Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Inlocuitorul lui Sevarnadze vine la BucurestiPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :870
Tuesday, 11 May 2004

Administratia Prezidentiala din Romania a anuntat , astazi vizita oficiala pe care proaspatul presedinte al Georgiei intentioneaza sa o faca in Romania. Conform unui comunicat remis astazi presei presedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, va face, in perioada 14-16 mai, o vizita de stat in Romnia, la invitatia presedintelui Ion Iliescu.

Programul vizitei presedintelui Saakashvili prevede convorbiri tete-a-tete cu presedintele Iliescu si in plenul delegatiilor oficiale. Presedintele Georgiei va avea intAlniri si cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu si cu premierul Adrian Nastase. |n acelasI comunicat se mai semnaleaza faptul ca Mihail Saakashvili va sustine la Casa NATO un discurs cu tema "Georgia si aspiratiile ei euro-atlantice" si va participa la Forumul economic al oamenilor de afaceri romni si georgieni, la Camera de Comert si Industrie a Romniei.

 
Transportul pe mare spre Turcia devine operationalPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :991
Tuesday, 11 May 2004

Epopeea navei de transport calatori "Arielle", angajata intr-un program de navigarea Constanta - Instabul, ar putea sa se incheie la sfarsitul saptamanii, dar intr-un mod fericit. Pentru a aplana scandalul care s-a declansat intre firmele implicate in transportul de turisti pe mare catre Turcia si Politia de Frontiera, care au loc in urma cu cateva zile la derularea primelor contracte, marti reprezentatii Portului Constanta au organizat o prima runda de discutii.

In urma acestor discutii s-a ajuns, in principiu, la concluzia ca "Arielle" va putea pleca in cursa, cel mai probabil, la sfarsitul saptamanii, daca reprezentantii Administratiei Portului Constanta vom amenaja un punct de control vamal la standardele cerute de Politia de Frontiera. Potrivit directorul de Domenii al APC, Jorj Unciuleanu, punctul vamal ar putea fi amenajat lnga Muzeul Portului si va cuprinde toate elementele de sigurata cerute de un asemenea obectiv. "O sa oferim atat conditii pentru controlul pasapoartelor si al bagajelor pasagerilor care vor pleca in voiaj si va fi amplasat si un culoar strajuit de garduri metalice, care va face legatura intre punctul de control si cheul unde este acostata nava" a aratat directorul Jorj Unciuleanu.

 
Modificari in domeniul funciarPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :940
Tuesday, 11 May 2004

Deputatii care au adoptat, astazi o propunere legislativa de modificare a Legii 1/2000 privind fondul funciar. Astfel, conform actului normativ la care s-au aceeptat o serie de amendamente, persoanele indreptatite la improprietaririle inscrise in tarlalele nominale vor primi terenurile respective in limita suprafetelor disponibile sau despagubiri.

Initial, proiectul de lege modificat de alesi preciza ca vor primi terenuri numai persoanele carora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin improprietarire, prin aplicarea Legii fondului funciar, dar carora nu li s-a atribuit efectiv terenul la care aveau dreptul sau atribuirea le-a fost anulata. Desi respinsa in aprilie de Senat, legea va intra in vigoare in forma decisa de Camera Deputatilor. Initiatorii proiectului sunt deputatii PSD Ioan Bivolaru, Viorel Hrebenciuc, Culita Tarata, Alexandru Tibulca si Costel Tocu si senatorul Adrian Vornicu.

 
Procurorii se implica in cazurile de cersetorie din FrantaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :1040
Tuesday, 11 May 2004

Procurorii Parchetului Botosani au inceput sa ia masuri impotriva persoanelor care racoleaza minori pentru a-i duce la cersit in Franta.Potrivit unui comunicat al Ministerului Public cea mai noua actiune este intreptata impotriva sotilor, Mirela si Ion Ciornei, care au transport patru minori in Franta iar apoi I-au obligat sa fure si sa cerseasca. Cei doi sunt acuzati de catre procurorii botosaneni de fals de identitate, fals intelectual si mai ales trafic de persoane.

" In perioada mai 2002-mai 2003, Mirela si Ion Ciornei au racolat patru minori pe care apoi i-a transportat in Franta, unde acestia au fost exploatati sistematic prin obligare la practicarea cersetoriei si la comiterea mai multor infractiuni de furt. Pentru scoate copii din tara, Ion Ciornei a inlesnit celor patru minori obtinerea si detinerea de pasapoarte pe numele altor persoane" se arata in informarea Ministerului Public.

 
Institutul National de Statistica anunta o crestere a productiei industrialePDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :982
Tuesday, 11 May 2004

Romania a inregistrat in primul trimestru al anului acesta o crestere industriala mai mare decat cea din 2003. Astfel, conform datelor facute publice de Institutul National de Stastistica indicele brut a ajuns la o crestere de 5,8 la suta, in timp ce indicele calculat avand ca reper numarul de zile lucratoare a ajuns la 4,2 la suta. |n acelasi timp a crescut procentual si cifra de afaceri a societatilor comerciale din industrie. Anul acesta cifra de afaceri a acestor societati s-a majorat cu 8,3 la suta fata de anul trecut.

INS mai informeaza ca productia industriala a lunii martie 2004 a inregistrat o crestere de 9,4 la suta fata de 2,6 cat era in luna similara a anului trecut.Tot in primul trimestru aflam de la INS ca principalele resurse de energie primara au totalizat 11,2 milioane tone echivalent petrol, din care 6,6 milioane tone din productia interna. De asemenea productia de energie electrica realizata in aceasta perioada, a insumat 15,5 miliarde kWh, in crestere cu 1,1% fata de 2003.

 
Romanii din Serbia-Muntenegru isi revendica drepturile la Guvernul de la BelgradPDF Print E-mail
Belgrad / Romanian Global News
Accesari :1061
Tuesday, 11 May 2004
Romanii din Serbia au cerut Guvernului de la Belgrad recunoasterea drepturilor lor ca minoritate nationala.Delegati ai Comunitatii Romanilor din Serbia (Voivodina), Partiei Democrate a Romanilor din Serbia (Timoc), Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia (Timoc), Asociatia "Ariadnae Filum"(Timoc) si Aliantei Romanilor din Voivodina s-au intalnit pentru a discuta problemele lor cu ministrul minoritatilor din Serbia-Muntenegru, Rasim Ljaici. Fondul discutiilor a fost legat de constituirea unui Consiliu National al Romanilor din Serbia, cel constituit in prezent nefiind recunoscut nici de organizatiile reprezentative ale romanilor din Timoc si nici de cea mai mare organizatie din Voivodina, respectiv Comunitatea Romanilor din Serbia condusa de fostul prefect al Banatului de Sud, Ioan Cismas. Problema care a ramas in atentia Guvernului sarb si asupra careia ministrul Ljaici nu a dat un raspuns clar a fost aceea a recunoasterii sinonimiei dintre cuvintele "vlah" si "roman", stiut fiind ca mai bine de 200 de ani populatia romaneasca din Timoc a fost denumita in limba sarba cu glotonimul "vlasi". Limba romana fiind interzisa in mediul public, denumirea in limba sarba a intrat in mentalul colectiv, populatia romaneasca din Timoc asimilind-o denumirii de roman. Acest lucru a fost abil folosit de autoritatile sarbe, care au sustinut impotriva oricarei evidente, ca vlahii nu sunt romani. Pe fondul prestatiei discutabile a unor diplomati romani in cadrul negocierilor cu partea sarba, nu s-a ajuns inca la un acord clar care sa recunoasca aceleasi drepturi romanilor din Voivodina si romanilor (asa numiti vlahi) din Timoc. Singurii inalti oficiali romani care au afirmat direct in convorbirile oficiale si in fata presei de la Belgrad ca romanii din Timoc trebuie recunoscuti cu toate drepturile ce decurg din aceasta, au fost Presedintele Iliescu si ambasadorul roman la Belgrad, Stefan Glavan.
 
Rosenemil-filmul lui Radu Gabrea la LondraPDF Print E-mail
UK / Romanian Global News
Accesari :1044
Tuesday, 11 May 2004
n aceasta seara evenimentul londonez dedicat operei lui Radu Gabrea se va incheia cu ecranizarea fimului "Rosenemil".Romanian Film Club din Londra a lansat un eveniment dedicat operei aclamatului regizor de film roman, Radu Gabrea. "Rosenemil - o tragica iubire" este o productie Franta-Germania-Elvetia-Romania, realizata in 1993 care ii are in distributie si pe actorii romani Mircea Albulescu si Mitica Popescu. Actiunea peliculei se desfasoara in Berlinul anului 1903. Incantator dar lipsit de succes, Emil traieste dintr-un salariu de vanzator. Soarta sa se schimba in ziua cand o intalneste pe frumoasa Lissy, care il va numi Rosenemil, datorita marii sale iubiri pentru trandafiri. Prin intermediul lui Lissy, Emil intra in contact cu personaje din lumea interlopa a Berlinului, ca Palisaden Karl si Spitzmaus, care il vor folosi ca un bun paravan social pentru actiunile lor dubioase. Dintre filmele importante ale lui Radu Gabrea mai amintim: Too Little for such a Big War (1969); The Pursuit (1971); Bucharest Memory (1972); Beyond the Sands (1973); Fear not, Jacob! (1982); A Man like Eve (1984); The Secret of the Ice Cave (1989); Rosenemil - Emile of the Roses (1993); Struma (2001); Noro (2002).
 
Participare romaneasca la expozitia de productie cinematografica de la LondraPDF Print E-mail
UK / Romanian Global News
Accesari :955
Tuesday, 11 May 2004
Romania va participa pentru prima oara la cea mai mare expozitie de productie cinematografica de la Londra.Romania va participa pentru prima oara la cea mai mare expozitie de productie cinematografica de la Londra. Evenimentul va avea loc in perioada 18-20 mai si va fi gazduit de Centrul Expozitional Olympia, National Hall. Participarea la aceasta expozitie este o importanta ocazie de a promova avantajele pe care Romania le ofera companiilor internationale de film si productie TV. In ultimii ani Romania a devenit o noua si interesanta locatie pentru productiile internationale. Printre productiile importante care au fost turnate aici se numara si recent premiatul cu Oscar "Cold Mountain" al lui Anthony Minghella, "Modigliani, sau opera lui Costa Gavras, "Amen". Oferind conditii similare celor din alte tari europene, dar la costuri mult mai mici, companiile de productie romanesti au dezvoltat parteneriate cu importanti producatori de film din Europa si Statele Unite. Participarea Romanian Film Promotion la evenimentul de film care va avea loc la Londra este organizata de casa de productie Libra Film Bucuresti, de Pipeline Production din Londra si sprijinita de Centrul Cultural Romanesc de la Londra. "Shooting Romania" reprezinta inceputul unui proiect ambitios, desfasurat pe un an, de a promova industria romaneasca de film in lume. O noua revista "Romanian Film News" va fi publicata bi-lunar. Prezentarea brosurii va fi facuta de Tudor Giurgiu. Tudor Giurgiu este un regizor si producator de film cu un trecut record in industira de film din Romania. El este si directorul casei de productie Libra Film din Bucuresti si directorul Festivalului International de Film de la Cluj Transilvania. Prezentarea publicatiei va fi urmata de o receptie si de un cocktail.
 
Rudarii romanofoni din Bulgaria cer educatie in limba romana si acuza procesul de bulgarizarePDF Print E-mail
Bulgaria / Romanian Global News
Accesari :1048
Tuesday, 11 May 2004
La Ignatievo, regiunea Varna din Bulgaria a avut loc adunarea Asociatiei Vlahilor Rudari din Bulgaria. Dimitar Gheorghiev Marinov, presedintele Asociatiei sustine ca cei peste 2500 de rudari, avand ca limba materna romana au vrut sa se declare ca romani insa autoritatile bulgare i-au obligat sa se declare ori vlahi ori tigani.Marinov sustine ca in Bulgaria ar fi cateva sute de mii de rudari care au ca limba materna limba romana si care nu stiu nici un dialect tiganesc. La intalnire au participat dr. Serafim Hristov, Presedintele Comunitatii Romanilor din Bulgaria insotit de presedintele filialei CRB din Silistra, dl. Ing. Trifon Dimitrov Markov. Dupa sustinerea unui program artistic in limba romana, copiii prezenti la adunare si-au exprimat speranta ca din toamna vor putea sa urmeze cursuri de limba romana literara asemeni copiilor romani din Vidin si satele din imprejurimile acestuia. Dupa prezentarea unui raport ambiguu la Consiliul Europei, privind drepturile minoritatilor nationale, Bulgaria se vede confruntata cu numeroase contestatii privind modul cum se conformeaza aplicarii legislatiei europene privind acordarea de drepturi minoritatilor nationale sau a recunoasterii acestora. Cu toate ca in Bulgaria, in regiunea Vidin si de-a lungul sudului Dunarii, traiesc peste 150 000 de romani (asa numiti vlahi), acestia nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala si nu se bucura de nici un drept.
 
Virginia Popescu - 20 de ani de cariera la Scala din MilanoPDF Print E-mail
Italia / Romanian Global News
Accesari :1120
Tuesday, 11 May 2004
O artista din Romania canta de 20 de ani la Scala din Milano, fiind cunoscuta mai mult peste hotare decat in tara.Intr-un interviu acordat publicatiei "Ganduri romanesti" din Italia, Virginia Popescu, renumita violonista, vorbeste despre romani, despre tara si despre cheia succesului sau. O artista din Romania canta de 20 de ani la Scala din Milano. Virginia Popescu a plecat din Romania in anii 70, o vreme in care dupa cum aminteste publicatia romaneasca, multi artisti au ales sa paraseasca tara, indiferent care au fost motivele pentru care au facut-o. Violonista noastra, ajunsa celebra pe meleaguri straine, a reusit sa plece din Romania comunista prin casatorie. Artista s-a nascut la Calarasi in anul 1942 si s-a mutat la Bucuresti la varsta de 9 ani, dupa moartea tatalui sau. Aici a urmat cursurile Liceului de muzica nr.1 si apoi a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti. Pasiunea pentru vioara a inceput in momentul in care unchiul sau, militar de cariera dar pasionat de arta si de aceea absolvent al Conservatorului, i-a facut cadou o vioara. Mai tarziu, artista isi aminteste de momentele in care gasea langa vioara un bilet pe care scria "canta cu mine ca eu o sa-ti dau painea!". Plecata de mai bine de treizeci de ani din Romania, violonista Virginia Popescu nu a uitat nici limba tarii sale, nici traditiile si valorile neamului sau, de care este mandra. In anul 1971 cand a venit in Italia a castigat primul loc la un concurs RAI TV pentru Orchestra Radio din Milano, desi recunoaste ca avea complexul celui care vine dintr-o tara mica. A reusit sa treaca peste diferentele de cultura si dupa 12 ani de cariera in Orchestra Radio a dat un concurs la Teatrul Scala. Pentru ea Scala reprezinta simbolul celui mai mare teatru liric din lume, locul unde a trait cele mai frumoase experiente in cariera sa. "Scala este visul fiecarui artist", spune violonista romana. Intoarsa in Romania, a participat la Festivalul International George Enescu incepand din 2002. Este foarte mandra de tara sa si de muzica romaneasca si spune ca publicul roman este superior celui din Italia. Virginia Popescu recunoaste ca temelia carierei sale este in Romania, unde a cantat timp de un an la Orchestra Radiodifuziunii din Bucuresti, sub bagheta maestrului Iosif Conta. Intrebata care este cheia succesului sau, Virginia Popescu spune ferm ca vioara a insemnat succesul sau, in primul rand sufletesc. "Cu vioara m-am adresat lumii, mi-a deschis portile lumii si eu am vazut-o prin ochii ei". Biserica este locul unde violonista noastra si-a incarcat mereu bateriile, locul care a facut-o sa se simta mereu acasa si unde si-a gasit linistea. Acum la peste 60 de ani, artista noastra nu se gandeste nici o secunda la pensie. Se va orienta catre muzica de camera, iar mai apoi se va folosi de experienta sa didactica pentru a indruma tinerii sa-i urmeze calea.
 
Un roman candideaza la Primaria Lomazzo, ItaliaPDF Print E-mail
Italia / Romanian Global News
Accesari :1086
Tuesday, 11 May 2004
Vasile Lacatusu, un roman care are de 9 ani cetatenie italiana poate deveni primarul procinciei Lomazzo din Italia. Alegerile locale vor avea loc peste o luna. Evenimentul nu este o premiera pentru comunitatea noastra din Italia. Un alt roman este deja consilier la Primaria din Roma.Lacatusu spune ca inainte de a pleca din Romania a participat activ la revolutia romana din 1989 si ca a fost unul dintre promotorii grevei din Piata Universitatii din 1990. El a venit in Italia dupa mineriada din 13-15 iunie 1990, iar aici a primit azil politic. La Lomazzo se voteaza liste, nu oameni, si lista lui Lacatusu, intitulata “Lomazzo Per Vivere Meglio” (Pentru a trai mai bine), are doua liste concurente: una de stinga, a actualilor edili ai localitatii, si una de dreapta. Alegerile se tin peste o luna, si pina atunci romanul trebuie sa mai gaseasca cinci candidati pentru lista sa (minimum 12 persoane), pentru a putea intra in competitie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions