie pe Ada Navrot, Emilia Dobrin, Luminita Erga, Ioana Calota, Constantin Cotimanis, Ion Grosu, Razvan Vasilescu, Valeriu Preda, Bogdan Voda, Dani Popescu si este in regia lui Alexandru Dabija. In cadrul aceleiasi saptamani culturale romanesti, la Consulatul Roman Bonn, vor fi expuse si lucrari ale pictoritei din Baia-Mare Brigitte Enik Arhilger, precum si ale elevilor Scolii de arte plastice din Baia Mare.
 
Centrul Cultural Roman Neuchatel - 2 aniPDF Print E-mail
Elvetia / Romanian Global News
Accesari :891
Thursday, 13 May 2004
Centrul Cultural Roman din Neuchatel implineste 2 ani de activitate luna aceasta. Centrul este o organizatie non-profit elvetiano-romana infiintata in mai 2002, ca urmare a unei intalniri interculturale organizata de asociatia “Internos” din Neuchatel.Centrul Cultural Roman din Neuchatel implineste 2 ani de activitate luna aceasta. Centrul este o organizatie non-profit elvetiano-romana infiintata in mai 2002, ca urmare a unei intalniri interculturale organizata de asociatia “Internos” din Neuchatel. Conform statutului Centrului Cultural Roman, principalele sale obiective sunt promovarea culturii romane in Elvetia, contribuirea la integrarea socio-culturala a romanilor care locuiesc in Elvetia. De asemenea Centrul isi propune sa faciliteze schimburile intre cultura romana si alte culturi. Adunarea generala de constituire a Centrului Cultural Roman s-a desfasurat la 25 mai 2002 la Neuchatel si a fost urmata de un picnic cu mititei si palinca traditionala. De-a lungul celor doi ani de activitate organizatia amintita s-a ocupat de organizarea mai multor expozitii de pictura, piese de teatru si conferinte pe diverse teme, cum a fostcea a Alteţei Sale Regale Radu de Hohenzollern-Veringen, pe tema „Europa pe care o purtăm n noi“. De asemenea sarbatori traditionale romanesti au beneficiat de evenimente organizate de Centrul Cultural Roman.
 
Programe sportive pentru romanii londoneziPDF Print E-mail
Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :863
Thursday, 13 May 2004
Romanii din Londra se intalnesc in fiecare sambata in cadrul unor evenimente sportive. In cadrul programului “Incepe cu dreptul cu MoneyGram si Sportsmatch” activitatile sportive de intretinere se pot imbina. Romanii londonezi au sansa sa joace atat fotbal, baschet, tenis de masa cat si sah.De asemenea se pot invata si practica dansuri sportive, printre care la mare cautare este salsa sau se poate practica aerobic. Programul se desfasoara alternativ la Space Leisure Centre sau Fusion Leisure Centre, si este gratuit. Intalnirile sportive beneficiaza si de prezenta unor antrenori profesionisti si de asemenea prin antrenament sustinut exista sansa intrarii intr-o echipa sportiva locala. Acesta este unul din modurile in care comunitatea romana din Marea Britanie si mai ales din Londra intelege sa mentina o legatura intre membrii sai, sa stabileasca noi legaturi intre romani sau alte nationalitati. Intalnirile sportive sunt de asemenea o ocazie de a obtine informatii legate de cel mai bun mod de rezolvare a problemelor care decurg din traiul in alta tara.
 
Arta fotografica romaneasca in Marea BritaniePDF Print E-mail
Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :946
Thursday, 13 May 2004
La Londra are loc expozitia fotografica de primavara prezentata de Ion Zupciu. Evenimentul se desfasoara la Galeria Hoopers incepand de la sfarsitul lunii aprilie si va mai dura pana la 21 mai. Ion Zupciu ete nascut in Romania, si din 1991 traieste in Statele Unite. A absolvit Scoala de Arta Fotografica din Bucuresti si lucreaza la New York ca fotograf.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions