Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Guvernul Nastase a prezentat planul de europenizare a administratiei publicePDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :856
Wednesday, 12 May 2004
Miercuri, 12 mai, Executivul de la Bucuresti a prezentat planul propriu de modernizare a administratiei publice. Cea mai importanta masura lansata de Guvern, in acest sens, va fi cresterea salariilor.

O alta masura importanta, ceruta de altfel si de Comisia Europeana este punerea n aplicare a legilor, legi pe care Romania le are dar care nu le aplica. In esenta planul guvernului de la Bucuresti  urmareste sa depolitizeze administratia, sa plateasca mai bine functionarii si sa-i angajeze doar pe criterii de profesionalism. Mai mult, pare a fi nerabdator sa puna in aplicare acest plan: Acum sa trecem la treaba. Sa facem ca tot acest mecanism sa fie mai eficient. Daca vorbim doar noi, care suntem aici, fara ca dumneavoastra sa acceptati aceste lucruri si sa le puneti n aplicare n fiecare localitate, n fiecare judet, vorbim degeaba, declara, miercuri, premierul Adrian Nastase. 

 
Companii americane, din statul Virginia, cauta parteneri de afaceri n RomaniaPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :1032
Wednesday, 12 May 2004

La 12 mai, in Romania a sosit o importanta delegatie formata din oanmeni de afaceri din Virginia, misiunea comerciala fiind organizata de Parteneriatul de Dezvoltare Economica din Virginia (VEDP) care urmareste cresterea comertului si a cooperarii economice ntre companii din Virginia si Romania.

Conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti, delegatia economica oficiala, condusa de Patricia Codescu Understein, include reprezentanti ai unor companii de succes din Virginia n domeniul tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor, industriei aeronautice si de aparare sauechipamente de protectie a mediului, companii precum Allen Corporation, Artel, Innovative Concepts, Midwesco Filter Resources si NSGDatacom. Fiecare participant american se va ntlni cu cel putin 10 potentiali parteneri de afaceri romani n sesiuni ce vor avea loc, n 13 si 14 mai, la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti. Delegatia va avea convorbiri si cu oficiali ai Ambasadei SUA n Romania, MApN, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
 
Noua strategie de cooperare a Uniunii Europene cu tarile vecinePDF Print E-mail
Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :850
Wednesday, 12 May 2004

In editia online, de miercuri, 12 mai, Financial Times relateaza despre noua strategie a Uniunii Europeana de cooperare cu tarile vecine, strategie care nu le va oferi, totusi statrelor respective posibilitatea de a adera la UE.

Prezentata, miercuri, noua strategie se refera la cooperarea comerciala, economica si n materie de securitate, n schimbul reformelor democratice si economice pe care trebuie sa le adopte tarile vecine. De mentionat faptul ca este pentru prima data cand aria de interes a UE se va extinde pna n Caucazul de Sud, prin sporirea cooperarii cu Armenia, Azerbaidjan si Georgia. In ciuda acestei extinderi, din cauza regimului autoritarist de la Minsk, Uniunea Europeana nu va dezvolta relatiil cu Belarus. De mentionat este si faptul ca Ucraina nu figureaza pe lista neagra a Uniunii, desi nici in aceasta tara nu se poate spune ca exista un regim democratic, cu aspiratii europene. Unul dintre exemple ar fi acela al politicii discriminatorii a Kievului fata de minoritatile nationale de pe teritoriul acestei tari
 
"RO-CHANCE", concurs literar pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Accesari :972
Wednesday, 12 May 2004

Cu sprijinul Catedrei de Jurnalistică de la Facultatea de Politologie şi al Catedrei de Limba romnă de la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii de Vest, Timişoara, romanii din Elvetia au lansat Concursul literar de transcriere in limba romana a unor texte literare, clasice si contemporane, care se adreseaza tuturor persoanelor interesate care poseda calitati adecvate de exprimare in limba romana.

Transcrierea unor texte clasice şi contemporane n romna de bază se face n vederea publicării lor ntr-o crestomaţie de texte n limba romnă facilă, pentru promovarea limbii şi literaturii romne n primul rnd n spaţiul helvetic şi care, prin extensie se vor adresa tuturor celor care doresc să aibă un suport de lectură adaptată nvăţării limbii romne ca limbă străină - adulţi, tineri adulţi sau romni de a doua generaţie. Textele vor fi ulterior nregistrate sub formă de carte sonoră cu sprijinul unui colectiv de actori romno-elveţieni. O parte din texte vor fi editate bilingv, romnă - germană, romnă - franceză şi romnă - engleză.

Un juriu compus din scriitori, profesori, librari din Romnia, precum şi profesori şi studenţi de limbă romnă din Elveţia, va decide care din textele comunicate vor fi publicate.
Concursul este bogat in premii iar conditiile tehnice de participare le puteti gasi trimitand un mail la adresa:
concurs.literar@autocom.ro, data limita de inscriere fiind 18 mai a.c.
 
Vizita premierului roman la BruxellesPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :825
Wednesday, 12 May 2004

In zilele de 12 si 13 mai premierul roman, Adrian Nastase, se va afla la Bruxelles unde va sustine candidatura Romaniei la Uniunea Europeana.

Primul-Ministru roman va participa la conferinta europeana intitulata "How Big Can The EU Get" (Cat se poate extinde Uniunea Europeana). In cadrul acestei reuniuni, Adrian Nastase va argumenta "statutul si pozitia Romaniei in arhitectura Europei", informeaza biroul de presa al Guvernului Romaniei.  

Prezenta la Bruxelles a oficialului roman va ocaziona ntrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen. Vor fi supuse discutiilor angajamentele asumate de guvern in domeniile sensibile ale negocierilor: promovarea pachetului legislativ pentru reforma justitiei, implementarea acquis-ului n domeniul energiei, alocarea a 2.000 de posturi pentru constructia institutionala n domeniul politicilor de mediu, initiativele legislative de reforma a administratiei, de crestere a transparentei n exercitarea functiilor publice si de reducere a arieratelor din economie.

Pe agenda vizitei Premierului roman la Bruxelles se mai afla si o intrevedere cu domnul Joacquin Almunia, Comisar European pentru Afaceri Economice si Monetare. Deplasarea la Bruxelles se va incheia cu prezenta la vernisajul unei expozitii de pictura romneasca, la sediul Comisiei Europene
 
Delegatie romana la cea de-a 114-a sesiune a Consiliului de MinistriPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :867
Wednesday, 12 May 2004
Romania va fi prezenta la reuniunea Consiliului de Ministri al Consiliului Europei, care va avea loc la Strasbourg in perioada 12-13 mai. Reprezentantul Romaniei, secretarul de stat in MAE roman, Bogdan Aurescu impreuna cu subsecretarul de stat, Roxana Rizoiu, vor avea ntlniri cu omologi straini, precum si cu oficiali ai Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cea de-a 114-a sesiune a Consiliului de Ministri va avea pe ordinea de zi dezbateri legate de reforma Curtii Europene a Drepturilor Omului, organizarea celui de-al treilea summit al Consiliului Europei si contributia organizatiei de la Strasboug la lupta impotriva terorismului.

Prima parte a sesiunii va fi prezidata de minstrul de externe al Olandei (presedinta in exercitiu a Consiliului de Ministri), urmand ca cea de-a doua parte sa se desfasoare sub conducerea sefului diplomatiei Norvegiei, tara ce va avea presedintia viitoare.

Cu aceeasi ocazie, oficialul roman, va depune instrumentul de ratificare a Conventiei europene privind combaterea ciber-criminalitatii si va semna Protocolul nr.14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Sesiunea va reprezenta un moment de bilant pnetru actuala presedinta a consiliului de ministri, Olanda, si o ocazie pentru viitoarea presedinta, Norvegia, de a prezenta prioritatile mandatului sau
 
MAE organizeaza intreceri sportive "diplomatice"PDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :1075
Wednesday, 12 May 2004
In perioada 14-30 mai Ministerul Afacerilor Externe ofera diplomatilor romani si straini sansa de a-si masura fortele in intreceri sportive, in cadrul Cupei Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul, aflat deja la cea de-a doua editie, se va desfasura la Clubul Diplomatic din Bucuresti. In competitie sunt inscrise sase turnee: fotbal, golf, tenis (simplu si dublu), tenis de masa, baschet si badminton.

Editia de anul trecut a Cupei, lansata la 23 mai 2003,a deschis drumul unor mai bune relatii intre Ministerul Afacerilor Externe si diplomatii acreditati la Bucuresti, informeza MAE.

Reprezentantii centralei MAE si diplomatii straini care doresc sa participe la evenimentele sportive din cadrul Cupei MAE se pot inscrie pe baza unui formular.
 
Inca un militar roman ranit in IrakPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :922
Wednesday, 12 May 2004
Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, a anuntat miercuri, 12 mai, ca maistrul militar Costel Rosu (33 de ani), aflat in misiune in Irak, se va intoarce in tara. Desi a precizat ca MapN nu poate da detalii despre situatia in care s-a ranit militarul roman, se pare ca este vorba despre un accident petrecut la un antrenament ce a avut loc la finele saptamanii trecute, in urma caruia Rosu si-a fisurat trei vertebre

El a fost transportat la Spitalul coalitiei din Bagdad, dupa care a ajuns la un spital american din Germania sI apoi se va intoarce in Romania. Reamintim ca in februarie, un alt militar roman, caporalul Florin Vuta, a fost ranit intr-un accident in Al Hillah, din cauza unei macarale care s-a rasturnat peste el. Caporalul, in varsta de 34 de ani, a suferit o interventie chirurgicala la coloana vertebrala la Spitalul Militar din Landastuhl (Germania) si apoi a fost adus in tara. Tot la acelasI spital a fost internat din Germania si Costel Rosu.

 
Gunther Verheugen: Romania si Bulgaria se vor integra in 2007PDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :924
Wednesday, 12 May 2004
Aflat in vizita in Cehia, comisarul european pentru extindere Gunther Verheugen a dat un semnal pozitiv Romaniei cu putin timp inainte de a veni in tara noastra pentru a evalua stadiul aplicarii de catre guvern a angajamentelor luate la inceputul anului.

Acesta a declarat ca Romania si Bulgaria vor fi acceptate ca membre UE in 2007 in timp ce Croatia va mai avea de asteptat. Conform site-ul Novinite, Verheugen a mai precizat ca, intr-o zi toate tarile din Balcani vor deveni membre UE. Pe de alta parte insa comisarul european spune ca extinderea nu va mai fi o prioritate pentru oficialii de la Bruxelles ci dezvoltarea economica a tarilor membre. Pe de alta parte, cotidianul britanic Financial Times relateaza ca UE are in pregatire o noua strategie in ceea ce-i priveste pe vecinii sai, inclusiv Romania care se refera la cooperarea comerciala, economica si in materie de securitate. Noua orientare care are alocate anual  800 de milioane de euro, urmeaza sa fie facuta publica foarte curand de comisarul Gunther Verheugen.

Pe de alta parte, tot astazi premierul Adrian Nastase s-a, aflat la Bruxelles pentru a face lobby in favoarea  candidaturii Romniei la Uniunea Europeana. Conform unui comunicat remis presei de Guvernul Romaniei, Adrian Nastase a avut intlniri cu presedintele Comisiei Europene, Romani Prodi, si comisarul european pentru extinderea UE, Gunther Verheugen, pentru a discuta despre "domeniile sensibile" ale negocierilor de aderare, precum reforma justitiei, a administratiei si a sectorului energetic, politicile de mediu, cresterea transparentei in exercitarea functiilor publice si reducerea arieratelor din economie.

 
Guvernul nu renunta la cota unica de impozitarePDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :986
Wednesday, 12 May 2004
Indiferent cat de controversata a fost ideea cotei unice de impozitare, ea generand reactii diferite pe drumul de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, ministrul de finanate Mihai Tanasescu e decis sa nu renunte la ea.Aflat la targul financiar Finfair, Mihai Tanasescu a anuntat ca e foarte posibil ca odata cu modificarea Codului fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005 cota unica de impozitare sa fie si ea aplicata.Ca si in alte randuri, Tanasescu a explicat ca se va merge pe principiul simplificarii transelor de impozitare care sunt in prezent in numar de cinci. Ministrul de finanate nu a dat un raspun concret, intrebat fiind cate transe de impozitare vor fi dupa 2004, insa a indicat ca ele ar putea fi mai putin de trei.Anul trecut aceasta ideea avansata “pe piata” de executiv a generat reactii vehemente din partea sindicatelor si din partea presedintelui Romaniei. |n schimb patronatele s-au declarat in favoarea unei asemenea masuri.Decizia finala se va lua insa dupa o noua runda de discutii intre Ministerul Finantelor si reprezentantii Fondului Monetar International.
 
Romanii din Atlanta isi ridica o biserica in stil neaos romanescPDF Print E-mail
SUA, Atlanta /Romanian Global News
Accesari :1100
Wednesday, 12 May 2004

{mosimage}Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Maria cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului din Atlanta statul Georgia SUA, aduna in jurul ei, din anul 2000, de cand a luat fiinta, romanii, care din diferite motive si imprejurari ale vietii s-au stabilit in aceasta zona de sud a Statelor Unite. In ultimii ani s-a produs o adevarata „explozie" a prezentei romanesti in zona statelor Georgia si Florida, state asezate in sud-estul continentului American. FOTO:Schita Bisericii Sfanta Maria

{mosimage}Desi veniti din toate zonele geografice ale Romaniei, romanii se aduna aici, toti sub o singura cupola a romanismului si a ortodoxiei si anume sub cupola Bisericii. Astfel comunitatea romaneasca, adunata in jurul Bisericii Sfanta Maria si a preotului Nicolae Clempus, a inceput din anul 2003 sa pregateasca documentatia necesara construirii unei biserici ortodoxe in Atlanta. Biserica va fi o combinatie de stiluri arhitecturale romanesti, respectand in acelasi timp toate codurile si standardele de constructie moderne. Cladirea este in forma de cruce, cu doua abside laterale si o cupola in centru. Intrarea este strajuita de doua turle identice, rotunde care intra intr-o simetrie perfecta cu marea turla din mijlocul bisericii. Constructiile moderne de biserici au distrus din pacate toata arhitectura istorica care a fost la baza construirii de biserici de atatea secole, de aceea este din ce in ce mai greu in ziua de astazi sa razbesti cu o astfel de constructie arhitecturala in Statele Unite. Costurile se ridica foarte mult avand in vedere specificul constructiei si unicitatea ei. Cu toate acestea cladirea va fi un simbol al romanilor ortodocsi din aceasta zona, o emblema a traditiei si culturii romane care s-au dezvoltat si s-au mentinut cel mai bine in biserica. Planurile sunt mari si costurile pe masura, dar pe viitor credinciosii vor avea unde sa-I slujeasca lui Dumnezeu, copiii vor avea unde sa invete romaneste, batranii vor avea cu ce sa se mandreasca iar tinerii se vor apropia de comunitatea care ii reprezinta si nu ii face de rusine in societatea moderna in care traiesc.

 
Romanii din Spania au emisiune radioPDF Print E-mail
Spania/Romanian Global News
Accesari :953
Wednesday, 12 May 2004

Emisiunea radiofonica "Roman in lume" poate fi din nou ascultata la Radio RK20 din Spania. Emisiunea este transmisa intr-un format bilingv, in fiecare duminica timp de trei ore. Postul poate fi receptionat pe frecventa 107,7 FM de catre cei care locuiesc in "Coridorul de Henares" si in zona Arganda del Rey.

Emisiunea este transmisa in direct si pe Internet, unde poate fi accesata de toti cei care doresc sa afle informatii despre romanii din Spania. Muzica romanesca moderna si populara, stiri din Romania, invitati, concursuri si surprize, la fel ca si dedicatii muzicale sunt reunite in cele trei ore de emisie. La dispozitia ascultatorilor se afla si un numar de telefon prin care pot intra in direct cu realizatorii emisiunii si serviciul de mesaje scrise. Emisiunea "Roman in lume" isi propune sa devina un catalizator de integrare al romanilor in societatea spaniola. Acesta este motivul pentru care in cadrul emisiunii exista rezumate si comentarii in limba spaniola. Realizatorii emisiunii informeaza de asemenea ca foarte multi vorbitori de limba spaniola sunt tot mai interesati de limba si de cultura romana, iar prin intermediul postului RK20 se pot apropia acum mai mult de cultura romanesca.

 
Expozitie de pictura romanesca la LondraPDF Print E-mail
Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :852
Wednesday, 12 May 2004

Pana vineri 14 mai se mai poate vizita expozitia pictoritei romance Gabriela Boiangiu. Evenimentul desfasurat sub denumirea "Distrugerea frumusetii" este o noua expozitie de pictura in ulei a artistei romance ce traieste de cinci ani la Bradford, in Marea Britanie.

Evenimentul se desfasoara la Galeria Bolton Royd, incepand din 19 aprilie. Artista declara ca punctul de inspiratie pentru acesta expozitie a fost mai noul sau interes pentru plante si flori. Majoritatea picturilor reprezinta flori reale, existente in carti sau in viata reala. Cele mai multe dintre aceste flori sunt foarte bine pictate intr-o maniera realista. "Am vrut sa pictez flori frumoase si simple, dar totul parea prea simplu si superficial, la fel ca cele mai multe dintre produsele pe care le gasim in rafturile dintr-un supermarket", spune Gabriela Boiangiu. Ea a indraznit sa provoace publicul la a-si imagina propria lor proiectie a frumusetii florale. Majoritatea picturilor au fost sterse de culoare pentru a crea o noua imagine a naturii. Unele dintre flori sunt inca prezente in tablouri dar sunt toate pictate intr-o maniera tehnica si texturala diferita.

 
Iurie Rosca sustine ca Moldova Democrata este opera KremlinuluiPDF Print E-mail
Republica Moldova/Romanian Global News
Accesari :847
Wednesday, 12 May 2004

Am impresia ca gruparea de centru-stanga care se prefigureaza si care si-a luat numele de Moldova Democrata" s-a poticnit din start, de vreme ce intarzie de atatea ori succesiv sa-si anunte univoc si fara rezerve nasterea", a declarat marti presedintele PPCD Iurie Rosca, cu referire la anuntata constituire a unui nou bloc electoral compus din AMN, PD si PSL, informeaza AP FLUX.

Daca totusi aparitia se va produce si in fruntea gruparii respective se va posta Serafim Urechean, vom avea cu totii prilejul sa urmarim o reglare de conturi intre doua factiuni rivale care isi ravnesc deopotriva gratiile Kremlinului. Este deja un loc comun faptul ca Voronin, fiind sapat de concurentii sai care au pierdut puterea in 2001, a ajuns in dizgratia administratiei Putin, in timp ce intrigile echipei lui Petru Lucinschi l-au plasat pe Serafim Urechean in postura de principal favorit al Moscovei", a spus liderul crestin-democrat.

Tonul triumfalist pe care il afiseaza unii comentatori apropiati gruparii respective, cu anuntarea unor procente umflate, este un semn sigur ca gruparea in cauza cauta sa-si acopere fisurile si disfunctionalitatile cu trucuri propagandistice care tintesc manipularea opiniei publice", a conchis Rosca, transmite AP FLUX.

 
Comitetul Helsinki saluta motiunea Bundestagului in vederea solutionarii conflictului transnistreanPDF Print E-mail
Republica Moldova/Romanian Global News
Accesari :1007
Wednesday, 12 May 2004

Comitetul Helsinki saluta motiunea Bundestagului Sprijinul caii spre unificare si democratizare in Republica Moldova", prin care Republicii Moldova i se cere sa stopeze calatoriile in tarile Uniunii Europene a liderilor separatisti de la Tiraspol, precum si sa blocheze conturile ilegale ale acestora", a declarat marti presei presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova Stefan Uratu, informeaza AP FLUX.

El a comunicat ca s-a aflat in perioada 25 martie 5 mai curent in Germania, unde a participat la conferinta OSCE in problemele antisemitismului, la care a fost abordata si situatia din Transnistria. In aceasta zona sunt intreprinse frecvent actiuni antisemite. Liderii separatisti incearca sa convinga populatia ca are dreptul la existenta o singura religie cea ortodoxa, si ca exista o singura natiune cea slava", a declarat Uratu. AP FLUX reaminteste ca motiunea legislativului german fost adoptata la 6 mai curent. In ea se arata ca Germania trebuie sa-si consolideze angajamentul fata de Republica Moldova, in scopul revigorarii eforturilor Berlinului si ale intregii Europe de solutionare a conflictului transnistrian. Germania este interesata ca Republica Moldova sa persevereze pe calea edificarii unei economii durabile, a consolidarii democratiei si statului de drept, a structurilor sociale, economice si politice. Bundestagul a chemat Guvernul Federal sa promoveze consolidarea instrumentelor de asistenta bilaterala si multilaterala pentru Republica Moldova si sa elaboreze un program al UE de refacere economica si sociala, care ar putea fi realizat intr-o Moldova reintegrata", se mai arata in documentul transmis de AP FLUX

 
Jazz romanesc la nivel europeanPDF Print E-mail
Portugalia/Romanian Global News
Accesari :1102
Wednesday, 12 May 2004

In perioada 7-9 mai a.c., s-a desfasurat la Tomar, Portugalia, Festivalul European de Jazz, EuroJazz-Tomar 2004, dedicat Zilei Europei. Ambasada Romaniei la Lisabona s-a numarat printre co-organizatori, alaturi de Institutele Culturale straine (Institutul Franco-Portughez, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Goethe Institut, British Council), de Reprezentanta Parlamentului European si de Representanta Comisiei Europene la Lisabona. Romania a fost reprezentata de formatia "Jazz it up", un sextet alcatuit din tineri muzicieni apartinand grupului Big Band Radio Jazz: Sebastian Burneci (trompeta), Catalin Milea (saxofon), Sorin Romanescu (chitara electrica), Andrei Tudor (pian), Sbastyen Jo (bas), Gabi Pai (baterie). Concertul sextetului din Romania a avut loc in data de 8 mai pe scena CINE-TEATRO PARAISO din Tomar si s-a bucurat de un succes rasunator, practic fiind aplaudati pe tot parcursul recitalului.

Tinerii instrumentisti romani au cucerit prin prestatia lor, de un inalt profesionalism si de o virtuozitate artistica impresionanta, publicul prezent, alcatuit din inalti oficiali straini si portughezi, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditati la Lisabona, de directorul artistic al festivalului, D-l Rui Neves, Directorii Reprezentantei in Portugalia a Comisiei Europene, Margarida Marques si Manuel Romano, de directorii Institutelor straine de Cultura din capitala portugheza, de edilii orasului Tomar, gazdele generoase ale acestui festival si, nu in ultimul rand, de un numar mare de iubitori ai acestui gen muzical. Inca de la primele acorduri tinerii muzicieni romani au fost rasplatiti cu aplauze calduroase care s-au repetat la fiecare noua piesa interpretata, insotite de ovatii entuziaste. A fost un succes rasunator si binemeritat, acesta marcand, de fapt, o premiera la nivel international a grupului JAZZ IT UP.

Festivalul EuroJazz-Tomar 2004, dedicat Zilei Europei, s-a dorit o manifestare culturala de amploare care sa reuneasca tineri interpreti de jazz talentati din Europa; au participat formatii din 16 tari (Portugalia, Belgia, Italia, Germania, Ungaria, Slovenia, Regatul Unit, Spania, Republica Ceha, Lituania, Danemarca, Finlandia, Polonia, Franta, Olanda), Romania fiind unica tara candidata la extinderea UE care a fost prezenta la acest important eveniment cultural international.

 
Expozitie deschisa la Institutul Cultural Romn din New YorkPDF Print E-mail
SUA/Romanian Global News
Accesari :942
Wednesday, 12 May 2004

In perioada 07 mai - 6 iunie 2004, artista romanca Doina Adam prezinta expozitia "Dodona" (Instalatie) la Institutul Cultural Roman din New York. Doina Adam a absolvit institutul de Arte Plastice din Bucuresti si a castigat bursa "Winner Honor of Pew Fellowship in Arts" in 1994.

Cu acest prilej, a precizat ca viziunea mea artistic este inspirat de ciclurile vietii si renasterii. Originea ei rezid din interesul fundamental n miracolul nasterii, un interes aparte pentru vulnerabilitatea spiritului si corpului uman".

 
Romanians Abroad, lansat la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti /Romanian Global News
Accesari :1069
Wednesday, 12 May 2004

La Palatul Cotroceni a avut loc lansarea numarului special Romanians Abroad" (Romani din afara granitelor) al revistei Romanian Journal of International Affairs". Evenimentul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu si organizat de Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Roman de Studii Internationale Nicolae Titulescu". Au participat din partea comunitatilor romanesti din tarile vecine dr. Ion Popescu din Ucraina, Dimitrie Craciunovici din Valea Timocului, Nicu Ciobanu din Voievodina, dr. Ivo Gheorghiev din Bulgaria, pr. Nicolae Veriga din Albania. Diaspora romaneasca mai veche a fost prezenta prin Doru Novacovici din Franta, iar emigratia recenta prin Ionel Mircea Popi din Austria.

In cuvantarile lor, majoritatea invitatilor au apreciat initiativa Ministerului Afacerilor Externe si a Institutului Roman de Studii Internationale "Nicolae Titulescu" de a reuni sub aceleasi coperti materiale informative despre romanii de pretutindeni, despre asociatiile care ii reprezinta, cu preocuparile dar si cu expectatiile pe care le au de la tara mama. Ambasadorul Gabriel Branzaru, coordonatorul Directiei pentru Romanii de Pretutindeni din MAE si Doru Frunzulica, presedintele IRSI, initiatorii acestui proiect, au promis atat participantilor cat si invitatilor ca acest volum nu va fi unul singular si ca in viitor, impreuna si cu alte structuri institutionale cum ar fi Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Cancelariei Primului ministru, preconizeaza ca anual sa apara o astfel de lucrare, utila atat romanilor din toate colturile lumii dar si cititorilor straini care se pot informa direct si obiectiv. Ministrul de externe Mircea Geoana, care nu a putut fi prezent la lansare, a transmis romanilor de pretutindeni mesajul de a fi uniti si de incerca sa se conecteze prin aceasta lucrare si prin demersurile pe care le fac institutiile din tara, la realitatea romaneasca si la eforutrile Romaniei de a adera la Uniunea Europeana si de a realiza, impreuna cu expertiza pe care o pot aduce romanii plecati in lume si reintorsi in tara, o Romanie in care cu totii sa-si gaseasca prosperitatea. Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, a evidentiat faptul ca numai in Franta emigratia romaneasca a contribuit si contribuie anual la bunastarea tarii sale, amintindu-i numai pe cei 5.000 de studenti care studiaza anual la universitatile franceze, o parte din acestia ramanand in Franta si numarandu-se printre viitoarele elite culturale ale acestei tari. Acestia insa au dreptul de a-si pastra identitatea spirituala si faptul ca sunt departe de tara ii face sa-si doreasca si mai mult apropierea de aceasta macar prin cultura. "Citind aceste articole am realizat mai bine importanta pe care o au romanii din lume, nu numai economic prin transferul de fonduri pe care il realizeaza anual si chiar si investitii, dar si cultural, la pastrarea si promovarea valorilor culturale romanesti in lume" a mai spus dl. Ambasador in cuvantul sau. Presedintele Romaniei Ion Iliescu, gazda evenimentului, a felicitat organizatorii si editorii acestei editii a "Romanian Journal of International Affairs" spunand in cuvantul sau ca Romania a cultivat si cultiva in continuare relatii de buna vecinatate cu tarile din jur, dar ca statele vecine trebuie sa asigure pastrarea identitatii etnicilor romani si sa le acorde drepturile, conform legislatiei internationale, asa cum si Romania a facut-o pentru minoritarii tarilor respective, inca din 1990. "Nu pretindem sa copieze modelul romanesc dar speram ca macar drepturile elementare sa le fie asigurate", a mai declarat presedintele Iliescu.

 
Una din bulgaroaicele condamnate in Libia face parte dintr-o familie de aromaniPDF Print E-mail
Bulgaria /Romanian Global News
Accesari :949
Wednesday, 12 May 2004

Valentina Siropulo, unul din cei cinci cetateni bulgari condamnati la moarte de autoritatile libiene, este originara din comuna Pestera, regiunea Plovdiv, si face parte dintr-o familie de aromani. Conform declaratiei lui Ivan Condrovenski, Secretar general al Asociatiei Vlahilor din Pestera sotul acesteia este aroman iar nepotul ei, Evgheni Ivanov studiaza in Romania, la Craiova. Portretul Valentinei este afisat in toata regiunea Plovdiv, iar sute de locuitori din aceasta zona au protestat impotriva verdictului curtii libiene, cerand eliberarea neconditionata.

In acelasi timp, in fata ambasadei libiene din Sofia, un grup a incercat fortarea intrarii, in urma refuzului ambasadorului de a-i primi. De asemenea, organizatii nationalist-extremiste au amenintat cu atacuri asupra cetatenilor libieni care traiesc in Bulgaria. In cadrul unei conferinte de presa, reprezentanti ai organizatiei Studentilor Arabi Libieni din Bulgaria au declarat ca au primit deja amenintari telefonice.

 
Directorul ziarului Magazin Romanesc, din Australia, amenintat de mafia romaneasca din SidneyPDF Print E-mail
Australia/ Romanian Global News
Accesari :1131
Wednesday, 12 May 2004
Laurentiu Fulga s-a stabilit de putin timp in Australia unde a infiintat, din surse proprii si cu ajutorul altor romani inimosi, un ziar destinat romanilor din AustraliaIncepand cu numarul 4 al publicatiei sale, au aparut si materiale negative la adresa unui anumit preot al bisericii ortodoxe romane din Australia, activitatilor ineficiente si haotice ale corpului diplomatic romanesc acreditat in aceasta tara, dar si despre activitatile mai putin "ortodoxe" ale unei parti a comunitatii romanesti si anume traficantii de droguri. Fulga a trimis un material catre redeactia RGNPRESS, sub forma unui S.O.S, in care isi manifesta convingerea ca aceste subiecte I-au atras probleme grave de ordin profesional si chiar personal, culminand in ultima instanta incetarea temporara a publicarii ziarului "Magazin Romanesc", sub presiune  si amenintari . Un alt subiect care l-a propulsat pe lista persoanelor si a ziaristilor incomozi, a fost publicarea, in septembrie 2003, a unui material despre programata vizita oficiala a presedintelui Iliescu in Australia, care, din cauze mai mult sau mai putin obiective, nu a mai avut loc. Laurentiu Fulga a publicat atunci in paginile ziarului materiale despre cum este pregatita aceasta vizita de catre personalul diplomatic, acuzandu-I pe acestia de faptul ca <<presedintelui I se pregateste o vizita de lucru de tip ceausist, unde nu vor avea accesul reprezentantii comunitatii romanesti "incomozi">> (Magazin Romanesc, nr.7/sept.2003, p.1)
In data de 29 mai a.c., redactia Magazinului Romanesc din Australia ar fi implinit 1 an de aparitie si ar fi trebuit sa sarbatoreasca cu fast acest lucru numai ca in conditiile date, directorul publicatiei isi manifesta ingrijorarea ca acest lucru nu va mai fi posibil, declarand chiar de la inceputul scrisorii: "ne-au incoltit traficantii romani de droguri fiindca I-am deranjat prea tare!" "Am incredere in Dumnezeu ca ne va apara. De acasa nu ne poate ajuta nimeni! Asa sunt eu din fire: patriot fraier, dar imi iubesc tara si neamul!" a declarat Fulga in incheierea mesajului.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions